Payday Loans

Keresés

A legújabb

Krisztus utolsó megkísértése PDF Nyomtatás E-mail
ABC - A teljes élet: poézis és bölcselet - Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2013. március 28. csütörtök, 16:47

SCORSESE A KERESZTFÁN

KRISZTUS UTOLSÓ MEGKÍSÉRTÉSE - FILMKRITIKA

2011-03-01 16:08:56Nagy Éva Anna

Martin Scorsese 1988-as alkotása, a Krisztus utolsó megkísértése, azzal együtt, hogy kivívta a katolikus egyház ellenszenvét, beírta magát a filmtörténelembe. Az eredetileg Nikosz Kazantzakisz regényéből táplálkozó alkotás hírnév tekintetében bőven felülmúlta forrását, és máig megosztja az embereket.

Aki látta már a filmet, tudja, hogy miről van szó. Jézus Krisztus személye a maga titokzatosságában már sokakat megihletett a történelem folyamán. Mindenki igyekezett őt a saját képére formálni, de valljuk be: csak keveseknek sikerült ezt közfelháborodás nélkül megejtenie. A Krisztus utolsó megkísértése dobogós helyet érdemel a botránylistán. Jézus Krisztus valóságos Isten és valóságos ember volt – a keresztény hit szerint. Azonban attól a pillanattól, hogy elhagyjuk a hitet, mindenfajta elképzelés bajossá válik. Ábrázolni szeretnék, megragadni, ám számolnunk kell azzal, hogy minden interpretáció hiányos marad. És minél nagyobb a hiány, annál hangosabb a felháborodás.

A történet váza az evangéliumokon alapul, ám inkább az apokrif Júdás-evangéliumát idézi, mint a szentírásbelieket. Az ábrázolt Jézus (Willem Dafoe) bizonytalan és szeszélyes, maximálisan emberi tulajdonságokkal rendelkezik. Zsidó léte ellenére a rómaiaknak gyárt kereszteket, melyekkel zsidó társait segíti a halálba. Júdás (Harvey Keitel) a szeretett tanítvány, aki mindig Jézus mellett áll, és akit Jézus maga kér arra, hogy árulja el őt, hogy beteljesedjék az Írás. Mária Magdolna (Barbara Hershey) szerelmes Jézusba, ám mivel a férfi nem lehet az övé, prostitúcióból él. Jézust folyamatosan kételyek és vágyak gyötrik, és többek között ennek lesz az eredménye az az utópia-kép, mely leginkább szembe megy a keresztény tanítással. Jézus ugyanis a kereszten függve elképzeli (???), milyen lenne emberként (tovább)élni. Leszáll a keresztről, és előbb Mária Magdolnával, majd annak halála után Lázár nővérével él együtt, gyerekei lesznek, és békében megöregszik. Utolsó napjaiban Pállal (Harry Dean Stanton) és Júdással is szembe kerül, ami végül megérteti vele, hogy nincs más lehetősége, maga választja kereszthalálát.
A film bővelkedik olyan képi hatásokban, melyek igencsak misztifikálják a történetet. A pusztai vándorlás során látomásokban oroszlán, fa, asszonnyá változó kígyó jelenik meg (egészen bizarr környezetben), majd visszatérve onnan Jézus saját szívét tépi ki és adja tanítványinak. Az is feltűnő, hogy a Jézust játszó Willem Defoe a keleti napbarnított bőrű emberek közül kitűnik szőkeségével és nyugati vonásaival. Ezt leszámítva azonban minden részlet tökéletesen illeszkedik az akkori keleti miliőbe, már-már sok az egy jelenetre jutó lélegzetállító táj és a korhű zene. Túlzásokkal tűzdelt misztikus akció-horror az, amit kapunk, mely már nem biztos, hogy mindenki számára emészthető. Scorsese nagyon merészen vágott bele a filmbe, a kezdeti nehézségek ellenére is. A rendező-zseni több helyen nyilatkozik vallásosságáról, katolikus papnak készült gyermekkorában, így sokkal inkább tudható be egyfajta speciális üzenetnek a film, mint támadásnak. A könyv képi eszközökkel való megjelenítése sokkal direktebbé teszi a történetet, ami így bombaként robbant a nyolcvanas évek végén a nagynyilvánosság elé. Több országban betiltották, és a megtűrt helyeken is igencsak korlátozták a vetítést. Hazánkban is már többször megvétózták a filmet.

