Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kapu kiadó PDF Nyomtatás E-mail
Mai magyar könyvkiadás és folyóirat-választék

Termékeink

Dr. Erent Gábor - Beoltva ( működő sillabusz beteg világunkhoz )

 

A könyv, amit a kezében tart fake prada handbags az olvasó, hézagpótló munka. Magyarország élen jár a rák és egyéb súlyos betegségek következtébeni elhalálozásban- és elég rettenetes az odáig vezető út is. A szerző arra a kérdésre ad integrált választ, hogy mi ennek az oka, louis vuitton replica handbags okai: elemzi a legújabb kutatások, nemzetközi és hazai statisztikák számsorait, a testi, szellemi, lelki folyamatok összefüggéseit, az ide vezető társadalmi, gazdasági hatásokat is. Röviden bemutat olyan best replica mulberry bags tönkretevő/gyógyító mátrixokat, amikről az átlagembernek fogalma sincs, pedig kéne tudnia.

De sokkal többet is tesz: fake hermes bags konkrét példákkal, megoldási alternatívákkal segít annak, akinek beteg a gyermeke, annak, aki sajnos sokszor maga is beteg. A szerző nem akar eladni semmit, még könyvét sem: egy varázspálcát ad mindenki kezébe. Segítségével mindennapi életünkben a legegyszerűbben, legolcsóbban gyógyulhatunk meg, ha swiss rolex replica watches akarunk, ha megértjük, miről is van szó, ha tudjuk, hogy a mátrix eszköz, de tőlünk függ…




Ára: 2800 Ft

Megrendelem >>

Urbán Károly: Napló Nirvánából

 

Urbán Károlynak teljesen mindegy, hogy mikor született – fontos, hogy él. A vénség határán, mint egy ifjú pátriárka előhozakodott eme művével, ami nem önéletrajz rakottra vasalt sima mondatokkal. Bár polgárként élt idáig, de látásmódja csak a csapongást, a fejre állított hibernált pillanatokat örökítette meg, amit maga körül látott. A szocializmustól a rendszerváltásig mindent. Sokszor magával is évődött, mert képtelen volt elfogadni bizonyos jelenségeket. Olyan ez a könyv, mint a színe (persze, hogy ő kényszerített rá minket) talán sci-fi, talán melankolikus önbehajlás? 
Aztán persze nem is keressük a történelemben azokat az éveket, amikről írt. 
Untig elég morfondírozó láttatása, s még arra is gondolunk, hogy mi a francnak éltünk abban az időben, amit ő följegyzett –és megírt.

 

 

 

 

 


Ára: 1500 Ft

Megrendelem >>

Herczeg Ferenc - Mályusz Elemér-Breit József: Vörös háború

 

Különleges könyvet tartunk kezünkben. egy példány maradt meg, a háború után egy fiatal tanár mentette ki  – szabadságát kockáztatva – a zúzdába induló teherautóból. A Vörös háború története egyike volt a Rákosi korszak legtiltottabb könyveinek. Azon a listán, amely tiltotta és egyben megsemmisítésre ítélte, nem erkölcsromboló fércművek szerepeltek, hanem olyan történelmi és szépirodalmi művek, amelyek gyengíthették  volna a megtévesztésre alapított  propagandaháború hatását. 
A „múltat végképp eltörölni”, énekelték az Internacionálé című mozgalmi dalban.  úgy is gondolták, mikor műveletlen pártszolgáik és cinikus vezetőik megtizedelték a könyvtárak kincseit. Herczeg Ferenc találó és remek írása Károlyi Mihályról és Mátyusz Elemér tudós leleplezése a Vörös emigrációról, ugyancsak tiltott gyümölcs volt. A mai ember sok mindent jobban megérthet az elmúlt évtizedek megszenvedett történetéből.

 

 

 

 

Ára: 2200 Ft

Megrendelem >>

Zámbó Zoltán - Életünk Megbízható íránytűi

 

Midőn hatalmába keríti az álmosító hangulat derűje, s úgy érzi, hogy csinálni kéne valamit de nincs kedve hozzá –vegye elő ezt a könyvecskét.

Érzelmi programokat javasol Zámbó Zoltán. Törekvéseket. A derűs életszemléletre az igazságra, a szelídségre, a felelősségérzetre… és még sorolhatnám a tartalomjegyzéket.

Biztosan talál benne valamit amit hirtelen kedve van elolvasni. Az írásból meríthető bíztatás életerőt, energiát ad, hogy törekedjék arra, hogy a hiteles tanácsokat meghallgassa és megélje.

S lám kivirulhat, megnyugodhat és rájön, hogy az életnek mégis van kedvesebb értelme is a szorgos halál ellenében.

 

 

 


Ára: 1200 Ft

 

Megrendelem >>

Makray Imre - VÉGIG'GONDOLT GONDOLATOK

 

Hűűű… de rafinált e könyv szerzője! Az ember nem is gondolná! Úgyhogy mélázzanak el egy kicsit (persze, közben belelapozhatnak a könyvbe), mielőtt megveszik.  Ha ódzkodnak tőle, ne vegyék meg. Mert én is hogy jártam, mint főszerkesztő? Kezdtem olvasni a kéziratokat. A publicisztikák eleje lassan gördült (mint színházban FEL a függöny), még ki-kinéztem az ablakon, motoszkált a macska, mi lehet ez? – odasandítottam.

Aztán a talpam alá csusszantak Makray Imre szógyöngyei, és egyre sebesebben fogtam fel az egymás után kapaszkodó mondatokat, s felgyulladt a mohó szellem-érdeklődés villanykörtéje, és már gördülök, gördülök egyre gyorsabban, és várom a mondat végét, de ni, már ott, ott kínálja magát a következő eleje, tele dús érzelemmel… éles logikája, mint a szike, hasít és jön, már itt van a következő mohó mondata…

Közben kifolyt a víz a kádból, a macska elkóborolt, odaégett a hagyma a zsírban, csöngettek, de nem hallottam… mert vártam, hogy mit hoz ki gondolatmenete gombolyagjából Makray. Meg kell, hogy mondjam: értelmes dolgokat. Lám-lám, ez tényleg így van – motyogok, és mintha megvilágosodna agyam egy-egy sötét bugyra.

Egy jó zsidó barátomtól megkérdeztem a szerző egyik írása kapcsán: te, ez nem antiszemita egy kicsit? – Nem – válaszolta –, mert igaz.

Hát ilyen ez a könyv! Úgyhogy gondolják meg jól, mielőtt megveszik.

 


Ára: 2200 Ft

 

Megrendelem >>

Brády Zoltán - Olyan flashem volt...

 

A kötet írásainak java részét könnyfakasztó fanyar humor lengi be. 
Másutt szarkazmus, megsemmisítő erejű gúny árad a mester vitriolos tollából. 
Olvasva a frappáns írói rajzokat, időről-időre az abszurd birodalmába lépünk. 
Ne lepődjünk meg rajta, hisz az élet gyakran teremt groteszk helyzeteket, képtelen, hihetetlen történeteket, eseményeket. 
Brády pedig kitűnő megfigyelő, remek diagnoszta!

 














Ára: 1500 Ft

 

Megrendelem >>

Kós Károly – Az országépítő

 

A „Magyar irodalom kincsestára” sorozat első darabja


A kötetben Az országépítő című regény, és a Kiáltó szó röpirat olvasható

 

Kós Károly 1883. december 16-án született Temesváron. A kolozsvári Református Kollégiumban érettségizett. Budapesten szerzett építészmérnöki diplomát, 1907-ben. Építészként a magyar népi építkezésre alapozott. Részt vett a budapesti Állatkert épületeinek megtervezésében. Stílusát jellemzi a zebegényi katolikus, Kolozsvárt a Monostor úti református ("kakasos") templom, Sepsiszentgyörgyön pedig a Székely Nemzeti Múzeum "tornyos palotája."

Az első világháború idején családjával Sztánán felépített házába, a Varjúvárba vonul vissza (1914). Ösztöndíjasként Konstantinápolyban tanul (1917-18). 1918-ban kinevezik tanárnak a budapesti Iparművészeti Főiskolára, de nem fogadja el a kinevezést. Lemondó levelében, többek közt, ezt írta: "... hiszem, hogy Erdélyben nagyobb szükség lesz rám". S itthon maradt sztánai otthonában. Sokoldalú szerepet vállalt a Romániába került magyarság gazdasági, kulturális, politikai életének fellendítésében. Az építész mellett ebben az időben a grafikus, a könyvtervező, a szerkesztő és a szépíró is jelentkezik. Kalotaszeg címen saját maga szerkesztette folyóiratot ad ki. Sorra jelennek meg tanulmányai, publicisztikai írásai, szépírói művei. Sztánai remeteségéből kiragadták a kisebbségi közélet elvárásai. Ellentétben azokkal, akik a kisebbségi sors elől vagy kivándoroltak, vagy emiatt letargiába estek, passzivitásba menekültek, Kós Károly a cselekvést, munkát vállalja. Egy idő múltán - a zűrzavaros politikát odahagyva - legfőbb cselekvési területe ismét az építészet, grafika, szerkesztés és az írói munkálkodás lett. E korszak csúcsait a többekkel létrehozott Erdélyi Szépmíves Céh független könyvkiadói vállalat (1924), a Barabás Miklós Céh (1931) és az Erdélyi Helikonirodalmi folyóirat szerkesztése (1931-1944) jelentette, s nyilván szépírói és szakmunkái.

1944 után újra bekapcsolódik a közéletbe. Az "osztályharc kiéleződése" idején, 1948-tól kezdve, ismét a szakma és az irodalom felé fordul.

1977. augusztus 24-én halt meg Kolozsváron. A Farkas utcai református templomból elinduló utolsó útján népviseletbe öltözött kalotaszegi férfiak vitték a koporsóját a Házsongárdi temetőkertbe, és kalotaszegi lányok, a pártájuk fölé emelve, a koszorúkat.

Kós Károlyról, a Kós-jelenségről értekezvén az irodalomtörténészek egyaránt kiemelik a mesterségbeli sokoldalúságot, a képalkotás tervszerűségét, valamint a példamutató cselekvést, a szülőföldi helytállásban gyökerező politikai-világnézeti motivációt.

 

ÁRA: 700 Ft

Megrendelem >>

Zas Lóránt – Kitörölhetetlen (Válogatott versek)

 

Zas Lóránt: Víz vagyok

 

Víz vagyok, ami kiárad,
füstös falak mögött a vádpad.

 

A költő válogatott versgyűjteményét látja az olvasó.

 

Dobot verek, ütöm a gongot,
verset írok, beszédet mondok.

 

A költőknek is megadatik, hogy halhatatlanok legyenek. Akár még az életükben is. Zas Lórántot is ilyen embernek és ilyen költőnek tartom. Lassan már huszonöt éve közlöm verseit a Kapuban, s már ismeretségünk elején észrevettem, hogy van köztük maradandó is.

 

Te szép hazám, el ne feledj még,
nélküled lettek sötétek az esték!
Messze vagyok és mégis látlak,
zöldjét  a fűnek, gyökerét fának.

 

Mikor maradandó egy vers? Ha évek vagy évtizedek múltán is többször elővesszük, és lemorzsoljuk a verssorokat, melyek érzelmeket hoznak vissza, felvidítanak és megdermesztnek, mint évekkel ezelőtt – de nem gondolsz a halálra. Emlékek reinkarnációi.

 

Naponta háromszor siratlak,
könnye vagy szónak, üteme dalnak.

 

A költő érzékeny lény. Szükségeltetnek szülők, a gyermekkor, a szerelem, és felesége, gyermekei, a családja… de ha nincs hazája, akkor is boldogtalan, s talán ebből az érzésből fakad legtöbb verse ott messze Kaliforniában.

 

Leírjam-e, hogy nagyon szeretlek?
Hazám vagy te: évek és percek.
El nem feledlek. El nem feledlek!

 

Messze élni, itthon élni… Már nem csak a hiány és az érzelem, hanem az internet is hazaköt, a Csendes-óceán partjáról. Túl a hetvenen Zas Lóránt a hiány szomorú megéneklője, az elnyomottak jajkiáltó harangszava. Parttalan maradt a parton, de hazalát még haló poraiban is. Hát ilyen a költészet.

