Payday Loans

Keresés

A legújabb

A zöldborsó PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. május 03. péntek, 06:45

Zamatos TEReMtÉSZET: A zöldborsó 

A borsó őshazája Közép-Ázsia - Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig. Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is.

A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították.
A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek" nagy lakomák végén, titokban csipegették. Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először.
A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani.

A termékenység egyik jelképe is volt.

Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit. A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.


A borsónak három étkezési alfaja ismert:
A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Inkább szárításra, hántolásra (sárgaborsó) használják.

A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad. Víztartalma magasabb.

A cukorborsó kevésbé ismert. Laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.


Élettani/táplálkozástani hatása:
A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.

Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.

Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.



Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
Kemény, átlagos méretű, élénk középzöld színű hüvelyeket keressünk. Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót. A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.

Hazatérve minél hamarabb dolgozzuk fel, különben elveszti édességét. Hűtőben laza papírzacskóban 1-2 napig tárolhatjuk. Megtisztítva jól fagyasztható.



Hogyan használjuk fel?
A zöldborsót éretlenül fogyasztjuk. Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is.

Nem érdemes sokáig főzni - egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.

Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával. Íze jól illik a csirkéhez, mandulához.

Termesztési tanácsok:

A kifejtőborsót egyenletesre elmunkált, előző ősszel komposzttal enyhén dúsított talajba már viszonylag korán, március elejétől vethetjük. A hasonló talajigénnyel fellépő velő- és cukorborsó hőigénye magasabb, ezért ezeket általában csak április elején lehet elvetni.

Ne vessük önmaga után 3-4 évig ugyanarra a helyre, valamint hagyma- és babfélék, illetve burgonya közelébe. Jól megfér az édesköménnyel, a hónapos retekkel és a káposztafélékkel. Túl közel azonban mégse vessük ezekhez, hiszen a gyors fejlődésű, kaccsal kapaszkodó borsó könnyen eluralkodhat a lassúbb növekedésű szomszédain.

Érdemes támrendszerről gondoskodni, különösen a nagyra növő fajták esetében. Megoldhatjuk úgy, hogy két sort egészen közel vetünk egymáshoz: ekkor a fejlődő növényeket egymásra hajtjuk, de célszerűbb a két sor közé egy erős hálót kifeszíteni, amelyre a növekedés során folyamatosan ráigazítjuk a borsót.

Virágzáskor és a hüvely kezdeti fejlődése során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról.

A hüvelytermést összefurkáló borsómoly ellen a korai vetés lehet a megelőző lépés. A betegségek megelőzéseként kerüljük a túlzott tápanyagellátást, amely laza szövetűvé, kevésbé ellenállóvá teheti a borsót. Szüreteléskor a borsó gyökerét feltétlenül hagyjuk a talajban. A letermett növényi szár értékes nitrogénforrás: a veteményesben talajtakarásként használhatjuk, vagy tegyük a komposztdombra.

LAST_UPDATED2