Payday Loans

Keresés

A legújabb

Sas Józsi 2009. PDF Nyomtatás E-mail
HUMOR DIMENZIÓ - HUMOR DIMENZIÓ - GÖRBE TÜKÖR - A NEVETŐ EMBER
2014. április 04. péntek, 12:51

Egy majdnem Kossuth-díjas elítélt

 

Enyhe büntetéssel úszta meg Sas József az adócsalást ·

Bujkál a sajtó elől a humorista-direktor

 

Pethő Tibor, Tölgyesi Gábor


2009. június 29., hétfő 00:00

Jászai Mari-díjas színész, színidirektor, érdemes művész. Szerda óta elítélt. Komlós János egykori ávós konferanszié felfedezettjét, Sas Józsefet minősített adócsalásért egy év két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. Dicstelen véget ért a Mikroszkóp Színpad igazgatójának pályafutása, és meglehet, a teátrum történetének a végére az általa többször is elkövetett bűncselekmény tett pontot. Sas Józsefet két napja nem érjük el.
Ha szépnek nem is, hosszúnak mindenképp nevezhető Sas József humorista pályafutása, aki 1973-ban lett a Mikroszkóp Színpad tagja, a teátrumot pedig 1985 óta igazgatja. Meglehet, szakmájának egyik „őstehetsége”, hiszen diploma és érettségi bizonyítvány nélkül is sikerült eligazgatnia a színházat. Hosszú regnálásának egyik eredménye, hogy a Mikroszkópon ma már nagyítóval is alig találni intellektuális humort, inkább csak altesti poénokat, anyósvicceket, a ballib kormánynak kedvező élceket. Amúgy a „gatyaletolós” direktor annak idején szerepet játszott Angyal János parodista ellehetetlenítésében is. A közelmúlt emlékezetes momentuma, ahogy néhány évvel ezelőtt a balliberális média szemérmesen félrenézett, mikor Sas József alig burkoltan lecigányozta Orbán Viktort – elvégre a szorgalmasan démonizált ellenzéki „diktátor” lejáratása érdekében szinte minden megengedett a politikai korrektségre egyébiránt oly’ érzékeny balvégről. Nem is maradhatott el a következmény: még az elmúlt szilveszterkor is két televíziós csatornán láthattunk Sas-kabarét, a harmadikon pedig az új esztendő első napjaiban. Az is érdekes volt, ahogy Sas József – aki ellen 2005-ben emelt vádat az ügyészség – visszatérő vendégként magyarázhatta bizonyítványát az ATV különböző műsoraiban. Többek között Juszt Lászlónak, akivel – és Gálvölgyi Jánossal együtt – megrendezheti a humor napja fesztivált, amelyre a kulturális minisztérium még május végén húszmilliós támogatást adott. Nem törődvén azzal, hogy Sast akkor már nem jogerősen elítélték adócsalásért. Ügye korábban is volt: a Budapesti Gazdasági Rendészet 1989-ben vizsgálatot indított az ORI fiktív kifizetései miatt, ebben Sas és felesége is érintettnek tűntek.
Múlt évben még nagy erőket mozgósított a balliberális média, hogy a Mikroszkóp Színpad akkor már adócsalás miatt eljárás alá vont direktora megkaphassa a Kossuth-díjat. A jogosan kirobbanni készülő botrányt elkerülendő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök végül valóban kénytelen volt visszavonatni a legrangosabb hazai kitüntetésre való előterjesztést. Az akkor még nem jogerősen elítélt humorista az egyik nyilatkozatában megkérdőjelezte a magyar bíróság függetlenségét is, és közölte: ha tisztázódik az ügye, akkor a kitüntetést meg kell kapnia, hiszen felterjesztették. Sas Józsefet egyébként két napja próbáljuk elérni – sikertelenül.
A Fővárosi Ítélőtábla szerint Sas József szándékosan és több alkalommal bűncselekményt követett el, ezért szerdán jogerősen elítélte. Egy év két évre felfüggesztett börtönbüntetés, hétrendbeli, minősített adócsalásért enyhe ítéletnek számít. Pikáns részlet, hogy nem sokkal korábban havi bruttó 448 ezer forintos fizetésének száz százalékát szavazta meg neki a fővárosi kulturális bizottság balos többsége Ennek a bizottságnak az elnöke, Bőhm András (SZDSZ) most ezt mondta lapunknak: törvényes ítélet volt, ezen nincs mit vitatkozni, Sas Józsefnek le kell mondania. Hasonlóan vélekedett Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság alelnöke is. – Sas Józsefnek régen le kellett volna mondania, nem csak most, amikor amúgy sem tehetne mást – mondta el lapunknak Csomós Miklós, a kulturális bizottság fideszes alelnöke, majd hozzátette: szégyen a főváros vezetőségére nézve, hogy hagyta idáig húzódni az ügyet. Az ország politikai-erkölcsi romlottságát tekintve kétségtelen, hogy Sas József pere csak a jéghegy csúcsa, s egyébként nemcsak neki, hanem azoknak is távozniuk kell, akiknek a fővárosban és az országos politikában a kegyeltje, kedvence volt. Lemondásuk természetesen azért is szükséges, hogy új korszakot tudjunk kezdeni Magyarországon. A terhes múltat, amelynek egyik szimbóluma a Mikroszkóp igazgatójának ügye, mielőbb le kell zárni. A politikus a távirati iroda tudósítójának hozzátette: önmagában a gondolat is szemérmetlen volt, hogy az évek óta zajló büntetőeljárás ellenére Sas Józsefet tavaly Kossuth-díjra jelölték. Ez a magyar színművészet nagyjainak arculcsapása. Július 31-én minden közhasznú társaságként működő budapesti színház, így a Mikroszkóp Színpad közszolgáltatási szerződése is lejár, lehet, hogy ez a még Sas igazgatása alatt lévő teátrum sorsát is megpecsételi.

Sas Jozsef 2007.jpg