Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Titicaca-tó lakói PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2014. január 08. szerda, 09:06

Nádból készült lebegő falu
Az urói indiánok különleges vízi életformája egyedülálló a világon


Ahol a Nap született
A Titicaca-tó az inkák szent tava, a mitológia szerint Tici Viracocha isten itt teremtette meg a Földet, itt született a Nap és itt alkotta meg az emberpárt, hogy benépesítse a világot. A tó nemcsak szülőföldje az inkáknak, hanem a lelkük lakhelye is, ugyanis úgy tartják, hogy haláluk után a lelkük ide tér vissza, a tó mélyére. Egy másik szájhagyomány szerint ezen a vidéken már akkor is laktak emberek, mikor a Hold még nem ragyogott az égen. Egy hatalmas vihar lesodorta ugyanis az égboltról, a földre zuhant és óriási lyukat vájt, ami megtelt vízzel. Bármi is legyen ennek a titokzatos lebegő falunak a története, egy biztos: lélegzetelállítóan gyönyörű.
A Titicaca-tó egyedülálló természeti csoda: négyezer méter magasan fekszik, háromszáz méter mély. Olyan hatalmas, hogy akár New York, Tokió, London, Moszkva és Párizs is elsüllyedne benne. A világ legmagasabban fekvő hajózható tavát az Andok hegycsúcsai között, Peru és Bolívia határán találod, vize elég hideg, általában tíz fokos. A tóba körülbelül harminc folyó vize folyik be, felszínét pedig több mint 40 szigetecske borítja.



Nádból készült lebegő falu
A tó partja mentén élénkzöld totoranádasokat látni, amelyek akár négy méter magasra is megnőnek. Ezekből készültek az úgynevezett úszó szigetek, az urók (így hívják a nádi szigetlakókat) lakhelyei. Szinte elképzelhetetlen, hogy a tó kellős közepén, a vízfelszíntől maximum egy méter magasságban, egy hatalmas nádkupac tetején élnek emberek! Az urók szigetei nem nagyok, mindössze 50-150 négyzetméteresek. Mivel a nádsziget alsó része, ami a vízbe ér, gyorsan rohadni kezd, ezért a lakóknak minden héten pótolniuk kell a „szerkezetet" darabokra tépett, kiszáradt náddal. Bármilyen hihetetlen, de ezeken az ingatag szigetecskéken még épületek is vannak – nádból készült kis házikók állnak rajta, sőt, van olyan is, ahol mini templomot is találni, természetesen az is nádból készült.


Veszélyben a fellegvilág
Sajnos a Titicaca-tavat is ökológiai katasztrófa fenyegeti. Az elmúlt esztendők aszályos időjárása miatt a tó vízszintje másfél métert apadt. De ami még ennél is elkeserítőbb, hogy az amúgy is sekély Punói-öbölbe naponta körülbelül tízezer köbméter szennyvíz ömlik – ezt pedig a tó már képtelen feldolgozni. A perui és bolíviai kormány most azon fáradozik, hogy kitalálja, hogyan menthető meg a növény- és állatvilág, és hogy korszerűsíthető a szennyvíztisztítás.


Érdekesség:
A Titicaca-tó egyik szigetén, a Taquile szigeten minden évben új polgármestert választanak, kézfeltartással. A polgármester abban az évben minden férfi munkát elvégezhet, de nem köthet! A férfiak és a nők kedvenc hobbija ugyanis a fizikai munkán kívül a kötés – pulóvert, sapkát, díszes kabátokat készítenek. A férfiak a nőknek, a nők pedig a férfiaknak.
Az is nagyon érdekes, hogy mielőtt a férfiak megnősülnek, két évig együtt élnek saját házukban a választottjukkal. Ha egyszer összeházasodott egy pár, soha többé nem válhatnak el. A férfiak által kötött holmi minősége egyébként a férfiasságukat is mutatja. A házasság előtt ugyanis kötniük kell egy sapkát, amit a kiválasztott nőnek meg kell töltenie vízzel. Ha ezen átfolyik a víz, azt jelenti, hogy a férfi éretlen a nősülésre. A legényeket a sapkájuk színe különbözteti meg a nős férfiaktól. A polgármester díszes fejfedőben jár, ebből csak egy van a szigeten, így mindenki könnyedén felismeri.

+


Titicaca-tó víztérfogatát tekintve Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, Bolívia és Peru határán az Andokban. A Balatonnál tizenháromszor nagyobb, és közel 4 ezer méter magasan fekszik. Az uros indiánok nagyjából kétezren lehetnek, és a Titicaca tavon a saját maguk által készített szigeteiken élnek, amelyeket a tavon növő totora nádból készítik. Az alap a gyökérzet, erre szövik rá nádból az újabb rétegeket, amelyeket folyamatosan cserélni kell, mert a víz miatt elszaporodnak bennünk a paraziták. A nádszigeteket kötéllel rögzítik, de nagyobb viharok után megtörténhet, hogy az indiánok arra ébrednek fel reggel, hogy a szigetük darabokra tört.

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

Nádszigetek a Titicaca-tavon

LAST_UPDATED2