Payday Loans

Keresés

A legújabb

Bankállamosítás ma PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Államosítják az MKB bankot!


2014. 07. 24. 12:19 Index



Nagyjából 17 milliárd forintért megveszi az állam a legveszteségesebb bankot, 1-2 éven belül jövedelmezővé tenné, majd tovább is adná. Az MKB-t többek között éppen a kormányzati intézkedések gyengítették le, 25 millió eurónyi bankadót fizettek, a tranzakciós adó 44 millió euró euróval rontotta az eredményüket, és még csak most jött volna az adósmentő csomag. A BayernLB-nek mindenképpen el kellett volna adnia magyar leánybankját, de korábban az OTP-ről pletykáltak vevőként. Az időzítés mindenkit meglepett.

A magyar állam veszi meg a legveszteségesebb magyar bankot, az MKB-t - olvasható a bajor tartományi bank honlapján. A közleményben a bajorok érezhető megkönnyebbülésről írnak az eladásról, és a következő részletek derülnek ki:
Nagyjából 55 millió eurót, azaz 17 milliárd forintot fizet a magyar állam a BayernLB-nek.
Cserébe a bajor bank lemond a 270 millió eurós (84 milliárd forintos) követeléséről a magyar bankkal szemben.
A tranzakciót szeptemberig lezárják.
Több mint 700 millió euró veszteség két év alatt
Az MKB az elmúlt években az egyik legveszteségesebb magyar bank volt, amely csak a múlt évben 409 millió eurós (múlt év végi árfolyamon 121 milliárd forintos) veszteséget produkált. Ez az egy évvel korábbi, szintén elképesztő mértékű, 308 millió eurós mínuszt is jócskán alulmúlta.


Az MKB eredménye 2007-2013

A veszteséges éveket a Moody's nem is hagyta szó nélkül: a bank úgynevezett alapszintű adósminőség-értékelését (BCA-mutatóját) négy fokozattal, "b3"-ról "ca"-ra rontotta, míg a betéti besorolásait három szinttel, B2-ről Caa2-re minősítette át (három másik bankot is lesoroltak). Az MKB erre válaszul szakított is a hitelminősítővel.

A banknál az elmúlt két évben kétszer is vezérváltás volt: Erdei Tamás 2012 februárjában Simák Pál váltotta, ő azonban idén március 31-i hatállyal lemondott, és április óta a CIB elnök-vezérigazgatója. A bank jelenlegi elnök-vezérigazgatója Sebők András.

Nem bírták a gyűrődést

Az MKB eredményét rontó tényezők között márciusban a kemény gazdasági és politikai környezetet említette a tulajdonos BayernLB. 46 millió eurónyi bankadót fizetett a bank, a tranzakciós illeték pedig 44 millió euróval rontotta eredményét. A kockázati költségek 33 millió euróval 333 millió euróra nőttek az MKB-nál, elsősorban a továbbra is rossz ingatlanpiaci környezet miatt. A veszteségek miatt a BayernLB tőkét is emelt az MKB-nál.

A bank az idei évben sem sok jóra számíthat: csak a nyár eleji devizahiteles Kúria-döntésnek csak az árfolyamrésre vonatkozó része 5,1 milliárd forint mínuszt jelentett neki. Néhány napja úgy tűnt, hogy a bank perelni is fog, a tulajdonosváltás után ez már aligha várható.

A BayernLB-nek az Európai Bizottság egyik döntése miatt muszáj volt eladni a magyar leánybankját, tavaly már, hogy ezt megkönnyítsék, a bank feldarabolása mellett döntöttek. Korábban azonban az OTP-t pletykálták vevőként. (A bank történetéről itt olvashat részletesebben, a magyar banktörténelem legfurcsább vállalati himnuszát itt hallgathatja meg.)
NGM: "Hazai kezekbe kerül"

Hazai kezekbe kerül a Magyar Külkereskedelmi Bank

"A kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése" - írja közleményében a nemzetgazdasági minisztérium. A bankrendszerben a hazai tulajdon részaránya növelésével indokolják a felvásárlást (a külföldi tulajdonosok tőkepótlásáról érdekes módon mélyen hallgatva). Az NGM szerint a felvásárlásra elköltött 17 milliárd forint "nem jelent különösebb költségvetési terhet".

"Az a reményünk van, hogy 1-2 éven belül az MKB visszanyeri erős, versenyképes pozícióját, és így a piaci értékesítésére is lehetőség lesz majd" - mondta Varga, aki szerint a kormány a hitelezési aktivitást az MKB-n keresztül erősíteni tudja.

A tranzakció egyébként az unió által figyelt költségvetési hiányt várhatóan nem növeli, a bruttó államadósság viszont emelkedik majd.

Kapcsolódó:
Az MKB-nak 5,1 milliárdos veszteséget jelent az árfolyamrés semmissége
Az OTP hamarosan megveheti az MKB-t
A CIB-hez igazol az MKB vezére
Ősszel jön létre a "rossz bank"
Kiderült! Négymillió feletti fizetések a jegybanknál