Payday Loans

Keresés

A legújabb

Magyar Örökség Díj PDF Nyomtatás E-mail

Féltve őrzött örökségünk


az a kereszténység,


amely nemzetünket meg tudta őrizni

 

Popovics Béla beszéde, mely elhangzott a Pesti Vigadó Dísztermében a Magyar Örökség Díj átadási ünnepségén 2014. június 21-én

 

Tisztelt Elnök Úr, Bíráló Bizottság, Kitüntetettek,
Tisztelt Ünneplő Közönség!

Engedjék meg, hogy a díjazottak és a magam nevében szóljak néhány szót. Nagyon nagy öröm és megtiszteltetés számunkra ez a kitüntetés. Köszönet mindazoknak, akik jelöltek bennünket, mindazoknak, akik korteskedtek mellettünk, köszönet a bíráló bizottságnak, amely a megtisztelő Magyar Örökség kitüntető cím díjazottai közé emelt. Mindez a megerősítés és a bizalom jele, amely kötelez. Köztelez, hogy tovább folytassuk azt a munkát, amely végeredményben családjaink, közösségeink, szeretett magyar nemzetünk szolgálata.

Külön öröm ez a szép ünnep ebben a gyönyörűen felújított Vigadóban, ahol az elmúlt több mint másfélszáz esztendőben annyi nagyszerű művész varázsolt örömet a hallgatóság szívébe. Felemelő érzés ebben a környezetben együtt lenni családtagjainkkal, itt találkozni barátainkkal, rokonainkkal, ismerőseinkkel, akik időt szakítottak erre a találkozásra, és akik közül sokan messziről utaztak ide, hogy együtt örülhessünk.

Megragadott és elgondolkodtatott a kitüntetésnek a megnevezése.
Értelmezésemben a Magyar Örökség a summája nemzetünk élni akarásának, teremtő tevékenységének.

Az a legnagyobb örökségünk, hogy „annyi balszerencse közt és oly sok viszály után” nem pusztultunk el, nem tűntünk el a történelem süllyesztőjében, hanem képesek voltunk és képesek vagyunk megmaradni itt a Kárpát-medencében. Nem is akárhogyan: országot, kultúrát, értéket teremtve.

Féltve őrzött örökségünk: a család tisztelete, a gyermekvállalás öröme, a megfogant élet védelme, élő közösségeink megbecsülése. Mindez azért fontos, mert csak ezen kapcsolatokon keresztül tanuljuk meg a szeretet lényegét: saját önzésünk lefaragását. Minél inkább sikerül ez a folyamat, annál inkább fedezzük fel a másik embert magunk mellett, értjük meg fájdalmát, örülünk örömének. És hogy ebben a folyamatban hol tartunk, mindig a másik ember a tükör. Ugyanis „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”.

Féltve őrzött örökségünk az a kereszténység, amely nemzetünket meg tudta őrizni. Nagyon fontos visszatalálnunk ahhoz a személyes Istenhez, akiben meg kell tanulnunk újra gyermeki ráhagyatkozással bízni. Nagy hittel teljesen ki kell tárnunk életünk ajtaját és beengedni az ő fényességét, hogy Ő ragyogja át életünket és vezessen az úton. Meg kell értenünk, hogy kizárólag attól vagyunk értékesek, hogy Isten fogadott gyermekei vagyunk, aki kereszthalálával megváltott bennünket, értelmet adva ezáltal életünknek.

Féltve őrzött örökségünk a magyarság szellemi és tárgyi kultúrája. Nagyon fontos, hogy meglássuk és megismerjük értékeinket, kincseinket, amelyeket ezután meg is tudunk szeretni. Ennek eredményeként tud kialakulni egy egészséges önértékelés és nemzeti büszkeség. Nagy dolgokra pedig csak olyan nemzet képes, amely büszke önmagára, értékeire. Csak az ilyen nemzetet fogják mások is értékelni, és csak az ilyen nemzet képes másokat is megbecsülni.

Féltve őrzött örökségünk az is, hogy egy és oszthatatlan magyar nemzet van a Kárpát-medencében. A politikacsinálók bűne Trianon óta az a gyalázat, amit velünk tettek.

Lesz felemelkedése a magyarságnak, de ennek egyik legfontosabb előfeltétele a lelki és szellemi megújuláson túl az, hogy az anyaország és az elcsatolt területek magyarsága újra átélje és újra megtanulja, hogy mi mindannyian eltéphetetlenül egymáshoz tartozunk: egy a nyelvünk, imáink, örömünk és bánatunk, muzsikánk és szívverésünk, álmaink és vágyaink. Csak együtt vagyunk teljesek.
A szétszakítottság, a szenvedés hosszú évtizedeinek könnyei drágakővé váltak. Ajándékozzuk meg egymást ezzel, amelyből egy eltéphetetlen gyöngyfüzér lesz. Nemzetünk ezáltal még jobban összekovácsolódik.

Ebben a hatalmas globális présben, ahol az álérték, a bűn, a hazugság, a talmi csillogás soha nem látott módon van piedesztálra állítva, megfogható valóságként kezd körvonalazódni a már korábban megjósolt „Nyugat alkonya”.
A dekadencia, a társadalmak morális mélypontra jutása a történelem folyamán kivétel nélkül mindig a tényleges pusztulás előjelei voltak. Ebben az értékvesztett, önpusztító őrületben a magyarság túlélésének egyetlen alternatívája a valódi értékekhez való következetes ragaszkodás és a minőség útja, a minőség forradalma. Egy szellemi és lelki többlettartalomra van szükségünk a túléléshez. A „Jót és jól” üzenete talán sohasem volt ilyen aktuális, mint ma. Mindenki tegye becsülettel és tisztességgel a dolgát ott és abban az életállapotában, ahol és amelyben van – a teljességre, a tökéletességre törekedve.
Az Isten az életre predestinálta ezt a nemzetet, csak ezt már egyszer valóban el kell hinnünk magunkról.

Az emberi élet legnagyobb méltósága az, hogy a Teremtő megtisztelt és meghívott bennünket a világ továbbteremtésére, továbbalkotására. Fogantatásunk pillanatában mindenkinek a lelkébe beleoltott egy virágot, egy álmot, egy küldetést, egy testre szabott feladatot, amellyel hozzájárulhatunk az Isten által megálmodott Teljességhez. Életünk valódi boldogsága az, ha meglátjuk ezt a virágot és hagyjuk kibontakozni, illatozni, ha félelem nélkül és nagy bizalommal igent mondunk a meghívásra.
Ezen szép ünnepség díjazottjai változatos életpályájukkal és örökségükkel is az egységet erősítik, az Egész szerves részei.
A zene, amely a szóval már kifejezhetetlen szépséget és lelki mélységet közvetíti, a tisztességes újságírás, amelynek egyik legfontosabb feladata az igazság sokszor komoly veszélyekkel járó kutatása és közkinccsé tétele,
a családi hagyományból táplálkozó vállalkozás, amely egyrészt családi köteléket erősít nemzedékről nemzedékre, másrészt nemzeti értéket hoz létre, fogalommá emelve a pécsi kesztyűt,
a helytörténeti kutatómunka, amely büszkeségre és tisztánlátásra nevel azáltal, hogy egy adott közösség jobban meglátja és megérti helyét valamint szerepét a nemzet egészében, a művelődés, a művészetek megszerettetése és távol élő csángó rokonaink életének feldolgozása és megismertetése minél szélesebb körben, a példaértékű kemény küzdelem és önfegyelem árán elért kimagasló sportteljesítmény, ebben a valódi küzdésről lassan már leszoktatott társadalomban valamint a tudomány kimagasló innovatív teljesítménye és annak elismertetése mind része annak a magyar örökségnek, amely nemzetünket naggyá tudja tenni.