Brády Zoltán

ÁRA: 1800 Ft (keménykötés)

Megrendelem >>

Vezekényi György – Szentély

 

Elektoronikus formátumú termék!

Vezekényi György, mint író és költő szokatlan kompozíciójú kötettel jelentkezik, hiszen tematikus rendszerbe szedett elgondolkoztató versei a születéstől az egész életen át végigívelnek. Azután pedig egy filozofikus hangulatú kisregényt olvashatunk, amely különös szimbólumrendszerrel vázolja fel civilizációnk egyik lehetséges sorsát.

 

Olvasson bele a Szentély című vers- és kisregénykötetbe!

Megrendelem >>

Bardócz Antal – A gödör

 

A könyv elején található történeteket a Bukovinából, majd a Bácskából  kitelepített népcsoport otthonteremtése, közösséggé válása foglalja egységbe. Végigvezetnek az elbeszélések azon a szenvedésekkel teli, de felemelő mindennapokon, amelyeken a hazát váltó szorgalmas, szerető és igaz lelkű emberek felépítik új életüket.
Az ágyúdörgések még nem hallgattak el, amikor a bukovinai székelyek új hazájukból – Bácskából – kiűzetve újra hajlékot kerestek maguknak. Negyvenegy tavaszán a román katonák puskája elől, negyvennégy őszén a jugoszláv partizánok, a csetnikek alattomos támadása elől menekültek Hosszú, viszontagságos menekülés, tengernyi szenvedés és megvetés, elviselhetetlen megalázás után, a Tolna megyei kitelepítésre váró svábok lakta községekbe irányították őket. A két népcsoport között ellentétek alakultak ki. A svábok a saját házukat, fészküket védték, féltették. A székelyek a Romániában, majd Bácskában elvesztett vagyonuk kárpótlásaként tartottak igényt a házra, földre, vagyis az életre. Ebben a kibékíthetetlen légkörben választották meg a bírót, akinek meg kellett birkóznia a svábok kitelepítésével, a földosztás ezernyi problémájával, a házak tulajdonba adásával, a sokszor életeket követelő államosítással. Látniuk kellett, mint törnek össze az osztálytermek falairól levett, a faluvégeken és a kisebb tereken elhelyezett keresztek és feszületek. Megidéződik, hogy a már-már elviselhetetlen beszolgáltatások idején, hogyan söprik le a parasztok padlásait, hogy lopja el a cséplés alkalmával saját terméséből az egy – két zsák búzát az élni akaró, élelmes parasztember.
Az író végigélte és hitelesen ábrázolja az emberi sorsokat, velük együtt élte át a kényszerű hazaváltást.
A falu, ahol a történetek játszódnak nem szülőhelye, de itt nőtt fel, itt fűzte értelmes mondatokká az anyja által szájába adott egyszerű szavakat. Itt tanította meg apja a betűvetésre és a becsületre, itt tanulta meg, hogy miért kell böjtölni a szegénynek, itt hulltak könnyei apja szürke koporsójára. Itt temette el – ami talán sose volt neki – sivár gyermekkorát. Innen hozta magával az érdes kezű paraszt fogcsikorgató akaraterejét, a hajnali négy órakor kelő álmos szemeket, a fáradtságtól meggyötört ember hosszú, mélyhangú nyögéseit. Itt születtek meg és nőttek naggyá embergyökerű gondolatai.

Főszerk.

Bácskában születtem 1941. október 19-én. Diósberényben gyermekeskedtem, Mátranovákon eszméltem. Mind a két helyet magaménak vallom, itt keresem gyökereimet. Salgótarjánban érettségiztem, majd az ELTE elvégzése után bölcsészdoktori címet szereztem. Kulturális intézményekben dolgoztam, majd középiskolákban tanítottam. Jelenleg Pomázon lakom.

Bardócz Antal

ÁRA: 1200 Ft

 


Megrendelem >>

Rózsa-Flores Eduardo kézikönyve – A magyar szabadságharcos tudnivalóiról

 

2009. április 16-án Bolíviában legyilkolt Rózsa-Flores Eduardo hagyatékát – egy testamentumot – jelentettünk meg. A kézikönyvét – amit ő ollózott össze, és amiből dolgozott. Kollázsa alkalmas arra, hogy elnyomott, rabigában sínylődő közösségek, népcsoportok miként tudják békésen vagy nemes erőszakkal lerázni rabigájukat.

 

KAPU füzetek sorozat

 

ÁRA: 390 Ft

Megrendelem >>

Türk Attila – Halál melegvízben

 

E könyvet műfaját tekintve szocio-thrillernek mondhatnánk (sok humorral), azonban mégis inkább egy új – jellegzetesen hazai – műfajnak ígérkezik. Az olvasók nyomokban felismerhetik a manapság történteket, csak azokat Türk Attila írói leleménnyel egy vérszomjas krimivé fonta.

 

KAPU füzetek sorozat

 

ÁRA: 350 Ft

Megrendelem >>

Szolgálatban — Húszéves a KAPU

 

Tisztelt Olvasó
20 éve jelent meg a KAPU című folyóiratunk. A rendszerváltás első orgánuma. Úgy elment ez a 20 év, hogy már nem is jön többé vissza. Nyoma megmaradt, majd’ húszezer A/4-es oldalon.
Midőn e kötet becses szerkesztői előálltak ötletükkel, és kéziratukkal, szégyenkezés fogott el, mert mindig is szerény voltam, sajnos soha nem tudtam adminisztrálni magam, mert csak dolgoztam. 
Ne vegyék öndicséretnek e könyvet. Úgy lapozzák (és ha lehet, közben olvassák is!), hogy tudják meg nemcsak folyóiratunk, hanem nemzetünk elmúlt húsz évének gyönyörű és rettenetes, s manapság szinte tragédiába torkolló történelmét. Köszönöm, hogy húsz éven át olvasták a KAPU-t, s remélem, ha másutt nem is, de olvasóinknál maradandók leszünk. Ha van helyünk az emlékezetükben.

Tisztelettel:
Brády Zoltán
főszerkesztő

és a szerkesztőség tagjai

 

Ára: 1500 Ft

 

 

Megrendelem >>

Soros, a gólem igaz története

 

Gólem (héber szó, jelentése: alaktalan, élettelen tömeg) idomtalan, varázsigék segítségével agyagból készült emberi alak.
A Gólem történetek megtalálhatóak a sumér legendákban is, ahol Enki (sumer: „a föld ura”, „az alsó ura”) két embert gyúrt agyagból, mert azt akarta, hogy ők dolgozzanak az istenek helyett. Mivel hasznosnak ítélte a művét, két újabb gólemet Kurgarrut és Kalaturrut teremtette meg az agyagból. A nemek nélküli két lény vigyázta az „élet vizét”. Ezután Enki leküldte Kurgarrut és Kalaturrut az alvilágba az „élet vizével”, hogy támasszák fel Innint, a termékenység istennőjét.

 

KAPU füzetek sorozat

 

ÁRA: 590 Ft

Megrendelem >>

Siposhegyi Péter – Elmúlt jövőnk történelme

 

„... Amit itt olvasnak nem arra készült, hogy egyszer könyv legyen belőle. Nem vagyok könyvíró ember. Színpad, film, az más. Folyóirat, folyamirat, patakirat, úgyszintén más. Amikor az első írásom megjelent az itt közöltek közül, harmincegy éves voltam, amikor az utolsó – negyvenhat. Tizenöt éves a Kapu folyóirat. Másfél évtizeden át havonta térképeztem, elemeztem, leírtam hazánk hangulatát. Önök itt az egyetlen olyan magyar elemző gyűjteményét olvassák, akit több párt megbízott volna, de nem volt hajlandó felmondani az önmagával kötött megbizatást. Nem vagyok politológus, nem vagyok közíró, tulajdonképpen sikerült elérnem, hogy semmi sem vagyok. Mégis bízom benne, hogy amit az elmúlt másfél évtizedben ilyen-olyan műfajban leírtam, segít eligazítani azokat, akik még csak most tanulják a betűvetést. Amit itt olvasnak, ennek a szerződésnek egyik pontja. Pont.

Siposhegyi Péter"

 

Ára: 1850 Ft

Megrendelem >>

Csikós József – Börtönidő

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Energol-ügy

Miért adom ki ezt a könyvet? Egyrészt azért, hogy lássák, milyen egy ország ez, másrészt, hogy nézzenek magukba mindazok (ha elolvassák a könyvet), akik súlyos erkölcsi és anyagi károkat okoztak embereknek és a bürokratikus államhatalomnak.Volt egyszer egy Energol Rt., amely olajforgalmazással foglalkozott, és igyekezett az árak alá menni, hogy olcsóbb legyen, mint a többiek. És akkor a többi forgalmazó fölháborodott. Útban lett az Energol…Mindent árulnak a magyar korrupciópiacon. Rágalmazást, piszkálást, gyanút, alapos gyanút, fülbe sugdolózást – és még sorolhatnám a választékot.S akkor robbant a sajtóban a hír: itt az évszázad olajbotránya és csalása! Jaj a bűnösöknek, különösen Csikós Józsefnek, aki mögött pártállami karrier állt. Találó robbanás. Éljen a zseniális bűnüldözés, az ügyészség; pusztuljanak a bűnösök!

Aztán mégsem így lett. A bíróság megállapította, hogy nem történt bűncselekmény… Nos, e hírek már csak néhány sorban, hátul a sportrovatok környékén voltak olvashatók. Hogy ezt éveken keresztül megszenvedte sok ember? Akik börtönben raboskodtak ártatlanul? Kit érdekel? Fontos, hogy más olajforgalmazó cégek megmaradtak és megerősödtek. Lehet, hogy így volt, lehet, hogy nem. De valakik meghurcolták Csikós Józsefet. Ám azok, akik kitalálták a „hatalmas bűnügyet”, vajon most mit csinálnak? Röhögve néznek maguk elé? Mit számít nekik, hogy mennyi ember munkája kellett az igazság felderítéséhez az adófizetők pénzéből!Szinte önkéntelenül fogalmazódik meg az emberben, hogy az alaptalanul gyanúsítgatók és az alaptalanul vádolók – ha ez utóbb kiderül – rendőrök és ügyészek kártérítésre kötelezettek legyenek, mint olyanok, akik az adófizetők pénzén nem kellő körültekintéssel, rosszul végezték munkájukat.Sok büntethetetlen ember él Magyarországon, s emiatt sok mindent megengednek maguknak. Mi meg engedjük. De meddig?

