Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kopírozás vagy honosítás: MTK PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

A Manchester Unitednél működő modell az MTK-nál is bevált

Ha egy kívülálló ellátogat az MTK edzéseire, vagy meccs közben megfigyeli a cseréknek szóló eligazításokat, akkor sokszor azt láthatja, hallhatja, hogy nem a szakmai igazgató, Garami József, hanem két segítője, Teodoru Vaszilisz és Pölöskey Gábor magyaráz a játékosoknak. A Nemzeti Sport Online arra volt kíváncsi, hogyan folyik a munkamegosztás a szezont két győzelemmel kezdő kék-fehéreknél, kinek mi a feladata a szakmai stábban – Teodoru Vaszilisszel beszélgettünk. Az NB I és, ami mögötte van, 3. rész.

Teodoru Vaszilisz edzést tart az MTK-nak (Fotó: Fuszek Gábor, archív)

 

Az NSO-n júliusban új sorozatot indítottunk, amelynek célja, hogy időről időre kicsit az NB I kulisszái mögé nézzünk. Az eddigi két részben elsősorban vezetőket szólaltattunk meg, ezúttal viszont edzővel beszélgettünk. Az MTK szakmai igazgatója, Garami József augusztus 9-én ünnepli a 75. születésnapját. A mesteredzővel ez alkalomból a Nemzeti Sport pénteki számában hosszabb interjút olvashat. Mi most arra voltunk kíváncsiak ki, illetve kik állnak a magyar élvonal történetének legidősebb szakvezetője mögött. Mert, ahogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, ugyanúgy minden sikeres tréner mögött találunk egy jól működő stábot, egy felkészült másodedzőt.

AZ NB I ÉS AMI MÖGÖTTE VAN – NSO-SOROZAT 
1. rész, MVM-Paks: NB I légiósok nélkül; a magyar futball rákfenéi - vezetői szemmel
2. rész, Puskás Akadémia: Felcsúti futballparadicsom a tehenek és a terményraktár között

Az előző fordulóban a DVSC elleni 1–0-s siker alkalmával is, ahogy már több korábbi bajnokin, azt figyelhettük meg az MTK-nál, hogy a cserék előtt Teodoru Vaszilisz tart eligazítást a beállásra készülő játékosoknak, és Garami József segítője, a másik pályaedzőhöz, Pölöskei Gáborhoz hasonlóan a hétközi tréningek vezénylésében is aktív szerepet játszik.

„A munkarend a következő: a hét elején leülünk Józsi bácsival, aki napra pontosan, a leendő ellenfél ismeretében megtervezi a tréningeket, hogy mikor milyen gyakorlatokat szeretne látni, mire helyezzük a hangsúlyt, mikor legyenek túlsúlyban a technikai vagy éppen a gyorsasági elemek – vázolta a munkamegosztást Teodoru. – A feladatokat pedig felosztjuk egymás között Pölöskei Gáborral, van, hogy ő vezeti a tréningeket, van, hogy én. Józsi bácsi pedig ott van az edzéseken, és felügyeli a munkát. Nagyon régóta ismerjük egymást, tisztában vagyunk azzal, hogy mit vár tőlünk, bízik bennünk, és fél szavakból is megértjük egymást. Ez az alapja a sikeres, közös munkának.”

A másodedző elmondta, hasonló modell szerint dolgoznak, mint ahogy korábban a Manchester United Sir Alex Ferguson idejében.

„Én jártam anno Manchesterben, láttam az ott folyó munkát. Nálunk Garami József tölti be azt a szerepkört, mint korábban az MU-nál Sir Alex Ferguson. Nem ő tartja az edzéseket, de a munkát felügyeli, és ő határozza meg a meccseken követendő taktikát is. Mindenben kikéri a véleményünket, de egyszemélyi döntéseket hoz, vagyis mindenért vállalja a felelősséget, a meccseken éppúgy, mint például a játékosigazolások, kiszemeltek terén. A-tól Z-ig szereti kézben tartani a dolgokat, ezért például rendszeresen kilátogat az akadémiai csapataink meccseire, hogy személyesen lássa a klub tehetségeit. A különbség annyi a Manchesterben látottakhoz képest, hogy ott 12-en alkotják a stábot, mi pedig összesen vagyunk öten az erőnléti edzővel és a kapusedzővel együtt.”

Kérdés még, hogyan oszlanak meg a feladatok a mérkőzéseken.