A közös ebben a fentebb vázolt sokrétű tevékenységben az, hogy hit, tisztességes munka, kemény kitartás, szolgálat és szív van mögötte.
Köszönet mindazoknak, akik megálmodták és létrehozták a Magyar Örökség Díj intézményét, s igyekeznek megtalálni mindazokat, akik tetteikkel, munkájukkal, életükkel valamilyen módon gazdagítják közös nemzetmegtartó örökségünket.

A magyarságot határon innen és túl külső erő nem tudja elpusztítani. A kishitűség, az állandó kesergés és elégedetlenkedés viszont sírásónkká válhat.
Meg kell tanulnunk minden nap hálát adni a Teremtőnek azért, amink van, s nem azért keseregni, amink nincs. Ha a hála lelkületével kezdünk minden napot, akkor kerülünk abba a lelkiállapotba, látjuk meg azt az összefüggésrendszert, amely megmutatja az igazi értékeket, békességet ad és elvezet az igazsághoz.
Hiszek abban, hogy ez így lesz. Az elmúlt évszázadok és különösen a XX. század nemzetpusztító boralmai után is itt vagyunk, mert megtanultuk megőrizni az Örökséget.
Az Isten megáldott bennünket. Megengedi valami miatt a nagypéntekek szenvedéseit, de megadja ezután a húsvéti örömünnepet is, a feltámadás boldogságát. Megpróbál bennünket, de közben mindig fogja a kezünket. Nagyon komolyan kell venni a szentistváni örökséget és különösen azt, hogy államalapító királyunk a Szűzanya oltalmára bízta nemzetünket.
„Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért, s keservben annyi hű kebel szakadt meg a honért”. El fog jönni „egy jobb kor, mely után buzgó imádság epedez százezrek ajakán.” Higgyünk benne, tegyünk érte és imádkozzunk. Mindszenty bíboros mondta: „ Ha lesz egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől.”

A szentéletű Pio atya elgondolkodtató jövendölésével zárom soraimat:
„Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őr¬angyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes len¬ne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”

Munkács, 2014.06.20. Popovics Béla

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

 

 

 

 

