Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ki - nem - idevaló PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Kovács Ferenc:

Volt edzőnk nem idevaló ember volt

Véget kell vetni a totyogásnak, vallja Kovács Ferenc, a Videoton labdarúgócsapatának tiszteletbeli elnöke, mesteredző, aki szerint a fizikai fejlődés alapvető jelentőségű, de az is fontos, hogy az öltözőben is minden rendben legyen. Most úgy tűnik, minden rendben van. Ennek egyik feltétele José Gomes távozása volt – bár a nyáron elküldött tréner neve nem olvasható a Nemzeti Sport keddi számában megjelent interjúban.

 

Kovács Ferenc pontosan tudja, nem elég az öltözőben 
nagyokat mondani (Fotó: Szabó Miklós)

– A tiszteletbeli elnök számított ilyen pazar rajtra?
– Ami azt illeti, az eredményeknél jobban örülök a belső változásoknak, amitől felszabadultabb a társaság – felelte a Videotont edzőként UEFA-kupa-döntőig segítő Kovács Ferenc. – Immár nincsen béklyó a lábakon, a játékosok mernek kezdeményezni, mintha a súly lekerült volna a vállakról. Egyúttal egészen más az öltözői hangulat, megszűnt a külföldi-magyar viszály.

– Ártatlanul kérdezem: mi kötött béklyót a lábakra?
– Nem mi, hanem ki. De nem akarom én már bántani volt edzőnket, legyen elég annyi, hogy nem idevaló ember volt. Töredelmesen be kell vallanunk, Paulo Sousa hirtelen távozása után nem sikerült az edzőválasztásunk. Én ugyan már kis idő elteltével mondtam, problémáink adódnak még ebből, a Videoton szerencsére nem arról híres, hogy tucatszámra cserélgeti a trénereit. A miénk ráadásul papagáj módjára szajkózta, hogy mi nyerjük a bajnokságot… A labdarúgók azonban megérzik, ha olyan instruál, aki nem ismeri magas szinten a szakmát, egyébként is, a futballvilág talán ha egy olyan edzőzsenit ismer, aki nem volt számottevő futballista. Ő is portugál, szintén José, de a vezetékneve Mourinho. Az ETO elleni mérkőzés mutatta meg kristálytisztán a változást: kétszer kapaszkodott vissza vert helyzetből az együttes, míg korábban vesztes állásnál egymásra mutogatás jellemzett bennünket, most egymásért küzdés. Kezd csapattá érni a Videoton, edzőnk, Joan Carrillo Burcsa Győzővel próbál harmóniát teremteni a pályán és a klubépületben.

– A még jobb teljesítményhez alighanem még jobb futballisták kellenek. Az átigazolási időszak végéhez közeledve a Videoton tarsolyában találni meglepetést?
– Tárgyalunk, mert akad poszt, amelyik játékosért kiált, és van lezongorázott tárgyalásunk is, de nem akarom megelőzni a hivatalos bejelentést. Egyelőre annak is módfelett örülök, hogy többen sokkal jobban teljesítenek, mint a tavasszal, ami különösképp boldoggá tesz, Kovács István is. Kokó szerintem most Magyarország első számú játékosa, ami véletlenül sem nekem köszönhető, mindenesetre többször elmondtam neki: gólokat kell lőnie, rendre kapura törni, különben elkönyvelik örök ügyes kis játékosnak. Hát most elindult azon az úton, hogy sokkal több legyen annál.

KÍVÁNCSI ARRA IS, HOGY KOVÁCS FERENCNEK MENNYIT KELLETT GYŐZKÖDNIE BURCSA GYŐZŐT, HOGY VÁLLALJA EL A KLUBIGAZGATÓI POSZTOT? TUDNI SZERETNÉ, HOGYAN KERÜL A SÁMLI A GYEPRE? KERESSE A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁT!

 

José Gomes nyílt levélben felelt és ment neki Kovács Ferencnek

José Gomes, a Videoton volt vezetőedzője szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben válaszolt Kovács Ferencnek, a fehérvári csapat tiszteletbeli elnökének Nemzeti Sportnak adott interjújára – nyíltan kiásva ezzel a csatabárdot.

José Gomes nyílt levélben felelt Kovács Ferencnek, és nem is fogta vissza magát (Fotó: Korponai Tamás)

Kovács Ferenc a Nemzeti Sportnak adott interjújában ugyan nem említette meg José Gomes nevét, ám azt nyilatkozta, hogy Paulo Sousa távozása után „nem sikerült az edzőválasztás”, a volt tréner pedig „nem idevaló ember” volt.

„A labdarúgók azonban megérzik, ha olyan instruál, aki nem ismeri magas szinten a szakmát, egyébként is, a futballvilág talán ha egy olyan edzőzsenit ismer, aki nem volt számottevő futballista. Ő is portugál, szintén José, de a vezetékneve Mourinho” – kritizált tovább a tiszteletbeli elnök, aki korábban több alkalommal is nagyon szókimondóan bírálta Gomest.

José Gomes úgy döntött, nyílt levélben felel a magyar szakembernek. Az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül tesszük közzé a portugál edző levelét.

