Payday Loans

Keresés

A legújabb

Intelligens vécék PDF Nyomtatás E-mail
20. Lakás és otthon - ház, udvar és kert
2014. július 22. kedd, 09:41

Intelligens vécék

hódítanak Japánban

Japánban nagyon elterjedtek a mosó, szárító, sőt zenélő funkcióval ellátott vécéülőkék. Egy helyi cég most olyan vécét gyárt, ami elemzi is a nagydolog eredményét, és az ebből nyert egészségügyi értékeket vezeték nélkül továbbítja mobiltelefonra.

A Japánba érkező látogató már az első nap találkozik a technológia kultúrájának egy meglepő vadhajtásával, az intelligens vécéülőkékkel. A 8-10 gombbal, lcd-kijelzővel és különféle szenzorokkal ellátott eszközök annyira elterjedtek, hogy nem lehet kikerülni a használatukat, és angol feliratok hiányában az idegenkedő nyugati turista sokszor még azt sem tudja, hogyan kell ezeket lehúznia maga után.

Az ilyen mellékhelységek szinte kizárólag Japánban terjedtek el: a szigetországban több háztartásban van okostoalett, mint számítógép. Az automatikus vécékben nem szükséges a kéz használata, egyszerűen csak rá kell ülnünk és dolgunk végeztével megnyomnunk pár gombot. A felkelő nap országában a nyilvános vécéket is elektronikus ülőkékkel szerelték fel. A tudományos eredményekben kételkedőknek a múzeumokban és egyéb közintézményekben szinte midig külön ülőketisztító folyadék is rendelkezésükre áll, hogy maguknak tudják garantálni a higiéniát.

Lehajtja magát használat után

Az okosvécék általános jellemzője, hogy nyomásszenzorosak, így amikor a felhasználó leül, automatikusan bekapcsolják a fűtést. Ennek hőfoka általában a WC kezelőfelületén külön szabályozható. Ugyanezzel a szenzorral lehet az automatikus lehúzást működtetni. A legtöbb vécének van infravörös érzékelője, így azt is tudják detektálni, ha a júzer állva végzi a dolgát, és ilyenkor is öblítenek. Bizonyos infraszenzorok észlelik, ha valaki az ülőke közelébe ér, ekkor automatikusan felnyitják a tetőt, illetve távozáskor le is hajtják.

E toalettek központi eleme a fenék-mosó, melynek van külön férfi, illetve női üzemmódja. Az irányítópanelen mindig ez a két gomb a legfeltűnőbb, és ezeket a turisták gyakran összetévesztik az öblítés-gombbal. Megnyomásukkor a vécé hátsó részből egy kis csövet tol ki, melyből vizet spriccel, szintén a kontrollpanelen állítható nyomással. A szerkezetnek van öntisztító funkciója is, így a cső minden használat után tiszta marad.

A fejlettebb modelleken egy másik cső is működésbe lép a mosás után, amely szintén személyre szabható hőmérsékletű levegővel szárítja meg a felhasználót. Így az egész eseménysor közben kizárólag az ülőkére szerelt, illetve a vécével vezeték nélküli kapcsolattal kommunikáló irányítódobozt kellett fogdosnunk. A legújabb berendezések használat közben zenét is játszanak, hogy az ajtó előtt elsétálók ne értesülhessenek a bent zajló folyamatokról. Sok ülőke az automatikus lehúzás után szagosítót is spriccel a levegőbe.

Betörhet a nyugati piacokra

Az okosvécépiacot uraló Toto vállalat után jóval kisebb piaci részesedéssel bíró Inax nevű japán cég most egy olyan rendszerrel rukkolt elő, mely messze túlmutat a hagyományos mellékhelyiségek funkcionalitásán. Az FKF-20M-es modelljük a fenti szolgáltatásokon kívül elemzi is a székletet. A mintából megállapítja, hogy véres-e vagy sem, kielemzi baktérium- és zsírtartalmát. Ezeket az adatokat infrakapcsolaton keresztül mobiltelefonra is le lehet tölteni. Otthoni használat esetén a vécé az internetre csatlakozva egy egyéni RSS feedet generál, ami könnyedén integrálható a személyes egészséget monitorozó webes alkalmazásokba.

A szigetországban kezdetben az okosvécéket a betegek és az idősek ápolásában használták a 80-as évek elejétől. Most három évtized elteltével ismét az egészségügyi alkalmazás felé fordult a fejlesztők figyelme. Az intelligens vécék következő generációi már nem csupán kényelmi szolgáltatásokat nyújtanak, hanem az egészségmegőrzés fontos eszközeivé válhatnak. A japán gyártók bíznak abban, hogy a funkciók bővítésével nemcsak a technológiáért rajongó hazai felhasználók tetszést nyerhetik el, hanem az amerikai, sőt esetleg az európai piacra is betörhetnek termékeikkel. Egyelőre azonban a nyugatiak inkább idegenkednek ezektől az önműködő berendezésektől, így alig néhány ezer darabot adnak el évente az összes modellből a két kontinensen együttvéve.

LAST_UPDATED2