Payday Loans

Keresés

A legújabb

A meggy PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. június 21. péntek, 20:26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A meggy igazi jótétemény az emberi szervezetnek

Már másfél csészényi meggy elegendő ahhoz, hogy 12 óra időtartamra megnőjön a szervezetben az antioxidánsok pozitív hatása, csökkentve azokat a rizikófaktorokat, amelyek gyulladáshajlamot, és ezzel - például - szívbetegségeket - idéznek elő. A kedvező hatás elsősorban a meggyben található öt speciális antocianinnak köszönhető, amelyek a gyümölcs piros színét adják.

A Michigan Egyetem kutatói számoltak be erről a hatásról korábban, a Kísérleti Biológusok 2009. évi, New Orleans-i találkozóján. Kísérleteik során tizenkét egészséges felnőtt ember - 18 és 25 év közöttiek - fogyasztottak el másfél, illetve három csésze mélyhűtött meggyet. A kutatók ezután meghatározott időközönként vér- és vizeletmintát vettek tőlük, és elemezték: megállapították, hogy a gyümölcs antioxidánsai bejutnak a véráramba, és ott 12 órán keresztül jelentős aktivitást fejtenek ki.

Korábbi, állatokkal végzett kísérleteikkel azt is kimutatták, hogy a meggyet is tartalmazó diéta csökkentette a vér koleszterinszintjét, a vérzsír (triglicerid) szintet. Sőt, 14 %-kal kisebb lett a testsúly és kevesebb a hasi hájréteg.

"Igazán remek dolog, ha egy ízletes gyümölcsről derül ki, mennyi kedvező hatással rendelkezik. Ami tovább hangsúlyozza a teljes értékű táplálék fontosságát a napi táplálkozásunkban" - mondta Sara L. Warber, a Michigan Egyetem Integratív Medicina intézetének társ-igazgatója, a kutatás vezetője.

Bővebb adatok a meggyről:

Tápanyagértéke: Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van.

Gyógyhatása: A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.

Hormonelégtelenség az öregedés első jele, amikor a test természetes hormontermelése csökken. A hiányt szintetikus hormonokkal, gyógyszerekkel igyekeznek pótolni. A szintetikus gyógyszereknek mellékhatása azonban sok nőnél problémát okoz. Csuklófájás, hajhullás, súlygyarapodás, emésztési problémák, memória zavar, trombózis, depresszió, stb. Ezért ha csak lehet, természetes úton próbálunk hozzájutni az ösztrogénhez, amelyeket a növények termelnek. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát férfiaknál, nőknél egyaránt.

Emésztést serkentő: A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

Szív: A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.

Véredény probléma: A véredény problémát az erekben való idegen anyag lerakódása és az erek megvastagodása a rugalmasság elvesztése jelenti. Minél több a lerakódás, annál gyengébbek az artériák, valamint annál kevesebb kapilláris erecskénk működőképes. Ha az ereket megtisztítjuk és ebben a meggy nagy segítségünkre lehet, hiszen savtartalmával, ami lúgos hatást vált ki a vérben, a kapilláris ereket is újra megnyithatja.

Vér körforgása: Ha kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet, a vértisztító munkájával a vér körforgására is hat. Ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út.

Veseműködést serkentő: A vese az, amelynek vékony finom erecskéi először dugulnak el. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a vese működése is megélénkülhet és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódott víz eltűnik a vizelettel.

Ödéma: Közismert az, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amelyet teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vizet kihajtani.

Alacsony vérnyomás: Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. Az alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a vérünkben semmi zsír lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de ugyanakkor emelkedő koleszterin szintünk. A meggyben van elegendő vas és egyéb ásvány, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt.

Szájbetegségek, laza fogak: Ezek a betegségek a C vitamin hiányára utalnak. Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem fogyaszt elegendő C vitamint, azért lazulnak ki a fogai, inkább arra utal, hogy a kellő tápanyag nem szívódik úgy fel, ahogyan kellene. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa.

Légzőszervi panaszok: A légzési problémák megoldásában is sikeresen működik közre a meggy, mert sok A vitamint tartalmaz. Az A vitamin nemcsak a légzőszervek nyálkahártyáit gyógyítja, de serkenti az immunrendszer munkáját is. A légzési panaszokban is segít a meggy, amelyeket a túlfogyasztás okozhat. A tele gyomorban a bomlás következtében gázok keletkeznek, és nyomják a rekeszizmot, amely a tüdőre illetve a szívre gyakorol nyomást. A meggylé savas tartalma serkenti az emésztést, és hamarabb bekövetkezik a megkönnyebbülés.

Meghűlés: A meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki kehet lábalni a betegségből, ami nem kis dolog, különösen a terhes nők számára. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes környezetében fordul elő a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el, és az immunrendszerünk működését segíti elő.

A legjobb antioxidáns: A meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint biofklavon. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabadgyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsira olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.

Elkészítési mód: A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánérő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak indul. A meggy lé a legkitűnőbb ital, amit valaha is fogyaszthatunk. Megadja az alap ízt más gyümölcsnek is. A legjobb, ha magában fogyasztjuk, ha betegséget akarunk gyógyítani vele. Naponta három-négy pohárral elegendő. Elkészíthetjük vágógéppel, amit úgy kapunk, hogy a kimagozott gyümölcsöt pépesítjük, s azt gézen leszűrjük, vagy anélkül fogyasztjuk. A meggyet nem jó vízzel keverni, elvész az eredeti íze.

fittelet.hu

LAST_UPDATED2