***************************************************************************************************

NévJellegFoglalkozás, érdemLaudátorMikor díjazták?sorrend változtatás
Gazda József személy szociográfus, író Halász Péter 2014. 06.
Faragó Laura személy énekművész, népdalénekes TóthpálJózsef 2014. 06.
Popovics Béla személy tanár, helytörténész Vári Fábián László/a> 2014. 06.
Matuska Márton személy újságíró Osztie Zoltán 2014. 06.
Losonczi Áron személy építészmérnök Pakucs János 2014. 06.
Csonka Ferenc személy katolikus pap, cserkészvezető LénárdLászló †u 2014. 03.
Huszárik Zoltán személy filmrendező, grafikus SzigethyGábor †u 2014. 03.
Kaláka együttes csapat, csoport, együttes zene Lackfi János 2014. 03.
Kalász Márton személy költő, író Antall István 2014. 03.
Kispálné dr. Lucza Ilona személy múzemigazgató KovácsGergelyné 2014. 03.
Sáros László György személy fotóművész, etnográfus KunkovácsKeresztnév 2014. 03.
Takaró Mihály személy író, költő, irodalomtörténész Raffay Ernő 2014. 03.
Évezredes népi gyógyászatunk alkotás, teljesítmény orvoslás PottyondyÁkos 2013. 09.
Eősze László személy zenetörténész SzőnyinéSzerző Katalin 2013. 09.
Magyar Védőnői Szolgálat intézmény, szervezet csecsemőgondozás TulassayTivadar 2013. 09.
Erdélyi Kárpát Egyesület intézmény, szervezet természetjárás Dávid Gyula 2013. 09.
B. Kovács István személy néprajztudós Erdélyi Géza 2013. 09.
Wagner Nándor személy szobrászművész Pál Mihály †u 2013. 09.
Bakos Gáspár személy asztrofizikus SzabadosLászló 2013. 09.
Győri ETO kézilabdacsapata csapat, csoport, együttes kézilabda SzilágyiAndrea 2013. 06.
Entz Géza személy művészettörténész Marosi Ernő †u 2013. 06.
Görömbei András személy irodalomtörténész Márkus Béla †e 2013. 06.
Juhász László személy újságíró Deák Ernő †u 2013. 06.
Pető Intézet intézmény, szervezet mozgássérültek gondozása RéthelyiMiklós 2013. 06.
Várdy Béla és Huszár Ágnes személy történész, irodalomtörténész LudányiAndrás 2013. 06.
Jelenczki István személy filmrendező DárdayIstván 2013. 06.
Ozsvári Csaba személy ötvösművész Dévay Attila †u 2013. 03.
Oláh család személy matematikatanár VezetéknévKeresztnév †u 2013. 03.
Forrai Sándor személy rovásítás-kutató FriedrichKlára †u 2013. 03.
Martin György személy néptánckutató AndrásfalvyBertalan †u 2013. 03.
Debreceni Református Kollégium intézmény, szervezet oktatás Kocsis Attila 2013. 03.
Honvéd Férfikar csapat, csoport, együttes éneklés TóthpálJózsef 2013. 03.
Második magyar hadsereg intézmény, szervezet honvédelem SzakálySándor 2013. 03.
Czine Mihály személy irodalomtörténész Bíró Zoltán †u 2012. 12.
Zelnik József személy etnográfus, író Bakos István 2012. 12.
Somogyváry Gyula személy író, újságíró, országgyűlési képviselő TakaróMihály †u 2012. 12.
Magyar Földrajzi Múzeum intézmény, szervezet földrajztudomány Gábris Gyula 2012. 12.
Kassai Lajos személy lovasíjász LezsákLevente 2012. 12.
Böszörményi Gergely személy egyházzenész BogárdiSzabó István 2012. 12.
Györffy István személy néprajzkutató Kósa László †u 2012. 12.
Baross László személy búzanemesítő Estók János †u 2012. 09.
Lukács János személy történész Botos Máté 2012. 09.
Fővárosi Énekkar csapat, csoport, együttes énekkar ZelinkaTamás 2012. 09.
Venczel József személy társadalomkutató, közíró SzékelyAndrás Bertalan †u 2012. 09.
Hetényi Varga Károly személy író, fordító, tanár Aczél László Csongor †u 2012. 09.
Kaán Károly személy erdőmérnök, gazdaságpolitikus KeszthelyiIstván †u 2012. 09.
Hazajáró honismereti televíziós műsor szellemisége alkotás, teljesítmény televíziós műsor Böjte Csaba 2012. 09.
Szabó Zoltán személy író, falukutató Petrik Béla †u 2012. 06.
Ferenczy család személy festőművész KeserűKatalin 2012. 06.
Hitel (folyóirat) intézmény, szervezet újságírás Papp Endre 2012. 06.
Bálint Márta személy színművész Pósa Zoltán 2012. 06.
Cisztreci Diákszövetség intézmény, szervezet diákszervezet PárdányiMiklós 2012. 06.
MartonvásáriÓvodamúzeum intézmény, szervezet múzeum KovácsGergelyné 2012. 06.
Molnár V. József személy újságíró, képzőművész KelemennéFarkas Márta 2012. 06.
Teleki Téka intézmény, szervezet könyvtár Pojjákné Dr. Vásárhelyi Judit 2012. 03.
Magyar Baráti Közösség intézmény, szervezet hagyományőrzés Kálmán Attila 2012. 03.
Korzenszky Richárd személy szerzetes Szögi László 2012. 03.
Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok intézmény, szervezet ismeretterjesztés PálinkásJózsef 2012. 03.
Gulyás Gyula és Gulyás János személy filmrendező DárdayIstván 2012. 03.
Veres Péter személy író Bakos István †u 2012. 03.
Tormay Cécile és aNapkelet személy író TakaróMihály †u 2012. 03.
Szíjártó István és a Balaton Akadémia intézmény, szervezet magyarságkutatás Bakos István 2011. 12.
A magyar katonaitérképészet történelmi jelentőségű teljesítménye alkotás, teljesítmény térképészet KlinghammerIstván 2011. 12.
Schulek Ágoston és Edith személy nemzetszolgálat Koltay Gábor 2011. 12.
Pápai Református Kollégium intézmény, szervezet oktatás BogárdiSzabó István 2011. 12.
Csókos Varga Györgyi és az Etyeki Műhely személy festőművész Deme Tamás †e 2011. 12.
Mikulás Ferenc és az általa vezetett Kecskeméti Rajzfilmstúdió személy animációs film KeserűKatalin 2011. 12.
Rátai Dániel és a Leonar3Do személy feltaláló Pakucs János 2011. 12.
Ablonczy László személy újságíró, színházigazgató LengyelGyörgy 2011. 09.
Kelemen Lajos személy történész Benkő Samu †u 2011. 09.
Rieger Tibor személy szobrász SzakolczayLajos 2011. 09.
Magyaródy Szabolcs személy közíró, szerkesztő LipcseyIldikó 2011. 09.
Budapesti Kórus csapat, csoport, együttes zene Vass M.Katalin 2011. 09.
Hauszmann Alajos személy építész Bugár-MészárosKároly †u 2011. 09.
Nagy Zoltán személy néprajztudós CsongrádyBéla 2011. 06.
Szék (település) intézmény, szervezet népzenei hagyomány Sebő Ferenc 2011. 06.
Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium intézmény, szervezet oktatás Rezi Elek 2011. 06.
Triznya Mátyás személy festőművész SzörényiLászló †u 2011. 06.
Szőnyi Zsuzsa személy író SzörényiLászló 2011. 06.
Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság csapat, csoport, együttes zene TóthpálJózsef 2011. 06.
Mécs László személy költő, szerzetes KorzenszkyRichárd †u 2011. 06.
Kass János személy grafikus, szobrász Orosz István †u 2011. 06.
Rostás Árpád személy asztalos Bakai Péter 2011.03.
Batta György személy költő, író RókusfalvyPál 2011.03.
Auguszt család csapat, csoport, együttes cukrászművészet Jávor Béla 2011.03.
A. Tóth Sándor személy rajztanár, festőművész Feledy Balázs †u 2011.03.
Szabó Ferenc személy katolikus pap, irodalomtörténész Kőrösiné dr. Merkl Hilda 2011. 03.
Molnár Tamás személy filozófus Szíjártóistván †u 2011. 03.
Vikár család csapat, csoport, együttes néprajztudós KelemenLászló 2011. 03.
Tóth Ilona személy forradalmár Iván László †u 2010. 12.
Gábor Dénes személy fizikus PázmándiGyula †u 2010. 12.
Császár Angela személy színművész SchulekÁgoston 2010. 12.
Halzl József személy Rákóczi Szövetség felvirágoztatása MartényiÁrpád 2010. 12.
Bedő György és a Kairosz könyvkiadó személy könyvkiadás Bakos István 2010. 12.
Vincze és Fiai Papírmerítő Műhely intézmény, szervezet papírgyártás PoprádyGéza 2010. 12.
Ruttkai Éva személy színművész SzigethyGábor †u 2010. 12.
Korniss Péter személy fényképész Sára Sándor 2010. 09.
Hajdó István személy katolikus pap BerszánLajos †e 2010. 09.
Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület intézmény, szervezet közművelődés Filep István 2010. 09.
Barabás Miklós Céh intézmény, szervezet képzőművészet Dáné Tibor Kálmán 2010. 09.
Kilyén Ilka személy színművész MedgyessyÉva 2010. 09.
Kiss András személy levéltáros Benkő Samu 2010. 09.
Erdélyi magyar protestáns lelkészképzés alkotás, teljesítmény oktatás Kozma Zsolt 2010. 09.
Hegyi-Füstös István személy református lelkész BogárdiSzabó István †u 2010. 06.
Hangya Szövetkezet intézmény, szervezet mezőgazdaság Nagy Bálint 2010. 06.
Hódmezővásárhely intézmény, szervezet Szenti Tibor 2010. 06.
Kligl Sándor személy szobrász FeledyBalázs 2010. 06.
Kárpát-medencei magyar középiskolák intézmény, szervezet nemzetmegtartó erő