Nos, ezért is adtam ki ezt a könyvet…

Brády Zoltán

 

Ára: 1950 Ft

 

Megrendelem >>

Mészáros Mihály – Beszervezés

 

Magyarország belpolitikai helyzete két évtizeddel az 1956-os forradalom után stabil. Azonban az ország gazdasági struktúrája reformokra szorul. Az ország vezetői előtt két út állt: vagy felrúgva a társadalmi konszenzust a fogyasztói árakat drasztikusan emeli, vagy külpolitikai nyitást hajt végre a nyugat felé, akár a Szovjetunió rosszallását is vállalva. A politikai vezetés - a Központi Bizottság döntése alapján - a második megoldást választotta.
Ebben a politikai helyzetben került a magyar hírszerzés amerikai osztályának látókörébe Richard Wright, magas rangú amerikai külügyminisztériumi tisztviselő.  Magyarországi beutazásai során az amerikai szerelmi és szexuális kapcsolatba kerül egy luxus prostituálttal, Angélával. A labilis pszichikumú prostituált a rendőrség erkölcsrendészetének ügynöke.
A magyar hírszerzőszolgálat a rendőrség jelzése alapján kezdi meg Richard Wright feldolgozását. Az ügynöknő irányítását átveszi a hírszerzés, kapcsolatuk minden mozzanatát feldolgozzák, dokumentálják. Találkozásaikról, szexuális együttlétükről fotókat videó- és hangfelvételeket készítenek. Az ügynöknő pedig írásbeli jelentéseket készít az együttlétekről.
A hírszerzés vezetése úgy dönt, elég kompromittáló anyag gyűlt össze, hogy megkíséreljék az amerikai beszervezését. A siker biztosítása érdekében azt a látszatot kelti a szolgálat, hogy Angéla teherbe esik Wrighttól, és annak tudta nélkül a nő megszüli gyermeküket. Egy élő eleven gyermek megszerzése okoz egyedül problémát. A férfi reakciójának kiszámíthatatlansága miatt akárki gyermeke életét nem kockáztathatják, ezért az örökbefogadást választják.
Richard Wright egyik Budapestre történő utazása során Angéla - a titkosszolgálat utasítása alapján - kész tények elé állítja az amerikait, amikor megmutatja neki közös gyermeküket.
Wright döbbenetét kihasználva akcióba lép a magyar hírszerzés gátlástalan beszervező tisztje...
A regény többek között betekintést ad a magyar hírszerzés korabeli eszközeiről, módszereiről, az amerikai vonal hírszerzőtisztjeinek gondolkodásmódjáról, mindennapjaikról.
A regény megtörtént esemény alapján íródott, fő- és mellékszereplői ma is élő hús-vér emberek.
A dokumentumokat a rendszerváltás hajnalán a hírszerzés akkori vezetőjének utasítására több tízezer dossziéval együtt megsemmisítették. A nevek és a személyek adatai kódolt számítógépes rendszeren a hírszerzés archívumában ma is fellelhetők.

 

ÁRA: 1950 Ft

Megrendelem >>

Dr. Plenter János – Pancosmia

 

Az itt közreadott mű egy rendkívüli szellemi alkotás. Egy sajátos vízió az emberiség jövőjéről ebben a rohamosan forrongó világban. A szerző az olvasó elé vetít egy elképzelt jövőt a világ állapotáról, valamikor 500 év múlva, de úgy, mintha e sorokat egy akkor élő személy írná. Ez a személy a múltra is visszapillant, felidézi a több ezer éves emberi történelemben fokozatosan eluralkodó, pusztító törekvéseket, amelyek végül az önmegsemmisülés határára sodorják egész fajunkat.
A vízió szerint az utolsó pillanatban az emberiség felismeri, hogy közel végzetes romlását a társadalmi együttélés több ezer éven át kialakult, de vészesen hibás rendszere okozta. E rendszernek három alkotóeleme volt: a magántulajdon, a pénz és az államhatalom. Az egyén egyre tehetetlenebb áldozata lett ezeknek az erőknek, a világban a végletekig eluralkodott a tébolyult vagyonimádat és a nyomor. 
Éppen ezért a 2529-ben újjászülető társadalom megszünteti a magántulajdont, a pénzt és az államot. A világtörténelemben először létrejön egy globális társadalom, ahol senki sem uralkodhat mások felett, nem lesz létbizonytalanság, megvalósul a teljes szabadság, a kollektív összefogáson alapuló teljes egyéni biztonság és a boldog élet.
Ez a mű időszerű folytatása olyan korábbi társadalmi elképzeléseknek, mint Thomas Morus Utópia és Campanella Napváros c. könyve.
És miként azok, Plenter János műve is egy elképzelt világról szól, de a jelennek üzen. Felvázol egy világot, ami talán majd kiút lehet a jelenlegi romlásból.

A kiadó


Ára: 1690 Ft

Megrendelem >>

Dr. Plenter János – Gazdaság és államhatalom

 

„A szerző a magyar közgazdaságtudomány eredeti gondolatokban gazdag képviselője. Ez a könyv ennek egyik legkiemelkedőbb bizonyítéka.
...
E mű részben úgy is tekinthető, mint egy több évtizedes, következetes elemzés és vizsgálódás végeredménye. A nyugatiközgazdasági gondolkodás még csak most kezd eljutni annak felismeréséhez, hogy a hagyományos, absztrakt makroökonómiai elméletek nem képesek adekvát módon kifejezni az összgazdaság térben és időben végtelen összefüggéseit, még kevésbé az olyan komplex tényezők szerepét, mint a hatalom.
...
Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a gazdaság kiismerhetetlen hátterét, eredményesebb boldogulásuk érdekében is.”

 

 

ÁRA: 1780 Ft

 

Megrendelem >>

Zámbó Zoltán – Új emberi világot!

 

Ha süllyed a hajó, akkor kiabálni kell, bízva abban, hogy sikerül embereket mozgósítani a katasztrófa elkerülésére.

Ez a könyv is azért íródott, hogy figyelmeztessen a veszélyre: az emberi társadalom nagyon rossz úton halad, mert az önzés, az erőszak, a szeretetnélküliség, a féktelen mohóság a biztos pusztulásba visz.

A szerzőnek az a reménye, hogy akik fejtegetéseit elolvassák, ösztönzést éreznek majd arra, hogy saját területükön elkezdjenek felépíteni egy életközpontú, szeretetelvű új emberi világot.

Sok szeretettel:

Zámbó Zoltán

 

Ára: 1400 Ft

 

Megrendelem >>

Kecskés Péter – Csillagbölcselet

 

Ez a kötet eddigi asztrológiai kutatásaink – teljességre törekvő – gyűjteménye. Nem tekinthető tankönyvnek; anyagunk felvonultatja az asztrológiai technikák, megközelítések egész sorát. Az elméleti alapvetésektől /Asztrodivináció/ a mundán-asztrológiáig /Eon, Aeon, Aión/, a szexualitás asztrális dimenziójától a történeti és szimbolikus képletekig, a csillagbölcselet legszélesebb skáláján keresztül próbáljuk megmutatni az archaikus szemlélet konkrét applikációit. Az esszék bár az új évezredben keletkeztek, igyekeztünk visszanyúlni a legrégebbi elérhető technikákig /hellenisztikus, klasszikus, sőt – néhány esetben – babilóni, perzsa eljárásokig/, és új metódusokkal „dúsítani” azokat, az asztrológiai filozófiának megfelelően /Vizuális asztrológiai jelformációk, Asztrokartográfia – új megközelítésben/. Nem hagyhattuk figyelmen kívül a kortárs asztrológia jeles képviselőinek kutatásait sem /Robert Hand, Richard Tarnas, Bernadette Brady/. A könyv második felében az állócsillagos szemlélet dominanciája figyelhető meg /Paranatellonták, Stelláris… Ingresszek/, mert a magasabb dimenziók tekintetében a stelláris dimenzió, az állócsillagos égboltozattal való dolgozás elengedhetetlen kelléke a valódi szellemi megismerést kereső asztrognózis művelőjének. Ismertetjük saját sziderikus zodiákusunkat /Az abszolút zodiákus keresése/, kiemelten foglalkozunk Magyarország csillagos históriájával /Konstelációk, cillagmítoszok a magyar történelemben/, melyet – reményeink szerint – egy további kötetben fejtünk ki részletesebben.
A szerzőről – Kecskés Péter képzőművész-fotográfus, író, költő, asztrológus, noisemaker, performer. Eddig három önálló katalógusa, egy verseskötete jelent meg nyomtatásban /egy elektronikus formában/; közel ötven saját kiállítása volt, több, mint száz csoportos kiállításon vett részt, számos performance, előadás fűződik nevéhez, multimediális tevékenységet is folytat. Működött szerkesztőként is /Pendragon/, írásai megjelentek – többek közt – a Kapuban, az Ökotájban, Pendragonban, a Magnában. Vizuális munkái szerepeltak az Új Művészetben, Balkonban, az Art Limes-ben, az Új Forrásban, a Nappali Házban, a Műértőben, a Magyar Műhelyben, az Árnyékkötőkben, valamint számos katalógusban. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és alapítótagja az Egyesült Képeknek, a United Gods-nak és a NEMTEIS-nek. Tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán, és tanít a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.

ÁRA: 2550 Ft

Megrendelem >>

Lentiszombathelyi Göncz József – Spekuláltam

 

Sokat spekuláltam és kísérleteztem az egészségem helyreállítása érdekében főként akkor, amikor az ötvenes éveimbe lépve sorra támadni kezdtek a betegségek. Közben felfedeztem, hogy minden betegség már csírájában jelt ad magáról a csontok felszínén keletkező alvó fájdalom formájában és az alvó fájdalmak sokszori fölébresztésével szinte minden betegség elmulasztható saját kézzel, nagyon egyszerűen.

Aki rendszeresen figyeli, hogy a csontjai felszínén nem jelenik-e meg alvó fájdalom, annak nem kell attól tartani, hogy váratlanul jelentkeznek nála súlyos betegség tünetek. A korán felfedezett baj többnyire könnyen gyógyítható.

Amikor a hatvanas éveim második felében jártam, az egyik fiamra agresszív betegség tört rá: AKUT MIELOID LEUKÉMIA.

Ismét sokat spekuláltam és kísérleteztem. Jó fél év elteltével rájöttem arra, hogy mi okozta a betegséget, mi volt a betegség kialakulásának folyamata, hogyan lehet a betegség leküzdését jelentősen segíteni saját kézzel. Arra is rájöttem, hogyan lehet megakadályozni a leukémiás betegség visszatérését saját kézzel, nagyon egyszerűen.

 

Ára: 1550 Ft

Megrendelem >>

Brády Zoltán – Háton át a mellbe

 

Valljuk be (természetesen szégyenkezve), már nincs időnk arra, hogy fotelban ülve, vállunk mögött sárga fényt ontó állólámpa alatt kézbe vegyük Thomas Mannt, Tolsztojt vagy más klasszikus író vaskos könyvét, s önfeledt pihenő boldogsággal olvassuk a lassan hömpölygő cselekményt terelő veretes mondatáradatot. Vágyunk rá, de nincs időnk és türelmünk. A rádió, a televízió gyorsabbá tette felfogóképességünket. Móricz vagy Roger Martin du Gard mily gyönyörű szó-ecsetkezeléssel jelenítették meg a tájat, a szobabelsőt, és hangulatot adtak a szereplők cselekedeteinek vagy megszólalásainak.

Gyönyörű és unalmas könyvek már ezek.

Közben pörgünk és szétcsúszunk. Egyre kevesebb az idő magunkra, s egyre többen ilyenek a világban. Az íróknak ki kell találniuk olyan olvasmányt, ami ebben a korban is olvasható. Rövid, cselekményes, könnyen felfogható, de tanulságos, és művészi élményt is nyújtson. Mint egy jó irodalmi alkotás. Csak az élmény katarzisát nem egy hét alatt, hanem percek alatt kell megszerezni. E könyvecske egy ilyen kísérlet...

Brády Zoltán

ÁRA: 1400 Ft

Megrendelem >>

Brády Zoltán – Fekete doboz

 

„Kezdetben az egész világot meg akartam váltani. Akkor még kamasz voltam. Aztán arra gondoltam, hogy Magyarországot kellene megváltanom. Ekkor mentem egyetemre. Később ifjúi hevemmel a hazai újságírást akartam megváltani. Most meg már csak magamat. Egyre lejjebb adtam, most itt tartok lassan hetven évesen.
Ennek ellenére nem bánok semmit, mindennel egyetértek utólag is, amit elkövettem. Talán lehettem volna »kifutottabb«. Ebben is reménykedtem, hisz bíztattak ifjúkorom mesterei: Örkény István, Katona Éva és Somogyi Tóth Sándor. Nagyon sokat köszönhetek nekik, hogy olvashatóbbak lettek az írásaim. Gyötörtek és bíztattak. Ösztönösen arra törekedtem, hogy az újságírást rangosabbá tegyem. [...]
Már nem is tudom, hogy tudatosan vagy ösztönösen próbáltam ki a sajtó és a tájékoztatás minden műfaját. Négyévenként változtattam állásaimat. Voltam rádiós, tévés, közben irodalmi lapokban írtam, majd dolgoztam ifjúsági újságnál, képes hetilapnál. Aztán megcsináltam a rendszerváltás első lapját a KAPU-t 1988-ban..."