Az egyházak állásfoglalása az ügyben vitathatatlanul szükséges, de az ilyen erős tiltakozás a művészi szabadság oldaláról nézve talán túlzásnak hat. Nincs egyértelmű álláspont a filmmel kapcsolatban. Az óriási médiabotránynak köszönhetően a film beírta magát a történelembe. De sikeressége vitatott. Scorsese zsenialitása kétségtelen, ám ez az alkotása túl sok sebből vérzik ahhoz, hogy egyöntetűen pozitív értékelést adhassunk. Ennek ellenére hatásos film. Senkit nem hagy szó nélkül. Érdemes megtekinteni.


Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ)
színes, amerikai dráma, 158 perc, 1988
Rendező: Martin Scorsese
Szereplők: Willem Dafoe, Barbara Hershey, Harvey Keitel, Harry Dean Stanton, Verna Bloom

maria_magdalene_by_caravaggio


*


Nikosz Kazantzakisz: Krisztus utolsó megkísértése



Könyvismertető


A Krisztus utolsó megkísértése című regényből készült film az utolsó évtized talán legnagyobb kulturális botrányát és leghangosabb vitáját váltotta ki. Számos országban - elsősorban a katolikus egyház követelésére - nem engedték vetíteni, nálunk televízióban való bemutatása maradt el több ízben is, hasonló okokból. Maga a regény nem váltott ki ilyen hatást, több okból sem. A regény korántsem olyan "blaszfémikus", mint a film, ráadásul több értelmezést is megenged, és ha borzolja is a hívő katolikusok felfogását, sajátos Krisztus-értelmezésként is felfogható, amely Strauss és Renan könyveinél talán dogmatikusabb Krisztus-felfogásról árulkodik. ; Krisztus utolsó megkísértése tulajdonképpen a keresztfán következik be Kazantzakisz koncepciója szerint, amikor a halálán lévő Jézust a Kísértő szembesíti egy másik lehetséges életúttal. A haldokló számára annyira életesnek, reálisnak tűnik fel a Kísértő által elébe rajzolt kép, hogy már árulással vádolja magát: nem a kereszthalált vállalta-választotta, hanem a boldog köznapi életet Mária és Márta oldalán, ágyékából származó gyerekek kisded hada közepette, ácsmunkában töltött élet után pedig a boldog, derűs, pátriárkai öregség vár rá. Ezt az utolsó megkísértést azonban egy egész életút készítette elő, az nem pusztán a Kísértő rajzolta kép, hanem valóságos lehetőség. Jézus egyszerre ember és - legalábbis Kazantzakisz szerint - istenülésre elhivatott felsőbbrendű lény (ha nem is Isten). Ez a két énje küzd egymással a regény során, és a Bibliából ismert jelenetek az író tollán mind kétarcúakká válnak, kettős értelmet nyernek, két megoldás, végkifejlet felé mutatnak. Jézus persze végül a kereszten hal meg, és úgy érzi, jól döntött, ám a megkísértés valóban komoly volt, az emberi élet valóságos alternatívának bizonyult. A regény klasszikus eszközökkel építkező - komoly elmélyedést kívánó munka, korántsem azok figyelmére méltó, akik a botrány miatt érdeklődnek utána. Hívő, vallásos olvasóknak is ajánlható.

