Payday Loans

Keresés

A legújabb

BÁN JÁNOS PDF Nyomtatás E-mail
2013. szeptember 30. hétfő, 10:27

Aranykor : Bán János

http://www.youtube.com/watch?v=WQtgqNdaCxk

Bán János (Győr, 1955. október 4. --) Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjjal kitüntetett színművész, a Katona József Színház alapító tagja; a cseh és szlovák nyelvterületek egyik legnépszerűbb külföldi színésze.

Tizennégy évesen szülővárosában, a Kisfaludy Színházban jelentős szerepet alakít a Musa Dagh negyven napja című darabban. A bemutató időpontja: 1970. [áÁprilis 3.]] Az előadást Várady György rendezte. A színlapon találkozhatunk - többek között - Nagy Attila, Herendi Mária, Magda Gabi, S. Tóth József, Patassy Tibor és Solti Bertalan nevével is.
1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Horvai István és Kapás Dezső növendékeként. Első szerződése a Pécsi Nemzeti Színházhoz köti. Egy szezonnal később már a Győri Kisfaludy Színház tagja. Egy stúdiószínházi előadáson mutatkozott be a győri közönségnek. Nádas Péter, Takarítás című darabjában nyújt emlékezetes alakítást. A Kisalföldi városban szerepel először Hrabal műben. A Bambini di Prága című produkcióban Nullicseket, a festőt alakítja.
1982-ben egyik szereplője, Salamon Suba László főiskolai vizsgarendezésének, a Stílusgyakorlatok-nak. Az ekkor alakult, repertoár gondokkal küzdő Katona József Színház a darabot műsorára tűzte. A bemutató 1982. október 23-án volt. 1987. január 29-ig százkilencvenhét alkalommal láthatta a "Katona" közönsége. A hatszázas előadásszámot túllépő produkció 2011-ben is látható a Komédium Színházban illetve más, vendég helyszíneken.
Az 1982/83-as szezonban a szolnoki Szigligeti Színház színlapjain találkozhatunk nevével. Többek között, Fejes Endre Vonó Ignác című művében a címszerepet játszhatta el a tiszaparti városban. Vidéki színészként a Legjobb férfialakítás díját is megkapta ezért a szerepért.
1983-tól szerződtetett művésze lett a Katona József Színháznak. Ilyen státuszban először a Spiró György Imposztor című darabjában láthatta a nagyérdemű. 2011-ig több mint félszáz bemutató szereplője volt, köztük Hlesztakovot alakította, Gogol: A Revizor című drámájában. Szereplője a 2011-ben is repertoáron szereplő, több mint háromszázszor előadott darabnak, a Portugálnak is.
A "Katonával" öt világrész, számos országában vendégszerepelhetett, többek között a nagy szériát megélt: Három nővér, az Ivanov szereplőjeként.
Szerepet kapott az 1984. május 31-én bemutatott, Jiří Menzel által rendezett darabban, a Szarvaskirály-ban. A világhírű rendező -- ezt követően -- meghívta Az én kis falum című film főszerepére (Otík). A film Oscar-díj jelölésig jutott, a legjobb külföldi film kategóriában. A művész ezt követően számos csehszlovák, a rendszerváltás után szlovák filmben kapott szerepet. A nyelvterület egyik legismertebb, legnépszerűbb külföldi művésze. 2011. március 13-án Prágában a Trebbia Európai Díjjal tüntették ki. A laudációt Jiří Menzel tartotta. 2011 júniusában, Életműdíjjal -- A színészi küldetés díjával / Actor's Mission Award tüntették ki a (Szlovákiai, trencsénteplici Art Film Fest-en.
Bán János 2011-ben is az egyik legtöbbet kísérletező, legtöbbet vállaló színművész. Vendégként rendszeresen fellép a Centrál, a Kolibri és a Magyar Színházban. Főszereplője a "Katona, Sufnijában" játszott, "Most kényszerítlek, válaszolj" című Pilinszky költői estnek.
Fia, Bán Bálint 2013-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, gyakorlati idejét a Katona József Színházban tölti. A 2013. január 25.-én bemutatott Rükverc című darab két fő szerepét, apa és fia játssza.


*

ZÁRÓRA

http://www.youtube.com/watch?v=

KJf5rr6BZeQ&list=UUYI2Jbc_NLfSMLA_Ts6V4ZA

 

*

 

Kispolgárok / Bán János és Bezerédi Zoltán

http://www.youtube.com/watch?v=li5yz-9S1YE

 

LAST_UPDATED2