Payday Loans

Keresés

A legújabb

A "rasszista" szurkolók PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

Írta: ThuryGabor 2014. nov. 2. 14:24

Az UEFA jól végezte dolgát, kiszabta a magyarokra a büntetést, nyilván a jövőben is így tesz, sőt, még az is előfordulhat, hogy a magyar–izraeli és a románok elleni mérkőzéseken tanúsított rasszista megnyilvánulások után egy esetleges harmadik esetben visszaesőként kezel majd. Tudomásul kell venni, a nemzetközi szövetség a kirekesztő rigmusokat bünteti a legjobban.

Van egy szövetség, amely nagy pallossal jár-kel Európában, döntéshozói cselekednek, mint akik jól végzik dolgukat, nem érdekli őket, hogy két szomszédos ország polgárai egy majd' évszázada hozott átgondolatlan európai diktátum következményeként nem cseresznyéznek egy tálból. A stadionokban pedig különösen nem. Ne legyünk álszentek, ne hasonlítsuk a sportpályákat a tudományos akadémiákhoz, előbbi helyszíneken a provokációra nem zárható ki a rasszista megnyilvánulás, hogy az utóbbiaknál mi a helyzet, arról meg kellene kérdezni Vizi E. Szilveszter akadémikust, aki az MLSZ elnökségének is tagja…

Az UEFA kipipálta az incidenst, nem foglalkozik azzal, hogy milyen, a két ország történelmében gyökerező konfliktus vezet oda, ahová. A nemzetközi szövetség inkább szereti a látványos megoldásokat. Világsztárok reklámokban makogják el, „Mondj nemet a rasszizmusra!”, „élőben” pedig a csapatkapitányok olvassák fel a kicsit bővebb lére eresztett ugyanezt a mérkőzések előtt, noha én még nem tudok olyan emberről, aki mondjuk bármelyik világsztár vagy felolvasás eredményeként egyáltalán átgondolta volna, miről is beszélnek. Gépiesen elhadart felhívásokról van szó, leginkább az szokott feltűnni, melyik világsztár áll hadilábon anyanyelvével olvasás szinten… Ami jó, mert rejtve azért rámutat az olvasás fontosságára. Ez ugyanis előbb „lejön”, mint az üzenet tartalma. Mindenesetre formálisan nem érheti szó a ház elejét, a szövetség mindent megtett és megtesz.

Az UEFA-nak nem feladata elmélyedni két ország történelmének útvesztőiben, legyen szó bármely két nemzetről, ugyanakkor álságos dolog nem mérlegelni. Nyilván azzal az indokkal, hogy a büntetéseknek kiszabott tétele van, bár ebben sem vagyok biztos, eszerint provokációért 32 ezer euró és szektorbezárás jár, rasszista válaszért ugyanez, csak kétezer euróval kevesebb? Na ne! Ugyancsak álságos dolog a büntetések visszatartó erejében bízni és abban hinni, hogy a két nemzet közötti ellentét ennek hatására gyorsabban elsimul. Elvileg ebben rejlene egy büntetés visszatartó ereje. De ezt az UEFA-nál sem gondolhatják komolyan, a lényeg, le lehet adminisztrálni, „ők ott” mindent megtesznek, hogy „mi itt” megváltozzunk.

Azért felvetődött bennem: mi lett volna, ha a magyar szurkolók az olasz slágert, a Kócos kis cigánylányt skandálják Vándor Kálmán magyar átiratában vagy a beatkorszak hajnalán létező Bajtala trió Cigánylány című dalát adják elő zenekíséret nélkül. Nyilván a cigány szót kifogásolták volna, de sajna Vándor és Bajtaláék szövegében még a sanzonbizottság sem hiányolta a roma szót – pedig kicsiben legalább annyira vaskalapos szervezet volt, mint nagyban az UEFA.

Ki fordítja le az inkriminált szövegeket? Nem kétlem, szurkolóink egy része nem a fent említett dalokat dúdolta, de kíváncsi lennék egy ilyen vizsgálat menetére. Ül az UEFA-ellenőr a bukaresti stadionban és hallja a „cigány” szót, majd máris jelent? Ezt még az sem ellensúlyozza némileg, hogy a magyar szövetség a hazai szektorban elhangzott provokáció tartalmát az UEFA elé tárja?

