Payday Loans

Keresés

A legújabb

A kettézárt falu PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
A kettézárt falu - Szelmenc drámája kimaradt
2014-12-01 05:11:52, hétfő
A kettézárt falu - Szelmenc drámája kimaradt a történelemkönyvekből

Az államhatárral kettévágott falu, Nagyszelmenc és Kisszelmenc drámáját most valódi színpadi műben állították közönség elé, bemutatva, hogy a nagypolitika cinizmusa miként tör ketté családokat, visz szakadék felé emberi sorsokat.




A kettézárt falu - két idegen állam osztozik a magyar településen 

A kettézárt falu, Nagyszelmenc és Kisszelmenc tragédiája Vidnyánszky Attila rendezésében a Zsámbéki Színházi Bázis 2013-as bemutatója után most a budapesti Nemzeti Színházban és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban is színpadra került. A Zoltán újratemetve című darab írója, Zelei Miklós 1994-től követi a települések szürreális sorsát, ami a Trianoni békediktátum egyenes következménye. Azóta a cinikus politika ötször váltatott velük államot, de mindig külön-külön tették őket. A Szovjetunió széthullása után Kisszelmenc Ukrajnához, Nagyszelmenc Szlovákiához került. Ezek a történetek nem szerepeltek a tankönyvekben, mondta Zelei Miklós a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kisszelmenc a térképen sem szerepelt, mert el akarták tüntetni, a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évekig építkezni sem volt szabad. A darab kitalált történet, de akár igaz is lehetne. Egy lakodalomban kezdődik, a vőlegényt elviszik a Gulágra, a menyasszony pedig belehal ebbe a tragédiába. A férfi sok-sok év után visszatér, de nem választ másik feleséget magának, egyetlen kívánsága, hogy Kaposi Júlia mellé temessék el Nagyszelmencen, de még ez sem teljesül.




Nem mindenki akarja a múltat végképp eltörölni 

Nagyszelmencen és Kisszelmencen a második világháborút követően majdnem az történt, mint Németországban, csak kicsiben: egy éjszaka alatt felhúztak egy hat méter magas palánkot. A határ 2005 karácsonyán nyílt meg, akkor egy rövid időre bekerült a világsajtóba Nagyszelmenc és Kisszelmenc, de a két falu azóta is külön van szakítva, két államhoz tartozik. A szelmenciek kezdetben csak ideiglenesnek gondolták a falu kettéosztását, és csak később jöttek rá, hogy ez az állapot nagyon is tartós. Sztálin a főutca közepén vágta ketté a határral a falut. Annak érdekében, hogy az emberek ne láthassák egymást, a szovjetek építettek egy 20 láb magas fakerítést a településen keresztül, egy "kis berlini falat". Átkiabálni tilos volt egymásnak családtagok számára is, büntetendő cselekedetnek számított. A kettéosztott falu két része közt teljesen megszűnt az átjárás, a híreket galambposta szállította, vagy dalba ágyazva szó szerint ,,áténekelték" a határ túloldalán ácsorgó ismerősöknek, rokonoknak az információt, miközben a mezőn dolgoztak. A kettévágott székely kapu jelképként és mementóként ma is áll Szelmencen.

(Kuruc.info - Kossuth Rádió nyomán)



Link