 

ÁRA: 1940 Ft

 

Megrendelem >>

Brády Zoltán, Gyémánt László – Egy szerelem feljegyzései

 

Egy szerelem feljegyzései

 

Ez a könyv Brády Zoltán 1976-ban befejezett följegyzése – a 2008-ban Prima Primissima díjjal kitüntetett – Gyémánt László rajzaival.

 

ÁRA: 900 Ft

 

Megrendelem >>

Rózsa-Flores Eduardo – Állapot; két háború között

 

Ma engem itt
Megsimogatott a halál.
Nem szólt semmit.
Csak rám nézett,
aztán megsimogatott.
Itt.


– Csak vicceltem – mondta
és tovább lépett.


Én most magányosan és a
félelemtől elázottan,
nem tudom.
Becsaptak-e vagy örüljek –
talán.

 

Ára: 900 Ft

Megrendelem >>

Rózsa-Flores Eduardo – Disznóságok gyűjteménye

 

Rózsa-Flores Eduardo:

„1960-ban születtem a Bolíviai Santa Cruz-ban, pálmafák, lajhárok, papagájok és indiánok között. Édesanyám spanyol anyanyelvű, apám nyelve viszont az édes magyar.

...

Kutyám neve Tito.
Kedvenc kocsmám Pesten a Wichmann Tamásé,
a Király és a Kazinczy sarkán.
A KAPU című folyóirat főmunkatársa és
a Független Iraki Kormány elnökének, 
Dr. Szemir Al-Dulami Sejk tanácsadója vagyok.
A rögbi a kedvenc sportom.
És szeretem a kakaót."

 

ÁRA: 1200 Ft

Megrendelem >>

Rózsa-Flores Eduardo – 47 Szufi vers

 

A szufizmusról

„... A szufizmus, vagyis a misztika minden vallásban létezik, az azokban foglalt közözs tudást testesíti meg. A szufizmus a vallás valósága, annak legmélyebb értelme és esszenciája, amely túllép a parancsolatokon, a tilalmakon, a rituálékon és a hagyományokon. Ez egy olyan módszer, egy olyan út, egy olyan tanítás, amely az embernek azokat azokat az eszközöket szolgáltatja, ami a saját végtelen és mindent átfogó lényének felfedezését, saját rejtett képességeinek és tehetségeinek felkutatását teszi lehetővé. A tanításoknak az a tény szolgál alapul, hogy az ember az egész univerzumot és annak teljes tudását magában foglalja."

„... Ezek a rendkívüli versek nem csak a költészet legmagasabb szárnyalását biztosítják, hanem a versek spirituális esszenciája az, amely felébreszti bennünk Istennel való kapcsolatunkat, és rámutat Isteni lényünkre."

 

ÁRA: 1200 Ft

 

Megrendelem >>

Rózsa-Flores Eduardo – 69 titok

 

Most bármi eszembe jut,
jól érzem magam.
A hármas csatornán Pergolessi.
Alattam, fényes-vidám szigetek.
Levettem a cipőm.
A vörösbor marha jó.
És csak rád gondolok.
Csak rád gondolok.
Rád.
Megnevezhetetlen.

 

 

 

ÁRA: 900 Ft

Megrendelem >>

Rózsa-Flores Eduardo – Hűség

 

„Ez csak néhány azokból a versekből, amelyeket megítélésem szerint életem legjelentőseb, legtermékenyebb időszakában írtam.
Könnyekkel, izzadtsággal és vérrel fizettem értük. Mindegyikük olyan, mint egy-egy darab szétszaggatott szívünkből, amely aknavető gránát repeszeiként szóródott szét megannyi lerombolt városban, a hamuban, a frontvonal hosszú kilóméterein.

...

Barátaimnak ajánlom ezt a könyvet"

 

ÁRA: 1200 Ft

 

Megrendelem >>

Sokcsevits Dénes – Magyar múlt horvát szemmel

 

Mit ír az illír?

 

Rólunk. E szavakkal játszottam, midőn Sokcsevits Dénes tanáros eleganciával asztalomra tette eme könyv kéziratát. A pécsi és a zágrábi egyetemen tanító szorgos ingázó kutató-történész, horvát-magyar identitásával karöltve papírra vetette közös múltunk egymásra néző jellemzőit. Tudományos alapossága tovább specializálódott; hogyan láttak, néztek, értékeltek a horvátok minket, magyarokat. Évszázadokon át. Kissé bűntudattal is olvashatjuk a levéltárakból előkotort dokumentumokat, de néha azért lesújthat véleményünk is…, hogy azért igaztalan is volt a minket ért vád.
A több száz éves szomszédság, a történelem csalafintasága és a horvátokra és ránk is jellemző néha túlzott nemzeti érzelgősség – hogy finomkodóan fogalmazzak– viszályossá fagyasztotta a két gyakran egymásra utalt nép kapcsolatát. A viszonosság mindig oda-vissza értendő. 
Így vagyunk a lakószomszédainkkal is, nem? Hol jóban, hol rosszban, hol tartózkodóan. Mondják, hogy legjobb a három méteres távolság. A színtelen semlegesség sem hasznos, mert a bajbakerült akkor jószomszédi segítség nélkül marad, mint ahogy elképesztő viszonyt is gerjeszthet a harag és a düh. 
Eme olvasmányos-tudományos mű nem kommentál. Elénk teszi a dokumentumokat, –a tükröt. Ítéljünk mi, húzzuk a szánkat mi, és ha kell, akkor jólesően derüljünk. Nem árt ez a visszatekintés, különösen mostanában, midőn a fél-magyarország a horvát tengerparton nyaral. Most vajon hogy látnak – és milyennek a szomszédok minket? 
Azért is fontos ez a könyv, mert több tízezer magyar nemzetiségű honfitársunk él ott, akik természetesen inkább velünk azonosulnak, mint a történelem szabta hazájukkal –de ott élnek. Ott állampolgárok, s nekünk gondolni és gondoskodni illik velük kapcsolatban –a horvát nemzet önérzetének megsértése nélkül. 
Figyelnek minket a horvátok. Mi is Őket. Évszázadok óta. Biztosan jól esett nekik, hogy látszólagos semlegességgel segítettünk a kilencvenes évek balkáni háborújában. Talán ez az érzés még jól jöhet nekünk. S mi se emlékezzünk csak úgy Jellasicsra, ahogyan Petőfitől tanultuk. Gondoljunk közben a bécsi udvarra is. Közös császárunkra. De maradjunk inkább csak Zrínyi Miklósnál! Mindkét nép tiszteli, s mindkettőnké. Most és mindörökké.

 

Ára: 2310 Ft

Megrendelem >>

Czike László – Magyarország privatizációja

 

Czike László okleveles közgazda, diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipari karán védte meg 1977-ben, vállalati stratégiából.
30 éves gazdasági vezetői gyakorlattal rendelkezik; tapasztalatait a rendszerváltás előtt még országos szocialista állami nagyvállalatoknál, 1990 után pedig mint privatizációs tanácsadó szerezte.
Első ízben 1996-98, másodízben pedig 1999-2000 között volt a FIDESZ külső tanácsadója, „társadalmi munkában". Bíráló tanulmányai miatt  – mellőzték.
1996 óta rövidebb-hosszabb terjedelmű cikkei jelentek meg többek között: a Demokratában, az Új Időkben, az Új Magyarországban, a Magyar Nemzetben, a Leleplezőben, a Nemzetőrben és a KAPU-ban.
A „Magyarország privatizációja" a magyar rendszerváltás politikai gazdaságtanával foglalkozik.

 

ÁRA: 1200 Ft

 

Megrendelem >>

Dr. Szekerczés István – Maffiokrácia

 

A szerző 1926-ban született Kisigmándon.
A világháború után másfél évig járt a Budapesti Közgazdasági Egyetemre, ahonnan az orvosi egyetemreiratkozott át és ott 1952-ben diplomázott. Az 56-os forradalom után mint sebész szakorvos hagyta el az országot és nyolc évig Marokkóban dolgozott. Négy évet a sivatagban, majd újabb négy évet az Atlasz-hegységben.
Régebben a bürokráciát, majd a „rendszerváltás" után az új társadalmi rendszert, a maffiokráciát tanulmányozta, mint a társadalmi élet fő mozgató erejét és fejlődési irányát.

 

KAPU füzetek sorozat

 

Ára: 590 Ft

 

Megrendelem >>

Cseke Zoltán – Mese a harmadik évezredről

 

„... A puha diktatúra évei, a Nyugat felé nyitás és a csodavárás évei után itt a ma realitása.
A hazai kórkép ismert, a távoli, a globális alig... Nincs is rá időnk, energiánk, figyelmünk. Amikor majd meghalljuk, hirtelen fog ránktörni a világ zaja...
Gyermekeim vannak [...] Velük, általuk hiszem a jövőt.
Ám elég-e a hitem?
Lehetséges csupán jószándékkal a jövő áradatát mederbe terelni?
Avagy csak a túlélők utódaié a jövő?

Cseke Zoltán"

Ára: 1360 Ft

Megrendelem >>

Cseke Zoltán – 2016

 

Ez a könyv a világról szól, a harmadik évezred elejéről, arról az időről, ami egyre nyugtalanabbá, változékonyabbá teszi az emberiséget.
Mi a realitás amikor az egyik véglet szószólói szerint minden a legnagyobb rendben van Földünkön, a másik véglet hívei világvégét kiáltanak? Ezt az évszázadot nem éli túl a civilizációnk – vallják utóbbiak Stephen Hawkinggal.
Papp Lajos szívsebész professzor szerint a lélek százada lesz rövid idő alatt a XXI., vagy elpusztulunk.
Az embertömegek pedig – igazából – nem akarnak tudni ezekről az égi és földi veszedelmekről.
A szakértők – önjelöltek és hivatásosok – pedig időnként letesznek egy-egy könyvet, kifejtendő nézeteiket - amit egymásnak írnak, mert a széles tömegek a fenti okok miatt nem olvasnak, és nem is jut el hozzájuk...
A kör záródik...

 

ÁRA: 1360 Ft

Megrendelem >>

Orbán Dezső – Székely gesta

 

A székelység történetét és történelmét közel 70 év kutatómunkájával elkészítő – sokak által támadott szemléletű – „történész”, Orbán Dezső így vall munkájáról:
Minden gyermek szívesen barangol a mesék csillogó világában és fantasztikus, rejtelmes birodalmában. Én is így voltam vele, s mivel a kézdi székelyeknek mesékkel színültig tele országában születtem, s növögettem, e tekintetben nagy szerencsém volt. Bőven tudtam hódolni a szenvedélyemnek. Még pendelyes gyermek voltam, amikor az önfeledt lelki táplálkozásom közben egyszer csak azt vettem észre, hogy ezen a földön, mármint Székelyországban a mesék birodalma mellett egy másik birodalom is van, mely fantasztikus eseményekben, szereplőkben és más egyebekben legalább olyan gazdag, mint a mese világa. A kettőben rengeteg az azonos vonás. Van azonban egy jellegzetesség, amiben élesen különböznek egymástól, mert míg a mese állandó beszéd, témás lelki felüdülés, addig a székely múlt, mert az a másik birodalom, olyan, mint egy titokzatos várkastély, mely a látogatók elől el van zárva. Titkolózás lengi körül, s beszélni sem szoktak róla, már csak azért sem, mert jobb hallgatni róla, már csak azért is, hogy a lélek ne háborogjon.
Rejtelmes titokzatosság lengi körül és síri csend, másfelől a néma tanúk, mint például a várhegyi vár, a „Székely bánja” várának maradványa, amelynek tövében éldegéltem, s olyan megmagyarázhatatlan jelenségek, hogy a székely ember marka a Báthori név hallatára összerándul, az egész ember olyan alakot ölt, mint egy ugrásra kész fenevad, anélkül, hogy tudná, hagy miért. Ezért jegyeztem el magam már negyedik gimnazista koromban a székely históriával. Mikor a Székely Mikó Kollégium kapuján kicsengettek, az igazgató, Csutak Vilmos magához hívatott, és azt mondta: „Fiam, neked jó történelmi érzéked van. Ne hagyd abba a történelemkutatást, hanem foglalkozz a te nemzeted, a székelyek őseinek a kutatásával, de ne járj a kitaposott úton!” Én negyvenéves koromig mégis a kitaposott úton jártam, s tanulmányoztam az összes kezembe került dokumentumokat, amik a székelyekre vonatkoztak, és végül ugyanabba a zsákutcába kerültem, mint a többiek. Pedig már betöltöttem a kilencvenkettedik évemet is.
Elindultam az új úton, és próbáltam megírni a székely történelmet székely szemmel nézve, és lett belőle az, amit most a kedves olvasó a kezében tarthat.
Olvassa el türelemmel, mert érdemes.

