Payday Loans

Keresés

A legújabb

Aranybohóc- egy cirkuszdinasztia nagyszerű története PDF Nyomtatás E-mail
2009. október 30. péntek, 16:32

aranybohc

Aranybohóc- egy cirkuszdinasztia nagyszerű története
2009-09-06 

A Richter család tagjai külföldön jobban ismert és főleg elismert cirkuszművészek, mint idehaza. A család egyik tagja Richter Flórián nemrég a szakma legmagasabb elismerését, az Arany Bohóc Díjat vehette át Monte Carlóban. A cirkusz Oscar-díjas Flórián és a család a hétvégén Pécsett járt. 

- Milyen a szakma megbecsülése Magyarországon – kérdezem Richter Józsefet, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítóját.
- Nem túl jó, még a köznyelvbe is átment – ne cirkuszolj! Pedig, ha a kedves közönség tudná, hogy milyen fegyelmezett világ a miénk és mennyi szervezést és gyakorlást igényel, akkor bizonyára nem mondanának ilyesmit. Sajnos bennünket többen ismernek az USA-ban, vagy távolkeleten, mint idehaza. 

- Egy könyv megjelenése kapcsán vannak most itt, melyet az ismert színészházaspár Dévényi Ildikó és Moravetz Levente írtak. Hogyan kerültek kapcsolatba velük?
- Megkeresetek bennünket azzal, hogy tartsunk egy előadást a mi cirkuszunkban, amely meg is valósult tavaly. Az előadás a Cirkuszhercegnő volt és bizony egészen addig, amíg nem állt össze teljesen a produkció, nem is tudtam elképzelni, hogy fog ez a valóságban működni. Hatalmas siker volt, teltházzal mentek az előadások, ami azt jelezte, hogy a közönségnek nagyon tetszett a cirkuszi közegben egy színházi előadás. 


- Ennek kapcsán jutott eszébe a színészházaspárnak a könyvírás? 
- Úgy tűnik beleszerettek a cirkusz világába és Flórián is ebben az időben kapta az Arany Bohóc Díjat. Eddig még soha nem született magyar győzelem Monte Carlóban. Általában orosz vagy kínai artisták vitték el a pálmát. Flórián tíztagú zsokécsoportjának és 26 lovának produkciója lenyűgözte a cirkuszfesztivál résztvevőit: a gálaműsor fináléjában négyezer ember állva ünnepelte az akrobatacsoportot. A fiam évek óta készült a megmérettetésre, melyre csak meghívásos alapon lehetett bekerülni. A produkcióhoz a lovak és az artisták mellett saját zenészeket is vitt magával. A vonósnégyes folyamatosan húzta a talp és pata alá valót, melyre egy emberként tapsolt a közönség. A programban biztosító öv nélkül dolgoztak az akrobaták, akik például vágtázó lóról induló szaltókkal, flikk-flakkal, több lóról induló ugrásokkal, dobásokkal bűvölték el a közönséget.


- A sokat emlegetett fiú árulja el a Pécsi Napilap olvasóinak, hogy mennyi idő alatt állt össze ez a híres produkció?
- Napi öt-hat óra gyakorlás mellett nagyjából hat évet vett igénybe ennek a kidolgozása. Ez nemzetközi viszonylatban nem nagy idő, hiszen rajtam kívül csak egy lovas akrobata kapott ilyen díjat, de ő már az ötvenhez közelít. Neki is és másoknak is jóval több ideig, nagyjából 10-14 évig tartott, amíg egy teljesen új és hatásos produkciót összeállítottak.

- Önnek és feleségének, aki szintén akrobata már van egy Ezüst Bohóc díja is az arany mellett. Elképzelhető, hogy belefér egy újabb arany is – hiszen még nagyon fiatal.
- Mindenképpen törekszem rá, de ahogy már elhangzott ez egy meghívásos verseny, tehát a válogatóknak kell a kedvébe járni. Próbálok még nehezebb és még látványosabb produkciót létrehozni, mást nem tehetek.

- A család más tagjai is szerepelnek a lovas csoportban?
- Öcsém Richter József és fiam Kevin is szerepel a műsorban. A fiam egyelőre kisebb feladatokat kap, hiszen még csak nyolc éves, bár három éve szokja a légkört a manézsban.

- Hol lehet látni a Magyar Nemzeti Cirkusz műsorait?
- Most Pécsett vagyunk pár napig, majd megyünk tovább, az ország kisebb nagyobb településeire, amíg a tél be nem áll. Addig is várunk minden cirkuszrajongót!



Bereczki Lajos

LAST_UPDATED2