Payday Loans

Keresés

A legújabb

Coming out PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Szőnyi Szilárd

Az én coming outom: őszinte vallomás a homoszexualitásról

/ 2014.06.26., csütörtök 16:00 /

Alföldi Róbert homoszexuális darabot rendez, Lakner Zoltán coming outol, és nyakunkon a szivárványmenet. A Heti Válasz munkatársának őszinte vallomása a maguk neméhez vonzódók ügyében.

1. Vallását gyakorló, 18 éve szentségi házasságban élő keresztény ember, négy gyermek édesapja vagyok. Halmozottan hátrányos kisebbségiként véleményemet kéretik különös súllyal figyelembe venni – annál is inkább, mivel homoszexuális polgártársaim nyugdíját valószínűleg a gyermekeim adóbefizetései fogják fedezni.

2. Hitvalló római katolikusként a homoszexualitást Isten és ember elleni véteknek kell tartanom – és, teoretice, annak is tartom. Ehhez képest amikor szűk körben vagy nyilvánosan állást foglalok az ügyben, messzemenő tolerancia jellemez: nemhogy nem olvasok senkinek a fejére semmiféle bűnt, hanem empatikus vagyok a saját nemükhöz vonzódó embertársaim iránt, sőt támogatom például a regisztrált élettársi kapcsolatot (a házasodást nem). A jelen helyzetet tehát úgy élem meg, hogy nekem az elveimből jóval többet kell feladnom, mint a homoszexuális aktivistáknak.

3. Életemben kétszer laktam homoszexuális ember házában. A belfasti és barcelonai találkozás máig jó emlék: vendéglátóim végtelenül korrekt emberek voltak, hajlamaikat nem tették úton-útfélen közszemle tárgyává, mi több, identitásukat nem kizárólag nemi hovatartozásuk határozta meg (ahogy az enyémet sem), így különbözőségünk nem vert éket jó kapcsolatunk közé.

4. Ezzel együtt általában a homoszexualitást természetellenesnek tartom, a rózsaszín tangás szivárványmenetek pedig – hogy szalonképesen fogalmazzak – kifejezetten taszítanak. Legalább annyira, mint a nemiséget ugyancsak ordenáré módon utcára vivő heteroszexuális Love és egyéb parádék.

5. Azon apatársaimtól, akik szerint „Conchita Wurst” fellépésében és küllemében nincs semmi kivetnivaló, megkérdezném, szeretnék-e, hogy az ő fiuk egyszer így nézzen ki.

6.  A homofóbia elleni kampányokkal úgy vagyok, mint a rasszizmus elleni harccal: minél inkább küzdenek ellene a tolerancia önjelölt apostolai, annál inkább terjed. Mármost nem erre mondják, hogy a saját farkába harap a kígyó?

7. Az Őrült nők ketrece című film Madárfészek című 1996-os amerikai remake-jét láttam, jól szórakoztam rajta, és eszembe sem jutott fennakadni a homoszexuális tematikán. Most, hogy a darabot Alföldi Róbert „a buzilobbizó” Kerényi Imrének ajánlva, ideológiai alapon, az LMBTQ-kampány jegyében rendezi meg az egyik budapesti színházban, hajlamos vagyok egyetérteni a Kormánybiztos Úr állításának tartalmával. A jó ügyet hazavágó stílusától ellenben továbbra is kiver a víz.

8. A minap – egyébként elismerésre méltó módon – coming outoló Lakner Zoltánnak és mindazoknak a véleménye, akik szerint a jobboldal homofóbiája miatt kell kampányokat szervezni, onnantól fog érdekelni, ha ugyanakkora vehemenciával határolódnak el a homoszexualitást a katolikusokat megszégyenítő harciassággal elítélő Hit Gyülekezetétől és az ugyancsak Németh Sándorék csatornájaként működő ATV-től.

9. Kifejezetten rossz néven veszem, hogy ha a Heti Válasz A tolerancia diktatúrája címmel azt kéri számon, a homoszexuális aktivisták – ahelyett, hogy csak a saját érdekeik elismeréséért küzdenének – milyen alapon korlátozzák a többség jogait, a fél ország nekünk esik. Ha viszont a Hit Gyülekezetének Hetek című lapja ír szakmányban ugyanerről, az smafu.

