Payday Loans

Keresés

A legújabb

Gloria victis PDF Nyomtatás E-mail
2013. november 04. hétfő, 08:13

Gloria victis 1956
Az 1956-os magyar szabadságharc költői visszhangja a nagyvilágban


TARTALOM, ZÁRÓSZÓ, POSTSCRIPT




A hálózatos verzió megnyitása  Open the online version

Tartalom

A Kiadó előszava
Publisher's preface

Albert Camus
A magyarok vére
The blood of the Hungarians
Le sang des Hongrois
Das Blut der Ungarn
Sangre Húngara

Európa (Europe)
Norvégia - Norge (Norway)
Svédország - Sverige (Sweden)
Dánia - Danmark (Denmark)
Finnország - Suomi (Finland)
Németország - Deutschland (Germany)
Ausztria - Österreich (Austria)
Svájc - Schweiz (Switzerland)
Egyesült Királyság - United Kingdom
Hollandia - Nederland (Holland)
Belgium - Belgique (Belgium)
Franciaország - France (France)
Olaszország - Italia (Italy)
Spanyolország - España (Spain)
Portugália - Portugal (Portugal)
Görögország - Ellas (Greece)

Észak-Amerika (North America)
Egyesült Államok - United States (USA)
Kanada - Canada

Dél-Amerika (South America)
Brazilia - Brasil
Uruguay - Uruguay
Argentina - Argentina
Chile - Chile
Honduras - Honduras
Salvador - El Salvador
Martinique - Martinique

Ausztrália (Australia)
Ausztrália - Australia

Ázsia (Asia)
Malájzia - Malaysia
Vietnám - Vietnam
Thajföld - Thailand
Nemzeti kína - China
Törökország - Türkiye (Turkey)

Afrika (Africa)
Algéria - Algérie (Algeria)
Nigéria - Nigeria
Kenya - Kenya

A vasfüggöny mögötti költők visszhangja
(The response of poets from behind the iron curtain)
Észtország - Eesti (Estonia)
Lettország - Latvija (Latvia)
Lengyelország - Polska (Poland)
Csehország - Cesko (Czech)
Szlovákia - Slovensko (Slovak)
Románia - România (Romania)
Jugoszlávia - Jugoslavija (Yugoslavia)
Bulgária - Balgaria (Bulgaria)
Kozákok - Kasakija (Cossack)
Ukrajna - Ukrajina (Ukraine)
Oroszország - Rossija (Russia)

Függelék (Appendix)



Képtalálat a következőre: „gloria victis könyv”

Zárószó

Gloria Victis: "Dicsőség a legyőzötteknek" című kötet csupán formailag költői antológia, lényegében azonban több: nemzetek, népek lelkiismeretének és együttérzésének dokumentuma, a széles világ tanuságtétele az 1956-os magyar szabadságharc eszméi mellett.

Nem magyarok beszélnek itt magukról, igazságukat és fájdalmukat a világ költői és művészei tolmácsolják, akikben visszhangot vert a budapesti forradalmi rádió utolsó üzenete: "Mi most meghalunk Európáért": meghalunk a szabadságért, a világ szabadságáért.

Tíz év óta sokféle hangon szóltak a forradalomról a világsajtó nagy kommentátorai, a jelenkor történetírói és filozófusai, de mégis a legmélyebb emberi vallomást a kortárs költők tették. Ők a történelem igazi krónikásai és e verseik túlélik a kort, amelyben a zsarnokság tombolt.

Tudjuk, gyűjteményünk nem teljes. Nagyrészt hiányzik az antológiából a ma is elnyomás alatt élő népek visszhangja. Költőik a száműzetésben pedig csak töredékét adják vissza mindannak, amit nemzetük érez. A diktatúrák szigorúan elrejtették a világ elől azt a tényt, hogy a magyar forradalommal az elnyomott népek mennyire együtt éreztek. Mégis kiszivárgott hire és rövidesen megtudtuk: Varsóban egész sorozat vers jelent meg nyomtatásban s Moszkvában is megérezte az orosz ifjúság a tenger rengését. Illegálisan megjelent litografált verseskötettel adtak visszhangot ("Phönix" Moszkva, 1961.) s csempészték át a diktatúra határán a fájdalom, a szolidaritás tanuságtételét, az utolsó "romantikus forradalom" mellett. Ugyanaz az orosz lélek szólal meg e verseikben, mely a megszálló katonáik kezéből a forradalom napjaiban kivette a fegyvert s a felkelő nép oldalára állított sokakat, akik soraink közt haltak meg. Ismeretes, hogy a zsarnokságnak új seregeket kellett küldenie szabadságharcunk leverésére.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy túl az aknamezőkön, a többi keleteurópai országból még sok ilyen vers kerül elő egyszer, amellyel az utókor kiegészíti majd ezt a gyűjteményt..

http://mek.oszk.hu/03900/03955/index.phtml#

 

p.s.:

szamizdatban...

Képtalálat a következőre: „gloria victis könyv”

Gloria victis 1956-86

A MAGYAR OKTÓBER KÖLTŐI VISSZHANGJA A NAGYVILÁGBAN


ELŐSZÓ

Régi adottságát törleszti most a magyar szamizdat-könyvkiadás, amikor több mint húsz év késéssel, a forradalom 31. évfordulójára megjelenteti a GLORIA VICTIS című verseskötetet, amelynek alcíme "Az 1956-os magyar szabadságharc költői visszhangja a nagyvilágban". A versek összegyűjtése, magyarra fordítása és fordíttatása óriási munkát és nem kis pénzáldozatot igényelt. A pénzt a magyar emigráció adta össze (a támogató szervezetek és személyek neve a 431-432. oldalon olvasható), a fordítások jelentős hányadát, a szerkesztést és a szervezőmunka oroszlánrészét Tollas Tibor végezte - az ő fáradhatatlan, kitartó erőfeszítése nélkül ez a könyv soha nem születhetett volna meg.
Az első kiadást 1966-ban - a tizedik évfordulón -, a második kiadást pedig egy újabb évtized elmúltával az emigráció Nemzetőr c. lapja jelentette meg Münchenben. 1986-ban, a 30. évfordulón Bécsben adták ki a kötet rövidített változatát. A mostani, budapesti szamizdatkiadás tehát már a negyedik a sorban és - kisebb korrekcióktól eltekintve - az eredeti kiadás pontos hasonmása, csupán a "Zárószó" szövege módosult kissé és magyar jegyzeteket (az eredeti kiadásban is szereplő angol nyelvű bibliográfia fordítását) nem egészítettük ki a szerzők életrajzának újabb adataival, mint ahogyan nem vettük fel a kötetbe a magyar forradalomról az elmúlt húsz évben született újabb külföldi költeményeket sem.
1966-ban - a GLORIA VICTIS első megjelenésekor - Magyarországon csend volt, de a hatalom tévedett, ha azt hitte, akasztófájával kitörölhette a forradalmat a nemzet emlékezetéből. 1956 céljai soha nem voltak aktuálisabbak, mint ma, amikor az uralmon lévők ismét válságba sodorták az országot. Már nincsen csend Magyarországon, s a válságból kivezető út keresésekor mind többen elevenítik fel a forradalom igazi történetét. Október 23-án évek óta megemlékezést tartanak a fiatalok, s nekik ajánlja a GLORIA VICTIS első magyar kiadását a "Magyar Október" szabadsajtó

 

 


+

Képtalálat a következőre: „gloria victis könyv”

Képtalálat a következőre: „gloria victis könyv”

 

 

 

LAST_UPDATED2