Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ferences vértanúk PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai
2014. március 25. kedd, 09:13

reklam3


"Szemünkkel láttuk, fülünkkel hallottuk" -

ferences vértanútörténetek a 20. századból


Hangjátéksorozat eredeti dokumentumok alapján.


Kriszten Rafael


Szerkesztette E. Román Kata és Kálmán Peregrin.


A főbb szerepekben:

Nagy Anna, Bessenyei Emma, Pápai Erika, Andai Kati, Götz Anna és Borbás Gabi.

Hangmérnök Horváth János,

zenei szerkesztő Dévény Mária,

rendezőasszisztens Varga Zita,

rendezte E. Román Kata.

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=viewmusor&id=335067&ado=1&adonev=bud

 

*

 

Megjelent CD-n a ferences vértanúkat bemutató hangjáték

2014. február 17. hétfő 19:10

A Katolikus Rádió tavaly ősszel sugározta a Szemünkkel láttuk, fülünkkel hallottuk című húsz részes hangjátékot a boldoggá avatás előtt álló hét magyar ferences vértanúról. A mű most CD-n is megjelent, és kapható Margit körút 23. alatti rendház portáján. Ára 1000 forint.

A tanúvallomások és dokumentumok feldolgozásával készült hangjátékban kirajzolódnak az 1944 és 1954 közötti vértanúság-történetek és a korabeli társadalmi körülmények. A százánál több szereplőt negyven színész jeleníti meg, többek között Kubik Anna, Cseke Péter és Lux Ádám.

Kriszten Rafael budai házfőnök, aki később szintén vértanú lett, 1945. május 9-én Budán értesült arról, hogy két rendtársa, Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf 1944 végén vértanúságot szenvedett Újvidéken. Ekkor jegyezte fel: „Imádkozzunk közbenjárásukért!”

Ma, közel hetven év távlatából mindhármukra, s rajtuk kívül még Kiss Szalézra, Lukács Pelbártra, Hajnal Zénóra és Károlyi Bernátra is vértanúként tekint az egyház. Ők nemcsak politikai üldözöttek, hanem az egyházellenesség áldozatai is voltak. A hit harcosai, akiknek szelídsége és hűsége által az Úristen sebet ütött a kommunizmus rendszerén.

A hangjátékot Kálmán Peregrin ferences történész, E. Román Kata, Dévény Mária szerkesztők és Horváth János hangmérnök készítette.

Ferences sajtóközpont/Magyar Kurír

*

Ferences vértanúk (1.)

Aki helyben maradt - Körösztös Krizosztom

 

A magyarországi ferences rend megindította annak a hét szerzetesnek a boldoggáavatási eljárását, akik a második világháború végén, illetve a kiépülő hazai kommunista diktatúra első éveiben szenvedtek mártírhalált. A sorban nyolcadik társuk – Somogyvári Hetény – ugyancsak mártíromságot szenvedett, őt azonban nem vették fel a kanonizálásra jelöltek névsorába. Sorozatunkban majd ennek részleteire is kitérünk. A ferencesek az 1940-es években két rendtartományra oszlottak: a kapisztránus, illetve a mariánus provinciára. A vértanúk többsége a kapisztránusok közül került ki. Körösztös Krizosztom neve alig ismert szélesebb körben, annak ellenére, hogy ma már színpadi mű is emléket állít életpéldájának. A boldoggáavatási eljárás során Kálmán Peregrin ferences szerzetes dolgozta fel a mártírok sorsát.

 

Miután a Délvidéket hivatalosan is visszacsatolták Magyarországhoz a jugoszláv államalakulat 1940-es felbomlása után, a Kapisztrán Szent János nevét viselő rendtartományt felkérték, hogy vállalja az ott élő magyar lakosság lelkipásztori ellátását, s ezért hozzanak létre rendházat Újvidéken. A történelemből jól tudjuk, hogy a ferencesek mindig a nép közelében maradtak, amiért is már a török időkben barátoknak nevezték őket. Azonnal vállalták az újvidéki letelepedést.

Rövid idő alatt megszervezték a környék lelkipásztori ellátását, hitoktatást tartottak mindenfelé, és népmissziókat vezettek, ez azonban nem tarthatott sokáig, mert 1944 őszén – a háborús események során – a szerb partizáncsapatok egyre jobban előretörtek. A Balkánon a súlyos múlt következtében a kommunista ideológia nevében a náci német csapatok és a magyar honvédség ellen harcoló partizánok a katolikus egyházat tekintették egyik legnagyobb ellenségüknek.

Körösztös Krizosztom, e harmincöt éves ferences szerzetes állt az újvidéki rendház élén ebben az időben. Korábban megjárta Amerikát, az ottani magyarok körében végzett lelkipásztori munkát, majd a II. magyar hadsereg kötelékében tábori lelkészként megjárta a Don-kanyart is. A fiatal szerzetest „meggyötört kinézete" miatt a legtöbben „öregbarátnak" nevezték. A veszélyt látva többször felajánlották neki a hazatelepülést, ő azonban az utolsó pillanatban is azt mondta: „Amíg a hívek jönnek a templomba, a pap nem hagyhatja el a rábízottakat!"

A szerb csapatok 1944. október 23-án, éppen Kapisztrán Szent János ünnepén értek Újvidék közelébe. Miután elfoglalták a várost, a partizánok összegyűjtötték a férfilakosságot, köztük több, ugyancsak helyben maradt ferences szerzetest is. Az „öregbarátnak" a partizánok felajánlották, hogy szabadon távozhat Újvidékről, ő azonban ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy engedjék szabadon elhurcolt szerzetestársait. Ezt azonban a Tito-féle csapatok parancsnoksága megtagadta, sőt, Krizosztom atyának is osztoznia kellett a többiek sorsában.

Az internálás napjaiban a szerzetesek gyóntatták és vigasztalták fogolytársaikat. 1944. október 27-én reggel Krizosztom atyát több férfival együtt egy szomszédos barakkba terelték át, s azzal hitegették őket, hogy még aznap hazatérhetnek. Ehelyett bekövetkezett a tragédia. Másnap este nyolc és kilenc óra között – erről adnak hírt a személyes vallomások – a partizánok hangos katonazene mellett agyonverték az embereket. A foglyokat hármasával összekötözték, majd futásra kényszerítették, közben puskatussal ütötték őket. Mindenki úgy tudta, a ferences papot is ekkor verték agyon.

Krizosztom atya azzal, hogy nem távozott Újvidékről, tudatosan vállalta a vértanúságot, a pásztori hűség következményét. Néhány hónappal később Bosznia-Hercegovinában a partizánok harmincnégy – nem magyar származású – ferences szerzetest öltek meg. Ez a tény megerősíti azt a feltételezést, hogy Körösztös Krizosztom halála elsősorban nem a nemzetiségi – magyar-szerb – konfliktus következménye volt, hanem az egyház elleni gyűlölet indította a kommunista partizánokat a vérontásra.



http://ujember.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7672:ferences-v%C3%A9rtan%C3%BAk-1

LAST_UPDATED2