Leírok egy mondatot, amely mögé mindenki azt gondol, amit akar: Magyarország nemzetközi megítélése (ismét) jócskán belejátszhatott a döntésbe. Ennek részletes kifejtése pro és kontra nem egy sporttémájú blogba illő. De gondolkodjunk el: ha mondjuk a döntéshozók főleg olyan hírekről olvasnak „ott”, hogy „itt” ezzel is, azzal is „baj” van, nem tudják magukat függetleníteni az őket ért információktól, igazolva látják magukat, lám, „ott” még rasszisták is. Így játszik bele az objektív döntésbe a szubjektív tényező. Az meg a mi balszerencsénk, hogy nem vagyunk nagyhatalom, sajnos régóta már a futballban sem…

De söprögetek a saját portánk előtt is. Milyen a magyar futballdiplomácia? Nem lehet lobbizni, hogy kevésbé súlyos büntetést kapjunk? Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, az UEFA fegyelmi bizottságának tagja milyen lépéseket tesz? Hagyja, hogy „ott” azt higgyék, hogy mi „itt” rasszisták vagyunk? Egyáltalán: minket képvisel „ott” vagy a nemzetközi szövetséget „itt”? Apropó, sportdiplomácia, egyáltalán diplomáciai érzék! Milyen, mindent felülíró szakmai döntés eredményeképpen játszottunk 2012-ben Izraellel válogatott mérkőzést? Melyik soros selejtezőbeli ellenfelünk játékát modellálta az ellenfél játékrendszere vagy játékerőben melyikre hasonlított? Vagy csupán sürgősen szükség volt egy felkészülési meccsre? Nem volt senki, aki felvetette volna, nem zárhatók ki a szélsőséges megnyilvánulások, és a mérkőzés utóélete 90 percnél jóval tovább tarthat? Álságos dolog volt nem számolni ezzel az eshetőséggel. És nem volt senki, aki szemlesütve ugyan, de merő óvatosságból ugyancsak felvetette volna, ne legyünk rá büszkék, de az izraeliek vendégjátéka rejt magában ilyenfajta veszélyeket? S noha a feltételes módban kezdődő mondatoknak nincs létjogosultságuk, azért játsszunk el a gondolattal, mi lett volna, ha a legutóbbi magyar–román nem zárt kapus mérkőzés?

Remélem, hogy egy egész ország nem csak sportközvéleményét foglalkoztató témában az MLSZ elnöksége csak formálisan vár keddi, soros üléséig. És már a kérdésfelvetés is formális, hogy fellebbez-e vagy sem. Ugyan nem sok reményt látok, de a hallgatás beleegyezést jelentene, s nem csupán a büntetésbe, hanem egy sokkal súlyosabb dologba. „Ott” ezt értékelhetnék úgy, hogy „itt” ebbe belenyugszunk. És amit „ott” úgy értékelhetnek, azt úgy is értékelik.


0 (0)
Jelentkezz be a szavazáshoz!

 

 

Eddig 28 komment érkezett 

  • misterx44 Válasz erre 2014. 11. 02. 15:02 [1]

    No tisztelt sunyi MLSZ ehhez ugyan mit szóltok?....

  • freemano Válasz erre 2014. 11. 02. 15:03 [2]

    Erre a hangulatkeltő,  értelmetlen bolgra miért volt szükség?

  • Sleep Válasz erre 2014. 11. 02. 15:09 [3]

    "Mondj nemet a rasszizmusra"c.költemény Elek Ákos előadásában....,na azon jót röhögtem.Sokat hiányozhatott olvasás óráról!

  • mthb Válasz erre 2014. 11. 02. 15:09 [4]

    Hallgattál volna bölcs maradtál volna

  • nandorvil Válasz erre 2014. 11. 02. 15:15 [5]

    Ez nem hangulatkeltés hanem egy vélemény, ami tulajdonképpen megegyezik azzal, amit pl. a döntést olvasva bennem is megfogalmazódott.

