Payday Loans

Keresés

A legújabb

Magyar királyok PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2014. augusztus 26. kedd, 08:24
SZÁNTAI LAJOS
előadása:



Helyszín: Két Hollós könyvesbolt, 1081 Bp. Kenyérmező u. 3/a telefon: 299-0032

Az előre lefoglalt helyeket kérjük 17:30-ig átvenni!

Kezdési időpont: 2014. augusztus 26. kedd, 18 óra


MAGYAR KIRÁLYOK ÉGEN ÉS FÖLDÖN


MEGJELENIK PAP GÁBOR LEGÚJABB KÖNYVE!

Tündérszép Ilona vár

- Barangolás a Napúton Árgyélus királyfival és Csongor úrfival


"...A magyar irodalom gyöngyszemei sorozatban Vörösmarty Csongor és Tündéjéhez érkeztünk el. A Csongor és Tünde, mint tündérjáték, illetve drámai játék azonban kétféle előzményre vezethető vissza. Ezek vállalható előzmények, maga Vörösmarty is vállalta őket. 

Az időben visszafelé haladva először Gyergyai Albertnek – újabban Gergeinek szoktuk ejteni a nevét – a széphistóriája kell, hogy szerepeljen vizsgálatainkban, amely bizonyítottan előképe volt a Csongor és Tündének. 

De van egy még mélyebb előzmény is. A „mélységet”, azaz a vizsgált művekben mutatkozó archaikus vonásokat most némileg másképp értelmezzük, mint ahogy azt a művészet-, illetve irodalomtörténet-írás általában teszi. Vagyis nem az időrend ma érvényben lévő skáláján számoljuk ki az „ősiség” mértékét. Így aztán arra az eredményre jutunk, hogy az Árgyélustéma népmesei feldolgozásában ősibb magját fedezhetjük fel a történetnek, mint a széphistóriában. S bár ennek a népmesének az első lejegyzett változata jóval később született, mint ahogy Gergei Albert megírta a maga széphistóriáját, mégis bizonyos, hogy ez az ősibb változat. Ebben rejlenek azok a kozmikus keret-elemek, amelyeket azután a széphistória a maga lehetőségei szerint használ fel, és ennek a továbbmunkálása vezet el bennünket a Csongor és Tündéhez..."



Alak: A/5

Terjedelem: 448 oldal(!!!)

Ára: előreláthatólag 3650 Ft lesz


Ha szeretnél ehhez a nagyszerű könyvhöz mielőbb hozzájutni, kérlek jelezd felénk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre neveddel, címeddel és a példányszámmal együtt. Jelezd azt is, ha szeretnéd hogy postázzuk számodra a könyvet!

MEGJELENÉS: Szeptember 26.
LAST_UPDATED2