„Magyarország és a magyar emberek mindig is a szívemben lesznek.

Portugáliában vagyok, készülök pályafutásom következő lépésére. Néhány napja egy interjúban méltattam a fejlődést a magyar futballban, az új stadionokat, az új edzőkomplexumokat, melyek a tehetségek kibontakoztatásában nagy szerepet játszhatnak. Mindig is elismeréssel adóztam a magyar futballnak, mindig is hálás leszek a Videotonnak és fanatikus szurkolóiknak. Mindenkivel tisztelettel bántam, aki a magyar futballban dolgozott. És amikor túlzottan elragadott a lelkesedés, bocsánatot kértem. Kovács úrtól pedig tiszteletet kérek!

Magyarországon vannak tehetségek, ám meg kell győzni a magyarokat, hogy a tehetség nem elég, nagyon, nagyon keményen kell dolgozni. A klubnál töltött időm alatt fejlesztettem a játékosaim technikai és taktikai képzettségét, futballistáim fejlődtek játéktudásban egyénileg és csapatként is. Ha a világ tizenöt legjobb edzőjének adnánk egy-egy magyar csapatot, akkor is csak egy nyerhetne. A futballban az anyagi befektetés nem mindig tükröződik az eredményekben! Egy tehetős klub bajnokká változtatásához a mentalitás megváltoztatása is kell. A változtatások elé állított akadályok rákként veszélyeztetik a magyar futballt.

Kovács úr három évtizedig edzősködött, trófeát azonban sosem nyert. Egyet sem! Azt kívánom, Isten adjon neki továbbra is egészséget, erőt és energiát, akár ahhoz is, hogy a szavaiba továbbra is mérget csepegtessen. De eljött már az idő, hogy inkább a gyerekei és unokái társaságában élvezze a futballt. Élvezze ki az elismeréseit, az érmeit, és hagyja szabadon a magyar futballt. Ez már nem az a játék, amit ő ismert. A tudása elavult. Hagyja a kis játékait, hagyja a híres mutyit [Gomes szó szerint ezt a kifejezést használja, magyarul, csupa nagybetűvel – a szerk.], és engedje kibontakozni a fiatal tehetségeket.

A Videotonnál töltött időm alatt nem a Debrecen, a Győr, a Ferencváros és a Diósgyőr volt a legnagyobb ellenfelem, hanem Kovács úr és a nevetséges megszólalásai, amelyekkel állandóan a klub játékosait kritizálta. Magánbeszélgetéseket vitt a nyilvánosság elé, szándékosan destabilizálta az öltözőt. Megszólalásaival csak öngólokat lőtt.

De legalább koherens lett volna kritikájában! Nézzék meg az interjúkat, amiket akkor adott, mikor megérkeztem, amikor a legmagasabb szintű futballt kezdtük játszani, sok gólt szerezve és a legjobb védelemmel, a csapat pedig sorra szerezte a pontokat. Olvassák el, mit mondott ekkor Kovács úr! Olvassák a dicséreteit, amelyeket a csapatnak, nekem, vagy a futballunknak címzett. Az olvasók butaságára kell apellálni ahhoz, ha el akarjuk hitetni, csak az edzőben van a hiba, és a szereplés csak az edző felelőssége.

Nekem is megvolt a felelősségem, vállaltam is. Úgy mentem el a klubtól, hogy a nekem járó fizetés egy részéről is lemondtam (nem sokan tennék meg ezt!), mert a Videoton így akadálytalanul kereshetett új irányt. Szeretném megérni Kovács úr korát úgy, hogy még van erőm beszélni. Ő egy profi futballista volt, én csak amatőr, ő sosem nyert trófeákat, én pedig mindent megteszek, hogy sikeres edző legyek. A jövőben is mindent megteszek azért, hogy a magyar futballszeretők és a Videoton drukkerei büszkék legyenek a tényre, hogy én is a történetük részese voltam.

Megismételném: Kovács úr harminc vagy negyven év edzősködés során semmilyen címet nem nyert! Egy bajnokságot, egy kupát sem!

Lehetőségeimhez mérten a jövőben is figyelemmel kísérem a magyar futballt, és ezúton is szeretnék gratulálni a Videoton szakmai stábjának és játékosainak a nagyszerű bajnoki rajthoz.

Hajrá, Magyarország!

A legjobbakat kívánva:

José Gomes"

 

--------------------------------------

p.s.:

Portugália: Balázs néhány hét után távozik a Guimaraestől

A Nemzeti Sport Online Portugáliából származó értesülései szerint Balázs Benjámin szerződését megszünteti a portugál élvonalbeli Vitória Guimaraes, így a magyar futballista szabadon igazolhatóvá válik.

A Vitória Guimaraes csapatával júliusban 2017-ig szóló szerződést aláíró Balázs Benjáminnalértesüléseink szerint nem számol edzője, így nem is nevezték a bajnoki szezonra.

A portugál Guimaraes Digital információi szerint „a volt kaposvári futballista nem tudott alkalmazkodni a klubhoz és a portugál futballhoz, a napokban elhagyja a csapatot, anélkül, hogy egyáltalán nevezték volna a ligára.”