A szerzőről készült, azonos című négyrészes dokumentumfilmet több televízió is sugározta.

 

ÁRA: 3500 Ft

Megrendelem >>

Szlama Árpád – Tizenöt év a pokolban

 

Szlama Árpád drámai izzású visszaemlékezése életére és emberfeletti megpróbáltatásaira – Tizenöt év a pokolban – az 56-os magyar irodalom különleges kincsének számít.

Nem ismerünk a mai napig olyan eredeti művet, sem hivatásos írótól, sem pedig a milliós tömegekből származó ismeretlen feljegyzéseiből, aki ilyen magas eszmei-társadalmi színvonalon, a legkeményebb realizmus szintjén, egyben az olvasót mindvégig lekötő drámaisággal tudta volna visszaadni az 1956 előtti, alatti és utáni Magyarország keserű, zsarnoki hatalomba préselt állapotát, annak apró történetekre bontott, családi tragédiákba, emberi sorsokba „csomagolt” helyszínrajzát.
A könyvben megrendítő módon szerepelnek a kivégzettek utolsó szavai; az áldozatok nevei, a vérbírák nevei és ítéletei.
A kötet három részből áll:
I. Út a pokol felé
II. Történetek a pokolban
III. Pokolból – pokolba

 


ÁRA: 950 Ft

Megrendelem >>

Zászlós-Zsóka György – A szabadság fogságában

 

Ez a könyv a M. Kir. Bolyai János Honv. Műszaki Akadémia két hivatásos tisztjének hiteles története. A „vörös vihar" csapattestüket a német hadianyagra való átképzésre Berlinbe sodorta. 1945 tavaszán - modern német fegyverekkel felszerelve - vissza akartak térni hazájukba, hogy felszabadítsák a szovjet csapatok megszállása alól.

Ezek a tervek nem valósultak meg, mert az amerikai-szovjet „land-lease" egyezmény útján megerősített szovjet gőzhenger az Európát védő erőket letaposta.

A berlini laktanyából – hamis útiparanccsal – a magyar zászlóaljnak is sikerült a bezáródó orosz gyűrűből kijutnia, és néhány napi erőltetett menetben elérnie az Elbán átkelt angol csapatokat, s ezzel részévé vált annak a menekülő áradatnak, amelyben a szovjet csapatopk előrenyomulása elől életüket mentő polgári tömegek özönlöttek Nyugat felé.

A sok nemzetiségből összetevődő tömegnek a nyugati civilizációba, a humanitásba és a „szabadság hordozóiba" vetett bizalmát a menekülés folyamán több csalódás érte, ám ez a történetnek csak az egyik oldala! A magyar zászlóaljat érintő másik még súlyosabb, mert mint kiderült, az Elba volt az angol-szovjet megszállási zóna határa. Az angolok ezt átlépték, de vissza kellett vonulniuk a folyam bal partjára, a magyar zászlóaljat pedig átadták a hamarosan beérkező szovjet csapatoknak.

A történet két hőse nem várta be az oroszokat. Megszöktek.

Az elkövetkező hónapok a „szabad világ" üldözötteinek története a nyugati megszállási zónákban, amikor jaj volt a legyőzötteknek!

 

ÁRA: 2400 Ft

Megrendelem >>

Tóth Károly Antal – Út a magányos tüntetésig

 

A könyv hőse a román önkényuralomból menekült a hazájában igazinak hitt nyugati szabadságba. Fiatal mérnökként is elég alapos tudást és gazdag szakmai tapasztalatot vitt magával ahhoz, hogy derűlátó várakozással nézhessen skandináviai jövőjének megnyíló kilátásai elé. Lassan indult a pályája a Scania világcégnél, de messzire röpítő szerencse érte: váratlanul gyors segítségét igényelték a Franciaországban épülő gyáregységüknél. Egy ilyen eseménytől jelentősen megváltozhat az ember élete, mert a legszebb élményeink közé tartozik az, amikor valahol valakinek szüksége van ránk. Ez a helyzet minden energiánkat megmozgatja, és nagy teljesítményekre ösztökél bennünket.

Egészen addig, amíg rá nem ébredünk, hogy inkább csak kihasználtak minket. 
Ilyenkor a jóhiszeműségéből kizökkentett ember az igazát kezdi keresni. De vajon megengedheti-e magának, hogy idegenben, idegenként, szívességből befogadottként ezt tegye? Mert hiszen a gyakorlatban nem az a fontos, hogy ő mit érez, hanem az, hogy minek tekintik. 
A munkahelye nem emberiességi társaság, a főnökei nem a felebaráti gondolat apostolai. Bármily szép szavakat hangoztatnak, taktikából bármily humánus vállalati ideológiát hirdetnek, az érdekek kopár világát képviselik. No nem az alkalmazottaik érdekeiét. Ezekből csak annyit, amennyit a törvény számonkérhetően előír számukra. 
A vállalatok és különösen az óriáscégek előtt már az is kompromittál valakit, ha nem eléggé elégedett. Nincs nélkülözhetetlen ember, ezért mindenki lecserélhető. A pénz világának nincs szüksége olyanokra, akik meggyanúsíthatók azzal, hogy lelkükben a lázadás lehetőségét hordozzák. 
Imre, a könyv főszereplője, az őszinte emberek közé tartozik. Egyik volt főnöke szerint túlságosan is az. Nem tudja lehajtott fejjel tudomásul venni azt az előtte mindinkább kitáruló tényt, hogy – mindenekelőtt kelet-európai volta miatt – soha nem tartozhat azok közé, akinek érdemeit ugyannak a mérlegnek serpenyőjén mérik, mint kivételezett társaiét. Túlzások nélkül, de mind határozottabban kéri emberi jussát, amelynek természetesen a képességeihez, a munkaköri feladataihoz mért anyagi juttatások méltányosságában is meg kellene nyilvánulnia. Valójában nyíltan megtagadják tőle a szakmai előrehaladás lehetőségét is.
Így lesz lassanként kiközösítendő majd elűzendő fekete bárány belőle. Hamarosan makacs elszántsággal szegül szembe a gazdaság urainak a kommunizmuséhoz viszonyítva egy cseppet sem elviselhetőbb önkényével. A végén Imre a konfliktus erkölcsi győztese lesz. Csak az a szomorú, hogy napjainkban ezt a fogalmat nem is ismerik. Ma a győzelem mértéke a siker. 
A könyv az itt vázolt folyamatnak és nem szokványos kimenetelének életes története.

 

ÁRA: 1000 Ft

Megrendelem >>

Zas Lóránt – Összesítés

 

Zas Lóránt 70. életéve betöltése alkalmából ajándékozott meg minket ezzel művével. Az Összesítés című kötete a magyar líra jellegzetes válfajait mutatja be a 2007 nyarán született alkotásaival, ugyanakkor költői, írói és lapszerkesztői munkásságáról 1973 óta közölt recenziók válogatását is tartalmazza.

 

ÁRA: 2500 Ft (kartonált)

2800 Ft (keménytáblás)

Megrendelem >>

Mogyorósi Géza – Berlini tudósítások

 

„Szándékom szerint könyvem az elmúlt két évtized németországi tudósításain keresztül mutatja be az utat, melyet az EU legnépesebb állama tett meg az 1989 november 9-i >>Mauer<< repedéstől és az 1990 októberi újraegyesítés óta napjainkig. A német történelem régebbi korszakaiba is elkalandozik néhány írásom. Hiszem, hogy évekkel ezelőtti hírek is tartogatnak meglepetéseket, főleg a külpolitikára fogékony olvasók számára..."

 

ÁRA: 550 Ft

Megrendelem >>

Mogyorósi Géza – Berlin kompakt

 

Mogyorósi Géza könyve egy különös városba kalauzolja el a magyar látogatót. Ha Berlinre gondolunk, még az emlékező tudatunk is megosztott. Először valószínűleg a volt NDK fővárosa jut eszünkbe, aztán – bizonyára a kevesebb szerencsésnek – Nyugat–Berlin csillogása, mely annyira elütött az akkori környező szürkeségtől. Akárhogy is, mindannyiunknak egy olyan város jut azonban eszébe, mely egy fallal kettéválasztva félreérthetetlenül utalt az európai megosztottságra, a hidegháborúra, a nagyhatalmi egyezményekre, egyszóval a 2. világháborúra és annak majd fél évszázados következményeire, a német családok, rokonok mesterséges elválasztására, egyéni tragédiákra, szökési kísérletekre. Keletről és Nyugatról jőve éppen a Balaton partján nyílt aztán alkalom egy rövid és átmeneti „családegyesítésre”.

 

ÁRA: 550 Ft

 

Megrendelem >>

Mogyorósi Géza – Német kancellárok

 

Hat évtized telt el a második világháború befejeződése óta, és a béke egyben sok mindent hozott magával, egyebek között Európa politikai kettészakadását is. 1949 őszén jött létre az NSZK és az NDK. Ez utóbbi, a kommunista irányítású Német Demokratikus Köztársaság – akárcsak a Szovjetunió és más volt szocialista államok – ma már nincsenek rajta a térképeken. A berlini
fal 1989 novemberi ledöntése maga alá temette a „DDR”-t, sőt az egész kelet-európai „szocializmust”. 1990. október 3-án újraegyesült Németország, amely de facto a keletnémet tartományok beolvadását jelentette az NSZK-ba.
Könyvünk a Német Szövetségi Köztársaság, a Bundesrepublik Deutschland („BRD”) eddigi nyolc kancellárjának bemutatására vállalkozik. Szubjektív kísérletet. A politikusokban közös, hogy mindegyikük derék hazafi, igazi demokraták, akik rengeteget tettek, illetve tesznek azért, hogy a nagy álom, a békés Európában egységes Németország létrejöhessen. Kik ők? Az „Öreg”-nek becézett „államalapító” Konrad Adenauer (1876–1967) az első a sorban, akit 14 esztendő után gazdasági minisztere, az „Optimista” Ludwig Erhard (1897–1977) követett. Aharmadik bonni kormányfő – a kérészéletű nagykoalíció élén – a „Türelmes” Kurt Georg Kiesinger (1904–1988) volt. Húszesztendőnyi kereszténydemokrata (CDU) kancellárságot követően, 1969-ben választottak először szociáldemokrata (SPD) „Bundeskanzler”-t az NSZK-ban, a korábbi külügyminiszter, a „Látnok” Willy Brandt (1913–1992) személyében. Az említett államférfiak egyike sem él már, de köztünk van még a bel- és külpolitika vadvizein egyaránt kitűnően hajózó „Révész”, Helmut Schmidt (1918-). A szociáldemokrata korszak végére tett pontot a 20. században rekordideig, 16 évig német kancellár, az „Újraegyesítő” Helmut Kohl (1930-). Tőle 1998-ban vette át Németország kormányrúdját az „Elegáns” Gerhard Schröder (1944-), első ízben alakítva szociáldemokrata-zöld kabinetet az NSZK-ban. 2005 őszén az előrehozott parlamenti választásokon a konzervatívok arattak szerény diadalt: CDU/CSU-SPD nagykoalíció alakult, s az Európai Unió legnépesebb államát először irányíthatja egy asszony a „Megfontolt”
Angela Merkel személyében. Nos, róluk – a világpolitikában is főszerepet játszó – szövetségi kancellárokról szól kötetünk. 