Gazda István

2010. 06.
Burg Kastl Magyar Gimnázium (1958-2006) intézmény, szervezet oktatás Jókay Károly 2010. 06.
Erkel Ferenc és a Budapesti Filharmóniai Társaság személy zeneszerző Bónis Ferenc †u 2010. 06.
Kopp Mária és Skrabski Árpád személy pszichológus,magatartáskutató AndrásfalvyBertalan 2010. 03.
A nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel alkotás, teljesítmény Both Előd 2010. 03.
Sapszon Ferenc (id.) személy karnagy Szőnyi Erzsébet †e 2010. 03.
Csermely Péter személy biokémikus, hálózatkutató Ódor László 2010. 03.
Demeter Béla személy falukutató Vekov Károly †u 2010. 03.
Riesz Frigyes személy matematikus HatvaniLászló †u 2010. 03.
Hajdu Ráfis János és felesége, Bakos Mária személy múzeumépítő Réz Gyula 2010. 03.
Balázs János személy festőművész Szuhay Péter †u 2009. 12.
Györfi Sándor és Lajos személy szobrász Prokai Gábor 2009. 12.
Kemény Bertalan személy falugondnok Csatári Bálint †u 2009. 12.
Sántha Kálmán személy orvos Szirmai Imre †u 2009. 12.
Prohászka Ottokár személy püspök, író FrenyóZoltán †u 2009. 12.
Bozay Attila személy zeneszerző Olsvay Endre †u 2009. 12.
Cseh Tamás személy zeneszerző (dalaiért) Hanák Gábor †u 2009. 12.
Kassai Thália Színház intézmény, szervezet Tóth László 2009. 12.
Balázs János személy festő, költő Szuhay Péter †u 2009. 09.
Bánszky Pál személy művészettörténész, néprajzkutató közösségteremtő munkája Kő Pál 2009. 09.
Levente Péter személy színész, rendező, tanár Takács Verarádióinterjú 2009. 09.
Gérecz Attila személy költő, sportoló, forradalmár Pozsgai Zsolt †u 2009. 09.
Fábry Zoltán személy író Bíró Zoltán †u 2009. 09.
Csík zenekar csapat, csoport, együttes népzene, világzene KelemenLászló 2009. 09.
Balassagyarmati felkelés alkotás, teljesítmény felkelés TyekvicskaÁrpád 2009. 09.
Csontváry Kosztka Tivadar személy festőművész (egyedülálló festészete) Sárkány József †u 2009. 06.
Ünnepi könyvhét intézmény, szervezet Lator László 2009. 06.
Szabó Lőrinc személy költő KabdebóLóránt †u 2009. 06.
Czigány György személy író, költő, újságíró KalászMárton 2009. 06.
1919-es dunapataji felkelés alkotás, teljesítmény felkelés Kiss Gy.Csaba 2009. 06.
Nyisztor Ilona személy népdalénekes, pedagógus Kobzos Kiss Tamás 2009. 06.
Miskolczy Dezső személy orvos Benkő Samu †u 2009. 06.
Angelica leánykar csapat, csoport, együttes énekkar Mácsai János 2009. 03.
Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola intézmény, szervezet oktatás Farkas Ádám 2009. 03.
Hunyadi László személy szobrász PéterfyLászló 2009. 03.
Regőczi István személy katolikus pap Roska Tamás 2009. 03.
Rubik Ernő (Id. és Ifj.) személy feltaláló Gazda István 2009. 03.
Seregélyes Tibor személy botanikus, természetfotós SzollátGyörgy †u 2009. 03.
Benedek Elek személy író Szabó Zsolt †u 2009. 03.
Cs. Szabó László személy író, esszéíró Kántor Lajos †u 2008. 12.
Herencsár Viktória személy cimbalomművész Hollós Máté 2008. 12.
Hadtörténeti Múzeum intézmény, szervezet múzeum KatonaTamás 2008. 12.
Pálos rend intézmény, szervezet szerzetesrend Török József 2008. 12.
Beszélni Nehéz alkotás, teljesítmény anyanyelvi mozgalom Bencédy József 2008. 12.
Koch Sándor személy orvos FreundTamás †e 2008. 12.
Ghymes együttes csapat, csoport, együttes népzene, világzene Kelemen László 2008. 09.
Schulteisz Emil személy orvosprofesszor Gazda István †e 2008. 09.
Kemény János báró személy író Adamovits Sándor †u 2008. 09.
Rónay György személy költő, író, műfordító, esszéíró, műkritikus, irodalomtörténész Vasadi Péter †u 2008. 09.
Szarka György személy színművész Császár Angéla 2008. 09.
Szentendrei művésztelep intézmény, szervezet képzőművészet Hahn Ferenc 2008. 09.
Teres Ágoston személy katolikus pap, csillagász Hetesi Zsolt †u 2008. 06.
Tungsram Kodály Zoltán Férfikara csapat, csoport, együttes énekkar Tóthpál József 2008. 06.
Magyar Élet (ausztráliai újság) és Csapó Endre főszerkesztő intézmény, szervezet újság Bakos István 2008. 06.
Frideczky János és a Pozsonyi Casino személy hagyományőrzés Mács József 2008. 06.
Vajda Lajos személy festő, grafikus Wehner Tibor †u 2008. 06.
Bari Istvánné személy tanítónő Szarka Miklósné 2008. 06.
Mészöly Dezső személy író, költő, műfordító, dramaturg Elmer István †e 2008. 06.
Vértesaljai Antalné személy népművész, néptanító Réthelyi Miklós 2008. 03.
Hóman-Szekfű Magyar Történet alkotás, teljesítmény történelmi lexikon Újvári Gábor 2008. 03.
Juhász Ferenc személy költő Vasy Géza 2008. 03.
Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Sárospatak és Jósvainé Dr. Dankó Katalin igazgató intézmény, szervezet múzeum Valter Ilona 2008. 03.
Márk Gergely személy rózsanemesítő JámbornéBenczúr Erzsébet 2008. 03.
Tandori Károly személy matematikus MóriczFerencv †u 2008. 03.
Nádasdy Alapítvány és az alapító Nádasdy Ferenc intézmény, szervezet kultúra támogatása Ódor László 2008. 03.
Röpülj Páva mozgalom és Vass Lajos alkotás, teljesítmény népdaltanítás TóthpálJózsef 2007. 12.
Piarista rend intézmény, szervezet szerzetesrend KapronczayKároly 2007. 12.
Szeleczky Zita személy színművész SzigethyGábor †u 2007. 12.
Szerb Antal személy író, irodalomtörténész SzakolczayAntal †u 2007. 12.
Csiha Kálmán személy református püspök Szabó István †u 2007. 12.
Kiss Stúdió Színház (Nagyvárad) intézmény, szervezet színjátszás Kondor Katalin 2007. 12.
Járai Zsigmond személy közgazdász Bogár László 2007. 09.
Bakay Kornél személy régész Gedai István 2007. 09.
Buday György személy grafikus, fametsző, könyvművész Cseke Péter †u 2007. 09.
Toldy Ferenc Gimnázium intézmény, szervezet oktatás Buzinkay Géza 2007. 09.
Dsida Jenő személy költő Petrik Béla †u 2007. 09.
Békéstarhosi Zeneiskola intézmény, szervezet énekoktatás Szokolay Sándor 2007. 09.
Besenyei Péter személy műrepülő Novotny Zoltán 2007. 06.
Sopron hűsége alkotás, teljesítmény a leghűségesebb város Kubinszky Mihály 2007. 06.
Jancsó Miklós személy farmakológus Telegdy Gyula †u 2007. 06.
Debreceni Nyári Egyetem intézmény, szervezet oktatás Fekete Károly 2007. 06.
Kubik Anna személy színművész Ablonczy László 2007. 06.
Magyar Iparművészet intézmény, szervezet újság Tiszavári Ferencné 2007. 06.
Szatmári Irgalmas Nővérek intézmény, szervezet szerzetesrend Cséfalvay Pál 2007. 03.
Bethlen Gábor Alapítvány intézmény, szervezet a nemzeti összetartozás szolgálatában Kiss Gy. Csaba 2007. 03.
Kóka Rozália személy mesemondó, népdalénekes Kriza Ildikó 2007. 03.
Rédei László személy matematikus Csákány Béla †u 2007. 03.
Lichtenberger György személy orvos RépássyGábor 2007. 03.
Grétsy László személy nyelvész Balázs László 2007. 03.
Marek József személy állatorvos KovácsFerenc †u 2007. 03.
Kolozsvári Református Kollégium intézmény, szervezet oktatás Vajna Zoltán 2007. 03.
Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) intézmény, szervezet zeneoktatás Szegedy-Maszák Mihály 2007. 03.
Magyar Huszár csapat, csoport, együttes hagyományőrzés Zachar József 2007
Ratkó József személy költő Antall István †u 2006. 12.
Budavári Mátyás-templom ének- és zenekara és Tardy László karnagy csapat, csoport, együttes énekkar Mohay Miklós 2006. 12.
Irányi Béla személy orvos Raffai István 2006. 12.
Raksányi Gellért személy színművész Szigethy Gábor †e 2006. 12.
Bécsi Európa Klub intézmény, szervezet Juhász László 2006. 12.
Halassy Olivér személy olimpiai bajnok vízilabdázó Csóti György †u 2006. 12.
Bakay Szilárd személy tábornok Juhász László †u 2006. 12.
Angster család csapat, csoport, együttes orgonakészítés Fekete Károly 2006. 12.
Lónyay utcai Református Gimnázium és Kollégium intézmény, szervezet oktatás Benkő Samu 2006. 12.
Nagy Imre és a forradalom hőseinek áldozata alkotás, teljesítmény forradalmár Tóbiás Áron †u 2006. 09.
Nagy Gáspár személy költő, író GörömbeiAndrás †e 2006. 09.
1956-os forradalom és szabadságharc alkotás, teljesítmény Vizi E. Szilveszter 2006. 09.
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola intézmény, szervezet zeneoktatás Arany János 2006. 09.
Magyar Írószövetség intézmény, szervezet írók, költők érdekvédelme Bíró Zoltán 2006. 09.
Szabó Helga személy zenepedagógus Tóthpál József †e 2006. 06.
Brusznyai Árpád személy középiskolai tanár, mártír Pálinkás Vera †u 2006. 06.
Kormorán együttes csapat, csoport, együttes nemzeti rockzenekar Wohlmuth István 2006. 06.
Degré Alajos személy ügyvéd, író, forradalmár Gál Gyula †u 2006. 06.
Élet és Tudomány intézmény, szervezet újság Staár Gyula 2006. 06.
Sík Ferenc személy rendező Kubik Anna †u 2006. 06.
Genfi Magyar Könyvtár intézmény, szervezet könyvtár Ódor László 2006. 06.
Kobzos Kiss Tamás személy népzenész Erdélyi Zsuzsanna 2006. 03.
"Egy mondat a zsarnokságról" Illyés Gyulaverse alkotás, teljesítmény vers Szigethy Gábor 2006. 03.
Atzél Endre személy ügyvéd Herczeg Géza †u 2006. 03.
Aba-Novák Vilmos személy festő, grafikus