    Egyszerre nevetséges és felháborító a két tábor viselkedését gyakorlatilag ugyan olyan súlyúnak ítélni.
    Ezt úgy gondolom nagyon sokan érzik így és ha az MLSZ ezt szó nélkül hagyja akkor tulajdonképpen mindazt a mocskot hagyja szó nélkül amit verbálisan az egész magyar nemzet, fizikálisan meg a kiutazó magyar szurkolók elszenvedtek.
    Én alapvetően békés ember vagyok, de ennyire nem lehetünk szolgalelkűek!

    Ráadásul az MLSZ részéről nemhogy a felháborodást nem látom, hanem egyenesen ezzel az ítélettel a saját igazukat igyekeznek alátámasztani, hogy lám-lám mi sem hiába büntetünk minden sz@rért...

  • dobrinov Válasz erre 2014. 11. 02. 15:15 [6]

    Sok igazság van benne! Gyakorlatilag uazt kaptuk mint a románok. Ennyit az uefáról és a nagy mlsz-ünkről. 
    1ébként ne agyaljunk ezen, nem itt a lányeg. Hanem a finn meccs! 
    És megjehyezném sztem a románok zártkapuja nekünk most nem jó, az é-ír győzelem nekünk a legrosszabb lenne!

  • exfradista_evertonfan Válasz erre 2014. 11. 02. 15:30 [7]

    Meddig süllyed még az NSO? Tegnap szélsőjobb összeesküvéselmélet-hívő szurkolók hozzászólásaiból válogattak a címlapon, ma meg ez a primitív fröcsögés. "Nyugodtan lehet ezt a balkáni törzsi háborút folytatni, mert a történelem alapján így kell lennie." Igazán példamutató, európai hozzáállás. Nem lehetne lassan felnőni?

  • Monachus Válasz erre 2014. 11. 02. 15:33 [8]

    Egyetértek az írással. Más sportágakban is ugyanez a kettős mérce mutatkozik. Íme egy másfél évvel ezelőtti hír a tenisz világából:

    "Ideges hangulatban hagyta el Izraelt a lengyel nőitenisz-válogatott, miután játékosait katolikus kurvának nevezték a helyi szurkolók az eilati Fed-kupa-találkozón."

    Vajon kapott bármilyen büntetést az izraeli teniszszövetség? Erről már nem szólt a fáma. Kétlem, hogy kaptak volna. Elítélték az izraelieket ezért a megnyilvánulásokért? Ebben is kételkedem.

    A romániai mérkőzésen a magyarokat elítélték a "cigányozásért". Azonban a románok vonatkozásában meg sem említették a folyamatos magyar gyalázást. Tehát cigányozni nem szabad, de a magyarokat gyalázni lehet?

    Az emlékezetes szerb/albán mérkőzésen a drón eset kapcsán, persze, hogy a szerbek kapták a keményebb büntetést, noha egyértelmű, hogy a drónt az albánok reptették és nem a szerbek. Persze lehetne még sorolni a furábbnál furább ítéleteket.

    Tudomásul kell vennünk, hogy ilyen világban élünk. Ha jól körülnézünk, akkor nem csak a sport, de a politika vagy éppen a közélet vonatkozásában is ezt a kettős mércét, ezt a megkülönböztetést tapasztalhatjuk. Megjegyzem nem csak mi magyarok vagyunk ennek a megkülönböztetésnek az áldozatai. elszenvedői. Akik szembefordulnak a globalizáció uraival vagy éppen a globalizáció rendszerével, legyen bármennyire is igazuk, azt a másik fél soha nem fogja belátni és elismerni. Ezért undorító, képmutató és sunyi az a magatartás, ami demokráciáról, egyenlőségről próbálja győzködni a társadalmakat. Lásd a cikkben is felvetett, a rasszizmust elítélő nyilatkozatok.

    Azonban ez nem azt jeleni, hogy be kellene állnunk szervilis módon a sorba, és meg kellene hajolnunk ez előtt a világot uralni próbáló rendszer előtt. Mi magyarok (legalábbis nagy többségünk) erre a történelmünk során soha nem volt hajlandó. A magyar sportolóknak pedig, szinte mindig, "széllel szemben kellett vitorlázniuk".