ÁRA: 550 Ft

Megrendelem >>

Hollai Hehs Ottó – Szent Istvántól Polgár Juditig

 

A könyv , 100 híres, részben külföldön is ismert, magyar személyiség, szubjektiv szerkesztésű , bemutatása. A könyvet slsősorban magyar és nem utolsó sorban, külföldi fiataloknak szántam, akik még nem ismerik eléggé, a magyar alkotó szellem, világunkon eltejedt jelenlétét.

 

ÁRA: 1640 Ft

Megrendelem >>

Henkey Gyula – Felvidéki magyarok népességtörténete és etnikai embertani képe

 

„A felvidéki magyarok etnikai embertani felmérését azért tartottam fontosnak, mert a Felvidék magyarok lakta területeit Párkány és környéke kivételével vagy nem érintette az oszmán-török hódoltság, vagy az csak 20-30 évig tartott, így az ottani magyar őslakos népességek jól megőrizhették az Árpád-kori magyarság embertani jellegeit.Kutatási tervem az volt, hogy a felmérés lehetőleg a Felvidék magyarok lakta területeinek minden részét érintse a Csallóköztől kezdve Királyhelmec környékéig...”

A szerző

KAPU füzetek sorozat

 

ÁRA: 390 Ft

Megrendelem >>

László Károly munkái – Az út Auschwitz felé és egyéb írások

 

1923. július 16-án Pécsen született. A középiskolát a cisztercita rend reálgimnáziumában végzi, majd a Pécsi Egyetem orvosi fakultására iratkozik be. 1944-ben Auschwitzba deportálják. A nácik 45 hozzátartozójának oltják ki életét. Őt később Dachauba szállítják, ahonnan az amerikaiak szabadítják ki a háború vége felé.

1945 őszén László Károly Baselba költözik, ahol folytatja orvosi tanulmányait. Később ezt megszakítja, és pszichoanalízissel kezd el foglalkozni. A pszichoanalízis iránti érdeklődése viszi el a szürrealizmushoz. 1958-ban jelenik meg „Panderma” c. folyóiratának első száma, az azonos nevű kiadónál. László Károly színdarabokat is írt, és az 50-es években saját társulatot is szervez és vezet. A 60-as évek elején Bazon Brock-kal rendez kiállítást „Ausstellung von Nichts” (Kiállítás a semmiről) címmel, Hamburgban.
Később privát galériát, egy átfogó műgyűjteményt hoz létre, mely főleg elfeledett, kevéssé ismert művészek munkáit tartalmazza. A gyűjtemény darabjait számtalan nemzetközi kiállításon bemutatják. László Károly intenzíven vesz részt a televíziózás, az irodalom, a zene és a képzőművészet nemzetközi történéseiben.
ÁRA: 1100 Ft

Megrendelem >>

Szávai Attila – Fészercsend

 

Ha Szávai Attilát olvasom, először néhány angyal jut eszembe, ahogy a csillagok között vagy inkább a hétköznapi élet egyes színterein észrevétlen kergetőznek, ám a legtöbbször mély iróniával szemlélik a földi életet. Ők tudják, milyenek az emberek, hogyan gondolkodnak, mi az, ami igazán fontos számukra.

 

Szávai Attila az ő szemükkel látja a mindennapokat, s rövid, prózai írásaiban égi képekkel ábrázolja a hétköznapi valóság legtöbbünk számára nem tudatosuló, parányi részleteit, legyen szó a fészercsendről, a világűr szagáról vagy valamelyik tévéműsorról. Szávai Attila angyalai eléggé laza teremtések, humoruk meglehetősen abszurd, s csak ritkán boldogok, és nagyon-nagyon szigorúak, úgyhogy vigyázni kell velük!

De mindenképpen érdemes ismerni őket, s elolvasni e különleges kötetet…

Udvardy Balázs

Ára: 1200 Ft

Megrendelem >>

Szávai Attila – Mászóka

 

Azt tartja az irodalmi fáma, hogy színvonalas prózát csak harmincon felüli tehetség tud kikölteni. Szávai Attila még nincs harmincéves, és prózakötettel jelentkezik.

Egyáltalán milyen műfajban leledzenek e prózai sorok? Tárcák? Novellácskák?
Líracsomagocskák? Nehéz eldönteni, még vén fejjel is. Inkább arra gondolok, hogy a mai kor mai műfaját tartják a kezükben. Nem a négykötetes
Háború és békét. Kinek van manapság ideje vaskos, de nagyon jó könyveket elolvasni? Ezek itt rövid, tömör életképek, történetek, felvillanó jellemek. Villamoson, váróteremben gyorsan be lehet kapni egy-egy kis prózatablettát, és az bennünk feloldódva irodalmi élményt fakaszt; líra ötvöződik érzéseinkben.
Hát… Ezért is érdemes elolvasni Szávai Attila könyvecskéjét.
Biztosan nem dobja el, odateszi majd a többi jó könyv mellé!

 

 

ÁRA: 1250 Ft

Megrendelem >>

Bardócz Antal – Cinkosok

 

Az olvasó e regényben egy igen kézzelfogható történetet, egy jól megírt művet tart majd a kezében. E több fejezetből álló regényt, minden értelmes ember – egyszerű és akár a túlművelt ember is – igazi szórakoztatásul olvashatja. Ez a kézirat ismét meggyőzhet bennünket arról, hogy az elmúlt negyvenöt esztendő nem múlt el nyomtalanul, hiszen e könyv is bemutatja a letűnt kornak azokat a korrupciós cselekedeteit, amelynek számtalan áldozata volt. Nyomon követhető az is, hogy a hűtlenség, s annak különböző indítéka hogyan szövődhet megbocsáthatatlan bűnné, visszafordíthatatlan örök kalanddá. Bardócz Antal, a szerző végig érzi és érezteti az olvasóval, hogy birtokában van annak az anyagnak, amelyről intő jelzést ad a regényében. Egyes figuráinak a mozgatása nem mindenkor sikerül felsőfokon a szerzőnek, de ötletei átvezetik, szinte észrevétlenné teszik ezt a hibát a regény lehetséges buktatóin. Jó figurákat mozgat, szinte érezni a hús-vér emberek küzdelmét abban a sokszor nem finomkodó csatában, amelybe belekergetik egymást. A feleség és az édesanya szerepe több, nagyobb lehetőségeket is rejtenek magukban, melyeknek egy része elsikkadt e két szereplőben, de a létük így is megkérdőjelezhetetlen.
A sztálinista rend uralkodó itt maradottjai itt is bebizonyítják, hogyan lehet egy országot megnyomorítani és kirabolni, ha a hátuk mögött bábáskodó párthatalmasságok behunyják a szemüket a bűnös cselekedeteik előtt. A regény bebizonyítja, hogyan lehet egy tiszta emberből börtöntölteléket faragni a hatalom erejével, azokkal a vezetőkkel, akiket az országos vagy akár a megyei pártbizottságok állítottak egy üzem vagy vállalat élére. Az összefonódások láncszemei a szeretőszerzés különböző rafinációi is megtalálhatók ebben a műben.
Hiteles képek teszik igen élvezetessé a regényt. Gondolok itt a tanúvallomást tevők megfélemlített csapatára, ahol a kimondott szónak nagy súlya lehetne, de a megfélemlített társadalomban, a megfélemlített ember inkább a hallgatást választja. Szomorú tények 
kerülnek napvilágra a regényben. Bardócz Antalt a kézirat alapján jó szemű, tiszta gondolatú írónak tartom. Olvasmányos anyaga arról győzött meg, hogy regénye nagy népszerűséget arat majd az olvasók körében. A CINKOSOK című  regény hiteles korrajza egy lezüllött, lezüllesztett, kirablásokkal tönkretett társadalomnak.

ÁRA: 1000 Ft

Megrendelem >>

Kormányos Gábor – Ne add fel!

 

Kordokumentumok ezek a versek. Hátha utódaink megtalálják e papírra vésett sorokat, és tanulni fogják a haza megszeretését, mert a mai liberális oktatási rendszerünk egyen-európaivá akar faragni minket. Európaiak vagyunk, de magyarnak kell maradnunk, s úgy érzem, ebben sokat tud segíteni Kormányos Gábor a verseivel.

 

Brády Zoltán

 

Ára: 1200 Ft

Megrendelem >>

Kormányos Gábor – Én nem szégyellem, hogy magyar vagyok

 

Tudták és tudják, hogy a vers, akár az ölelés, nélkülözhetetlen az igaz, őszinte érzelmeiket vállalni merő emberek között. Úgy gondolom, mi vagyunk többen. Ezenkívül még azt is gondolom, eljött az ideje, hogy a költészet visszavegye helyét, és teljesítse feladatát a mai magyar valóság hétköznapjaiban, legyen az bármilyen mérgekkel átitatva. A költészetet szégyellni kell? Tehetném fel a kérdést, miután hazánk ismert irodalomkritikusai közül többen úgy nyilatkoznak: dehogy mondom azt, hogy költő vagyok, elveszíteném minden hitelemet. De ha íróként mutatkozom, egész más a fogadtatás. Csak megjegyzem azoknak, akik így látják a dolgot, azzal, hogy íróként mutatkoznak be, még költők maradnak, hiszen költőnek lenni nem ugyanaz, költő csak Isten kegyelméből lehet valaki, akár táltosaink idejében. Azt hiszem, a legtöbben elfelejtették a költészet igazi feladatát: a nép szolgálatát, a nép vezetését, összetartását, ha arra van szükség, a néplélek épségben tartását és erősítését. Hiszen a múlt táltosainak, gyógyítóinak, művészeinek elsősorban népük gyógyításán kívül annak összetartása volt a feladatuk és céljuk, elsősorban lélekben, mivel ha a lélek ép, akkor a test is képes megbirkózni az idő támadásaival egészen addig, ameddig azt a legfőbb erő, Úratyánk engedi.

Itt az ideje, hogy e hivatásunknak érvényt szerezzünk ebben az antihumanista, lélekellenes és így természetellenes világban. Persze ehhez kell a nép, Önök, hiszen az emberi élet értelme sem lehet más, mint a nemzetközösség erősítése ebben a válságos időben, és szolgálata a lélek nyelvén, magyarul, mely nyelvet mindannyian beszélünk, ki éppen hogy csak, ki szebben, de mindenképpen a közös magyarság érdekében. Hisz lelkében is, nyelvében is él a nemzet.

A SZERZŐ

 

Ára: 1200 Ft

Megrendelem >>

Káldy Péter – Só

 

TESTAMENTUM

 

Körtefát ültetek ős-magyar szívvel,
megnyesem kemény-szómmal
és szívem-melegével locsolom,
a magját pedig unokámra hagyom!

 

Ára: 700 Ft

Megrendelem >>

Káldy Péter – Alliterációk A-Z

 

Szeretem a szót és
a virágok nevét is
csak anyám szavával tudom...
A nyelvünk egyik sajátja, hogy
szavaink alliterálva is értelmesek
és szépek, ezért született e kis könyv
a játékosság jegyében.

 

Konok Káldy koponyámban
kóborolnak kivert kutyaként
képek, könyvek, koloncok.
Kérlek, kérdezd, könyvemből
kimaradhat-e?

 

ÁRA: 300 Ft

Megrendelem >>

Borbély Tamás – Ahh... semmi

 

„Baráti ajánlás

...
Borbély Tomi 18 évvel később született nálam. 1978-ban. Mai pesti gyerek. A >>pro-ival<< és >>kontráival<< együtt. Zenél. Akkor csak ezt tudtam. Majd meglepett. >>Elolvasnád a verseimet?<< - kérdezte... [...]
Végül lett ez a könyv. Segédkeztem a szerkesztésében. Örömmel.
>>Írnál hozzá valamit?<< - kérdezte.
Hát, íme.
Ajánlom Tamás öcsém első zsengéit.
Kemény, mondhatnánk néha durva a szöveg. Zabolátlan. Nem is lehetne más. Az ő világa. Ahova mi, >>öregek<<, legfeljebb kirándulni járunk be. Telis-tele szorongással.
Ez már az >>új világ<<.
Sikoly, elkeseredettség, és fájdalom. Ilyen.
Most lépett Ő ama bizonyos útra.
Isten vigyázza lépteit.

