Payday Loans

Keresés

A legújabb

Moggi egy mocskos csaló! PDF Nyomtatás E-mail
26. Sport plusz grundfoci és a profi élsport
2013. október 14. hétfő, 06:43

 

Műsorvezető, szerkesztő, kritikus, szakkommentátor – Puzsér Róberttel, a magyar Juventus szurkolói közösség talán legvitatottabb szerepelőjével beszélgettünk.

 

Egyik klubtagunk mondta azt Puzsér Róbertől, hogy olyan, mint maga a Juventus: vannak, akik szeretik, vannak akik utálják, de mindig, mindenkinek megvan róla a maga véleménye. Stílszerűen a Juventus Aréna előtt faggattuk a Csillag Születik egykori sztárját, aki a Juventus Club Hungary társaságában tekintette meg az olasz bajnoki címvédő Milan elleni mérkőzését.

Puzsér a JuventusFC.hu-nak nyilatkozott, s először a Juventus Bajnokok Ligája szerepléséről kérdeztük: „Tavaly is hasonlóképp kezdünk, talán ez a csoport nehezebb, de továbbra is azt mondom, hogy nem lesz gond a továbbjutással, a Real Madrid ellen idegenben kell egy X, hazai pályán pedig nyerni kell – több hibának helye nincs! Fájdalmas volt a koppenhágai mérkőzés, de legalább ennyire fájt a két Verona elleni meccsen a két bírói tévedés, ráadásul mindkettő a mi javunkra, s ez rossz időket idézett fel bennem.”

A kritikus ezt követően rátért a Hellas Verona, és a Chievo elleni meccsre, szerinte egyiken sem érdemelt győzelmet Antonio Conte csapata: „Nagyon nem szeretem, mikor érdemtelenül szerezzük meg a három pontot: a Hellas ellen egy lesgóllal nyertünk, a Chievo ellen pedig egy szabályos gólt nem adtak meg az ellenfélnek – mit sem számít, hogy a meccs képe alapján ki érdemelt győzelmet, sajnos ez az igazság! Sosem esik jól így nyerni, számomra elmúltak azok a Moggis idők, és én nem sírom vissza őket.”

A Juventust a Calciopoli botrány során a másodosztályba száműzték, és két bajnoki címet elvettek a csapattól. Puzsér a 2006-os eseményekről is beszélt:„Nem értek egyet a Calciopolival, de Moggi ténykedésével sem…a legkevesebbé sem! Moggi egy mocskos csaló volt, egy szélhámos gazember maffiózó! Örülök, hogy megszabadultunk tőle.” Tehát akkor rossz döntés volt Nedved, Trezeguet, Viera leigazolása? – kérdezte tőle oldalunk szerkesztője. „Nem számítanak rossz igazolásnak, de nagyon rossz húzásnak számított például a bírókat bezárni az öltözőbe. Moggi neve kapcsán mindig az igazolásait emlegetjük, de sosem füzük hozzá a Serie B-t. Voltak nagyon jó döntései, elég például Inzaghi és Zidane eladását, vagy Thuram, Nedved, Buffon megvásárlását említeni, de nem kellett volna a bírókkal azt csinálni, amit. Moggi szégyent hozott a Juventusra, és nem szeretnék még egy olyan csalás-szériát, mint ami Moggi nevéhez fűződik!”

Bírósági jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy az Internél Massimo Moratti és Giacinto Facchetti hasonló tevékenységet folytatott, ám ők az elévülés ténye miatt nem kerültek felelősségre vonásra: „Mit érdekel engem az Inter? Söprögessenek ők a házuk táján, ha csalnak, vagy ha megússzák, én nem csodálkozom. Az, hogy a Milan csalt abban a szezonban, amelyben kvalifikálta magát arra a BL idényre, amit később megnyertek, az jellemző rájuk. De ezek nem kínosak, azonban a Juventus és a Moggi maffiózó módszerei azok-azok, és számomra ezek felvállalhatatlanok! Ki kell mondani egy az egyben: Moggi csalt! És ez nem menti fel sem Morattit, sem Gallianit, és nekünk nem az a dolgunk, hogy a riválisok szennyesével takarózzunk. A riválisok csalnak, innen ismerjük fel őket, de nekünk nem szabad, nem ez a stílusunk. Berlusconi viszont még az egykori sportigazgatónknál is nagyobb bűnöző, egy Mussolni, míg Moggi csak egy kis Corleone.”

