Payday Loans

Keresés

A legújabb

A gyógyító tökmag PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. október 04. péntek, 07:13

NE a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd! Ismerd meg és használd a növényekbe kódolt ŐSI tudást!

A gyógyító tökmag


A törökök szerint a tökmag Isten zsebéből potyogott a földre, és annál egészségesebb dolog nincs a világon….nos, szerintem is szerfelett egészséges.


A legjobb a marhatökből kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztottak az emberek, elejét véve számos betegségnek. 

/Viszont ha megpirítjuk, savassá válik a kémhatása. Így én sosem teszem ki ennek az eljárásnak./

A tökmagból nyert tökmagolaj szintén nagyon egészséges. A lehántolt maghéj eltávolítása után a tök magjából kíméletes módon hidegen préselt olaj. Magas telítetlen- és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmánál fogva javasolt a szervezet testi és szellemi teljesítőképességének fokozására. Természetes E-vitaminban gazdag. 

Köszvény ellen: 
Az esszenciális zsírtartalmának köszönhetjük a tökmag vértisztító hatását, így a köszvény kitűnő ellenszere lett, hiszen ahol tökmagot fogyasztanak ott, tököt is. Az esszenciális olaj serkenti az A vitamin felszívódását. 

Orsógiliszta és galandféreg ellen: 
Mindkettő eléggé veszélyes élősködő, amit az ember is könnyen elkaphat, megszabadulni azonban már sokkal nehezebb. Ha már más nem segít, próbálkozzunk meg a tökmaggal. 

Prosztata megnagyobbodásra: 
Különösen napjainkban igen csak gyakori a prosztata gyulladás, vagy megnagyobbodás. Sajnos ezt a jelenséget a helytelen táplálékunknak köszönhetjük, és annak, hogy sok eleségünk, az idő múlásával kifogyott életünkből. Ilyen a tökmag is, hiszen amíg fogyasztották az emberek, ismeretlen volt ez a betegség. Igaz, a táplálék is más volt. Aki teheti próbálkozzon enyhülést találni a tökmagban. 

Azt mondják a tökmag a legjobb nyugtatószer. Ennek nem tudni, vannak-e orvosi bizonyítékai de sokan esküsznek arra, hogy serkenti a gondolkodást.

A telítetlen zsírsavak megelőzik az elhízást, csökkentik az agyér-elmeszesedésre való hajlamot.

Jó tökmag rágcsálást kívánok!

SZÓBONCTANA:

TÖK – Kúszó indájú, tölcséres sárga virágú, kobaktermésű mezőgazdasági növény. [MÉKSZ: szláv] A TÖK gömbölyű, kerek keresztmetszetű. A KÖR, a kerekség, a gömbölyű fogalma a kezdetekkor a GÖRdülő KŐ képi látványából alkottatott. Itt kell keresni a TÖK szó eredetét. A TÖK görgethető, mint a TEKe. Belseje kivájva TOKként is szolgálhat. Munka – TÁK, TÉK – folytán felhasználható, eledel készíthető belőle (tokány). A szó fordított alakja KÖT, amely más jellemzőket is leír. A TÖK KÖTve van a TŐhöz, a szárhoz. A CzF Szótár szerint: „Minthogy a tökről vett hasonlatok gömbölyü testekre vonatkoznak; innen legvalószínübb, hogy e gyökszóban alapfogalom a gömbölyüség, s ennélfogva rokonságban van a szintén valami gömbölyüt jelentő, és hasonló gyökhangu teke, csök, csög, gyök, csok, csokor, tok, dok, továbbá a puffadtat jelentő döddő, tűgy, tüdő, tüttös, döme, dömsödi, dundi stb. szókkal.” Hogy ez szláv? Örökség gyanánt kapták. Kolumbán Sándor

Sándor Ősmag(yar)-nyelvi Értelmező Kéziszótára csak itt kapható Magyarországon: