Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kerékpárosok figyelem PDF Nyomtatás E-mail
2014. április 22. kedd, 18:10

Kerékpárosok figyelem - százezres bírságot is kaphatsz

Egyre többen veszik elő, a téli időszakban nem használt kerékpárt. Sokan azonban nem tudják, milyen feltételei vannak a kerekezésnek. Pedig a pénzbírság összege akár a 300 ezer forintot is elérheti.

kerekpar1

Eljött az idei első hosszú hétvége: az elkövetkező napokban sokan veszik majd elő, a téli időszakban elhanyagolt kerékpárt, s pattannak nyeregbe, hogy kisebb túrával ünnepeljék meg a kellemes tavaszias időjárást. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek.

A statisztikák szerint kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik meg. A helyszíni bírság összege jelenleg ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. Fél éven belüli ismételt elkövetés esetén az összeg hetvenezer forintig emelkedhet. Szabálysértési ügyekben viszont - melyben I. fokon általában a rendőrség, jogorvoslati kérelem után pedig II. fokon a bíróság jár el - a pénzbírság összege akár a 300 ezer forintot is elérheti.

A kerékpárt a KRESZ szerint kötelezően fel KELL szerelni:

  • kerekpar

    könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelő szerveinek működtetését

  • két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,

  • hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,

  • egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

  • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
    elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és

  • legalább az első keréken, legalább 2db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.

  • Az első fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa és a hátsó piros fényt adó helyzetjelző lámpa elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

  • Lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán közlekedő kerékpárosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell viselni!

  • Nem kell, de AJÁNLOTT a kerékpárt felszerelni:

oldalán borostyánsárga,mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyánsárga fényvisszaverővel, továbbá

a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.

Ajánlott védőfelszerelések melyek nem kötelezőek, azonban életet is menthetnek: bukósisak, ami különösen gyermekeknek javasolt, fej-, könyök-, és térdvédő, karra és lábszárra helyezhető fényvisszaverő pántok.

Elutazol, viszed a bicklit is?

Végre itt vannak az idei első hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napig, a munka ünnepén 4 napig, míg a pünkösdi időszakban 3 napig felejthetjük el a munkával töltött hétköznapokat. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott a legtöbb magyar család útnak indul, és sokan a kerékpárokat is magukkal viszik autóval a több napos kirándulásra. Éppen ezért nem árt tisztázni, milyen feltételek mellett lehet a kerékpárokat autóval szállítani.

A személygépkocsi vonóhorog feletti részén szállított kerékpárok esetében nagyon fontos, hogy a hatósági jelzés és a gépkocsi világító berendezése látható maradjon, s ne kerüljön takarásba a kerékpárok szállítása során. Amennyiben a szállítandó kerékpár(ok) akár a gépkocsi hátsó világító- és fényjelző berendezéseit vagy a hatósági jelzést eltakarja, akkor egy olyan - gyárilag kialakított és a jogszabály által előírt szabványméreteknek megfelelő - tartószerkezetet kell felszerelni, amelyen a világító berendezések és a rendszámtábla helye is biztosított.

forrás: penzcentrum.hu