Payday Loans

Keresés

A legújabb

Tócsni PDF Nyomtatás E-mail
Jó és rossz evés-ivás, vendégség
2014. május 15. csütörtök, 17:24

Lepcsánka, lapcsánka, macok, tócsni, cicege, enge-menge, harula, beré, lepkepotyi,platzki, röszti, gánica, matutka, krumplirózsa, krumplimálé és még ki tudja hány neve lehet!

Eredete nem ismert.

Alapvetően reszelt krumpliból készül, annyi liszttel, amennyit felvesz, kevés só és kötőanyagnak egy tojás. Van aki a tojást is kihagyja.
Eredetileg ez is persze zsírban, mostanság bő olajban sül. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

Manapság már rengeteg változata ismert, így találkoztunk a következő variációkkal, könnyűszerrel elkészíthetjük otthon is.

Almás: az almát is lereszelve teszik a tésztába, hagyma, tojás, liszt, só, bors, szerecsendió hozzáadásával ízesítik, tejszínes snidlingmártással tálalják.
Gombás: a nyers krumplihoz keverik a megtisztított, apróra vágott gombát.
Görögös: tejföl helyett tzatzikivel öntik nyakon.
Húsos: maradék, apróra vágott sült húsokkal, vagy darált töpörtyűvel dúsítják a tésztáját, tejföllel, reszelt sajttal kínálják. A sajtot rá is lehet olvasztani.
Kefires: ízlés szerint sütnek rá sonkát, sajtot, esetleg mindkettőt egyszerre, és kefirrel loccsantják meg.
Fűszeres: a só mellett őrölt bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem, reszelt fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.
Spenótos: a kisült darabokra egy-egy kanálnyi párolt parajt és előre elkészített tükörtojást tesznek.
Szűzérmés: a kisütött szűzérme-szeleteket csomagolják a tésztába, majd félbehajtva tálalják. De a húst bundázni is lehet a nyers, reszelt krumplis tésztába, s úgy kisütni. Nógrádban a matutka az így bundázott hússzeletet is jelenti.
Pörköltes: pörkölttel, gombapörkölttel borítják, vagy félbehajtva töltik, de szűk lével.
Reszelt sajtos: tejfölbe kevernek snidlinget, petrezselymet, ezzel borítják, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítják.
Töltött: juhtúróval megtöltik, félbehajtják, a tetejére kisütött füstölt szalonnát kanyarintanak, friss petrezselyemmel megszórják.

Erre az ételre is jellemző – mint oly sokra, amit eredetileg a szükség szült –, hogy az alapreceptet úgy variálják „minden háznál”, ahogy az alkalom, a lehetőség hozza. Egyébként húsos fő fogás mellé köretnek is kitűnő tejföllel, kovászos uborkával, zöld salátával.

Csurog már a nyálatok