Fekete György

†u 2006. 03.
Lámfalussy Sándor személy jegybankár Csaba László 2006. 03.
Magyar Országos Levéltár intézmény, szervezet levéltár Bertényi Iván 2006. 03.
Gulyás György és a Debreceni Kodály Kórus személy énekkar P. G. †u 2006. 03.
Zenthe Ferenc személy színművész Szigethy Gábor †e 2005. 12.
Fitz Jenő személy történész, régész, numizmatikus Gábler Dénes †e 2005. 12.
Csángómagyar népi kultúra alkotás, teljesítmény hagyományőrzés Halász Péter 2005. 12.
Vörösmarthy Dániel személy sebész Szállási Árpád 2005. 12.
Nagy Ferenc személy fafaragó Kovács Gergelyné †u 2005. 12.
Jakó Zsigmond Pál személy történész R. Várkonyi Ágnes †e 2005. 12.
Kecskeméti Kodály Iskola intézmény, szervezet művészetoktatás Tóthpál József 2005. 12.
Szécsi Margit személy költő, grafikus, illusztrátor Buda Ferenc †u 2005. 09.
Gödöllői Iparművészeti Műhely intézmény, szervezet iparművészet KeserűKatalin 2005. 09.
Pécsi Kamarakórus és Tillay Aurél csapat, csoport, együttes énekkar KerényiMárta 2005. 09.
Füvészkert (ELTE Botanikus Kert) intézmény, szervezet növények bemutatása Sipos András 2005. 09.
Amerikai Magyar Alapítvány és Molnár Ágoston intézmény, szervezet magyar nyelv és kultúra megőrzése Kovács Ilona 2005. 09.
Molnár Ferenc személy író, újságíró Ablonczy László †u 2005. 09.
Evangélium Színház ésUdvaros Béla intézmény, szervezet színjátszás Albert Gábor 2005. 09.
Muzslay István személy szerzetes pap, közgazdász GulyásBalázs †e 2005. 06.
Magyar Olimpiai Bizottság intézmény, szervezet sport NovotnyZoltán 2005. 06.
Báthory István Kollégium intézmény, szervezet oktatás Szögi László 2005. 06.
Tihanyi apátság intézmény, szervezet hit megőrzése Szörényi László 2005. 06.
Sára Sándor személy operatőr, filmrendező Görömbei András 2005. 06.
Tardy János személy természetvédő ZlinszkyJános 2005. 06.
Csoóri Sándor személy költő, író, politikus GörömbeiAndrás 2005. 06.
Magyar Állami Operaház intézmény, szervezet zeneművészet DomomkosMáté 2005. 06.
Borsa Gedeon személy irodalomtörténész, bibliográfus Pojjákné Vásárhelyi judit 2005. 03.
Fülei-Szántó Endre személy nyelvész, polihisztor Szirtes Gábor †u 2005. 03.
Zsögödi Nagy Imre személy festő Kányádi Sándor †u 2005. 03.
Oloffson Placid személy bencés szerzetes Czigány György 2005. 03.
Váradi Péter Pál személy fotóművész Kondor Katalin 2005. 03.
Csik Ferenc személy úszó, orvos Szabó Lajos †u 2005. 03.
Sárospataki Református Kollégium intézmény, szervezet oktatás Fekete Károly 2005. 03.
Bécsi Napló intézmény, szervezet újság Újvári Gábor 2004. 12.
Vekerdi László személy tudomány- és művelődéstörténész Bakos István †e 2004. 12.
Andor Ilona személy pedagógus, karvezető, muzsikus