10. Álmélkodva állok azon diszkrimináció előtt, hogy Angliában betiltják azoknak a szervezeteknek a hirdetését, amelyek szerint van kiút a homoszexualitásból, Svédországban börtön fenyeget, ha valaki a homoszexualitás ellen felszólal, Dániában pedig kötelezik az evangélikus egyházat, hogy – hitelvei ellenére – adjon össze egynemű párokat. És minderre nem szakad le az ég.

11. A homoszexuálisok az utóbbi évtizedekben okkal követelték, hogy ne zárják börtönbe őket, ne gúnyolódjanak rajtuk megalázó módon, és bizonyos jogokat ők is élvezhessenek. Most viszont radikális képviselőik beleesnek ugyanabba a hibába, ami ellen korábban felléptek: ellentmondást nem tűrő módon akarják korlátozni mások jogait. Például az enyémet, hogy ezekről a kérdésekről a legszélesebb nyilvánosság előtt, a megbélyegzés kockázata nélkül őszintén beszélhessek.

 

 

Pride-om

2014. június 25., 18:52

Az utóbbi időben meglepődöm magamon, hogy miket csinálok.

Például pénteken megnyitom a Budapest Pride-ot.

Kicsit izgulok, mert soha életemben nem nyitottam meg még semmit. Ha esetleg elrontom, ott maradunk majd összezárva, mint egy Buñuel-filmben.

Biztos, hogy érdemes volt vállalni, már csak azért is, mert Heller Ágnes és Esterházy Péter társaságába kerülhetek.

De nem csak emiatt.

Ahogy látom, az elmúlt években - évtizedekben? - a legtöbb ember tűrésküszöbe a magasba emelkedett. Olyan dolgokat fogad el normálisnak, amelyek a szabadságát, az egzisztenciáját, a magánügyeit fenyegetik. Igazán nem vagyok egy mozgalmár alkat, de bennem mégis inkább ellentétes hatást váltottak ki ezek a változások: egyre lejjebb kerül az ingerküszöböm és egyre kevesebb dolgot vagyok hajlandó elviselni.

Sok egyéb jelenségen felül a legrosszabbul a moralizáló fölényeskedést élem meg olyanoktól, akik a szabadság, a biztonság, az egyenlőség, a szolidaritás és a hatalom átláthatóságának tagadásából és megszüntetéséből építenek rendszert. Értem, hogy törekvéseik igazolására vetnek be erkölcsi kategóriákat, ám éppen ettől válik ez az egész minősíthetetlenül hazuggá és képmutatóvá. Lehet a politikai célszerűség oldaláról vizsgálni az egyre terjedő megbélyegzést, nyilván kell is, de állampolgárként ezt senki sem köteles csendben elviselni.

Mondják, érzékeny téma az LMBTQ. A szabadságot amúgy pártoló politikai erők se nagyon tudják, hogyan nyúljanak hozzá. Jelzem, időnként azt se nagyon érzékelik, mit lehetne kezdeni a szegények, a romák, a hajléktalanok (és még sorolhatnám) ügyeivel. Sok a gond, sok a macera. Csak akkor ne csodálkozzunk, ha nem marad se téma, se támogató, s hogy a sok beszéd a szabadságról és a biztonságról üres marad. Abban is biztos vagyok, az ország bajait nem a kéjjel szidalmazott politikai korrektség okozza. Az ugyanis nem a problémák "nevén nevezését", hanem az emberek megalázát akadályozza meg.

De most nem is erről szerettem volna írni. Nem tudom, hogy az egyes homofóbokat a saját életükkel - benne a saját nemi szerepükkel - való elégedetlenség, az elfojtott vágyak, a masszív ostobaság vagy a vegytiszta gonoszság vezeti-e. Mondjuk azért bizonyos esetekre vannak ötleteim, de tényleg mindegy. Az se nagyon foglalkoztat, mitől melegek a melegek: a melegség megélése mindig jobban érdekelt, mint a magyarázat.

Nem kerestem felmentést saját magamnak sem, mert nincs mire. És nem kerestem a "vallomás", pláne "bevallás" lehetőségét sem, mert nincs elszámolnivalóm ez ügyben senkivel. Élem az életem, melegként, családban, mert nekem így jó. Nem egy nagy dolog. Nem bujkálok. Szerintem rendben van, ha másnak másként jó. Ahogy látom, sokak kellemetlen hobbija mások életében turkálni; ha valaki "aberráció" után kutat, inkább errefelé keresgéljen.

