Luzsi Margó. Eger (I. helyezett)
Két ember között a legrövidebb út a mosoly

könyvtárosönuralom
Anyuka jön sebbel-lobbal a könyvtárba. Két gyermeke jár hozzánk, szeretné tudni, melyiknél van kinn könyv? Loholna tovább, hadarja a könyvcímet ami dereng neki:
– Mátyás fülétől a farkáig...
A könyvtáros arcizmai merevek – lassan, fahangon, tagoltan mondja a két gyermeknél levő könyvek címeit:
– Mátyás és a Hunyadiak és Fülétől a farkáig: a legjobb kutyafajták című könyvek vannak a gyerekeknél.
Anyuka komoly képpel elviharzik, a könyvtárosnál vége a belső fegyelemnek, nyöszörög, nyikkan, aztán csorog a könny a szeméből és engedélyt ad nevetőizmainak a gátlástalan működésre.


kamaszkérdés
A rend az, hogy az kölcsönözhet, aki hozza az olvasójegyét. Persze a gyerekek gyakran hirtelen felindulásból robbannak be a könyvtárba, gyakran otthon felejtik az olvasójegyet, gyakran gyorsan kellene valami, gyakran...
Gyakran jönnek olvasójegy nélkül. Nagykamasz esik be az ajtón. Erikához lép, sietve hadarja:
– Csókolom, nem hoztam olvasójegyet, de tudom a számomat és a nevemet is... kölcsönözhetek?


kontinuitás
Kolleganőm meséli.
Három esztendő körüli fiúcska cövekeli le magát, makacsul tartja hadállását, nem hajlandó elindulni édesanyjával. Ő bizony még marad! Anya már valamennyi – általa – ésszerűnek vélt muníciójából kifogy. Aztán végső kétségbeesésében valami értelmetlennek tűnő mondattal lendül újabb támadásba, hogy az ifjú várkapitányt megadásra késztesse, és mondja:
– A könyvtáros néni mindjárt zárja a könyvtárat. Megy haza.
Az ellenállás váratlanul megtörik. A legényke megfordul, indul és végtelen csalódottsággal mormolja:
– Azt hittem itt lakik. Azt hittem mindig itt van.
Eszter nevetve, ragyogó arccal meséli a történetet. Előttem pedig váratlanul apró legénykék és leánykák végtelen sora bukkan fel könyvtáros múltam tíz, húsz, harmincegynehány éves távlatából, ahogy meglepett, csalódott, hökkent, döbbent arccal szembesülnek a kíméletlen és kegyetlen valósággal: Margó (Zsófi, Ildi néni) nem a könyvtárban lakik... máshol van a "hazamegy". És látom, ahogy a jövendő esztendők tíz, húsz, harminc éveinek távlatából hirtelen majdani apró legénykék és leánykák végtelen sora baktat elő, amint meglepett, csalódott, hökkent, döbbent arccal szembesülnek a kíméletlen és kegyetlen valósággal, hogy Eszter, Erika, Ingyom és Bingyom néni nem a könyvtárban lakik … máshol van a "hazamegy"...
Így van ez.
Így van ez jól.


értéktrend...
Jani barátunk betelepszik a kölcsönzőpult mellett a könyvtáros székébe. Ül, pózol, szemmel láthatólag ízlelgeti, milyen lehet könyvtárosnak lenni. Mondom neki:
– Janika, szívesen leszek ám a kollegád, csak előbb el kell végezned az iskolákat, hogy könyvtáros legyél.
Egy másik fiúcska száguld el éppen a pult előtt. Hirtelen megáll, megfordul, egy tizedmásodpercig dermedten áll. Aztán döbbent arccal, teljes hitetlenséggel a hangjában kérdez:
– Mér'? Ahhoz, hogy könyvtáros lehessen valaki, iskolába kell járni?


kardinális kérdés
Pici emberkék sorjáznak be az ajtón. A középső csoportos ovisok első látogatásukra jöttek, még minden és mindenki ismeretlen. Küzdenek a vetkőzéssel, a sapka, sál és kabátujj összerendezéssel, és közben folyamatosan csicseregnek, ismerkednek. Az egyik kislány rám néz miközben segítek neki kihámozódni a dzsekiből. Valami feldereng benne, óvó néni mondta, hogy könyvtárba jönnek, a könyvtáros néni nevét is mondhatta. Némi homlokráncolás után felcsillan a szeme.
– Téged Marika néninek hívnak?
– Nem, én Margó vagyok.
Kis csönd, meghökkenten végigmér aztán gyanakvóan kérdezi:
– És tudsz olvasni?


