Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mi lett veletek, U20-as hősök? PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

Mi lett veletek, U20-as hősök?

 

Amikor fél évtizede, 2009. október 16-án bronzérmes lett a magyar válogatott az U20-as világbajnokságon, azt hihettük, a játékosok megváltják a futballvilágot. Aztán legtöbbjük klubszinten sem ért el túl nagy sikereket, nemhogy felnőtt válogatottságig vitte volna. Mi lett az U20-as vb-hősökkel? Ennek néztünk utána.

 

Nagy-Pál Tamás/Pusztai Viola

 

2009. október 16-án igazán derűsen láttuk a magyar futball jövőjét. Nem, nem volt rajtunk rózsaszín napszemüveg. Csak miután az U20-as világbajnokság bronzmérkőzésén válogatottunk tizenegyesekkel nyert Costa Rica ellen, elkezdtünk abban hinni, hogy legközelebb a dobogón álló fiúkat – úgy együtt – már a felnőtt világbajnokságon látjuk viszont. Aztán eltelt fél év és ismételten arcul csapott bennünket a nagy magyar futballvalóság: a vb-diadal után U21-es csapatunk még megverte hazai pályán a Mario Balotellivel felálló olaszokat, ámaz Eb-re már nem jutott ki.

Ennél sokkal elkeserítőbb tény, hogy az U20-as futballhősök közül szinte senki sem futott be komoly karriert. Legtöbbjük a hazai első és másodosztályú bajnokságban játszik, ha nem épp a kispadot koptatja, akik pedig külföldön próbáltak szerencsét, cseberből vederbe estek.  A válogatottban eddig csupán öten mutatkoztak be…

 

Forrás: origo.hu

•  Forrás: origo.hu

Balajti Ádám. 2010-ben Diósgyőrből Debrecenbe szerződött, ahonnan először kölcsönbe az Újpesthez, majd az MTK-hoz vezetett az útja. Az előző szezonban került a Mezőkövesdhez, jelenleg is az NB II-es klub játékosa. A felnőtt válogatottba nem hívták meg.

Dudás Ádám. A Győr középpályása rövid paksi kitérővel azóta is az ETO-t erősíti, de aktuálisan finoman szólva sem lehet alapembernek nevezni, az előző és idei kiírásban összesen tizenhárom meccse van az NB I-ben. Előtte viszont két évadon át meghatározó játékos volt, a tavaly tavasszal bajnoki címet ünnepelhetett. A nemzeti tizenegyben azonban soha nem szerepelhetett.

 

Debreceni András. A középső védő a vb után alapemberré vált a Honvédban, rövid időn belül túl volt a századik mérkőzésén is és közben Egervári Sándor válogatottjában is bemutatkozhatott. Ennek ellenére ő is a kispesti átigazolási politika áldozata lett: utolsó szezonjában közölték vele, hogy vagy szerződést hosszabbít vagy a B csapatban találja magát. Utóbbit választotta, így tavaly nyáron úgy kellett új klubot találnia, hogy alig volt élvonalbeli meccse a szezonban. Végül Tomiszlav Szivics szavazott neki bizalmat és Diósgyőrbe vitte. Miskolcon azonban nem tudott meghatározó emberré válni, eddig másfél év alatt összesen kilenc bajnoki mérkőzésen volt kezdő. A válogatottban egyszer lépett pályára 2012-ben a csehek elleni barátságos meccs hosszabbításában.

 

Futács Márkó. Igazi vándormadár, 2009 óta hét csapatot járt meg, sorrendben: Werder Bremen, Ingolstadt, Portsmouth, Leicester (rövid ideig kölcsön a Blackpoolban), Diósgyőr, Mersin.  A legutóbbi szezonban a DVTK-ban kilenc gólt szerzet, amellyel felhívta a volt szövetségi kapitány, Pintér Attila figyelmét is. 2014 márciusában mutatkozott be a válogatottban a finnek ellen, majd az albánok és kazahok elleni barátságos meccsen is pályára lépett.

Forrás: origo.hu

•  Forrás: origo.hu

 

Gosztonyi András. A bronzérem megszerzése után bemutatkozhatott az MTK színeiben az NB I-ben. Megbízható teljesítményt nyújtott a középpályán, amire Olaszországba is felfigyeltek, a Bari vette kölcsön. Mindössze két mérkőzésen lépett azonban pályára, mígnem szerződtette a Videoton. Első idényében rögtön bajnoki címet ünnepelhetett a székesfehérváriakkal, huszonhárom mérkőzéssel és három góllal vette ki belőle a részét. A következő szezonban azonban nem volt megelégedve a játéklehetőség mennyiségével, így továbbállt Diósgyőrbe. Jelenleg is a miskolciak játékosa, válogatottság nélkül.