„A követendő taktikákról, a cserékről, a cserejátékosok konkrét feladatairól Józsi bácsi határoz, de a csere előtt mi is kiegészítjük a mester mondandóját azzal, hogy az adott ellenféllel szemben személyre szabottan mire lehet számítani, mi várható a rögzített helyzeteknél, mi lehet az ellenfél futballistájának leginkább a gyengéje, erőssége. Ezért én egy adott NB I-es fordulóban minden meccset rögzítek, visszanézek, és a lehető legaprólékosabban feltérképezem az összes leendő ellenfelet. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy mi nagyon sokat köszönhetünk Józsi bácsinak, mind egyénileg, mind a teljes csapatot nézve. elég csak beleszagolnia a levegőbe, és tudja mi fog történni. Volt, hogy előre megmondta, kiről és mikor kapjuk a gólt, amikor pedig megkérdeztem, hogy akkor miért nem cserélünk, az volt a válasz: »Az sem lenne jobb, akit beküldenénk a helyére.« Legutóbb a Debrecen ellen pedig végig nyugtatott: »Ne izgulj, a 90. percben úgyis gólt lövünk.« És úgy is lett” – utalt vissza Teodoru Horváth Zsolt Loki elleni hajrágóljára.

Az első két győztes meccs után adódik a kérdés, hogyan látja most a másodedző a csapat erejét, elérhető-e a jelenlegi kerettel a célként kitűzött nemzetközi kupaszereplés és mire számít a Paks elleni pénteki találkozón.

EGYSZER SZÍVESEN LENNE VEZETŐEDZŐ IS

Az 51 éves, miskolci születésű, görög származású Teodoru Vaszilisz, aki korábban a Diósgyőrben és a Vasasban futballozott az NB I-ben, éppen húsz éve állt az MTK alkalmazásába edzőként. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgozik a kék-fehéreknél (rövidebb ideig dolgozott Újpesten és Várhidi Péter mellett a válogatottnál is). Végigjárta a ranglétrát a különböző korosztályos csapatoknál, de vajon mik az egyéni ambíciói?

„Szeretnék végigmenni azon az úton, amelyiken vagyok. Az élet majd eldönti, mit hoz számomra, de szakmailag még egy lépést előrelépnék. Egyszer majd szívesen kipróbálnám magam vezetőedzőként is. Hogy hol? Természetesen az MTK-nál” –  válaszolta Vaszilisz.

„Az évek alatt megtanultam, hogy a magyar futballban minden előfordulhat, és annak az ellenkezője is, ezért nem érdemes jóslatokba bocsátkozni. Az biztos, hogy a téli erősítéseink százszázalékosan sikerültek, Torghelle Sándor, Rodenbücher István és Vass Ádám is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ez azért nagy szó, mert általában öt igazolásból, ha kettő bejön, az már jónak számít, ugyanis menet közben szinte mindig történik valami az erősítésnek kiszemelt új játékosokkal. Megsérülnek, elválnak, szerelmesek lesznek és még sorolhatnánk az okokat, amiért nem azt nyújtják, amit várunk tőlünk. Most azonban bejöttek a számításaink – nyilatkozta Vaszilisz. – Ez azzal is összefügg, hogy mi hagyjuk kibontakozni a tehetséget, nem akarjuk megmondani Torghelle Sándornak, Vass Ádámnak vagy Kanta Józsefnek, hogy pontosan mit hogyan csináljon a pályán. Kantának például hiába is mondanék négy variációt, biztos, hogy az ötödiket húzná meg, és abból születne a gól. Előbbi két játékosunk pedig igazi vezérnek számít a pályán, így a csapategység terén is minden a helyére került. Kanta ugyanis nem annyira erős személyiség, mint Torghelléék, ő inkább amolyan csendes vezető volt hozzájuk képest. A másik tényező, ami hosszú távon mellettünk szól, hogy itt nyugalom van. Amikor az előző szezonban ötször kikaptunk, akkor sem estünk össze, és akkor sem érezzük magunkat az egekben, amikor sorozatban nyerjük a meccseket. Tavaly például tudtuk, hogy kell egy center, aki belövi a helyzeteket, ennyi hiányzik az eredményességhez, és ez Torghelle érkezésével be is bizonyosodott. A futballban azonban legalább harminc százalék a szerencsén múlik, ezért sem jósolnék a mostani idényt illetően.”

„A Paks elleni meccsen arra számítok, hogy mindkét csapat kivárásra játszik majd, ezért az első gólig nem lesz jó meccs. Utána viszont gólzáporos találkozó is lehet belőle. Azért lesz érdekes összecsapás, mert a nehézségekkel teli előző évad után most mindkét gárda számára kiugrási lehetőséget jelentene három győzelemmel rajtolni” – mondta az MTK másodedzője.

A GARAMI JÓZSEFFEL KÉSZÜLT INTERJÚT A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!