korszellem
Erika könyvtáros (aki folyton tündérkedik) a folyosón helyezkedik egy fotómasinával. Igyekszik minél jobb pozíciót találni, ahogy az egy vérbeli amatőrhöz illik. A könyvtár bejáratát készül fotózni, hogy weblapunkon megmutassuk, hol vagyunk? Elsős gyerekek ücsörögnek a fotelokban, már túl vannak a kölcsönzésen, böngészik a könyveket, várják a tanító nénit. Aztán Erikát veszik szemügyre. A látvány elég izgalmas lehet, mert már többen is leplezetlenül bámulják. Egyikőjük nem tud uralkodni magán, odanyomul:
– Mit csinálsz? – kérdezi, hogy valahogy felvegye a társalgás fonalát.
– Fényképezem a bejáratot.
– Miért? – kotnyeleskedik tovább.
– Hogy feltegyem az internetre – felel az igazsághoz híven Erika.
A gyerek megbotránkozva rámered.
– El akarod adni a könyvtárat?


További történetek a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár honlapján. Közvetlen link:

Jámbor Mária, Baja (II. helyezett)
Szőke nő...
Ha a 20. század nagy gondolkodói közül beszélhetne valakivel,
legyen az akár élő, vagy halott; vajon ki lenne az?
A szöszi rövid gondolkodás után:
- Az élő.
Olvasni jó!
Az öreg székelyhez egy újságíró látogat le falura, hogy riportot készítsen kisiskolások részére.
- Kérem, mondja el egy napját!
- Hát édes fiam, reggel felkelek, megeszek egy fél oldalszalonnát. Megiszok rá 4-5 pálinkát…
- Na de bátyám! Ezt így nem lehet. Mondja inkább a pálinka helyett, hogy könyvet olvas.
- Jól van fiam. Tehát felkelek reggel, megeszek egy fél oldalszalonnát. Elolvasok 4-5 könyvet, aztán addig dolgozok kinn a szántón, amíg olyannyira megnő a tudásszomjam, hogy 5-6 könyvet ismét el kell olvasnom. Bele is szédülök a sok olvasásba, ezért lefekszem, pihenek egyet. Mikor felébredek, megeszek egy jó nagydarab csülköt 1 vekni kenyérrel. Ebéd után elmegyek a könyvtárba. A Pista már rendszerint ott vár. Együtt elolvasunk vagy 12-t, egészen addig, amíg a könyvtár bezár. Utána meg átmegyünk a Józsihoz, mert neki meg nyomdája van!
Könyvnyomtatás
Mi történt volna, ha annak idején a Microsoft találja fel a könyvnyomtatást?
1. Mielőtt kinyitod a könyvet, egy aktiváló kódot kell kérned a Microsofttól.
2. Sajnos a könyvet csak ember olvashatja!
3. Tele lennének hibákkal és elírásokkal.
4. Miközben olvasol, hirtelen eltűnne a könyvből az írás fele.
5. Illegálisak lennének a könyvtárak.
6. Mielőtt elkezdesz olvasni, előtte el kell olvasnod és megértened a Könyvek Alkalmazhatóságának Nyilvántartott Általános Direktíváit. (Röviden: KANYÁD)
7. Minden könyv két verzióban jelenne meg: a "Standard" és a "Pro" változat között az lenne a különbség, hogy a "Standard" változatban a legérdekesebb részeket tartalmazó oldalak nem lennének benne.
8. A bizalmas információkat nagy betűkkel szednék, így bárki el tudná olvasni a vállad fölött, akár a szoba másik végéből is.
(Gyűjtött viccek)

Hegyiné Csernus Judit, Hódmezővásárhely (III. helyezett)

KOMIKUS HELYZETEK

AMIKOR MÉG KÉZIMUNKÁZTAK:
Középiskolás lány rohant  be a könyvtárba zárás előtt.
- Csak Kertész Ákos: MAKRAMÉ című könyvét szeretném elvinni.

*

AMIKOR MÁR NEM AZ OROSZ NYELV VOLT   KÖTELEZŐ:
-A  DZSILDZSÉMSZ  című könyvet kérem.
- Sajnos, nálunk ilyen kötet nem található.
- Dehogynem, a barátnőm innen vitte ki tegnap, kötelező olvasmány.
- Kötelező? Ugyan írja már le erre a papírra nyomtatott nagybetűkkel, hátha a katalógusban nem jól kerestem.
És leírta: GILGAMES…

*

KI HITTE VOLNA?
Vadidegen nénikék ajánlgatják egymásnak az olvasnivalót a   „Romantikus irodalom” fedőnevű  ládát durva, a  maximált 10 db habkönnyű regény helyett újabb  tízet válogatva.
- Ezt vigye el  kedves, ennek  hepiend a vége!!!

