Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az “E” napló PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Grell Antal: Az “E” napló, avagy amikor a felügyelet megőrül

2014. november 22.,

Történetünk nem mindennapi, de valószínűleg nem is egyedi eset, de tanulságos. Ezért döntöttem amellett, hogy “tollat” ragadjak és leírjam az elmúlt hónapok eseményeit, mert nem tudom megérteni, nem tudom ép ésszel felfogni, ami történt.
De kezdjük az elején.

Nem hiszem, hogy nagyon sokakat emlékeztetnem kell azokra a viharokra, szélsőséges időjárási viszonyokra, mely mára jellemzi hazánkat. Ha valaki csak belehallgatott a híradásokba katasztrófák sorozatától volt hangos a média. Sajnos nekünk is kijutott bőven a viharokból és az előző tulajdonos nemtörődömségének vagy éppen anyagi korlátjainak meg is lett az eredménye.
Tudomásunk volt róla, hogy a tetőszerkezet felújításra szorul így annak rendje-módja szerint megkerestünk egy tervezőt, hogy legalább tisztában legyünk mire is számíthatunk, mekkora anyagi vonzata lesz. Az elkészült előzetes tervek alapján és anyagi lehetőségeinket figyelembe véve rá kellet ébrednünk ebben az évben a tervek csak tervek maradnak.
De nem így történt.

Az erőteljes viharok nem adtak több esélyt meggyengült tetőszerkezetnek,. Iszonyatos hangzavarral adta meg magát a gravitációnak és kéményekkel, tűzfalastól együtt, dőlt össze. A kémények a szomszéd udvarán, a tűzfal az utcafronton a szerkezet pedig a megmaradt kéménycsonkokon landolt.

Az ijedség után, azonnal nekiláttunk eltakarítani a romokat, megszüntetni a köz-és életveszélyes helyzetet,lehetőleg stabilizálni a megmaradt szerkezetet. De nem volt elég azonnali elbontást javasoltak, mert továbbra és életveszélyesnek mondatott az épület jelen állapotában, nem utolsó sorban ismételten viharok várhatóak.

Nem volt mit tenni, körberohanva a családot, nagyszülőket, szülőket, sógort, komát végig koldulva és kérve fizikai segítségüket is nekiálltunk az elbontásnak. Ment is minden szépen, rendben, (de általában a baj nem jár egyedül) a bontás közben a maradék szerkezet (talpszelemen) is megadta magát. (Ezen  a ponton jutott eszembe a pénznyelő című film.)

Akkor úgy gondoltam nagy szerencsém van hiszen unokaöcsém ács szakmunkás és remélem nem hangzik elfogultan, de jó szakember is, álljunk neki azt azonnal állítsuk helyre a tetőt, mert egyre nagyobb a valószínűsége az újabb viharoknak.
Megfeszített munkatempóban a család apraja-nagyjának munkájának meg is lett hamar az eredménye, tető alá került a ház, legalábbis,  szalufák, mint a katonák álltak, a fólia kifeszítve, végre egy kis nyugalom. de nem tartott sokáig az öröm.
Ugyanis túlbuzgó Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi “dolgozó” meglátva minket (mert éppen arra járt) kérdezte kinek dolgozunk. Hát, akkor még mosolyogva mondtam hát, ha a tulaj nem tagad le akkor a feleségemnek. Azt gondoltam, ő is valószínűleg szereti a humort csak nem érti, mert közölte engedély nélkül építkezem és feketén dolgozik itt egy vállalkozó – szerinte.  (Azt a mai napig nem tudom, hogy ezt miből állapította meg.)

Na, de sebaj – gondoltam akkor, mit kell tennem? – kérdeztem. Tájékoztatott, hogy ő ugyan nem illetékes, de “segítőkész” be kell mennem a tatabányai Kormányhivatal Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Hivatalba ott tájékoztatni fognak.
Másnap ez meg is történt. Azt hittem káprázik a szemem, mert a “nem illetékes” kolléga fogadott miket. Még örültem is neki, hiszen nem kell térképet rajzolni  tudja miről van szó.

Miután elmondta, hogy szabálysértés követtem el és vagy megszüntettem (teljes elbontás), vagy az első fokon eljáró hatóságtól megkapom a bírságot, mely milliós nagyságrendű. Hiába mondtam el mi történt, a “nem illetékes” azt mondta, ez a két lehetőség van.

Mit volt, mit tenni, nekiálltunk az elbontásnak. Körülbelül a tető feléig jutottunk, amikor megérkezett a sokat emlegetet újabb vihar, és hiába a fóliázás, nem bírta a víz súlyát, beszakadt. Soha nem fogom elfelejteni azt az éjszakát. Félóráként kellett kiüríteni az edényeket, mellyel próbáltuk felfogni a beáradó vizet. Csak esett, esett és másnap is egész nap…

Azt gondoltam, leroskadva a még megmaradt tető alatt, én most örülök meg, nem hiszem el, hogy ennek így kell lennie. Az “enyhe” idegösszeroppanásom után telefont ragadtam, melynek meglett az eredménye.

