Payday Loans

Keresés

A legújabb

A meghalás művészete PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2014. október 30. csütörtök, 11:39

 

A MEGHALÁS MŰVÉSZETE a SAMBHALÁBAN

Buddhista megközelítések Halottak napjára
2014. november 1-2./szombat-vasárnap
Budapest, 1012 Attila út 123. 11-es csengő
A programok szervezés alatt vannak, változás lehetséges!

november 1./szombat
16.00 Halál és újraszületés, a létezés természetes lüktetése
előadó: Urgyen buddhista dzogcsen tanító
Általános nézőpontunk, hogy a születést bizonyos kezdetnek tekintjük, és a halált valamilyen végnek, mint valami megszűnést, eltűnést. A buddhista szemléletben azonban körkörösség a jellemző, valami eltűnése és mindig valami új kezdete. Ez kisebb nagyobb ciklusokban történik, egész életeink ciklusaiban vagy akár a pillanatokban is. Erre a szemléletre ráhangolódva, és gyakorlatokat végezve a folyamatokkal kapcsolatban, összhangba kerülünk a világegyetem állandó változásban lévő energiáival, és így eltűnik a szilárd énben vetett hitünk, aminek következménye a halálfélelmünk, és valójában minden félelmünk meghaladása.

17.00 Tiszta fényű tudat - a meghalás művészete
Őszentsége a Dalai Láma hamarosam megjelenő könyvének bemutatója
előadó: Agócs Tamás buddhista tanító, a könyv fordítója
Csatlakozzon Őszentségéhez, a Dalai Lámához egy spirituális utazásra! A tibeti vallási vezető megmutatja, hogyan élhetünk valódi, jelentéssel teli életet úgy, hogy születésünktől halálunk percéig elmélyülten meditálunk tudatunk valódi természetéről, az úgynevezett tisztafényről. Ahogy feltérképezzük e belső birodalmat, képesek leszünk rá, hogy megbecsüljük és értékeljük a nekünk kiszabott idő minden pillanatát, és előrehaladjunk a megvilágosodás ösvényén. A sorsfordító kaland itt kezdődik, a Tisztafényű tudat lapjain.

aprox. 18.00 A meghalás művészete
előadó: Cser Zoltán, buddhista tanító, a TKBF tanára
A buddhizmus tanítása szerint a létezésünk egy végtelen folyam, vagy máshogy mondva a tiszta fény legfinomabb tudatának végtelen létezése, folytonossága. A testi létezésünk azonban véges, tehát elkerülhetetlen a létformaváltás. A mód, azonban, ahogy távozunk egyáltalán nem mindegy. Röviden át fogjuk tekinteni a buddhizmus nagy irányzatainak a hínajána, a mahájána, vadzsrajána valamint a hirtelen utak tanításait és gyakorlatait a halállal kapcsolatban, hogy ne csak az élet művészetét értékeljük, de bepillanthassunk a maghalás művészetébe is.

aprox. 19.00 Turdak, a Temető Urainak tánca - ladaki temetkezési szokások és rítusok
előadó: László Mónika táncművész
A Himalája fenséges hegyeinek egyik lakott birodalmában, Ladak-Zangszkar területén több mint egy évet töltöttem el. Az ottani lámák és falusi emberek kedvességének köszönhetően együtt élhettem velük, bepillantást engedtek mindennapi életükbe. Az előadás témájához kapcsolódó gyűjtéseimből, élményeimből osztok meg a kedves érdeklődőkkel, történeteket, fotókat és videókat.

aprox. 20.00 filmvetítés 
Melankólia/Melancholia 2011
magyarul beszélő dán film 136'
rendező: Lars von Trier DK
november 2./vasárnap
november 2./vasárnap

15.00 Mexikói halottak napi szokások
előadó: Mihályfi Márta néprajzkutató
Mexikó egyik legszínesebb és legnagyobb ünnepe a halottak napja, melyet az ország különböző vidékein sokféleképpen ünnepelnek. A hagyomány szerint az elhunyt hozzátartozók a túlvilágról ellátogatnak a családokhoz és a temetőkbe, ezért a az otthonokban feldíszített oltárral és a sírnál kedvenc ételeikkel, italukkal és más felajánlásokkal kedveskednek nekik. Ebben az előadásban egy mazaték indián közösség halottak napi szokásait ismerhetjük meg képekkel, videó felvételekkel illusztrálva.

aprox. 16.00 Álomjóga és Bardo
előadó: Jakab Katalin budhista/bön tanító
"Ha nem tudjuk az álomba átvinni gyakorlatunkat, ha minden éjjel elveszítjük önmagunkat, akkor mennyi esélyünk lesz arra, hogy éberek maradjunk, ha jön a halál? Nézd meg az álombeli tapasztalatodat, hogy tudd, milyen utad lesz a halál folyamán, hogy lásd igazán ébren vagy-e." - írja Tenzin Wangyal Rinpocse, Tibet bön hagyományának lámája.

aprox. 17.00 Beszélgetés életről és halálról, avagy újraszületés minden pillanatban
előadó: Mireisz László buddhista mester, a TKBF tanára

aprox. 18.00 A tibeti bön és buddhista halottkultusz
előadó: Szathmári Botond orientalista, filozófus, a TKBF tanára
Az előadás áttekinti a tibeti bön vallás lélekfelfogását halálkultuszát és temetkezési szokásait. Ezt követően a tibeti buddhizmus halálról szóló tanításait, és temetkezési formáit mutatja be.

aprox. 19.00 Archaikus szokások a halottasháznál - siratás, virrasztás, gyertyakötözés a Moldvai Csángó Magyaroknál
előadó: Kanalas Éva népdalénekes és folklór gyűjtő-kutató
Moldva, Lujzi-Kalugor 2014 - Archaikus szokások a halottasháznál- Siratás,Virrasztás, Gyertyakötözés a Moldvai Csángó Magyaroknál.
Kanalas Éva szeptemberben gyűjtéseket végzett a moldvai csángó magyarok körében. A Szeret folyó mentén élő csángó magyarok a mai napig hagyományos módon kísérik utolsó útjára a halottat. Siratnak, imádkoznak, a szomszédasszonyok elkészítik a felvirágozott Szent Mihály lovát amellyel az asszonytársak majd maguk viszik ki a koporsót a háztól, a temetőig. 
A videó felvételen dokumentált két napos szertartást, amelyet egy csángó asszony halottasházánál készített, részleteiben láthatjuk az est során.

aprox. 20.00 filmvetítés
A Tibeti Halottaskönyv/The tibetan book of death I-II 1994
megyar felirat, japán-francia-kanadai film 90'
rendező: Hiroaki Mori, Yukari Hayashi, Barrie Angus

belépő:
ajánlott támogatás: 1000 Ft/előadás
ajánlott támogatás: teljes részvétel esetén két napra: 7000 Ft
ajánlott támogatás: egy napra 4000 Ft

LAST_UPDATED2