*

FELSŐOKTATÁS, ÓH !
Tébláboló főiskolás  nyújtja  az  egész oldalas  tematikát.
- Ezt adták.
- Valamennyit kéri?
Arcán a teljes sötétség.
- Hát…. kérek valamennyit – mondja tétován.
(Saját gyűjtés)
Becker Erzsébet, Baja (Különdíj)


ILYEN NINCS - és mégis van
Tréfásnak szánt mese 2010-ből

Hol volt, hol nem volt, valahol a déli határszélen, egy poros kisvárosban ott, ahol a Béla kutya is díszpolgár lett, valamikor az új évezred kezdetén, amit az óta is emlegetnek a könyvtárosok, szerte az országban, sőt, még a határainkon túl is, országos gyűlést terveztek a vezető könyvtárosok.
Minden Debrecenben kezdődött, ahol megkapták a könyvtárosok szalagos botját, a vándorgyűlés jelképét.
A bot büszkén állt a helyi könyvtár díszpolcán egy éven keresztül, még képeket is készítettek róla, és emlékeztette a helyi könyvtárosokat a rájuk való feladatokra.
És a bot egyre nehezebb és nehezebb lett.
Közben repültek az előkészületi feladatok, ötletek, akár az idő és a bajai szúnyogok.
A könyvtárosok szorgosan dolgoztak – a szorgalmas munka különben is jellemző rájuk – készültek a gyűlésükre, mint a karácsonyra, gyűjtötték az ötleteket a rendezvényhez, sok sikeres pályázatot nyertek, hogy színvonalasabb legyen ünnepük. De nem győzték egyedül a munkát, így bekapcsolódott az egész főiskola apraja – nagyja. Plenáris ülések, fotópályázat, szekcióülések, viccpályázat, kirándulások a környéken, orgona hangverseny mindent aprólékosan megterveztek, beterveztek, kiszámoltak, megszámoltak, nagyra tették a mércét, mert Debrecen cívis városa jól feladta nekik a leckét. Ha hiszed, ha nem, az egyik legnehezebb feladatnak tűnt, hogy viccet, vagy akár humoros eseményt keressünk a könyvtárosokról, könyvtárosi életről, hiszen, még édesapám is azt mondta méltatlankodva:
„ - Fiam, hogy képzeled, hogy ilyen komoly, olvasott emberekről poénkodjanak !?”
És a bot súlya egyre nehezedett a díszpolcon és nyomasztott már mindenkit. Ezért gyorsan kihímezték a bajai díszszalagot, hogy mielőbb felköthessék rá, és továbbadhassák Pécs városának, mert 2010-ben minden Pécsről szólt, az volt a világ közepe, de ha nem is a világé – Európáé mindenképpen – nekünk legalább is.
.Később a városból is gyűltek a lelkes támogatók -, ki-ki tudása és lehetősége szerint adta az ötleteket a rendezvényhez. És pont akkor, amikor már telis-teli volt a könyvtárosok kosara az ötletekkel és az ígéretekkel jött az első csapás – egyenesen a Fekete erdőből és elmosta a pörbölyi kirándulást, mint a Deákné a vásznát árvíz formájában. De ezzel elúszott a Pörbölyre tervezett biciklitúra és a sárkányhajózás is a Súgón. A helyszín elázva, könyvtárosaink megázva, de újból elkezdték építeni az ötletváraikat, újabb kirándulás ötletekkel sziporkáztak, hiába ezeket nem lehetett lelőni sem, Duracell nyusziként pörögtek, akár az események körülöttük.
Az idő múlott, és az égi áldás egyre ömlött Bajára és az országra.
De az ország kosarasai sem tétlenkedtek. Addig, amíg esett, elhalászták sportos könyvtárosaink elől a baráti találkozóra kiszemelt sportcsarnokot. De hála az égnek és a bajai gyors információáramlásnak, a CT visszahalászta a helyszínt. Öröm és megelégedettség uralta a könyvtárat egészen a következő menydörgésig, a hatalmas villámcsapás egyenesen a templomot célozta meg és orgonáját elnémította az elkövetkező hónapra. Több sem kellett a szervezőknek, mindezek után belátták, hogy itt meg kell sürgetni az időt, még mielőtt egyéb kellemetlenségek törnének a rendezvény sikerére. Minden napjukon többet és többet teljesítettek, mindaddig, amíg megtörtént a csoda. Baján is kisütött a nap, és ez felszárította az eső és az árvíz nyomait, levitte a Duna vízét, és az események folyását ismét a szervezők irányították.
Csak a szúnyogok felett nem volt hatalmuk a könyvtárosoknak, hiába tapsoltak maguk körül a vérszívókat hessegetve, hiábavaló volt a sok spray, kenőcs és a városi szúnyogirtás.
Egyedül akkor nyugodtak meg, a szúnyogok és a helyi könyvtárosok, amikor a vándorbot elindult Bajáról Pécs felé.
Az ország könyvtárosai még tíz év múlva is - igaz mosolyogva - a vélt, vagy valós szúnyogcsípéseiket ápolják, ha szóba kerül bajai vándorgyűlés.
Így volt – nem így volt, hidd el, valós mese volt.
(Saját, önálló írás)