  • hagyma Válasz erre 2014. 11. 02. 17:26 [9]

    ha minden forditva tortenik, tehat a meccs pesten es a 2 szurkolotaborban tortentek us felcserelodnek
    nekunk az zart kapu az tuti

  • papa19500519 Válasz erre 2014. 11. 02. 17:31 [10]

    EXFRADISTA!Ettől az Európához való felnövéstől ki ver a veríték!A csoda jurópa még a gatyát vagy gombot sem ismerte,mikor a Magyarok használták!Aki annyira oda van velük, miért itt pusztítja A jó Magyar kenyeret!

  • BoBKeLSo Válasz erre 2014. 11. 02. 17:52 [11]

    Ahogy normális bíróságon is súlyosabb büntetést kap a nótorius bűnöző, mint az egyszeri tolvaj, itt is belejátszott a döntésbe a rengeteg rasszista és kisebbséguszító kántálás, ami rendszeresen, visszatérően előfordul.
    Ez persze minden országban előfordul, de nálunk különönsen figyelnek arra a bíróságok, ügyészek és politikusok, hogy nehogy egy-egy ilyen esetet el kelljen ítélniük. Ezért érzi fontosnak egy-egy nemzetközi szervezet, hogy a súlyosabb ítéletekkel/véleményekkel fel kell hívniuk a figyelmet arra, hogy noha az ország nem akar a nyugathoz tartozni, a futball és a kultúra nagy része viszont onnan jön és ott a központja, ezért nekünk is be kell tartanunk a viselkedési normákat. Már ha részt akarunk venni a nemzetközi futballéletben.

  • settembrini Válasz erre 2014. 11. 02. 18:02 [12]

    @freemano: Rád mi szükség van?

  • gsc Válasz erre 2014. 11. 02. 18:27 [13]

    exfradista
    Hülyének lenni sem kötelező, te pedig erősen rászolgálsz!
    hagyma nagyjából leírta a lényeget!

  • Boci_csoki Válasz erre 2014. 11. 02. 18:46 [14]

    Ez a komédiázás (merthogy arról van szó) egy aljas üzleti húzás az NSO részérõl! A portál nyilván meg akarja tartani a szélsőjobbos olvasóit, ezért megpróbálja kielégíteni a nem túl magas szellemi igényeiket (uszító, cigányozást elbagatellizáló főcímek stb.)... 
    Kritikán aluli, amit most már hetek óta művelnek!

  • Boci_csoki Válasz erre 2014. 11. 02. 18:48 [15]

    Ennél mélyebbre már tényleg nem süllyedhettek!

    -egy cigány-

  • biziclop76 Válasz erre 2014. 11. 02. 18:57 [16]

    Mivel általában néger focisták szoktak szerepelni a rasszizmus elleni reklámfilmekben, különösen érdekes a "reklámokban MAKOGJÁK el" szókapcsolat :D

  • Health Válasz erre 2014. 11. 02. 19:08 [17]

    Legközelebb azt kell énekelni az oláhok ellen, hogy "roma-romarománia" - és ez külsőre tutira korrekt lesz - miközben ugyanazt jelenti...:)

  • Health Válasz erre 2014. 11. 02. 19:14 [18]

    Mi lett volna, ha a legutóbbi magyar-román nem zártkapus? Az, hogy nyerünk, aztán pedig a pótselejtezőn simán kiesünk a görögökkel szemben. Viszont Izrael ellen tényleg nem kellene meccset szervezni a jövőben. Azt pedig csak remélni lehet, hogy soha nem kerülünk velük össze tétmeccsen. Ennek érdekében reklamálnunk kellene, hogy Izrael nem Európában van, ezért ne engedjék az európai selejtező csoportokban indulni.

  • hagyomanyos_erlelesu_asvanyviz Válasz erre 2014. 11. 02. 20:33 [19]

    Csatlakozom azokhoz, akik "méltatják" a szerzőt, hogy erre most mi szükség volt.