Tóthpál József

†u 2004. 12.
Gyapay Gábor személy történész Bertényi Iván †e 2004. 12.
Pannonhalmi Főapátság intézmény, szervezet hit megőrzése Poprády Géza 2004. 12.
Baróti Lajos személy labdarúgó edző Novotny Zoltán †e 2004. 12.
Magyar Nyelvtudományi Társaság intézmény, szervezet nyelvművelés Éder Zoltán 2004. 12.
Szabó Dénes és a Cantemus Gyermekkórus és Pro Musica Leánykar csapat, csoport, együttes énekkar Tarcali Zoltán 2004. 09.
Erdédy Vendel személy szerzetes Kerekes Károly †u 2004. 09.
Zielinski Szilárd személy építőmérnök, tanár Kausay Tibor †u 2004. 09.
Keresztury Dezső személy író, irodalomtörénész, műfordító Szijártó István †u 2004. 09.
Dudás Károly személy író Bíró Zoltán 2004. 09.
Szőnyi Erzsébet személy zeneszerző, zenepedagógus Szokolay Sándor 2004. 09.
Wigner Jenő személy fizikus Pungor Ernő †u 2004. 06.
Berszán Lajos személy katolikus pap Roska Tamás 2004. 06.
Hevesi István személy olimpiai bajnok vízilabdázó Schmitt Pál 2004. 06.
Huszár Lajos személy numizmatikus Gedai István †u 2004. 06.
Házsongárdi temető intézmény, szervezet Lászlóffy Aladár 2004. 06.
Jeney László személy olimpiai bajnok vízilabdázó Schmitt Pál †e 2004. 06.
Kárpáti György személy olimpiai bajnok vízilabdázó Schmitt Pál 2004. 06.
1956-os Vízilabda Bajnokcsapat csapat, csoport, együttes sportteljesítmény Schmitt Pál 2004. 06.
Zsolnay porcelángyár intézmény, szervezet porcelángyártás Fekete György 2004. 06.
Örkény István személy író Sándor György †u 2004. 06.
Természet Világa intézmény, szervezet folyóirat Gazda István 2004. 03.
Szőnyi István személy festőművész, grafikus Szörényi László †u 2004. 03.
Horváth János személy irodalomtörténész Korompay H. János †u 2004. 03.
Lutheránia Énekegyüttes ésKamp Salamon csapat, csoport, együttes énekoktatás Erdélyi Zsuzsanna 2004. 03.
Illés Sándor személy újságíró Kristóf Attila †e 2004. 03.
Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskola intézmény, szervezet zeneoktatás Tóthpál József 2004. 03.
Pozsgay Imre személy politikus Kováts Flórián 2003. 12.
Holokauszt és akommunizmusmagyarországi áldozatai személy Stark Tamás †u 2003. 12.
Medgyessy Ferenc személy szobrászművész Bereczky Flórián †u 2003. 12.
Magyary Zoltán személy egyetemi tanár Réthelyi Miklós †u 2003. 12.
Haáz család és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia csapat, csoport, együttes zeneoktatás Bedér Tibor 2003. 12.
Maczkó Mária személy népdalénekes Timár Sándor 2003. 12.
Kerényi Károly személy klasszika-filológus Monostori Imre †u 2003. 12.
Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) oktatás Schmitt Pál 2003. 09.
Kozma Imre és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat személy katolikus pap Kálmán Attila 2003. 09.
Eötvös József Collegium intézmény, szervezet oktatás Borzsák István 2003. 09.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Kozma Imre> intézmény, szervezet szeretetszolgálat Kálmán Attila 2003. 09.
Gaál István személy grafikus, festőművész Nemeskürty István 2003. 09.
Rajeczky Benjámin személy zenetörténész, szerzetes Tardy László †u 2003. 09.
Karinthy Frigyes személy író, műfordító Szalay Károly †u 2003. 09.
Magyar Rádió intézmény, szervezet média Tóbiás Áron 2003. 09.
Ferencz Éva személy népdalénekes Erdélyi Zsuzsanna 2003. 06.
Apor Vilmos személy vértanú Bolberitz Pál †u 2003. 06.
Kerkai Jenő és a népfőiskolai mozgalom személy oktatás Andrási Imre †u 2003. 06.
Papp Lajos személy szívsebész Juhász-Nagy Sándor 2003. 06.
Pais Dezső személy nyelvész Kiss Jenő †u 2003. 06.
Imreh István személy történész, szociológus Filep Antal †u 2003. 06.
Moór Gyula személy jogfilozófus Varga Csaba †u 2003. 06.
Szervátiusz Jenő ésSzervátiusz Tibor személy szobrászművész Feledy Péter 2003. 03.
Kosztolányi Dezső személy író, költő Bíró Zoltán †u 2003. 03.
Petrik Géza személy bibliográfus Kégli Ferenc †u 2003. 03.
Zsivótczky Gyula személy olimpiai bajnok atléta, sportvezető Schulek Ágoston †e 2003. 03.
Török Erzsébet személy népdalénekes Lukin László †u 2003. 03.
Korányi Sándor személy orvos Szállási Árpád †u 2003. 03.
Lakitelki Népfőiskola intézmény, szervezet oktatás Andrásfalvy Bertalan 2003. 03.
Nyirő József személy író Medvigy Endre †u 2002. 12.
Országos Széchenyi Könyvtár intézmény, szervezet könyvtár Poprády Géza 2002. 12.
Böjte Csaba és a Dévai Magyarok Nagyasszonya Kollégium személy szerzetes Kozma Imre 2002. 12.
Hajós Alfréd személy olimpiai bajnok úszó Fekete György †u 2002. 12.
Balázs Árpád személy zeneszerző Tóthpál József 2002. 12.
V. Majzik Mária személy szobrászművész Jókai Anna 2002. 12.
Batthyány-StrattmannLászló orvos Szállási Árpád †u 2002. 12.
Békésy György személy biofizikus Németh Judit †u 2002. 09.
ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara csapat, csoport, együttes zene Tóthpál József 2002. 09.
Udvardi Erzsébet személy festőművész Kratochwill Mimi 2002. 09.
Koltai Jenő atléta Schmitt Pál †e 2002. 09.
Borzsák István személy klasszika-filológus, ókortudós Ritoók Zsigmond †e 2002. 09.
Magyar tanítóképzés két évszázados intézményrendszere alkotás, teljesítmény oktatás Bakos István 2002. 09.
Móricz Zsigmond személy író, újságíró Bíró Zoltán †u 2002. 09.
Beke György személy író, újságíró, műfordító Cseke Péter †e 2002. 06.
Ady Endre személy költő

Bíró Zoltán

†u 2002. 06.
Domokos Pál Péter személy néprajztudós Halász Péter †u 2002. 06.
Andrásfalvy Bertalan személy néprajztudós Bakos istván 2002. 06.
Illyés Kinga személy előadóművész, színész Béres András †e 2002. 06.
Nagybányai Művésztelep intézmény, szervezet festészet Kernács Gabriella 2002. 06.
Erdélyi Múzeum Egyesületés gróf Mikó Imre intézmény, szervezet Kerkápoly Endre 2002. 06.
Kalmár László személy matematikus †u 2002. 03.
Lauer Edith személy forradalmár Sütő András 2002. 03.
Ádám Jenő személy zeneművész, zenepedagógus, karvezetp