Bedekovits Tamás, Baja
Megtörtént esetek alapján:
1.
Két fiatal srác jelenik meg a kölcsönző könyvtáros előtt. Egyikük kezében könyv. Kissé megszeppenve nyújtja azt a könyvtárosnak.
- Jó napot kívánok, mi bérelni szeretnénk.
A társa megdöbbenve, megvető pillantással néz rá, majd lesajnálóan, monoton hangon a következőt mondja:
- Kölcsönözni te hülye !
2.
harmadik visszakérő lap után a következő e-mail-t írta az olvasó:
Kedves Könyvtár!
Megkaptam a levelet, még a héten megpróbálom visszavinni. Remélem, még benne vagyok a türelmi időben.
Üdvözlettel:
……..
(Saját gyűjtés)


Eötvös Péter Mátyás, Baján végzett informatikus-könyvtáros, volt hallgatónk
Humorzsák pályázatra küldöm történeteimet:


Annak ellenére, hogy a tanár mindent megtett, hogy ne legyen így, nagyon unatkoztunk az egyik órán. Ezért az agyunk kikapcsolt, és elkezdtünk ökörködni. Közösen született két "szösszenet".

1. Miért patriarchális rendszerű a könyvtáros társadalom?
a, Azért, mert a könyvtáros, ha valamit nem tud, akkor a tájékoztatási apparátushoz fordul, de nincs tájékoztatási anyarátus.

b, Van állományapasztás, de nincs állományanyasztás.

2. A gazdasági válság rendszerint begyűrűzik az írókhoz is; megjelenik a műveikben. Jókai Mór a 19. században Arany emberről írt, viszont a múlt század harmincas éveiben az Óz, a nagy varázsló című könyvben már csak bádogemberre futotta.

3. Az ETO táblázat hollétére praktikusan a „Что ETO ?” keresőkérdéssel találhatunk rá a legkönnyebben.


Majorné Bodor Ilona, Baja
Ki az abszolút jól nevelt bérgyilkos?
Aki könyvtárban csak hangtompítós pisztollyal dolgozik.
(Vicc, gyűjtés).
(Bevezető). A gazdasági elvek érvényesülése és a válság miatt a kultúra területén nem kívánatos szabályzókat vezethetnek be, nem hozzá értő emberek véleménye alapján. Reméljük a könyvtárak nem a befejezetlen szimfónia sorsára jutnak…


Egy menedzser váratlan elfoglaltsága miatt nem tud elmenni a hangversenyre, melyen Schubert Befejezetlen szimfóniáját játsszák. Jegyét az elemzési osztály vezetőjének (azaz a termelékenységi szakértőnek) adja oda, kárba ne vesszen. Másnap a következő jelentést találja az asztalán: 
"[1.] A négy oboásnak huzamosabb ideig nem volt semmi dolga. A létszám csökkenthető, feladatuk elosztható a zenekar többi tagja között. 
[2.] Negyven hegedűs mindvégig azonos kottából játszott. Felesleges munkaerő-pazarlás; a létszám drasztikusan csökkentendő. Amennyiben kívánatos a nagyobb hangerő, ez elektromos erősítő alkalmazásával gazdaságosabban is elérhető. 
[3.] Bizonyos félhangok előállítása igen nagy erőfeszítésbe kerül és túlzott minőségi követelménynek tekinthető. Javaslom, hogy minden hangot kerekítsenek fel, miáltal alacsonyabb képzettségű, vagy betanított munkások alkalmazása is lehetővé válna ezekben a munkakörökben. 
[4.] Semmi látható értelme nincs annak, hogy a kürtök megismétlik a vonósok által egyszer már előadott részeket. Ha az ilyen fölösleges ismétléseket ki lehetne iktatni, a hangverseny időtartamát mintegy húsz percre lehetne csökkenteni. 
[5.] Ha Schubert figyelembe vette volna ezeket a javaslatokat, valószínűleg be tudta volna fejezni a szimfóniáját."
(Vicc, gyűjtés)

Kőhalmi Zoltán : Könyvtár
Mellékelve a kabaréjelenet (csak hanggal):
(Kabaré jelenet, gyűjtés)


Letenai Mária, Baja
- Mi történik, ha keresztezzük a könyvtárost a jogásszal?
- Minden szükséges információt megkapsz, de nem érted.