*



Akinek meg kell halnia

2009.04.10. 20:44 bonne

Nikosz Kazantzakisz, „Akinek meg kell halnia” c. regényében egy törökök által megszállt görög falu hétévente megrendezendő passiójátékának a történetét meséli el. A szereplőket a helyi pópa választja ki egy évvel a passió előtt, hogy a szereplőknek legyen idejük azonosulni a szereppel és hitelesen előadni a történetet. A következő passiójáték 1921-ben zajlana, erre kiválasztják Manolioszt, a fiatal pásztort Jézus szerepére, pár más falubelit pedig a tizenkét tanítvány és egyéb szerepekre. Azonban a felkészülést beárnyékolja egy falunyi háborús menekült érkezése, akiket a helybeliek nem látnak szívesen. Manoliosz, aki szerepét komolyan veszi, pár társával együtt segíteni próbál rajtuk, ez azonban a tömeg haragját hozza rá és megölik őt.

Az egész előretervezett passiójáték már nem játék többé, minden egyes jelenete leképeződik a való életben, mindennapjaik szerves részévé válik anélkül, hogy ennek tudatában lennének. A falu lakói annyira elfoglaltak a saját problémáikkal, ideáikkal, a napi pletykákkal, hogy észre sem veszik, hogy ugyanazokat a tetteket hajtják végre, amelyeket hétévente oly nagy áhítattal és átéléssel elítélnek.

Denys Arcand 1989-es filmje, a Montreali Jézus (Jésus de Montréal) hasonló történetet mesél el, csak modern formában. Egy csoport színész történetét meséli el, akiket azért alkalmaztak, hogy a passiót minél hitelesebben megjelenítsék. Habár a szereplésük egy nagy siker, a Katolikus Egyház sok kivetnivalót talál a szenvedéstörténetnek ebben az értelmezésében és megpróbálja megállítani a színdarabot. Danielnek, a főszereplőnek az élete úgy van struktúrálva, hogy tükrözze Jézus életét. Egy másik színész ajánlja őt („ő egy nálam sokkal jobb művész”), megjelenítve Keresztelő János hitvallását. Az darabhoz összehívott színészek jelenítik meg a munkájukat otthagyó és Jézust követő apostolokat, Daniel letartóztatása és a per pedig Jézus „tárgyalását” Pilátus előtt. A végén Daniel szervet adományoz, és a színészek egy kísérleti színitársulatot hoznak létre. Ismét, a passió története megjelent az életükben.

Ezen a héten az Egyház egy színes liturgiát tár elénk. Mindennek, nem is titkoltan egy aprólékosan felépített dramaturgiája van, minden mozzanatnak megvan a maga jelentősége. A nagycsütörtöki liturgia, amennyiben szépen lett kivitelezve, azzal végződik, hogy egy vacsora véget ért, Jézus elvonul, nem találni többé, az asztalról mindent leszednek (oltárfosztás), és a végén nincs áldás. Mindennek elég drámai hatása van, ezért erre különös figyelmet szoktak szentelni. Nagypénteken mindez tovább folytatódik: az egész liturgiának szándékosan olyan a hangulata, mint egy ravatalnak, temetésnek, egyes helyeken a szentélybe csak akkor mennek fel, amikor abszolút muszáj, egyébként az üres. Az egész nagyheti liturgia úgy lett kialakítva, hogy elősegítse a résztvevőkben a történet átélését, hogy segítsen megtalálni abban azokat a pontokat, amelyekkel rezonál az életük. Egyfajta beavató szertartás a keresztény életbe, hogy az évközi szertartások ne csak száraz történések legyenek, hanem konkrétan kapcsolódjanak az egyén és a közösség mindennapi életéhez. Ezért nem is véletlen, hogy a hagyomány szerint a felnőttkeresztségek Nagyszombat este történnek, úgy fogadva be valakit a közösségbe, hogy mindennek valamiféle élet-íze legyen.

