Payday Loans

Keresés

A legújabb

Zsidó - származású - professzorok PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Zsidókérdések Magyarországon - Zsidókérdések Magyarországon

Diszkrimináció emancipáció - asszimiláció diszkrimináció

TARTALOM, FÜLSZÖVEG

 


Tartalom

Bevezetés a magyarországi egyetemi tanárok (1848-1944) életrajzi adattárának induló sorozatához (Kovács I. Gábor)
Az adattár címszavai
Rövidítések az adattárban
A magyarországi zsidó és zsidó származású egyetemi tanárok (1848-1944) életrajzi adattára (Kovács I. Gábor-Kiss Zsuzsanna-Takács Árpád)
Táblázatok az adattár alapján (Kovács I. Gábor-Takács Árpád)
Diszkriminációtól diszkriminációig. Zsidó és zsidó származású egyetemi tanárok kinevezése Magyarországon 1944-ig (Kovács I. Gábor)


Fülszöveg

Kiadványunk a Huszár Tibor által az ELTE Szociológia Tanszékén kezdeményezett történeti elitkutatások legújabb eredménye. Az 1990-ben kezdett könyvsorozatban most induló kötetek a magyarországi tudáselit meghatározó csoportjának, az egyetemi tanároknak az adatait közlik. Az 1848 és 1944 között kinevezett 1044 egyetemi tanár életrajzi adattárának kötetei sok újonnan feltárt vagy eddig elhanyagolt adatot közölnek: a professzorok családja, szülei, testvérei, felesége, gyerekei, vallása, tanulmányai, teljes életútja, egyesületi és szerkesztőségi tagságai, kitüntetései, társadalmi és politikai szerepvállalása, vagyoni viszonyai. 

A most megjelenő első kötet 67 zsidó és zsidó származású professzor adatait tartalmazza. Az első izraelita felekezetű egyetemi tanárt Magyarországon 1872-ben nevezték ki Kolozsvárra. A pesti tudományegyetem első izraelita tanára csak 1894-ben jutott katedrához. Az utolsó izraelita felekezetű egyetemi tanár kinevezésének dátuma pedig 1919. Ezek a tények is mutatják, hogy mi indokolja ennek a felekezeti-művelődési blokknak a körülhatárolását. Sorsuk ugyanis a diszkriminációtól az emancipáción és az asszimiláción át a diszkrimináció felújításáig, több esetben a koncentrációs táborig vezetett.

 


LAST_UPDATED2