Négy sebész beszélget.
Első sebész: A legkönnyebb könyvelőket műteni. Amikor kinyitod őket,
mindennek száma van belül.
Második sebész: Szerintem a villanyszerelőket a legkönnyebb. Minden
szervük színkóddal van ellátva.
Harmadik sebész: A könyvtárosokat még könnyebb. Amikor felnyitod,
a szerveik ABC-rendben vannak.


Az óvó néni kérdezi a gyerekeket, mielőtt elkíséri őket a könyvtárba:
És miért kell csendben lenni a könyvtárban?
Az egyik kicsi válaszol: Mert ott alszanak.


Hol alszik a könyvtáros?
- Két fedél között.


Elment a szőke nő a könyvtárba. Pár nap múlva
visszamegy és azt mondja a könyvtárosnak: Ez a könyv nagyon unalmas.
Túl sok szereplő van benne, meg túl sok szám, szeretném visszaadni.
A könyvtáros odaszól a kollégájának: Te, itt a hölgy, aki elvitte a 
telefonkönyvet.


- Hány referensz könyvtáros kell egy villanykörte kicseréléséhez?
- Nem tudom kapásból, de tudom, hol lehet utánanézni.


Bemegy a szőke a könyvtárba, és megszólítja a könyvtárost:
- Kerek egy hamburgert és egy adag sült krumplit!
Mire a könyvtáros megbotránkozva:
- De hölgyem, ez egy könyvtár.
Erre a szőke:
- Jaj, bocsánat! Majd suttogva:
- Kerek egy hamburgert és egy adag sült krumplit!
- Hogyan ér véget az orosz népmese?
- ???
- Aki nem hiszi, annak utána járunk!!
A könyvtáros megszólal a betérő rendőröknek:
- Mi van fiúk, esik az eső?
- Mi az abszolút üres könyv?
- ???
- Az íratlan szabályok könyve!
- Ki az abszolút műveletlen?
- ???
- Aki azt hiszi, hogy Casablanca Casanova nővére.
- Mi a software?
- A számítógép azon része, amelyet szidni lehet.
- És mi a hardware?
- A számítógép azon része, amelyet viszont rugdosni is lehet.
- Közmondások a modern kor emberei számára:
- Amit felinstalláltak estig, összeomlott reggelig…
- Egy több ezer oldalas szörfözés is egy egyszerű kattintással kezdődik.
- Ép hardverben ép szoftver.
- Krisztus koporsóját se őrizték tűzfalak.
- Bízzál Gatesben, de tartsd készenlétben az install CD-t.
- Nem halat kell adni az eszkimónak, hanem megtanítani, hogyan használja a Hálót.
- Játszik vele, mint internetező az egérrel.
- Ember tervez, Windows lefagy.
- Két informatikus beszélget:
- Képzeld, tegnap az éjszakai klubban megismerkedtem egy csinos szőke nővel.
- Szerencsés fickó!
- Felhívtam a lakásra, ittunk egy kicsit, átöleltem…
- És aztán, mi volt még?
- Egyszer csak azt mondja: “vetkőztess le!”
- Nahát…
- Levettem a szoknyáját, aztán a bugyiját is, aztán lefektettem az új laptopom mellé az asztalra…
- No csak! Vettél egy új laptopot? Milyen processzorral?
- Közmondások az új évezredből:
- A szomszéd gépe mindig gyorsabb.
- Szövegszerkesztőből nem lesz vírusölő.
- Ki mint installál, úgy szörfözik.
- Floppyról bootolt (azelőtt: bal lábbal kelt fel).
- Amilyen a login, olyan a bejelentkező képernyő.
- Mutasd a háttérképed, megmondom, ki vagy!
- Bízzál Istenben, és mentsél rendszeresen!
- Sok könyvtár közt elvész a file.
- Közös számítógépnek tele van a gyökérkönyvtára.
- Ép hardverben ép szoftver.
- Jobb ma egy notebook, mint holnap egy szerver.



A könyvtárban a szőke nő arra kéri a könyvtárost, ajánljon neki
olvasnivalót.
- Valami könnyűt? - kérdezi a könyvtáros.
- Nem számít - feleli a szöszi -, kocsival vagyok.
(Viccek, nem saját történetek, gyűjtés)