Berkesi Sándor

†u 2002. 03.
Johan Béla személy egészségpolitikus, orvos Szállási Árpád †u 2002. 03.
Hittrich Ödön, Mikola Sándor Rátz László Renner János gimnáziumi tanárok személy tanítás †u 2002. 03.
Gyarmati Dezső személy vízilabdázó Schulek Csaba 2002. 03.
Reményik Sándor személy költő Dávid Gyula †u 2002. 03.
Babits Mihály személy költő, író Domokos Mátyás †u 2001. 12.
Fekete Gyula személy író, szociográfus Bíró Zoltán †e 2001. 12.
Szent Rókus Kórház intézmény, szervezet kórház Szállási Árpád 2001. 12.
Fülep Lajos személy művészettörténész F. Csanak Dóra †u 2001. 12.
Fülöp Viktor személy táncművész Koppány Zsolt †u 2001. 12.
Kárpátaljai Ferences Misszió intézmény, szervezet hitélet, szegények segítése Jelenits István 2001. 12.
Bánffy Miklós személy író †u 2001. 12.
Dohnányi Ernő személy zeneszerző Kiszely Deborah †u 2001. 09.
Mensáros László személy színművész Czenner Mihály †u 2001. 09.
Berecz András személy énekes, mesemondó Deme Tamás 2001. 09.
Klebelsberg Kuno személy művelődéspolitikus Tőkéczki László †u 2001. 09.
Kajak-kenu sportág alkotás, teljesítmény Schulek Csaba 2001. 09.
Benczúr Gyula személy festő Keserű Katalin †u 2001. 09.
Fővárosi Állat- és Növénykert intézmény, szervezet Csányi Vilmos 2001. 09.
Lajtha László személy zeneszerző Berlász Melinda †u 2001. 06.
Kandó Kálmán személy villamosmérnök Kisteleki Mihály †u 2001. 06.
Lechner Ödön személy építész Fekete Károly †u 2001. 06.
HerendiPorcelánmanufaktúra intézmény, szervezet Schrammel Imre 2001. 06.
Böszörményi Géza ésGyarmathy Lívia személy filmrendező Jankovics Marcell †e 2001. 06.
Domokos Mátyás személy irodalomtörténész Monostori Imre †u 2001. 06.
József Attila személy költő Bíró Zoltán †u 2001. 06.
Szent István Társulat intézmény, szervezet könyykiadás Dávid Katalin 2001. 03.
Illés György személy operatőr Sára Sándor †e 2001. 03.
Radnóti Miklós személy költő Bíró Zoltán †u 2001. 03.
Bartók Béla személy zeneszerző Újfalussy József †u 2001. 03.
Timaffy László személy katolikus pap Filep Antal †e 2001. 03.
Teleki Pál személy geográfus, politikus Kubassek János †u 2001. 03.
Csonka János személy gépészmérnök, feltaláló Molnár Károly †u 2001. 03.
Csapody Vera személy botanikus, növényrajzoló Matskási István †u 2000. 12.
Záborszky József és a Szent István Király Zenekar csapat, csoport, együttes énekkar Devich János 2000. 12.
Padisák Mihály személy író, szerkesztő, újságíró Szabó Éva 2000. 12.
Báthory Júlia személy üvegművész Fekete György †u 2000. 12.
Kallós Zoltán személy néprajzkutató, népzenegyűjtő Andrásfalvy Bertalan 2000. 12.
Magyar árvízvédelem alkotás, teljesítmény Kristóf Attila 2000. 12.
Durkó Zsolt személy zeneszerző Tóthpál József †u 2000. 12.
Sík Sándor személy szerzetes, költő, műfordító. irodalomtörténsz Jelenits István †u 2000. 12.
Budó Ágoston személy fizikus Szabó Gábor †u 2000. 09.
Szalatnai Rezső személy író Tankovits József †u 2000. 09.
Benda Kálmán személy történész, levéltáros Benkő Samu †u 2000. 09.
Borbándi Gyula személy író Görömbei András 2000. 09.
Béres József személy kutató Bakos István †e 2000. 09.
Muzsikás Együttes ésSebestyén Márta személy népzene, világzene Zelnik József 2000. 09.
Ferencsik János személy karmester Medveczky Ádám †u 2000. 06.
Sinka István személy költő, író VezetéknévKeresztnév †u 2000. 06.
Levendel László személy orvos Hidvégi Máté †u 2000. 06.
Gyenge Valéria személy olimpiai bajnok úszó Schmitt Pál 2000. 06.
Száztagú Cigányzenekar és szólistája, Bangó Margit csapat, csoport, együttes cigányzene Tóthpál József 2000. 06.
Fekete István személy író Hoffmann Rózsa †u 2000. 06.
Szentágothai János személy anatómus Halász Béla †u 2000. 06.
Bessenyei Ferenc személy színművész Czenner Mihály †e 2000. 06.
Mádl Ferenc személy jogtudós, politikus Fekete György †e 2000. 06.
Csizmazia Darab József személy szőlőnemesítő Poprády Géza 2000. 03.
Barcsay Jenő személy festő, grafikus Szabados Árpád †u 2000. 03.
Áprily Lajos és  Jékely Zoltán személy költő Albert Zsuzsa †u 2000. 03.
Duray Miklós személy politikus, író Szakolczay Lajos 2000. 03.
Ordass Lajos személy evangélikus püspök Rókusfalvy Pál †u 2000. 03.
Halmos Béla és a Nomád Nemzedék személy népzenész Jánosi András 1999. 12.
Fodor András személy költő Tüskés Tibor †u 1999. 12.
Kovács Béla, Nagy Ferenc és Varga Béla személy politikusok Csicsery-Rónay András †u 1999. 12.
Mindszenty József személy hercegprímás Dékány Vilmos †u 1999. 12.
Pogány Frigyes személy építés Gáborjáni Péter †u 1999. 12.
Szántó Tibor személy tipográfus, könyvművész Hídvégi Máté †e 1999. 12.
Berlász Jenő személy könyvtáros R. Várkonyi Ágnes 1999. 12.
Gundel Károly személy vendéglős Jávor Béla †u 1999. 09.
Vásáry Tamás személy zongoraművész, karmester Kerényi Mária 1999. 09.
Wass Albert személy író, költő Medvigy Endre †u 1999. 09.
Csete György és Ildikó személy építész Fekete György 1999. 09.
Bárdos Lajos személy zeneszerző, karnagy, zenetudós Lukin László †u 1999. 09.
Földi Imre személy súlyemelő, edző Aján Tamás 1999. 09.
Tiszatáj (folyóirat) intézmény, szervezet folyóirat Bíró Zoltán 1999. 06.
Pungor Ernő személy vegyész, akadémikus Kerkápoly Endre †e 1999. 06.
Honvéd Együttes csapat, csoport, együttes művészeti intézmény Vásárhelyi László 1999. 06.
Szőkefalvi-Nagy Béla személy matematikus Hatvani László †u 1999. 06.
Sao Paolói Szent Gellért Apátság és Szent Imre Kollégium intézmény, szervezet oktatás Jordán László 1999. 06.
Szent Korona 1999. 06.
Deák Ferenc személy labdarúgó Szepesi György †u 1999. 06.
Perner Ferenc személy transzplantációs sebész Lövey György 1999. 06.
Kodolányi János személy író, újságíró Németh Magda †u 1999. 03.
Kolozsvári Állami Magyar Színház és a nagyváradiSzigligati Színház intézmény, szervezet színjátszás Szabó József 1999. 03.
Rácz Aladár személy cimbalomművész Herencsár Viktória †u 1999. 03.
Kőbán Rita személy olimpiai bajnok kajakozó Aján Tamás - Gallov Dezső 1999. 03.
Újszászy Kálmán személy teológus, falukutató Virágh Sándor †u 1999. 03.
Bánffy György személy színművész Nemeskürty István †e 1999. 03.
Vargyas Lajos személy néprajzkutató Paksa Katalin †e 1999. 03.
Szent-Györgyi Albert személy Nobel-díjas orvos, biokémikus Hídvégi Máté †u 1998. 12.
Melis György személy operaénekes Fodor Géza †e 1998. 12.
B. Farkas Tamás és Kernács Gabriella személy filmrendező, művészettörténész Fekete György 1998. 12.
Bálint Sándor személy néprajztudós Erdélyi Zsuzsanna †u 1998. 12.
Erdélyi Zsuzsanna személy néprajztudós Barna Gábor 1998. 12.
Egry József személy festő Gopcsa Katalin †u 1998. 12.
Kányádi Sándor személy költő Benkő Samu 1998. 12.
Várkonyi Nándor személy író, szerkesztő, kultúrtörténész Mezey Katalin †u 1998. 12.
Turczel Lajos személy irodalomtörténész Duray Miklós †e 1998. 09.
Botka Valéria és Csányi László személy karnagy Tóthpál József 1998. 09.
Hites Kristóf személy szerzetes Korzenszky Richárd †e 1998. 09.
Simonyi Károly személy fizikus, tanár Keszthelyi Lajos †e 1998. 09.
Kárpáti Rudolf személy olimpiai bajnok kardvívó Galloy Dezső †e 1998. 09.
Nagy László személy költő Görömbei András †u 1998. 09.
Rajki Béla személy úszó, vízilabdázó, edző Gallov Rezső †e 1998. 06.
Csendes Zoltán és Szabédi László személy statisztikus ; költő, újságíró Benkő Samu †u 1998. 06.
Jókai Anna személy írónő Alexa Károly 1998. 06.
Kecskési Tollas Tibor személy költő Medvigy Endre †u 1998. 06.
Csillagszeműgyermektáncegyüttes és a Tímár házaspár csapat, csoport, együttes tánc Andrásfalvy Bertalan 1998. 06.
Bibó István személy társadalomfilozófus, politikus Domokos Mátyás †u 1998. 06.
Melocco Miklós személy szobrászművész Wehner Tibor 1998. 06.
Sándor György személy író, előadóművész, „humoralista” Fekete György 1998. 03.
Böröcz József személy szociológus Dobos László 1998. 03.
Haynal Imre személy orvos Antalóczy Zoltán †u 1998. 03.
Csíksomlyói katolikus közösség és a zarándokok intézmény, szervezet zarándoklat Balogh Júlia 1998. 03.
Szokolay Sándor személy zeneszerző Eősze László 1998. 03.
Weöres Sándor személy költő, író Bata Imre †u 1998. 03.
Olasz Ferenc személy filmrendező, fotóművész, operatőr Makovecz Imre 1998. 03.
Tamási Áron személy író Tardy János †u 1997. 12.
Scheiber Sándor személy rabbi, nyelvész, irodalomtörténész Hídvégi Máté †u 1997. 12.
Szörényi Éva személy színésznő VezetéknévKeresztnév †e 1997. 12.
Tóth Sándor személy gépkocsivezető Darida János †u 1997. 12.
Pilinszky János személy költő Koppány Zsolt †u 1997. 12.
Debreceni ReformátusKollégium Kántusa csapat, csoport, együttes énekkar Fekete Károly 1997. 12.
Győrffy György személy színművész Gedai István †u 1997. 12.
Bay Béla személy vívó, edző, sportvezető Galloy Dezső †u 1997. 12.
Külföldi Magyar Cserkészszövetség intézmény, szervezet cserkészet Magyaródy Szabolcs 1997. 09.
Tempfli József személy katolikus püspök Tőkés László 1997. 09.
Tízezer nap és Sára Sándor alkotás, teljesítmény film Lugossy László 1997. 09.
Kósa Ferenc személy filmrendező Lugossy László 1997. 09.
Gyurkovics Tibor személy író Mészöly Dezső †e 1997. 09.
Karácsony Sándor személy pedagógiai író Kövendi Dénes †u 1997. 09.
Ravasz László személy református püspük Boros Géza és Hegedűs Lóránt 1997. 09.
Tolnay Klári személy színművész Ablonczy László †e 1997. 06.
Trogmayer Ottó és a Nemzeti Történeti Emlékpark kialakításában közreműködők alkotás, teljesítmény Fogor István 1997. 06.
Magyar Zoltán személy olimpiai bajnok tornász, állatorvos Gallov Rezső 1997. 06.
Magyar Nemzet és Pethő Tibor intézmény, szervezet újság Antalóczy Zoltán 1997. 06.
Andorka Rudolf személy szociológus Spéder Zsolt †u 1997. 06.
Nemzeti Történeti Emlékpark és alapítója,Trogmayer Ottó intézmény, szervezet múzeum, skanzen Fodor István 1997. 06.
Farkas Ferenc személy zeneszerző Bónis Ferenc †e 1997. 06.
Illyés Gyula személy költő, író Domokos Mátyás †u 1997. 06.
Balogh János személy biológus Jermy Tibor †e 1997. 03.
Pap Gábor személy művészettörténész Makovecz Imre 1997. 03.
Fischer Annie személy zongoraművész Pándi Mariann †u 1997. 03.
Kós Károly személy építész Benkő Samu †u 1997. 03.
Simándí József személy operaénekes Tóthpál József †u 1997. 03.
Dávid Katalin személy művészettörténész Zelnik József 1997. 03.
Márai Sándor személy író, költő, újságíró Hernádi Gyula †u 1996. 12.
Bay Zoltán személy fizikus

