Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az aranyvessző PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. április 23. kedd, 20:40

NE a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd! Ismerd meg és használd a növényekbe kódolt ŐSI tudást!

Az aranyvessző, közönséges népies neve:
aranyos ruta, jágerkender, erősrojt, aranyos istápfű, aranyvessző

Levelei fűrészes szélűek, az alsók lándzsásak, szárnyas levélnyelűek. A felső levelek keskenyebbek, ülők. A fészkek karcsú, felálló bugavirágzatot alkotnak. Az egyes fészekvirágzatok 6-10 mm hosszúak, a nyelesvirágok száma 6-12, amelyek jelentősen hosszabbak a fészekpikkelyeknél.
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Elterjedése leginkább vágások mellett, ligeterdőkben, gyomtársulások területén jellemző. Dísznövényként kertekben is megtalálható.

Aranyvessző, közönséges elterjedése:
Vágások, ligeterdők, gyomtársulások. Európa, Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia.
Hogyan gyűjtsük az aranyvessző, közönséges gyógynövényt?
Gyógyászati célokra a növény szárának virágos részét hasznosítják, amelynek gyűjtési ideje a nyári hónapokra (június-augusztus) esik. A gyűjtést a virágzás megkezdésekor kell elkezdeni, mert leszedve a virágzat még tovább fejlődik.

Aranyvessző, közönséges hatóanyagai:
Triterpén-szaponinok, flavonoidok, fenolglikozinok, mint leiokarpozid és virgaureozid, illóolaj, dikafeoil-kínasav.
Milyen vegyületeket tartalmaz az Aranyvessző, közönséges?
Az aranyvesszőfű triterpén szaponinokat, flavonoidokat, illóolajat, fahéjsav származékokat tartalmaz.

Aranyvessző, közönséges felhasználása:
A közönséges aranyvessző mindenekelőtt vizelethajtó hatású, amelyet főként flavonoidjainak, de szaponin- és illóolaj-tartalmának is köszönhető. Gyenge görcsoldó, fájdalomcsillapító, továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. A drog készítményeit főként átöblítő kúrák céljaira alkalmazzák, amelyeket a húgyutak gyulladásos megbetegedései, húgykő- és vesehomok bántalmak kezelésére, ezek megelőzésére használnak fel.
Tea: Csészénként 1-2 teáskanálnyi aranyvesszőfüvet forrásban lévő vízzel leöntünk, majd negyedóra múlva leszűrjük. Naponta 2-3-szor étkezések között egy csészényi teát hasznos elfogyasztani.
Jó vizelethajtó és gyulladáscsökkentő. A növényi drog alkalmas hólyaghurut, vesehomok bántalmak kezelésére kiegészítő szerként. Alkalmazzák magas vérnyomás és reuma esetén is.
Jó tudni az aranyvessző, közönségesről!
A megszáradt drog az arra érzékenyeknél nyálkahártya irritációhoz vezethet!