Hogy most mégis szóba hozom magam, annak az az oka, hogy szép lassan eljutottam a pontig - lehetett volna ez korábban vagy később is -, hogy azért legalább annyit mondani kellene: hé, itt engem is sértegetnek! Nem fogok a fal mellett osonni azért, mert képmutatók papolnak erkölcsről és pont beleesek a szórásba.

Meggyőződésem, hogy a heteró nőknek és férfiaknak, meg az LMBTQ bármely betűjéhez tartozóknak egyaránt joguk van arra, hogy szeretetben és békében éljenek, anélkül, hogy mások ítélkezésétől, pláne bántalmazásától kelljen tartaniuk. Joguk van megmutatni önmagukat, büszkének lenni önmagukra. Mi több, szerintem joguk van a törvényes kapcsolatra, családra és annak jogi védelmére is.

Nyilván nem lesz könnyű, de ezután sem szeretném a nyilvánosság elé tárni a magánéletem - ellentétben egyes kereszténységre, családra és erkölcsre visszakézből hivatkozó politikusokkal (nem mellesleg ugyanők azok, akik egy-egy bulvárriport után a bulvárt ostorozzák). Nem leszek másmilyen, mint eddig. Egykor sok időmbe telt megtalálni önmagam, nem kezdem elölről :)

Mégis fontos volt legalább ennyit mondani, hogy arra biztathassak: nem kell a sértéseket eltűrni. Nem áll melléd senki, ha nem állsz ki magadért.


