Payday Loans

Keresés

A legújabb

Asszonybántalmazás PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Egyasszony, aki tudja, miért élvezi valaki a bántalmazást

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: könyv; családon belüli erőszak; napi pszicho; abúzus;

Péterfy-Novák Éva 2013 májusában terapeuta tanácsára kezdte kiírni magából elhunyt gyermekének és saját abúzív kapcsolatának történetét, melyből egy olyan sikeres blog lett, hogy felfigyelt rá az egyik legnagyobb hazai kiadó is. Egyasszony címen most jelent meg a kötet, mely megdöbbentően őszinte, és tele van szarkazmussal, bánattal, de humorral és boldogsággal is.

A kakaós kaláccsal az volt mindig a bajom gyerekkoromban, hogy túl száraz. Ahogy feltekerik az asszonyok, spirálban futó kakaócsík egyre halványabb, a csücske már szinte csak a porhanyós tészta. Péterfy-Novák Éva viszont másképp csinálja. Az Egyasszony című blog szerzője, akinek igaz története most könyv formájában is megjelent, a kalács alját cukros kakaómasszával keni meg. Ettől a csodálatosan egyszerű művelettől pedig kellően nedves és édes lesz a tészta.

A könyvbemutató végén a Hollán Ernő utcai Budapest Jazz Club előterében a thonett asztalokon papírtálcákra halmozták a süteményt, előtte máshol is feltűntek a papírpálcák. A bemutató helyszínéül szolgáló terem első két széksorát is telerakták velük. Az ugyanis Péterfy-Novák népes családjának és baráti körének tartották fent.

Fotó:

Így az érdeklődő sokaságból sokaknak csak állóhely jutott, csordultig telt a régi moziterem. Vannak persze írók, akiknek művére ennyi ember kíváncsi, de azok többnyire nem elsőkönyvesek. Péterfy-Novák 2013 májusában kezdett el blogot írni terapeutájának tanácsára. A Zsuzsák története, ami az Egyasszony című könyv első fejezete pedig egy olyan hullámot indított el, melynek kicsivel több egy évvel később egy kemény fedeles kötet az eredménye.

A Libri Kiadó ügyvezető igazgatója, Sárközy Bence ez idő alatt rászokott a süteményre, pont mióta együtt dolgozik Péterfy-Novákkal. Azt mesélte, hogy onnan lehetett tudni, hogy a blog írója a „házban van”, hogy édes illattal telt meg a levegő.

„Vidéki jány vagyok, úgy tanultam, hogy ha vendégségbe megyek, akkor süteményt kell vinni” – magyarázta nevetve Péterfy-Novák, akinek kitárulkozó története ezreket érintett meg az interneten, ezért Sárközy sem sokat hezitált, amikor bevállalta a nyomtatott verzió gondozását. A "vidéki jány" történetét az asszonyságának kezdetétől követhetjük, pontosabban első lányának, Zsuzsika születésétől, akiről hamar kiderül, hogy nem úgy fog felnőni, mint a többi.

Mozgás- és értelmi fogyatékára az első hónapok után fény derül. Közben pedig a családi fészek sem leányálom, István, Éva férje nem bírja a kudarcot, ezért éveken át bántalmazza a nőt, bármikor, bármiért: ha fehér garbóval próbál kedveskedni neki a fiatal felesége a kozmetikában keresett borravalójából azért, ha lerobban a kocsi alattuk, akkor azért. A sorozatos megalázást sokáig tűri az asszony, de miután Zsuzsit kénytelenek beadni egy otthonba, mert otthoni gondozása lehetetlenné válik – szondán keresztül kell etetni a kicsit -, Éva is el tud kezdeni harcolni szabadságáért.

Általa kicsit közelebb kerülhet az is a családon belüli erőszak természetrajzához, aki csak a tévéhiradóból értesül a vert, megölt asszonyok gyerekek sorsáról. Értetlenséggel hallgatja: hogy történhet meg, hogy hagyhatja valaki, hogy ezt csinálják vele, és miért nem lép valaki közbe?

Egy interjúban Péterfy-Novák kifejti: "Amikor benne éltem, azért hallgattam, mert a bántalmazásnak van egy hullámvasútszerű mechanizmusa. Érzed, hogy kevéssé vagy szeretve, hogy uralkodnak rajtad, de ezt eltörli, ami a bántalmazás után történik – a kedves szavak, a simogatás. A le után mindig a fel következik. A másnapok miatt pedig szinte várod, hogy bántalmazzanak."

Fotó:

A bántalmazás azonban több síkon is megjelenik az Egyasszonyban. Bánky György pszichológus azt kérdezi Évától a könyvbemutatón, hogy ő hogyan élte meg a bántalmazást. „A hatalommal szemben szégyelled magad, mert nem mersz ellenállni, és elviseled a fenékpaskolgatást, meg az arcon csipkedést, mert attól különlegesnek érzed magad”.

És Éva ekkor nem a férjéről beszélt, mert ő ennél sokkal durvábban bánt vele, de a szülési és kórházi tapasztalatok során az orvosok és az ápolónők olykor hasonlóan bántalmazó szerepbe csúsznak.

És a hatalom sokféleképpen lehet bántalmazó. "A jelenlegi kormány például azzal, hogy egy nő sincs a kabinetben" - mondja Péterfy-Novák Éva