Payday Loans

Keresés

A legújabb

Fekete Gyula - Az orvos halála. PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2011. december 20. kedd, 08:40

Képtalálat a következőre: „Fekete Gyula - Az orvos halála”

Fekete Gyula - Az orvos halála.
Felolvassa: Konrád Antal.


Az író mondja a könyvéről: Egy öregember - öreg falusi orvos - néhány napjáról szól a történet. Életének abban a szakaszában ismerkedünk meg vele, amikor a nehéz drámákon túljutott már, s aligha lepi meg sorsa látványos konfliktusokkal. Előre megfontolt szándékkal választottam így a hősömet, noha jól tudom, hogy lesznek olyan olvasók, akik sem a szívük szerint hős-típust, sem önmagukat nem találják meg benne. A közösségnek élő-munkálkodó-alkotó emberek vitték és viszik előre a történelmet. De a szerény, minden tekintetben normális és ráadásul névtelen alkotók, nem vérbeli drámahősök - többnyire még a prózából is kitagadják őket. Megvallom, az ilyen sarzsi nélküli hősök sorsa jobban izgat engem, mint a rátermetteké, a daliásoké. Ha válogathatnék, olvasóknak is őket választanám leginkább. Róluk írtam a regényt, azokról, akik bármilyen észrevétlenül élnek és halnak, munkás kezük nyomát rajta hagyják a világon. Nem vitatkozini akarok benne ilyen-olyan filozófiával, életérzéssel; meggyőződésem, hogy új antitézisek helyett ideje volna most már újra fölfedeznünk az embert, a lehető szintézist, sőt - biztatnom kell magam, hogy leírjam a szót -, az eszményt. Írói leckének talán a mai a legnagyobb. Megéri a próbálkozást - igazában csak ez éri meg.

*

Képtalálat a következőre: „Fekete Gyula - Az orvos halála”

Az orvos halála

Fekete Gyula József Attila díjas író alkotását, Az orvos halála című regényt, a hatvanas években "kötelező olvasmány" rangjára emelték a gimnáziumokban. Film is készült belőle, Páger Antal főszereplésével.

Részlet a szerző ajánlásából: „Életének utolsó hetében ismerjük meg az öreg, megfáradt falusi orvost. Semmi olyat, ami a közhit szerint izgalmassá teheti a regényt - sem látványos, idegborzoló tetteket, sem szivárványos szerelmi kalandokat - nem várhat tőle az olvasó. Nem titok a sorsa - fölösleges előre kilesni a befejező részből -, már a cím közli, mi történik vele. 
Célom volt ezzel az egyszerűsítéssel. Nem akartam elvonni más izgalmakkal az olvasó figyelmét a lényegről: az ember legszemélyesebb drámája ez, a végső számvetés az élettel. Normális esetben senki sem kerülheti el a számvetést, ezeket az önmagával szembesítő perceket. Épp arra szeretném figyelmeztetni az olvasót, hogy ő sem. 
Meggyőződésem, hogy az öreg orvoshoz hasonló emberek viszik előre a történelmet. Akik teszik a dolgukat tisztességgel, jó lelkiismeretük és legjobb tehetségük szerint, észrevétlenül élnek és halnak, de munkás kezük nyomát rajta hagyják a világon”

Hungarian National Digital Archive • Az orvos halála plakát

Az orvos halála (1966) - IMDb

https://www.youtube.com/watch?v=0Q0Cz_1zjtg

 

 

 

  1. Kb. 96 találat








LAST_UPDATED2