  • Ez 3 017 embernek tetszik.
  • Charlie Conchita Nagy Jánoska, az azért elég gáz hogy fotómontázsokat köröztetsz emberek lejáratására. Az Obama képről beszélek. Ennél lejjebb már nem nagyon van.
  • DrRózsavölgyi Ágnes Kedves Lakner Zoltán Úr! Egyetértek Önnel, mindenkit megillet az emberi méltóság, a magánélete autonómiája, a békés és nyugodt élet. Egy ember értékét semmilyen mértékben nem befolyásolja a nemisége irányultsága. Megrendítő a tény, hogy ez még mindig nem nyilvánvaló mindenki számára.
  • Pázmándi Kinga Kedves Lakner Zoltán! Azt hiszem, eljött az ideje, hogy az ismeretlen (és arctalan) "like"-olóból előlépjek közvetlen, nyílt rajongóvá  Nem mintha számítana, de azok kedvéért, akik menthetetlenül tévelyegnek a lényeges és az örök lényegtelen közt, hogy történetesen hetero családanyaként... Őszinte tisztelettel, annak apropóján, hogy ezúttal sem csalódtam Önben!
  • Judit Horváth Eddig is szerettem,és ez után is fogom.........és igaza van nem kell a fal melett osonni ebben a képmutató világban...........
  • Ágnes Ferencné Németh Díjazom!  A mai világban - főleg Magyarországon -, nem veszélytelen tett ez a vallomás!
  • Fehér Adrienn István Lazúr! vágja mindenki mit fejtegetsz egész nap . Nyugodj meg, egyél, igyál, vagy sétálj egyet okos teendőid közötti szünetekben. A kirekesztő szemléleted, főleg hogy ilyen hangnemben teszed, semmire nem vezet. Homoszexuálisok léte nélkül is csök...Bővebben
  • Tillmanné Révész Anna Dóra Ha Te nem vagy , valószínű érettségim sem lett volna időben, töriből biztos  Puszi!!!
  • Kázmér Klára Gratulálok! Éljen úgy ahogy szeretne!
  • László Várhegyi Gratulálok,Lakner Z-nak!! Sztem ,ennyi elég is!! Bátor tett!!
  • Tibigabi Tibigabi Sok Fideszes és KDNP-s honatya is nyugodtan "elő bújhatna" vannak épp elegen,ezért sem értjük ezt a nagy "buzizást" ami itt megy!
  • Tibigabi Tibigabi Gratulálunk,mindenesetre,reméljük,nem lesz semmi gond az idei prideon 
  • Farkas Tibor valakiknek nagyon jól esik a döntő többség orra alá fingani...
  • Ferencné Máthé Gratulálok nagy-nagy csodálója vagyok és szívesen hallgatom okos beszédeit,
  • Bercsák Nóra a "donto tobbseg" szerencsere csak egy nagyon hangos kisebbseg. Par ezer szanalmas , felelemmel teli , gyulolkodo, akik ma telepakoltak a mandinert a kommentjeikkel. A tobbseg, altalaban a sajat kis hetkoznapi kuzdelmevel van elfoglalva, hidegen hagyja...Bővebben
  • Zoltán Kőszegi Zoli! Olvastad a válasz.hu válaszát a te írásodra? Ajánlom a figyelmedbe, természetesen mellőzve az előzményeket, ahogy szokták.
  • László Erdős A te életed a tiéd. Élj úgy, ahogy neked a legjobb. Ha nem itélted el korábban a hason szűrűeket, akkor semmi gond. Nekünk meg az eszed a fontos, ezért tovább fogunk hallgatni, olvasni. A parádét meg nyisd meg nyugodtan, ahogy a szívedből jön. Van akinek inkább kellene szégyenkezni. Pl. aki állami pénzen megy csajozni külföldre.
  • Jenő Csiszér Légy mindég önmagad! Öszinte bátor ember vagy.
  • Mónika Urbanovszky Ez igen, megmutattad, hogy büszkén kell vállalni saját magunkat, és semmilyen formában nincs helye az egyén életében a szégyenkezésnek!
  • Babett Oroszi ennél jobb a héten nem lesz.
  • Földi László IGEN! IGEN! IGEN! ELÉG VOLT A KÉPMUTATÓ, HAZUG HATALOMBÓL.. Ki kell állni minden jóérzésű magyar embernek az emberi méltóság mellett. A lapos magyar közöny és gőgös hatalommal szembeni gyáva alázatosság helyett, ki kell állnunk egymásért. Magyarország...Bővebben
  • Zsákai Zoltán Egyáltalán nem zavar milyen vagy.Örömmel nézem mikor műsorokban szerepelsz.
  • Mónika Lamperth Zoli, ne az idiótákat nézd, hanem azt, hogy mennyien értik - értjük -, hogy a szuverenitásodat nem hagyod korlátozni, nem tűröd, hogy mindenféle "álszenteskedő" népek megpróbálják magukat föléd helyezni. Ne engedd, mi sem engedjük!
  • Edit Magyar Eddig is nagyra tartottam a tudásáért, a stílusáért. Semmi nem változott. A magánéletéhez pedig sok boldogságot kívánok!
  • Anna Péter Eddig is becsültem világos, logikus érveléséért,okosságáért, tisztánlátásáért.Most még jobban becsülöm és tisztelem.
  • Por Öcsi ZOLTÁN !! NE A BAROM EMBEREKEL FOGLALKOZZON A LEGTÖBB AKI KIABÁL REJTŐZKŐDŐ MOCSKOS ALAK !! ELTERELNI MAGÁRÓL A FIGYELMET ! AZ ÖN TUDÁSA AZ NB EMBEREKHEZ VALÓ VISZONY KIEMELKEDŐ A TOBBI LE VAN ....EZUTÁN ISVÁRJUK A VILÁG DOLGAIHOZ VALÓ HOZZÁÁLLÁSÁT VÉLEMÉNYÉT !!
  • Magyaróvári J. Tamás Kedves Zoltán! Tisztelem az őszinteségéért és a bátorságáért! Nagyon boldog életet kívánok!
  • Viola Erzsébet Gratulálok Zoltán! 
  • Janos Zolnay bravó! és remek szöveg
  • Janos Zolnay ...és megosztottam
  • Peter Niedermueller Ott leszek a megnyitón én is, Zoli. Már csak azért is, hogy mutassam, mennyire nagyra tartalak és mennyire elegem van ebből a Semjén-féle alávalóságból, a hazugságokból
  • Luca Eszter Kadar Jellemzoek a mocskolodo es aggodo hozzaszolasok, Szerbiaban volt hasonlo a szint evekkel ezelott: maganugy, maradjanak otthon, mi kozom hozza, a gyerekeink majd elkapjak, akkor 78%a gondolta az embereknek h a homoszexualitas betegseg. De nezzuk mindennek a pozitiv oldalat: az emberek beszelni fognak errol es felkavarja talan ez a teljesen poshadt magyar kozbeszedet. Mindenhez ido kell. Kuzdjenek ok is. Puszi
  • Zoltán Lakner Luc, én ennél sokkal rosszabbra számítottam, bár nem szeretném elkiabálni. köszönöm neked a távolból is 
    Péter, köszönöm neked is!
  • Forgács Zsuzsa Köszönöm Lakner Zoltánnak, elsősorban mint nő, másodsorban mint ember!