 

Gulácsi Péter. 2009-ben felkészülési meccsen már számított rá a Liverpool , de bajnokin csak a kispadig jutott. 2010 tavaszán kölcsönbe került a harmadosztályú Tranmere Rovershez. 2011-től a Hull City csapatában szerepelt szintén kölcsönben. 2013 nyarán szerződött a Red Bull Salzburghoz, és rövid időn belül ő lett az elsőszámú kapus. Már az előző szezonban is ő védte az osztrák Bundesligában, illetve az Európa Ligában csapata kapuját és ez idén sincs másképp. A válogatottban eddig kétszer lépett pályára, májusban Dánia ellen debütált és vele kezdődött a névsor az észak-írek ellen is.

 

Kiss Máté. Győrben játszott 2009-ben, majd Siófokra és Mezőkövesdre került kölcsönbe. Jelenleg a másodosztályú Gyirmót játékosa. Felnőtt válogatottsága nincs.

 

Koman Vladimir. A korosztály egyik legtehetségesebb játékosa, aki már 16 évesen Olaszországban játszott, 18 évesen debütált a Serie A-ban. A Sampdoria játékosa volt 2012-ig (közben szerepelt kölcsönben a Bariban és az Avellinóban), utána rövid ideig a Monacót erősítette, hogy aztán az orosz másodosztályú FC Krasznodarban kössön ki . Kezdetben rendszeres játéklehetőséget kapott, de később már nem számított rá a szakmai vezetés és a klub 2013 szeptemberében kölcsönadta az FC Uralnak. 2014 nyarán közös megegyezéssel felbontotta a szerződését a Krasznodarral, azóta nincs csapata. A válogatottban eddig harminchat alkalommal szerepelt, hét gólt lőtt. Utoljára májusban, a dánok lépett pályára, Dárdai Pál érthető módon nem küldött neki meghívót a románok elleni meccs előtt.

 

Korcsmár Zsolt. 2010-ben Újpestről igazolt a norvég Brann Bergenhez (előbb kölcsönbe, majd végleg), 2013 nyarán a másodosztályú német Greuther Fürthhöz szerződött. Jelenleg is a klub játékosa, rendszeresen játszik a bajnokikon. 2011-ben debütált a válogatottban Izland ellen, azóta huszonnégyszer húzhatta magára a címeres mezt. A románok elleni bukaresti Eb-selejtezőn is pályán volt.

 

Kovácsik Ádám. 2007-ben szerződött az olasz Reggina Calcio csapatához, az elmúlt években kölcsönben szerepelt a Foligno Calcioban, a Paviában és a Carpiban. Jelenleg is a Reggina játékosa. A válogatottnál nem vetődött fel a neve.

Forrás: blog.hu

•  Forrás: sportgéza.hu

 

Megyeri Balázs. A ferencvárosi kapus egy évvel a

bronzérem után a görög Olimpiakosz Pireusz játékos lett. Első szezonjában még csak harmadik számú hálóőr volt, a következőben viszont már rendre vele kezdődött a csapat összeállítása. Szerepelt a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is, bajnoki címet és kupát is nyert, valamint megválasztották a szezon legjobb hálóőrének Görögországban. A következő évadban is duplázott klubjával, de már egyre kevesebb lehetőséget kapott, mostanra pedig már egyértelműen nem ő az első számú portás. Válogatottsága még nincs, de Dárdai Pál keretének a tagja.

 

Németh Krisztián. Koman Vladimir mellett az egyiptomi hősök közül a legnagyobb tehetségének tartották. A Liverpool játékosa volt, de még a vb előtt kölcsönadták a görög AEK Athénba, ahol bajnokin és Európa Liga mérkőzésen is szerepelhetett, de mindössze három gólt szerzett. Ezután pályafutása során nem először megsérült és klubváltás következett, az Olimpiakosz Pireusz vásárolta meg, de kölcsön is adta a Volosznak, majd az MTK-nak, végül a holland Waalwijknak, ahol először tudott huzamosabb ideig játszani, de ismét csak három találatra futotta. Időközben a válogatottban is bemutatkozott és a holland első osztályban szereplő Roda labdarúgója lett. Negyvenöt mérkőzésen tíz gólt szerzett, de a nyártól már nem tartottak idényt a szolgálataira, jelenleg nincs csapata. Németh válogatottsága egészen tizenötig kúszott fel, az észtek ellen gólt is szerzett, de Dárdai Pál  – érthető módon – nem postázott meghívót neki.

