Payday Loans

Keresés

A legújabb

Áfonya PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. április 07. vasárnap, 09:16

Áfonya

Az áfonya (Vaccinium) az hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

Az áfonyák rendszerezése bonyolult kérdés, amit máig nem sikerült kielégítően megoldani. A hagyományos rendszerezés monofiletikussága kérdéses. Észak-Európából származik, Észak- és Közép-Európában honos, a savanyú talajt kedveli. Alacsony, körülbelül fél méterre növő, lombhullató félcserje. Az ázsiai fajok egy része közelebbi rokona az Agapetes nemzetségnek, mint a többi Vaccinium-fajnak.Egy másik csoportba tartozik az Orthaea és a Notopora nagy része, a Gaylussacia egy része („kék szeder”), és a Vaccinium néhány faja, köztük a Vaccinium crassifolium. A Vaccinium más részeiből további csoportok képezhetők, néha más növénynemzetségekkel együtt.

Felhasználása 

Gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.
Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.