    (A nők is kisebbség, bár szám szerint ők a többség, de jogaik érvényesítésének tekintetében, és hatalmi értelemben, azaz a hatalomban, döntéshozatalban való részvétel tekintetében,
    ...Bővebben
  • Paskayné M. Varga Ágnes Lemaradt: Köszönöm, hogy olvashattam. Természetesen én is osztottam a 700 valahány olvasóval egyetemben. Ez a legkevesebb, amit megtehetünk. 
  • Márta Méhes Olvasva a kommenteket újra meglepődtem, hogy mennyi futóbolond él köztünk. Egészen félelmetes, hogy szegényeknek úgy kell leélniük a saját életüket, hogy a saját furcsa világképüktől szenvednek - és még csak nem is értik miért olyan rossz nekik tulajdonképpen minden.
    Egyébként pedig nagy 
  • Péter Szabó Komolyan nem értem az egészet, nekem ez magas, mint nyuszinak a farzseb. Zoli közölte, hogy meleg. A kutyát nem érdekli, ahogy engem sem. Nem a nemi identitása miatt kedveltem, vagy kritizáltam, amit csinált, hanem a tetteiért, a gondolataiért, mondata...Bővebben
  • Nóra Papp Kedves Zoltán, bár személyesen nem ismerjük egymást, de  , az őszinteségedért, és a bátorságodért! 
  • Ilona Holczapfelné Kolozsvári Tisztelet!!!!!- ezt érzem. 
  • Forgács Zsuzsa Természetesen magánügy, mindaddig, amíg NEM KELL TAKARGATNI ezt a magánügyet, és nem kell külön erőfeszítést tenni, hogy ki ne derüljön, ha viszont takargatni kell, ha maszkot kell felvenni, mikor valaki kimegy a külvilágba, akkor már közügy, méghozzá ...Bővebben
  • Gabi N'a-gy Kérlek, hogy nézz Other levél foldert. Köszi. 
  • Tormáné Sz Katalin Nekem Lakner Lakner marad. És tiszteletem ezért, hogy ilyen közegben ezt megteszi. A magánélete amúgy és egyébként nem érdekel (eddig sem érdekelt), a kedvenc elemzőim közé tartozik.
  • Judit Bakó Kedves Zoltán! Minden tiszteletem a tiéd!
  • Veres Dávid Valaki itten olyasmit állított egy noname ízére hivatkozva, hogy az azonos neműek által felnevelt gyerekek emberevő-gonosz-mittomén' lesznek.
    Nos én szintén egy kutatásra hivatkoznék ezzel szemben, amit az alábbi közlemény summáz:
    ...Bővebben
  • Viktória J. Éles Ha megkérdeznék a véleményem azt mondanám nekem nem tetszik a Budapest Pride! egész egyszerűen azért, mert nem hiszem, hogy hirdetni kell, hogy "Én meleg vagyok!" megítélésem szerint az, hogy ki kivel bújik ágyba, éli az életét az annak a két embernek ...Bővebben
  • Erika Bánki gratula az n-ediken
  • Gregersen Nils Kedves Viktória, gondolom, a "Budapest Pride"-on az esemény sorozatból a felvonulást érted most. Hát az nem az ágybabbujásról szól. Bármilyen hihetetlen is. Gyere el és a saját szemednek higgyél.
  • Veres Dávid Kedves Viktória! Majdnem azt írtam, hogy "ha elolvassa mit írt Lakner Zoltán, abból elég jól kitűnik, hogy nem reklámozni akar valamit, ha csak nem az egyéni szabadságjogokat. Martin Luther talán hallgatott volna? Ne reklámozta volna, hogy a feketék i...Bővebben
  • Fecundus Balbus Lassan egy éve kószálok Dél-Amerikában. Kalandjaim nyomon követhetőek az oldalamon, illetve a hozzá kapcsolódó blogon. Ajánlom szeretettel!https://www.facebook.com/.../fecundus.../1391639684431347