Antonio Conte többször lenyilatkozta, hogy Olaszországban mindenki a Juventus ellen van, és a Bianconerit akarja megverni, de Robi szerint ez így teljesen normális: „Természetes, hogy mindenki minket akar megverni, mert mi vagyunk a legjobbak. Ez így van rendjén, akarjon is mindenki minket megverni, esküdjenek össze nyugodtan. De akkor is mi leszünk a bajnokok!”

Jelenleg úgy tűnik, hogy a torinóiak első számú riválisa az a Roma lesz, amely Francesco Totti vezetésével az Intert is legyűrte a hétvégén: „Az, hogy Totti momentán mekkora formában van, jól mutatja azt, hogy mekkora világklasszisról beszélünk az esetében, és hogy mi mindent kihozhatott volna a karrierjéből, hogy ha rendesen edzett volna a húszas éveiben, mert most már az erőnléte nincsen azon a szinten, de a technikája semmit sem kopott. Hogy Del Piero jobb lenne nála? Ezen a szinten már nincs különbség, természetesen az én szívem Del Pieróhoz húz, de Tottit is el kell ismerni, azonban nem egyértelműen szerepelnek ugyanazon a poszton, a római egy klasszikus irányító, aki csatárként is bevethető, míg Ale egy secunda punta.”

Az olasz közvélemény szerint – élen természetesen a Juventus- ellenes szekcióval, a Corriere dello Sporttal, valamint a La Gazetta dello Sporttal – Gianluigi Buffon megindult a lejtőn, és hamarosan gondolni kell a Bianconerinek a pótlására: „Van abban igazság, hogy Buffon kiégett. Gigi felett lassan eljár az idő, már nem a régi, láthattuk a Hellas Verona „szabályos” góljánál is, hogy azt a lövést meg kellett volna fognia. Az, egy 5-6 évvel ezelőtti Buffonról nem pattant volna ki. És ne feledjük: Buffon van a Juventusért, és nem a Juventus Buffonért. Giginek az a feladata, hogy amíg tudja, szolgálja a Bianconerit a legmagasabb szinten, és ha már nem tudja megoldani, adja át a helyét annak, aki fiatalabb és jobb nála. Hamarosan jöhet Leali.”

Végül, de nem utolsó sorban a Rossoneri büntetőiről kérdeztük Puzsért. Massimo Allegri csapatát „RigoreMilan”-ként („BüntetőMilan”) is emlegetik Olaszországban azok után, hogy szinte minden mérkőzésükön tizenegyeshez juttatja őket a játékvezető – legyen szó akár egy bajnokiról, akár egy BL-meccsről: „Nem csak most kapnak ennyi büntetőt, hanem évek óta folyamatosan. Tavaly, tavalyelőtt, egyhuzamban…ez már egy tendencia, hogy a Milannak folyamatosan befújnak mindent. Emlékszem még két éve, mikor bajnokok lettünk, hogy a Rossoneri 11 büntetőt kapott a szezon során, míg mi 1-et, amit Vidal ugye ki is hagyott. Hogy a Milannál olyan idők járnának, mint a Juvénál Moggi idején? Úgy vélem, hogy minden segítséget megkapnak a bíróktól hosszú-hosszú évek óta, tulajdonképpen az Inter leáldozásától kezdve, ugyanis nekik volt egy nagyon jól alásegített 4 évük, azóta pedig a Milant pártolják a bírók. Sajnos egész Olaszország ilyen, ez egy maffia-közeg, itt nem tiszták a meccsek, és ez nagyon-nagy problémának számít, hiszen az olasz futball nemzetközi versenyképességét is hátráltatja.”

Kamanczi Patrik interjúja, és írása

LAST_UPDATED2