Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Pilvax kávéház története PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai
2014. március 15. szombat, 15:16

A Pilvax kávéház története  Az 1800-as évek elejétől a magyarországi nagyvárosok polgárai új étkezési szokásokat alakítottak ki. Az emberek hozzászoktak a napi háromszori étkezéshez. Ekkor gyökerezett meg a reggeli tea-, kakaó- és kávé­fogyasztás is.  Pesten egyre több helyütt nyitottak kávéházakat. Itt a sütemény és ital fogyasztása mellett lehetőség volt a beszélgetésekre, sőt játékokra is. A  kávéházak hamarosan a társasági élet legfontosabb helyszíneivé váltak. Művészek, diákok együtt vitatták meg az eseményeket.  A pesti ifjúság egyik kedvenc helye a Cafe Renaissance (kafé reneszánsz) volt az akkori Úri utcában, amelyet ma Petőfi Sándor utcának neveznek. A  Cafe Renaissance egyik kávéslegénye Pilvax Károly volt, aki hamarosan a kávéház tulajdonosává vált. A kávéház új neve Pilvax Kávéház lett. Sajnos az eredeti épületet már lebontották, a mai Pilvax Kávéház és Étterem egy másik épületben működik.  A vendégek többféle kávé közül választhattak, mellé kuglófot és kalácsot falatozhattak. Gazdag volt az italválaszték is, többek között limonádét, teákat, fűszeres italokat és mandulatejet is kínáltak.  Ez a kávéház volt Petőfi Sándor kedvence is, ezért 1844-től rendszeresen itt reggelizett. Itt találkozott azokkal a fiatalokkal is, akikkel együtt később megfogalmazták az uralkodóval szembeni követeléseiket. Ez volt az a hely, ahol 1848. március 15-én találkoztak a márciusi fiatalok, innen indultak a városházára, hogy átadják tizenkét pontban megfogalmazott követeléseiket.  Kép: A Pilvax kávéház a forradalom napjaiban  Závodszky Géza-Hermann Róbert: Nemzet születik. Új képes történelem.  Magyar Könyvklub-Helikon Kiadó, Budapest, 1997, 72. oldal.

A Pilvax kávéház története

Az 1800-as évek elejétől a magyarországi nagyvárosok polgárai új étkezési szokásokat alakítottak ki. Az emberek hozzászoktak a napi háromszori étkezéshez. Ekkor gyökerezett meg a reggeli tea-, kakaó- és kávé­fogyasztás is.

Pesten egyre több helyütt nyitottak kávéházakat. Itt a sütemény és ital fogyasztása mellett lehetőség volt a beszélgetésekre, sőt játékokra is. A kávéházak hamarosan a társasági élet legfontosabb helyszíneivé váltak. Művészek, diákok együtt vitatták meg az eseményeket.

A pesti ifjúság egyik kedvenc helye a Cafe Renaissance (kafé reneszánsz) volt az akkori Úri utcában, amelyet ma Petőfi Sándor utcának neveznek. A Cafe Renaissance egyik kávéslegénye Pilvax Károly volt, aki hamarosan a kávéház tulajdonosává vált. A kávéház új neve Pilvax Kávéház lett. Sajnos az eredeti épületet már lebontották, a mai Pilvax Kávéház és Étterem egy másik épületben működik.

A vendégek többféle kávé közül választhattak, mellé kuglófot és kalácsot falatozhattak. Gazdag volt az italválaszték is, többek között limonádét, teákat, fűszeres italokat és mandulatejet is kínáltak.

Ez a kávéház volt Petőfi Sándor kedvence is, ezért 1844-től rendszeresen itt reggelizett. Itt találkozott azokkal a fiatalokkal is, akikkel együtt később megfogalmazták az uralkodóval szembeni követeléseiket.
Ez volt az a hely, ahol 1848. március 15-én találkoztak a márciusi fiatalok, innen indultak a városházára, hogy átadják tizenkét pontban megfogalmazott követeléseiket.

Kép:
A Pilvax kávéház a forradalom napjaiban 
Závodszky Géza-Hermann Róbert: Nemzet születik. Új képes történelem. 
Magyar Könyvklub-Helikon Kiadó, Budapest, 1997, 72. oldal.
LAST_UPDATED2