Pungor Ernő

†u 1996. 12.
Borsos Miklós személy szobrász, éremművész, grafikus Schrammel Imre †u 1996. 12.
Jancsó Adrienne személy színésznő Sunyovszky Sylvia †e 1996. 12.
Hamvas Béla és Kemény Katalin személy író, filozófus Dúl Antal †u 1996. 12.
Sinkovits Imre személy színművész Czenner Mihály †e 1996. 12.
Budai Ilona személy népdalénekes Kobzos Kiss Tamás 1996. 12.
Szabó T. Attila személy nyelvész, történész, irodalomtörténész, néprajzkutató Benkő Samu †u 1996. 12.
Szőts István személy filmrendező Báron György †u 1996. 09.
Duna Televízió intézmény, szervezet tömegtájákoztatás Sylvester Lajos 1996. 09.
Kondor Béla személy festőművész Dávid Katalin †u 1996. 09.
Egerszegi Krisztina személy olimpiai bajnok úszó Jancsó Kornél 1996. 09.
Mansfeld Péter személy forradalmár Mécs Imre †u 1996. 09.
Sütő András személy író Czine Mihály †e 1996. 06.
Antall József személy miniszterelnök Kapronczay Károly †u 1996. 06.
Kovács Margit személy keramikus N. Dvorszky Hedvig †u 1996. 06.
Aranycsapat csapat, csoport, együttes labdarúgás Vándor Kálmán 1996. 06.
Kodály Zoltán személy zeneszerző Szokolay Sándor †u 1996. 06.
Teller Ede személy atomfizikus Bor Zsolt †e 1996. 06.
Püski Sándor és felesége, Ilus néni személy könyvkiadó Kodolányi Gyula †e 1996. 03.
Makovecz Imre személy építész Gerle János †e 1996. 03.
Esterházy János gróf személy politikus Török Bálint †u 1996. 03.
Balczó András személy öttusázó Schulek Ágoston 1996. 03.
Másfélmillió Lépés Magyarországon alkotás, teljesítmény filmsorozat Hanák Gábor 1996. 03.
Latinovits Zoltán személy színművész Lukács Sándor †u 1996. 03.
Márton Áron személy püspök Tempfli József †u 1996. 03.
Valahol Európában alkotás, teljesítmény film Hernádi Gyula 1995. 12.
Papp László személy ökölvívó Schulek Ágoston †e 1995. 12.
Neumann János személy matematikus Kovács Győző †u 1995. 12.
László Gyula személy történész Gedai István †e 1995. 12.
István, a király alkotás, teljesítmény rockopera Szokolay Sándor 1995. 12.
Tőkés László személy püspök, politikus Kincses Előd 1995. 12.
Radványi Géza személy filmrendező Hernádi Gyula †u 1995. 12.