Rózsa-Flores Eduardo”

ÁRA: 700 Ft

Megrendelem >>

Dobai Benedek – Egy rossz versek kötete

 

A költészetem meghasonlások,

a költészetem vicc,
a költészetem szépség,
a költészetem perverzió,
a költészetem naív,
a költészetem művelt,
a költészetem túlzás,
a költészetem nem az enyém,
nincs keresnivalója a huszonegyedik
században.

 

ÁRA: 700 Ft

Megrendelem >>

Udvardy Balázs – Fetrengő dallamok (szonettkoszorú)

 

A macskák

 

A macskák gömbölyű, mély hangszerek,
csak a szájukban sír a fájdalom,
mely árva lelkükbe teremtetett.
A nyávogás, e jég hang, mely vakon,

 

az elnyújtózó vizekben rezeg,
fonnyadtan csúszik a homlokomon,
nyúlós pókhálót sző a könyveken,
s minden kristálypohárba beoson.

A szende lefetyelős tál előtt
kis állat testük ülő mosolya
langyosra ringatja a hűs tejet,

s ostya ivásukban fűvel benőtt
zizegő kertek röppennek tova,
felettük néhány száz bősz tehén lebeg...

 

ÁRA: 700 Ft

Megrendelem >>

Teuvo Pakkala – A fiús lány

 

Teuvo Pakkala (eredeti nevén Oskar Frosterus) szegény, nyughatatlan természetű, a családjával keveset törődő vándorló aranyműves ötödik gyermekeként született 1862-ben, az észak-finnországi Ouluban. Pakkala szegénységben töltötte gyermek- és ifjúkorát. Apja elvándorlása idején kisgyermekként még a koldulásra is rákényszerült. Mindemellett gimnáziumi, sőt egyetemi tanulmányokat is folytatott. Szabadidejében és nyaranta változatos, többnyire nehéz fizikai munkával teremtette elő tanulmányai költségét. Még faúsztató is volt.  Pakkala realista író. A „Vaaraban” (1891) és az „Elsa” (1894) c. regényeivel tűnt fel igazából. Mindkét mű az oului szegénynegyed, Vaara hőseinek életét, valós konfliktusait ábrázolja megrázó írói erővel. 1907-ben, Kokkolában lett a finn és a francia nyelv tanára, s megbecsült pedagógusként itt működött egészen 1920-ig. A tanári munka, mint életrajzi adat talán azért is külön hangsúlyozandó, mert Pakkala írói világában szinte a kezdetektől megfigyelhető, hogy műveiben elsősorban a fiatalokra, a gyermeki lélekre fókuszál. Legnagyobb s legmaradandóbb művei is ebben a témakörben keletkeztek. A „Gyermekek” novelláit majd egy évtizeddel később, ugyanebben a témakörben, 1913-ban a „Kis emberek” c. gyűjteménye követte. Az említett két kötet írásait nyújtjuk most át a magyar olvasónak a maguk teljességében. A novellák főhősei minden esetben gyerekek, akik egy-egy emberi tulajdonságot rendkívül hitelesen, lélektanilag szinte tökéletesen ábrázolva jelenítenek meg. A színtér mindegyikben ugyanaz: a már említett Vaara, a szegénynegyed, a lassan modernizálódó Oulu külvárosa. Az író szemében a gyermek apró ember, ahogy ezt a második kötet címében jelzi is. Az író az események ábrázolása közben kivetíti hősei gondolatait, de olyan hitelesen, mintha azok bőrébe bújt volna.

Az 1925-ben elhunyt Teuvo Pakkaláról nem lenne teljes a kép, ha említetlenül hagynánk, hogy három vígjátékot is írt, amelyek közül a kor legjelesebb finn költőinek dalbetéteivel megtűzdelt „Faúsztatók” c. színműve ma is a leggyakrabban játszott zenés darabok közé tartozik Finnországban. A „Faúsztatók”-at egyébként a Finn Nemzeti Színház 1973-ban Budapesten is nagy sikerrel játszotta.

 

ÁRA: 400 Ft

Megrendelem >>

Radosza Sándor – A fészek melege, avagy aput kérünk karácsonyra

 

Tizennégy mese gyerekeknek színes illusztrációkkal.

 

ÁRA: 700 Ft

Megrendelem >>

Oszter Krisztina – Csak álmodtam...

 

Elmúlt századunk évtizedeit megélni embert próbáló feladat volt szinte mindannyiunk számára, kivált egy különösen érzékeny nőnek.

Oszter Krisztina bőségesen elszenvedte a köz- és magánéleti csapásokat – de ő soha nem ütött vissza: bánatait, sérelmeit álmába transzportálta. Az álomfejtés pszichiátriai módszereit az irodalom már Fraud előtt felfedezte - Freud és a magyar Ferenczi tudományos módszerei csak gazdagították ezeket. A huszadik század elejének magyar írói is álmukat vetítették szépprózájukba: a Cholnoky fivérek, Csáth Géza vagy Gulácsy Lajos. Műveik – csakúgy mint Oszter Krisztináé – nemcsak az irodalmat újították meg, hanem fontos felfedezésekkel szolgáltak a pszichiátria tudományának is. Oszter Krisztina álmait leírva felfedi nőiességének sejtett titkait – de nem ad kulcsot azok megfejtéséhez. Fogódzót találhatunk ehhez Krúdy Gyula híres Álmoskönyvében, melyben a nők álmaival is foglalkozik: azokat a nőket, akikre napközben a szemünket se merjük ráemelni, a szemérmetes férfiak álmukban jobban megismerhetik, mint azok a szemtelenek, akik mindenféle kulcslyukaknál szoktak leskelődni. De még egyéb titkaikat is elmondják a nők álmukban, amelyekről hiába faggatnád őket – így Krúdy. Levetkőzik azokat a díszruhákat, amelyekben mindig esküvőre, királykoronázásra vagy bálba készülődnek, és megmutatják, hogy hány görcsöt helyeztek el az alsószoknyájuk zsinórján.
Oszter Krisztina ma Amerikában él. Krúdy Álmoskönyve szerint „Amerikába utazni vagy ott lenni: Szavadat meghallgatják a többiek.”
Érdemes megfogadni az írónő szavait, ő ugyanis megnyerte lelke nyugalmát, mert utolsó álmában eljutott a fényhez, Istenhez.
Brády Zoltán
ÁRA: 2000 Ft

Megrendelem >>

Beke György – Megrokkant élet

 

Tamási Áron mondta 1937. október 2.-án Marosvásárhelyen:

„Európában ma negyvenmillió amber él kisebbségi sorsban. Nyugodtan állíthatom, a szónak igazán ősi és szenvedő értelmében, hogy ez a negyvenmillió ember ma Európa igazi kereszténysége. Azok a népek, amelyek olyan szerencsések, hogy önálló hatalmi formában élhetnek, mindenekelőtt anyagi javakért és nagyobb hatalomért küzdenek. De ez a negyvenmillió ember nem hatalomért küzd és nem bőséges anyagi javakért, hanem egyszerűen olyan elemi, nemzeti és emberi jogokért, amelyek vita nélkül megilletik ennek a világnak minden lényét, akit bármilyen nyelven embernek neveznek”.
Mi változott több mint fél évszázad alatt ezeknek az „igazi keresztényeknek”, európai kisebbségieknek – magyaroknak és nemmagyaroknak – a sorsában, gondolkodásában, reménységeiben? Még azt sem tudjuk pontosan, hányan is vannak, hányan is maradtak összesen…

Ára: 1000 Ft

Megrendelem >>

Palotás Pál – Szól a kakas már

 

A volt magyar vezérkari tiszt jelenleg az USA-ban vállalkozó. Különös emlékirataiban személyes élményeit dokumentálja a háborús Magyarországról és az amerikai üzleti életről...

 

ÁRA: 1320 Ft

Megrendelem >>

Hollai Hehs Ottó – Skizofrén világunk

 

Hollai Hehs Ottó Budapesten született. Háború. Aradra menekülnek. Apja itt marad Budapesten. A HATÁR hermetikusan lezár – és elzár. Apja Budapesten politikai fogolyként börtönbe kerül. Szerzőnk édesanyjával a szocializmust építő Romániában cseperedik fel. Gondolkodó emberré válva szenvedi a szabad szellemt irtó csapásokat. [...]

...németes nevével élve kitelepül Németországba, ahol demokrácia és gondolatszabadság van. [...]
Különös skizofrén világ: onnan ide gondolkodik. [...] Ő már nemcsak a szabadság, demokrácia világában otthonosabb mint mi, hanem látja a nyugati lét árnyai, hibáit is.
Skizofrén világunk tisztánlátója Hollai Hehs Ottó, könyve egy korszak, egy különös helyzet rekvizituma. Ha megtanuljuk és megőrizzük magunknak intelmeit, könnyebben élhetjük át jövőnket, ami még nagyon bizonytalannak tűnik itt, Közép-Európában, és nekünk, a kárpát-medencei magyaroknak.

Brády Zoltán

ÁRA: 400 Ft

Megrendelem >>

Fonyódi Péter /szerk./ – A rivaldafény árnyékában

 

A „vágatlan” Lusnyánszky dosszié

 

Ki merem adni ezt a „vágatlan” ügynöki dossziét. Nem kurtítottunk semmit, még a helyesírási hibákat sem javítottuk ki. [...] Miért adtam ki? Mert jó. Valódi társadalmi kórrajz. Az ügynököknek megadatott a véleményszabadság és a kendőzetlen őszinteség lehetősége. Az akkori sajtónak nem. Brilliáns írástudó írja e jelentéseket. Nem mocskolódott. Nem használt sértő szavakat. Egy aljas rendszer szép gyümölcse. [...]
...ez egy ilyen világ volt. Nagy részük persze mocsokságokat írt jeles emberekről, akiket tönkretettek.
Bánjon el velük a lelkiismeretük és a jövő.

Brády Zoltán

ÁRA: 400 Ft

Megrendelem >>

Czifra Csaba – Kékesi Szabolcs – Kamaszkorunk egyetlen nyara

 

„Főhőseink; Szasza, Csé és Springi elhatározzák, hogy elmennek egy kicsit lötyögni az USA-ba. A szabadabb, játékos, és igen vagány stílusban megírt téma néhol magával hív egy kis historikus áttekintésre. [...] A könyv olvasásakor a három jellem megformálódása mellett tanúi lehetünk annak, milyen élmények és csalódások érhetnek bármilyen tiszta szívű kalandort miközben néhol abszurd és nem kevésszer igazán fárasztó humor áldozataivá válunk. A cím is elvonatkoztatott, hiszen az alkotók jócskán túl vannak már a húszas éveik közepén, így a >>kamaszkorunk<< kifejezés enyhén cinizált, akárcsak maga az iromány. [...]

Mindezek figyelembevételével ajánlom e könyvet minden Amerikába túrázni vágyónak a hasznos és részletgazdag ismertető jellege miatt, ezen kívül olvassa minden útleírásokat böngészni kedvelő, valamint egy laza kikapcsolódásra vágyó, semmittevést könnyű, humoros olvasmánnyal pótolni szerető olvasó. Jó utat!”

 

ÁRA: 390 Ft

Megrendelem >>

Balogh Bertalan – Oszlopszent

 

„Olvasod Balogh Bertalannak ezt a könyvét, vagy az előzőt, a Kaktuszvirágokat, és úgy érzed, ott ül veled a szobában egy érdekes és okos ember, és csevegtek.

Pillekönnyű nyelvezete és közvetlen hangvétele valóban a csevegés baráti légkörét varázsolja az olvasó köré akkor is, ha véresen komoly dolgokról, vagy éppen alapvető filozófiai tételek bemutatásáról esik szó a sokféle tréfálkozás közepette...”

Dr. Radnóti Lipót
művészettörténész
"

ÁRA: 480 Ft

Megrendelem >>

Köröspataki Kiss Sándor – Képtelen utirajzok

 

Köröspataki Kis Sándor 1936. május 14-én született Budapesten. A nagy műveltségű hírlapírók kicsi és egyre fogyó táborába tartozott.

