Payday Loans

Keresés

A legújabb

Hajmosás PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges vagy beteg ember - és a gyógyulása...
2014. május 02. péntek, 07:05

szappan

Hajmosás sampon és SLS nélkül


Mint minden kozmetikumban, a samponokban is megtalálhatóak a káros anyagok. Mivel sokan úgy gondolják, a sampont úgyis lemossuk a hajunkról, nem a legfontosabb tényező a sampon összetétele a sampon kiválasztásakor. Sokkal inkább fontos szempont, hogy legyen jó illatú és a haj legyen a használat után selymes. Ahhoz, hogy ezeknek a szempontoknak megfeleljen a sampon, rengeteg káros anyag kerül bele.

Néhány dolog a hajápoló szerek összetevőiről:

SLS (Nátrium Lauryl Szulfát) Legfőbb összetevője a hajsamponoknak. Erősen irritatív, felületaktív, tisztító,- és habkeltő hatású anyag, amely károsítja a hajat és hajsejteket: kiszárítja a hajat, és őszülést is okozhat. Autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban is használják – valamint a termékek 90%-ban mint hab. Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szemből, az agyvelőből, a szívből, és a májból, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy “kókuszdióból származik”. Olyan erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a test felszínén található, a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát alkotó bőrfelszíni emulziót! Ezáltal megfosztják a bőrt saját immunrendszerétől. Ezen vegyületek “áldásos” tevékenységének köszönhető nagy részben a száraz, húzódó érzés fürdés után, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a – sajnos már csecsemőkorban is jelentkező – ekcéma. Az SLS-t így is megtalálod: Sodium Lauryl Sulfate (SLS) Sodium Laureth Sulfate (SLES) Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) Ammonium Laureth Sulfate (ALES) Sodium Dodecyl Sulfate Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid Aquarex ME Aquarex Methyl Szilikon: Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon Gyakran használják ezeket a műanyagvegyületeket samponokban, hajkondicionálókban és hajápolókban. Selymessé és könnyen fésülhetővé teszik a hajat, de vékony filmbevonatot képez a fejbőrön és a hajszálakon, ezért blokkolják a sejtek működését.

Lanolin

Sűrűbbé és tisztábbá teszi a termékeket, de esetenként allergiát, bőrkiütéseket okoz. Mesterséges színezékek, parfümök Javíthatják az egyes termékek állagát, megjelenését, illatát, de allergiát okozhatnak. A hajunk, bőrünk próbálja jelezni, hogy nem tolerálja ezeket a káros anyagokat, például a haj zsírosodásával, a fejbőr viszketésével, de ilyenkor inkább gyakrabban mossuk a hajunkat ugyanezekkel a káros anyagokkal. Ha összehasonlítjuk a sampon, hajbalzsam, tusfürdő, mosgatószer, mosószer vagy zsíroldó összetevőivel, nagyon sok hasonlóságot fogunk felfedezni. Mivel ezeknek a termékeknek a zsír oldása, szennyeződés eltávolítása a funkciója, az összetevőjük sem lehet túl különböző. Mivel a köztudatban az az információ él, hogy az tisztít ami habzik is, így a természetes habképzők, amik kevésbé habzanak mint az SLS, nem felelnek meg a mai fogyasztói társadalomnak, a gyártóknak pedig drágább is, a kellemeset a hasznossal összekötve használják az SLS-t.

Természetes hajtisztítók:

Samponszappan

A növényi olajakat, illóolajakat kiválóan lehet hasznosítani szappan készítésekor. Bár sokszor a szappanról az jut eszünke, hogy szárít, a természetes anyagokból előállított szappanra ez a jelző nem igaz. Miből készül a valódi natúr szappan? A valódi natúr szappan alapvető összetevői: növényi olaj, víz és lúg. Ezekhez adnak természetes adalékokat: agyagport, gyógynövényeket és természetes illóolajokat. A natúr szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg az olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja az olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant. A valódi natúr szappan nem tartalmaz tartósítószert, ami azt jelenti, hogy szavatossága maximum 1 év! Amelyik szappan szavatossága ennél hosszabb, abba valószínű, hogy mégis került tartósítószer. Natúr szappan bioboltokban tudunk beszerezni, de egy kis ügyességgel saját magunk is elkészíthetjük. A szappan alapvető összetevői mellett használhatunk gyógynövényeket, illóolajakat. Csalán: hatásos korpaképződés és hajhullás ellen, gondoskodik arról, hogy a haj könnyen fésülhető legyen. Vadgesztenye: szabályozza a verejtékmirigyek működését. Hatóanyagai elsősorban a száraz hajra való samponokban találhatók; azt lazábbá, puhává varázsolják. Henna: különösen kímélő ápoló- és hajszínező szer. A haj sima, puha, könynyen formálható és gyönyörűen csillogó lesz tőle.

Kamilla: a legsokoldalúbb szépítőszerek egyike.

A kamillás sam pon különösen a finom, vékony szálú hajra ajánlott. Erősíti a haj szerkezetét, rugalmassá, csillogóvá teszi. Jukka: saponint tartalmaz, mely természetes habképző. Manuka: mint a teafa, alkalmas a viszkető fejbőrre. Bojtorján: egy régi, népi gyógyászatban használt növény gyökere, hajhullás, ekcéma, sömör és száraz fejbőr ellen használatos. A szappanos hajmosás után öblítéshez használjunk ecetes/almaecetes vizet. Szódabikarbóna 2 evőkanál szódabikarbónát keverjünk össze vízzel, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk. Ezt osszlassuk el a hajon és pár percig masszírozzuk. Öblítéshez ecetes/almaecetes vizet használjunk.

Agyag

2 teáskanál marokkói agyagot keverjünk össze annyi vízzel, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk. Masszírozzuk a hajba és pár perc után öblítsük le. Az agyagban lévő ásványi anyagoknak köszönhetően nem csak tisztít, de táplál is.

Olvass többet itt: http://naturahirek.hu/hajmosas-sampon-es-sls-nelkul/ | Natura Hirek

LAST_UPDATED2