  • horferko Válasz erre 2014. 11. 02. 23:06 [20]

    Nem kell itt semmiféle rasszizmuról beszélni ! A fehér bőrű a fehér bőrüt ugyanúgy leugatja . Nem szín kérdése , ha valaki szabálytalan , és megdorgálja az egyik a másikat ! A szabolcsi gyereknek ha almát dobnak be az még nem azt jelenti , hogy földművelő, almaagszámoló ! Tudom a pályára nem szabad bedobni semmit sem, még a pályán lévő játékosnak a kulacsot sem, de azért még a nagy CCCP-nek is voltak határai.Úgyhogy ezt a felturbózott dolgokat el kellene felejteni. Ha valaki cigány akkor az cigány, ha valaki zsidó az zsidó , ha netán keresztény akkor keresztény ! Viselje emelt fővel , hogy Ő hova tartozik, és ne éljen vissza vele !

  • Shakespeare501 Válasz erre 2014. 11. 02. 23:20 [21]

    Minden szava arany. Vicc az ostoba MLSZ, a korrupt UEFA-ról nem is beszélve.

  • Józsi bá Válasz erre 2014. 11. 03. 6:15 [22]

    Nekem tetszik, amit leírt. Akit meg jobban érdekel a téma, vegye a fáradtságot, nézzen bele "az MTK klubjából kitiltottak társaságának" honlapjába. Sok mindent átgondol azután, ha beleolvas. Persze könnyebb Thuryt ekézni. Na.

  • Spiritusz Válasz erre 2014. 11. 03. 7:53 [23]

    @Boci_csoki: Magas röptű elmélkdésedet olvasva, megvilágosodott bennem a Boci csoki átvitt értelme...

  • bluesmanus Válasz erre 2014. 11. 03. 9:06 [24]

    Nem is ismerik Bajtala együttes felvételét!!!!

  • Boci_csoki Válasz erre 2014. 11. 03. 9:32 [25]

    @Health: Az NSO leereszkedett a rasszista csürhe szintjére, mert ezt kívánja az üzleti érdek... A weboldal „nagyon bölcs” munkatársai feltehetőleg szintén úgy gondolják, hogy a gyűlölködő, zsidóellenes magatartás megváltoztatása helyett helyénvalóbb (és üdvözlendőbb) lenne, ha a jövőben nem kötnénk le mérkőzés(eke)t az izraeli válogatottal... Roppant „logikus és ésszerű” elképzelés, meg kell hagyni!

  • Boci_csoki Válasz erre 2014. 11. 03. 9:34 [26]

    @Spiritusz: Ne magadból indulj ki, sPirike!

  • thomis0412 Válasz erre 2014. 11. 03. 10:09 [27]

    Egy dolgot kell tudomasul venni. Minden annak a rohadt Israeli meccsnek a kovetkezmenye!!! A metelt farku platinit es sok metelt farku kollegajat nem erdekli semmi csak az hogy ne zsidozzanak a stadionokban mert szerintuk ebben merul ki a rasszizmus. Sajnos ott tartunk ha egy izraelinek azt mondjak zsido akkor az maris jon a gazkamrakkal meg az ezer eves elnyomassal! De pl Albania aki politikai provokaciot alkalmazott enyhebb buntetest kapott mint mi. Kivancsi lennek ha mi bevittunk volna egy nagy Magyarorszag zaszlot !! Szerintem mar nem kellene a finnek ellen keszulni. Aztan itt van az orszag politikai megitelese hat ez sem segit a focinak!! Es azt is be kell vallanunk hogy a szurkolok sem artatlan baranyok,de azert ebben az esetben ugy erzem az uefa enyhen szolva is elfogultan dontott a mi vezetoink meg azzal takaroznak hogy egy idegenben megrendezett meccs utan nem zartak be a stadiont egyebkent a szektor bezaras is pelda nelkuli ebben a kerdesben. Ezen talan illene elgondolkodni mindenkinek.

  • ladorjan Válasz erre 2014. 11. 03. 12:26 [28]

    @Monachus: Teljes mértékben egyetértek, és nem is értem az ezzel ellentétes hozzászólásokat. Van azoknak egyáltalán ön-, és igazságérzetük? A kettős mérce elleni küzdelem, még ha hiába valónak is tűnik, erkölcsi kötelességünk! Lehet, hogy ezt a véleményt néhányan nem osztják, de ez érdektelen, és az MLSZ részéről a higgadt, de határozott tiltakozás az aránytalanság miatt kutyakötelesség