 

Présinger Ádám. A magyar élvonalban a Videoton színeiben  mutatkozott be 2009-ben. Hiába szerzett első mérkőzésén gólt, inkább a második csapatban jutott szóhoz, illetve a Vasashoz került kölcsönbe. 2011-ben a Pápa játékosa lett, rendszeresen játéklehetőséget kapott  az ott töltött három év alatt, az idei szezon végén viszont a jelenleg az NB II-t vezető Gyirmóthoz szerződött. A válogatottban nem került szóba a neve.

 

Simon András. A 2009/10-es szezonban a Liverpool kölcsönadta a spanyol Córdobának, de mire beverekedte magát a kezdőcsapatba, elszakadt a combizma. Ennek ellenére a klub megtartotta volna, de a Liverpool végül visszarendelte Angliába. 2010 decemberében aztán szerződést bontott az angolokkal, és a holland Excelsiorhoz igazolt. Ott azonban fél év alatt csak egy meccsen játszott. 2011-ben négy éves szerződést kötött a Győri ETO-val, ez alatt megfordult a Sopron, a Pápa NB I-es és a Haladás NB II-es csapatában is. Jelenleg a Paks játékosa. Nem került a válogatottság közelébe.

 

Simon Ádám. A Haladás játékosaként szerepelt Egyiptomban, ahol az NB I-ben is bemutatkozott, majd külföldre vette az irányt, az olasz Palermo szerződtette. Egyetlen mérkőzésen sem szerepelt azonban, és Bari kölcsönadása sem sült el túl jól, így 2012-ben visszaszerződött Szombathelyre, ahol alapembere volt a gárdának. A nyáron lecsapott rá a Videoton és eddig minden bajnokin szerepelt a szezonban a veretlenül éllovas alakulatban. Válogatott mérkőzése azonban neki sincs.

Forrás: foci.blog.fn.hu

•  Forrás: foci.blog.fn.hu

 

Szabó János. Egervári Sándor felfedezettje Pakson kezdett focizni, fél éves siófoki kitérőt kivéve, nem is játszott más NB I-es klubban. Jelenleg is a tabella negyedik helyén álló csapatot erősíti. A válogatottban idén mutatkozott be még Pintér Attilánál a Dánia elleni felkészülési mérkőzésen.

 

Szekeres Adrián. Az egyiptomi torna után még három évig nevelőklubját, az MTK-t erősítette a védő, az együttessel megjárta a másodosztályt is. Két éve a Videotonba igazolt, ahol azonban nagyon kevés játéklehetőséget kapott. Az előző szezonban a bennmaradást kiharcoló Puskás Akadémia játékosa volt kölcsönben. Székesfehérváron továbbra sem tartanak rá igényt, így egy újonchoz, Dunaújvárosba került. A válogatottban nem mutatkozott be.

 

Takács Péter. Diósgyőrben maradt még egy szezonra a vb után, aztán a Pápa játékos lett. Egyetlen évad után azonban előbb kölcsönbe, majd végleg visszakerült Miskolcra. Idén januárban a Mezőkövesdé lett, de a kieséstől már ő sem tudta megmenteni a gárdát, jelenleg az NB II-ben játszik. Nincs válogatottsága.

 

Tóth Bence. 2009-ben már rendszeresen játszott a Ferencvárosban, de 2012-ben Pápára igazolt. Itt egy idényt töltött el, majd továbbállt Paksra, jelenleg pedig az NB II-es Szolnok játékosa. Térdsérülésből lábadozik. A válogatottban nem lépett pályára.

 

Varga Roland. Bresciából ment a világbajnokságra, ahol nem sikerült beverekednie magát az első csapatba. Fél szezonra már 2010-ben hazatért Újpestre kölcsönbe, két évvel később pedig végleg: a Győr támadója lett. Rögtön tizenkét góllal járult hozzá a bajnoki címhez, azóta is kirobbanthatatlan gyakorlatilag a kezdőből. A válogatottban volt klubedzőjénél, Pintér Attilánál három felkészülési mérkőzésen is szerepet kapott, ezeken két gólt szerzett.

 

Zámbó Bence. A Győr játékosa volt tavaly nyárig, de folyamatosan kölcsön adták, a Diósgyőrbe, az MTK-ba, majd Kaposvárra. A Rákóczi le is igazolta, így részese volt a tavalyi kiesésnek. Igaz nem teljesen, ugyanis még a télen elzavarták, így a másodosztályú Tatabányába került. A nyáron csapatot váltott, osztályt nem, most az Ajka védelmét erősíti. A válogatottság természetesen nála sem jött szóba.


HOZZÁSZÓLÁSOK:

- See more at: http://www.utanpotlassport.hu/2014/10/16/mi-lett-veletek-u20-as-hosok-2/#sthash.lxpi7Ude.dpuf