Veszélyhelyzet esetén építési tevékenység tudomásulvétele 55. §

Kavarogtak bennem az érzelmek, voltak olyan pillanatok, hogy ölni tudtam volna. De túl kellett tennem magam és koncentrálni, hogy amit lehet mentsünk, mert a károk már egyre nagyobban.  Riadóztattam a családot és azonnal nekiálltunk a helyreállításnak. A törvényi passzusok alapján pedig beadtuk az illetékes hatóságnak a dokumentumokat.

De eközben az én “kedvenc” Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi (remélem hamarosan csak volt) alkalmazott értesített, ő kijön helyszíni szemlére: Mit mondjak: jöjjön, hiszen most már tudtam semmilyen szabálysértést nem követtem el. Kijöttek, láttak, kedvesek voltak, nem lesz “bünti”, elmentek, majd jött a feketeleves.

Közben az első fokon eljáró hatóság helyszíni szemle után, Veszélyhelyzet esetén építési tevékenység tudomásul vette és határozatát meghozta. Mindenki örült, egy darabig…

Építésfelügyeleti és Örökségvédelem: 120,000Ft bírság, mert nem vezettem az “E” naplót. (Itt megjegyzem, visszamenőleg nem lehet nyitni, vészhelyzetben, amikor az ember életveszély elhárításával, az épület állagának megóvásával van elfoglalva, nem igazán jut idő a bürokratikus elmebeteg ötletgazdák által szponzorát dolgokra.) Nem megfelelő személlyel jogosulatlan vállalkozóval kötött szerződés. Ha ez nem lenne elég a nővérem fia (unokaöcsém) hatóságilag levezeti, hogy már abban sem vagyok biztos, hogy a rokonom. Lehet, hogy, ha még egy kicsit tovább fejtegetik, kiderül úgy találtak engem  is és az édesanyám sem az eredeti.
Na itt teszem fel a kezem, amikor egy felügyelet szerep-és feladatkörzavarban szenved. A Komárom-Esztergom Megyei

Az Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Hivatal egyben “családfakutató” intézménnyé is vált. De a kutatási eredmény sem volt elég a nevesített hivatalnak, hiszen unokaöcsém 300.000Ft.bírságot kapott fővállalkozó kivitelezői felelős műszaki vezető nélkül végzett tevékenység és (kapaszkodjanak meg) “E” napló nem megnyitásáért.

Na, kérem szépen, megpróbálom összefoglalni. (Nem lesz egyszerű.) Van egy elsőfokú határozat, mely jogerőre emelkedett: A kormányhivatalt nem érdekli (legalábbis alkalmazottaikat cseppet sem) Úgy bírságol, hogy az “E” napló miatt kettős teljesítést várna, ugyanazért a szabálysértésért.  Hamisan valótlanul vállalkozónak állítja be, vagyis annak szeretné a családtagomat. Pedig bármennyire hihetetlen továbbra is létezik a családi építkezés, csak szakirányú végzettség kell meglegyen..

Ha nem értek egyet a kiszabott bírsággal, fellebbezhetek, kétszer is, 30 ezer forint illeték megfizetése után, mégpedig annál a hatóságnál, mely a bírságot kiszabta.

Íme néhány jogszabály, amelyet azoknak ajánlok, akik hasonló keserves utat járnak be a hivataloknál.

•    2013-01-01-től az Étv. 39/A.§ (2) szerint, kormányrendeletben meghatározott építési tevékenységet az ott előírt feltételek megléte esetén a tevékenység jellegének megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet.
•    191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 13. § (8) szerint, az építőipari kivitelezési munka jellegének megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet olyan építőipari kivitelezési tevékenységet, melynek teljesítéséhez nem vesz igénybe további alvállalkozót.

Nem követtem el bűncselekményt, de úgy bánnak velem. A közelmúltban törvények és jogszabályváltozások megszámlálhatatlanul “ömlöttek” a lakosságra, de mintha az illetékesek elfeledték volna szerepüket a közigazgatásban. A lakosság átfogó, mindenre kiterjedő, pontos tájékoztatása helyett konkrét nyúzások történnek.

Egy utolsó gondolat: mindenki mindent, mindenkor fényképezzen! Lassan az orvosok is, mielőtt életmentő műtétet végeznek. Mert manapság akár mentésről van szó, akár nem, legfontosabb minden munkafolyamat megkezdése előtt az “E” napló feltöltése.

magyarno.com