Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szerelempatak PDF Nyomtatás E-mail
2014. február 27. csütörtök, 09:04

A férfi ott legyen, ahol kell: a tetején -


Szerelempatak - elbűvölő film az életörömről

2014.02.20. - 14:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: a film FB oldala

A férfi ott legyen, ahol kell: a tetején - Szerelempatak - elbűvölő film az életörömről

Az elbűvölő Szerelempatakban 80-90 éves erdélyi bácsik és nénik vallanak szerelemről, szexről, boldogságról. Szívderítő film Erdélyből, egy kis faluban élő idős emberekről, akiknek nem a pénz vagy a vagyon számít, hanem a kortól független szeretet, szerelem, ölelés, nevetés. Ha van egy korty jó pálinka, karéj kenyér és sült szalonna, máris felelevenednek az emlékek, megidéződnek a boldog pillanatok. A nagy sikerre való tekintettel az HBO online filmbázisán, az HBO GO oldalon február 21-től március 2-ig ingyenesen megnézhető a 70 perces dokumentumfilm, s ehhez még regisztrálni sem kell.

Egy film, amiről még sokáig beszélni fogunk. A Szerelempatak az életörömről szól. Bájjal és meghökkentő őszinteséggel mutat be egy kicsiny erdélyi falut, Csíkszentdomokost. 

"Itt száz méter körzetben, ahol én lakom, van húsz-huszonöt özvegyasszony. Őszinte finom kettő-három csak" - mondja Feri bácsi, a falu reménytelen romantikusa, aki felett azért jócskán eljárt már az idő. Vagy mégsem? A film az ő szerelmi kalandozásain keresztül mutatja be a pikáns múltat és a meglepő jelent.

A falusi öregasszonyok rengeteget nevetve, szabadszájúan, egymással összekacsintva tárják fel legrejtettebb titkaikat, vágyaikat, legintimebb gondolataikat. Csodás tájszavakkal, sajátos nyelvjárásban beszélnek az elmulasztott lehetőségekről és a beteljesült szerelmekről. "A szerelem, a csókolózás bolondja voltam egész életemben. Most is az vagyok." - vallja be egyikük.

Szívderítő film Erdélyből, egy kis faluban élő idős emberekről, akiknek nem a pénz vagy a vagyon számít, hanem a kortól független szeretet, szerelem, ölelés, nevetés. Ha van egy korty jó pálinka, karéj kenyér és sült szalonna, máris felelevenednek az emlékek, megidéződnek a boldog pillanatok." - mondja a díjnyertes alkotásról Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

Megdöbbentő, de a szereplők mindent elmondanak, amit hosszú évtizedekig a férjüknek, vagy a feleségüknek sem mertek. A filmből kibontakozik, milyen is volt a férfi-nő viszony 50-60 évvel ezelőtt az erdélyi falucskában. "A férfi ott legyen, ahol kell: a tetején" - összegzi Feri bácsi a lényeget.

"Az elkapott, hát milyen jól tudott höngörőzni az az ember" - emlékszik vissza az egyik néni a régmúlt szerelemre. 

"Hogy nekem milyen mellem volt, ó... Úgy hívtak, hogy a högyös csöcsű lány" - meséli a falu valamikori legszebb lánya, aki 80-90 évesen nem titkolja, beképzelt volt hajdanán. Bárkit megkaphatott, és ki is használta, hogy körbezsongták a férfiak. Nyert szépségversenyt, és járt táncórára. Persze a tánctanár is rámozdult. Megengedte, hogy hazakísérje. "És aztán kísért ötven évig" - fejezi be a történetét, könnybe lábadt szemmel.

"Azelőtt nem volt az, hogy a nyelvünket dugjuk be egymás szájába, jaj istenem!" - meséli az egyik szégyenlősebb szereplő. "Én azt se' tudtam egy jó darabig, hogy mi az élvezés" - fejti ki egy másik özvegyasszony, de nem kell különösebben aggódnunk, hisz "a vén kecske is megnyalja a sót". Az is kiderül: "a világon a legjobb potencianövelő a csalán magja", no meg, hogy mire is jó a disznózsír...

A Szerelempatak tabudöntögető, helyenként arcpirító, mulatságos, de szívszorongató dokumentumfilm.

"Elbűvölő, tele emberséggel, szeretettel, tisztelettel és meglepő vallomásokkal" - mondja a filmről Hanka Kastelicova, az HBO dokumentumfilmekért felelős executive producere.

"Mindent elmondanak. Amit a férjüknek az asszonyok soha, amit a férfiak a feleségüknek soha... De úgy, hogy a kamera kiesett a kezemből!" - mondja Sós Ágnes, a dokumentumfilm készítője.

A film felejthetetlen jelenete, ahogy a falu melletti dombon bepálinkázó, 80-90 éves nénik úgy döntenek, legurulnak a domb oldalán. Közben egymást ugratják, és pont olyan felhőtlenül boldogok, mintha csak gyerekek lennének újra.



Hogy van-e tanulság? "A vágy addig tart, amíg élünk" - összegzi a rendező. 

"Ennél szebb és jobb dolgot az életben nem tudok, mint az, hogy szerelmesnek lenni" - mondja az egyik néni. "Minden fiatalnak azt mondom, hogy amíg jól esik, csinálja. Ne tartogassa, mert, most már..."

Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmje két elismerést is kapott a 25. trieszti filmfesztiválon, emellett Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje is díjat nyert.

A HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Szerelempatak a közönség által odaítélt legjobb dokumentumfilm díja mellett az Espansioni Egylet díját is megkapta.

Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely romániai vidéken egy magyar ajkú faluban készült. "A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi és szexuális kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának" - áll a közleményben.

A Szerelempatakot első ízben a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) mutatták be a nemzetközi közönségnek tavaly novemberben. A film az HBO Magyarország és a Magyar Nemzeti Filmalap tavaly októberben kezdődött hosszútávú együttműködése keretében jött létre, melynek célja egészestés kreatív dokumentumfilmek közös létrehozása. /MTI/

Most ingyen megnézheted!

A nagy sikerre való tekintettel az HBO online filmbázisán, az HBO GO oldalon február 21-től március 2-ig ingyenesen megnézheted a 70 perces dokumentumfilmet. Ehhez még regisztrálni sem kell.

LAST_UPDATED2