1958-tól a Magyar Rádió angol szekciójának munkatársa – hírszerkesztő és bemondó.
1962-től 65-ig Egyiptomban főiskolai nyelvi lektor, ahol magyart tanított. 1964-ben az ELTE-n angol irodalomból doktorált. 1965-től 68-ig a Színháztudományi Intézet tudományos munkatársa, majd a Színház című folyóiratnál dolgozott. 1971-től az ELTE angol intézetében tanított. Kortárs amerikai és angol drámaírók műveit fordította magyarra. 1975-től 78-ig Londonban egyetemi magyar lektor volt. 1978-tól az Új Tükör és a Daily News munkatársa. Hosszú ideig dolgozott a Magyar Hírlapnál. Haláláig dolgozott a Metró című lapnak, a KAPU című havilapnak.
2004. augusztus 16-án hunyt el. Jelen kötete negyven éven át tartó utazásainak sajátos értékű leírását tartalmazza. A színház, a film, a nyelv szerelmese volt, újságírásban az elegáns stílus, az alapos tudás és pontosság megszállottja. Eme útirajzai is ezt tanúsítják.
Ára: 500 Ft

Megrendelem >>

Roób Gusztáv – Kiút a pénz és a multik világuralma alól

 

E könyv kiutat mutat a Föld hátrányos vagy kiszolgáltatott gazdasági helyzetben lévő népeinek a multinacionális és transznacionális bankok és vállalatok egyre fenyegetőbb uralma alól. Alternatívákat ismertet a bevett gazdaságszemlélet, és az unalomig ismételgetett közgazdaságtudományi magyarázatokkal szemben, mert a jelenlegi struktúra ezen népek helyzetét állandósítja, míg a maguk akaratából már semmit nem tehetnek.

KAPU füzetek sorozat

ÁRA: 390 Ft

Megrendelem >>

Polgár Gyula – A rendszerváltás jegyzőkönyvei

 

„Politikus és jövendő államférfi olvasóim figyelmét elsősorban arra szeretném felhívni, hogy a közel 50 évig tartó orosz elnyomás következményeként milyen általános szinten áll a magyar nemzet, amelynek a jövőben vezetője, irányítója és gondviselője kíván lenni. [...] Azoknak a politikusoknak, akik elhivatottságot éreznek a magyar nemzet vezetésére, tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen nehéz feladatra vállalkoznak. [...] Az is nagyon lényeges, hogy az elvileg más-más zászló alatt álló pártok közül az egy platformon állól (keresztény magyar államiság) a ciklusok alatt ne nehezítsék egymás dolgát, [...] soha ne legyenek ellenség azon kétezer éves törvényi elv alapján, amely űgy hangzik, hogy: »Ami neked rosszul esik, azt ne tedd mással!«”

A szerző

KAPU füzetek sorozat

ÁRA: 390 Ft

Megrendelem >>

Jaszovszky László – Jaszovszky Rudolf – Elveszett alkotmányaink

 

"Az alkotmányosság és az önkormányzat eszméje mindig elevenen élt a magyarságban, elég utalnunk az 1222-es Aranybullára és azokra a küzdelmekre, amelyeket a magyar nép a történelem során az alkotmányt sértő politikai főhatalom hordozói ellen vívott. Ugyanakkor igazodunk az európai fejlődés fő irányvonalához is. Az Árpád-házi királyok óta hazánk az európai kultúra része és a legjobbjai a legmostohább körülmények között is arra törekedtek, hogy tartósan ne távolodjanak el azoktól a társadalmi és gazdasági folyamatoktól, amelyek a világnak ezen a részén végbementek. [...]

A magyar államfejlődésnek tehát olyan hagyományai vannak, amelyekre építhetünk, ezért nem felesleges áttekintenünk alkotmányunk fejlődését."

 

KAPU füzetek sorozat

 

Ára: 590 Ft

Megrendelem >>

Dr. Gergely Attila – A hatalom árnyékában

 

„Kórkép egy letűnt korszakról"

- A szerző 1990 márciusában fejezte be életútja leírását.
- Eredetileg a kész anyagot hasznosításra felajánlotta az akkori belügyminiszternek, Dr. Horváth Balázsnak. Több mint egy évig a BM-ben, ill. a Rendőrtiszti Főiskolán volt a kézirat, majd minden megjegyzés nélkül visszaküldték Gergely Attilának.
Ez után volt még egy próbálkozása a szerzőnek, aki a témafelelős Zrínyi Kiadónak átadta a kéziratot, de azt fél év múlva különböző kifogásokkal (pénzhiány, a téma nem közérdekű, stb.) visszaadták
- Hőgye Miklós vállalkozó véletlenül tudomást szerzett az immár 7 éve szunnyadó kéziratról és miután azt megismerte, elhatározta, hogy végére jár az ügynek. Kitartásának és áldozatvállalásának köszönhetően kiadónk közreadhatta e könyvet.

 

KAPU füzetek sorozat

 

ÁRA: 390 Ft

Megrendelem >>

Mayer Oszkár – Fradi-körkép

 

Remények és csalódások, interjúk, vélemények, félelmek a leghíresebb-hírhedtebb, és kétségtelenül az egyik legnépszerűbb magyar futballklub kapcsán.

A kötetben megszólal többek között: Gál László, Dr. Kaposi Csaba, Varga Zoltán, Takács Tibor, a Green Monsters szervezett szurkolói csoport, Koós János, Aradszky László, stb.

 

KAPU füzetek sorozat

 

Ára: 390 Ft

Megrendelem >>

Dr. Nagy J. Z. – Mai nők telefonon / Itália munkával és humorral

 

Az első mű megvizsgálja a társkeresés különböző szervezett formái, a telefonos társkereső hirdetések, a jeligés apróhirdetések és a társkereső irodák hogyan működnek. Szerzőnk kipróbálta őket, s a megismert hölgyeket – mindegyikük élete egy-egy külön történet – olvasmányosan mutatja be. A könyv képet ad arról is, hogyan élnek a nők ma.

A második írás a szerző féléves olaszországi tartózkodásáról szól, az itáliai mindennapokat, az olasz embereket egy turistaúton vagy egy baedekerből nem ismerhetjük meg ennyire közelről, mint ebből a műből.

Mindkét mű angol fordítása is szerepel a könyvben, melyet a nyelvtanulók jól hasznosíthatnak.

 

ÁRA: 200 Ft

Megrendelem >>

Varga Csaba – Hagyomány és stratégia

 

Varga Csaba író, szociológus tanulmánykötete három szellemi különlegességgel szolgál.
Újkonzervatív gondolkodás című tanulmánya társadalom- és politikaelmélet, újragondolja és rendszerbe szedi egy lehetséges magyar újkonzervativizmus elemeit s ezek összefüggéseit.
Magyar civil stratégia című írásában átfogó elemzésre törekszik, új lokalitáskoncepciót fejt ki, s civil központú fejlődési stratégiát kínál.
Végül Hipotézisek a jövőről címmel – az elsők egyikeként – hosszú távú nemzeti stratégiát mutat be. Tételesen végiggondolt, nagy ívű jövőképet vetít elénk: Magyarország alternatíváit a globális világban.

 

ÁRA: 300 Ft

Megrendelem >>

Török Béla – Ahogy én láttam a XX. századot

 

Mindenkinek megvan a maga huszadik százada. Ki hogyan élte meg. Nyertesen vagy vesztesen. Boldogan vagy boldogtalanul. Gazdagon vagy szegényen. Zsidóként, olaszként, románként, németként, lengyelként, vagy magyarként – ez főleg Európában volt fontos. A lényeg az, hogy megélte és túlélte. Mindenki másként, és másképpen emlékezik a régi időkre. Gyarló emberi tulajdonság (mindannyiunkkal történik ilyesmi), hogy hajlamosak vagyunk a múlt szépítésére, enyhítésére, hisz az emberi pszihé egyik tulajdonsága a szelektív emlékezés. A nyomasztó, fájó történéseket a tudatunk alá söpri, hogy ne legyünk mindig tele fájdalommal és sanyarúsággal. Rövidre szabott életünket élvezni is illik. Különben is, ha benne élünk a nyomasztó rosszban, másképpen látjuk és érezzük az eseményeket, mint húsz, ötven év múltán, midőn az emberi bölcsesség már képes felülről, az átélő érzelem felülbírálatával megítélni a régen átélt eseményeket. Ez a könyv Török úr huszadik századát meséli el. Mint átélő, mint jogász, mint Európától messze élő emlékezik országunk sorsára, történelminek mondott viharaira. Lehet, hogy felfedezi benne Ön is a saját huszadik századát?

 

ÁRA: 300 Ft

Megrendelem >>

Bárány János – Hogyan lehetsz profi játékos?

 

ÁRA: 900 Ft

Megrendelem >>

David C. Korten: Tőkés társaságok világuralma

 

A Tőkés társaságok világuralma több neves méltatója szerint korszakalkotó mű, a Nobel-díjas Desmond M. Tutu érsek egyenesen kötelező olvasmánynak minősíti. Ez hazánk legtöbb felsőoktatási intézményében így is lett. Változatlanul időszerű, mivel ízekre szedi a nálunk is uralkodó globális világrend ideológiáját, minden lényeges részletét, történelmi hátterét, mozgalmi taktikáját, eszmekörét, terjeszkedési stratégiáját, taktikáját, módszereit és főleg hosszú távú gazdasági tarthatatlanságát. Korten professzor részletes, tényadatokra épülő elemzésekkel, hibátlan okfejtéssel mutatja be a gazdasági globalizáció káros hatásait, korunk társadalmi, gazdasági és politikai válságainak alapvető, mélyebb okait. Meggyőzően dokumentálja, hogy az ideológiai, politikai és technológiai hatalom összjátéka következtében miként összpontosul egyre nagyobb gazdasági és politikai
hatalom maroknyi tőkés társaság, multinacionális vállalat és pénzügyi intézmény kezébe, elválasztva saját, a rövid távú pénzbeli nyereségre törekvő önző érdekeiket az igazi emberi érdekektől és értékektől. Megmutatja a szűk pénzügyi szempontok előtérbe helyezésének és érvényesítésének pusztító emberi, társadalmi és környezeti hatásait. Megvilágítja, hogy az emberiség túlélése miért függ a kommunizmus és kapitalizmus hagyományos és avult bírálatán túlmutató, a közösségekre épülő ember- és életközpontú alternatívától, és vázolja a megteendő a lépéseket is, köztük a gazdasági globalizációval szemben a gazdasági élet súlypontjának helyivé tételét.
Az elmúlt pár év gazdasági válságainak, államcsődjeinek okait is megértjük, ha végigolvassuk Korten művét.

ÁRA: 1980 Ft

Megrendelem >>

Sárdi Rudolf – Angol-magyar halálszótár / The Reaper's Handbook

 

Ki gondolná, hogy az angol nyelvben annyi féle gyötrelmes kifejezés használható a halálról és iszonyatos környezetéről, hogy az megtölt egy könyvet?

 

ÁRA: 900 Ft

Megrendelem >>

Dr. Nagy Bálint – „ ...és mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma"

 

„... az ezredfordulói pszichózison túl, a világon van valami, amitől az emberiség nyugtalan. [...] irdatlan, szinte felmérhetetlen erők ütközésének ideje, amelyek következményei (éppen az ember mint olyan tulajdonságai miatt) nehezen beláthatóak. Ha pedig látszanak, éppen az emberre magára nézve - önnön öntörvényűsége miatt - nem túl sok jót ígérnek. Az ezzel kapcsolatban megjelenő - ellentmondásoktól,szubjektivitásoktól, pszichikai és anyagi befolyásoltságtól, önzéstől, sőt tudományos és társadalmi gőgtől, de mindenekelőtt politikai manipulációs céltól nem mentes - tanulmányok olvasása közben, egyre többször ötlik emlékezetembe, szegény nagyapámnak egy sokszor elmondott intelme: >>Fiam, soha ne beszélj a holnapról addig, amíg nem tudod pontosan, hogy ma mi történt.<<"

A szerző

KAPU füzetek sorozat

ÁRA: 390 Ft

Megrendelem >>

LAST_UPDATED2