Payday Loans

Keresés

A legújabb

Jelképes akasztás PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Jelképesen, a bíróság előtt felakasztott Érpatak polgármestere egy bűnöző bírót és ügyészt

Rendhagyó kép fogadta mindazokat, akik kedd délelőtt Nyíregyházán a Bocskai utcában közlekedtek: bírók és ügyészek munkáját kritizáló transzparenseket olvashattak, valamint két-két akasztófát is láthattak bábuval együtt a törvényszék és az ügyészség épülete közelében.

A demonstrációt szervező Érpatak Község Önkormányzata és az Érpataki Modell Országos Hálózata mindezzel azt szerette volna szemléltetni, hogy akkor lesz rend az országban, ha a bűnöző ügyészek és a bűnöző bírók megkapják méltó büntetésüket. Az előzetes tervek szerint a bábuk lángra is lobbantak volna, hogy megízleltessék velük a pokol tüzét, azonban a „performance” fő szervezője, Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester – hogy ne vádolhassák garázdasággal –, jelképesen csak az égő öngyújtóját emelte magasra.
A tüntetést azért időzítették keddre, mert a Nyíregyházi Törvényszéken délután folytatódott az a per, amit egy magánszemély indított Érpatak önkormányzata és a község vezetője ellen az egyenlő bánásmód követelményének és a személyhez fűződő jogok megsértése miatt.
– Nem minden ügyésszel, nem minden bíróval, nem minden rendőrrel van a baj, mert mindegyik renvédelmi szervben kiváló, hivatástudattal rendelkező embereket találunk. Csak azt látjuk, hogy a bűnözők mindent elkövetnek, hogy a tisztességes hivatástudattal rendelkezőket eltávolítsák, s ha lehet, ne engedjék őket előrejutni – mondta Orosz Mihály Zoltán.
– Mi azt szeretnénk elérni, hogy az ügyészségről takarítsák ki a bűnözőket, azokat, akik állandóan bűnt pártolnak. Vérlázító, amit csinálnak itt, bebújva az elefántcsonttoronyba. Ha teszünk feljelentést egy ügyész ellen, jön a válasz, hogy a gyanú alaptalan, panasznak helye nincs. Három mondatban lerendezik, s nem tudjuk elérni, hogy elindítsák a kivizsgálást. Azt szeretnénk, ha az ügyészek a nemzetüket szolgálnák közpénzen. Magyarországon az ügyészségen még nem kezdődött meg a rendszerváltás, s azt gondoljuk, hogy 24 év késéssel el kell kezdeni itt is.
Egy újságíró megkérdezte, hány hasonló demonstrációra lehet még számítani.
– Egyszer már megcsináltuk, de nem volt eredménye – válaszolta Érpatak polgármestere.
– Azért csináltuk most ezeket a kellékeket, hogy legyen eredménye. Ha ennek sem lesz eredménye, megyünk a Kúria elé, a Legfőbb Ügyészség elé, mindenhová, hogy kezdődjön el az a felelősségrevonás, az a szakmai kontroll, amit egy állampolgár elvárna a felettes szervektől: tisztítsák meg az ügyészség és a bíróság szervezetét. Ami miatt most pont itt vagyunk, ez is elképesztő. Volt egy rendezvény Érpatakon. A Társaság a Szabadságjogokért nemzetközi ügynökszervezetnek – amit Soros György Amerikából pénzel -, annak a szabadságjogait védik itt a törvényszéken. Az ügynökszervezet tagjainak az esélyegyenlősége nagyon fontos, de a mi esélyegyenlőségünk egyáltalán nem fontos.
A Nyíregyházi Törvényszék a következő közleményt adta ki az üggyel kapcsolatban:
„A Nyíregyházi Törvényszéken Sz.G. felperesnek – O.M.Z. I.r., Érpatak Község Önkormányzata II. r. alperesek között személyhez fűződő jogok megsértésének megállapítása és járulékai iránt van folyamatban peres eljárás. Ebben a perben 2014. június 17-én 13 órakor kezdett tárgyalást a bíróság.
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a napokban tájékoztatta a törvényszéket arról, hogy a hivatal Bocskai u. 2. szám alatti épülete elé az Érpatak Község Önkormányzata és az Érpataki Modell Országos Hálózata demonstrációt tart, a bejelentést a törvényszék tudomásul vette.
Az eljáró bíró a per menete során mind a tárgyalás nyilvánosságának és az épület rendjének biztosítása körében az Alaptörvény és a jogszabályok szerint járt, illetve jár el, tiszteletben tartva, s garantálva az érintettek jogait.”
2014.06.18. 16:46