Ugyanakkor nem csak könyvekben, filmekben, a liturgiában zajlanak dolgok. Mindezek nagyon fontos eszközei annak, hogy ugyanezeket a folyamatokat felismerjük önmagunkban, ott, ahol a lényeges dolgok lezajlanak. Elolvashatok egy szakkönyvet a csavarmenetek szögének beállításáról, de ha az nem kötődik az egyszerű mindennapjaimhoz, ahhoz, hogy hogyan viszonyulok az életemhez, kapcsolataimhoz, mindez csak üres szó marad. És mint tudjuk, a szó elszáll. Csak akkor marad meg, ha mélyen belénk lett írva, pontosabban, ha ugyanarra az írásra önmagunkban rátalálunk és merünk olvasni belőle. Nem véletlen ezért, hogy sokan újra felfedezik ez idő tájt saját személyes üdvtörténetüket, tudatosabbá válik egy-egy kihívás, ami mostanság keserű perceket okoz. Ugyanis mindez egy gyönyörű folyamat része, az egész Passió megjelenik az életünkben, ebből a Feltámadás sem marad ki. Kinek így jelenik meg mindez, kinek úgy. Egyes részei rövidebben, mások hosszabban, mindenkinél személyre szabva. Erre a folyamatra, a vallásnak erre a személyes dimenziójára próbálja felhívni figyelmünket a nagyheti liturgia.

*

 

Akinek meg kell halnia

(Celui Qui Doit Mourir, 1956)


A törökök által megszállt egyik görög faluban hétévente egyszer passiójátékot adnak elő; ennek szereplőit a helyi pópa válogatja ki a falu lakosai közül. 1921-ben ismét ilyen játékra készülődnek: Manolio, a szelíd pásztor kapja Jézus szerepét. Amikor hontalanok egy csoportja a faluban keres menedéket, a helyi pópa, hogy a török elöljáróval ne húzzon ujjat, kiutasítja őket. De Manolio olyannyira azonosul szerepével, hogy kiáll nyomorult görög testvérei mellett. Az ebben támadt viszályban saját falubelijei ölik meg.

Egyéb címek: He Who Must Die
Nemzet: francia
Stílus: dráma
Hossz: 126 perc

 


*

Nikosz KAZANTZAKISZ

ISTEN SZEGÉNYKÉJE. Assisi Szent Ferenc

Assisi Szent Ferenc, a nevét viselő szerzetesrend alapítója, a stigmák (Krisztus sebei) viselője, az egyszerre misztikus és roppant gyakorlatias, költői és érzékeny, ugyanakkor a legkeményebb lemondást követelő férfiú a katolikus egyház - vitán felül - egyik legnagyobb szentje. Már életében legendák tárgya volt, és a középkori itáliai irodalom legszebb darabjainak jó része tulajdonképpen Szent Ferenc legenda, az ő "virágoskertjéből" való virág. Nikosz Kazantzakisz tulajdonképpen nem tett mást, mint hogy e régi és csodaszép legendákat, azok minden naivitásával, gyermekességével és sugárzó Isten- és természetszeretetével áttette regénybe, összefüggő alkotássá, egyszerre régi és allúziósan modern prózává formálva. - Mindenki számára élvezettel, nagy művészi gyönyörűséggel olvasható regény, korántsem csupán vallásos olvasók érdeklődésére tart számot.




Nikosz KAZANTZAKISZ

ZORBÁSZ

Szilárd kompozició, asszociatív gondolati morfémák, anekdoták alkalmazása regénystílusának jellemzői. Zorbász, a görög is az ideális emberi magatartást kutatja az önéletrajzi ihletésű krétai történet keretében. Igazi cselekménye nincs, ami van, csak keretül szolgál ahhoz, hogy megismerjük a címadó hős életútját, egyéniségét. Epizódok - lignitbánya feltárása, egy öreg kokott szerelme, papok szélhámossága, a falu babonából eredő kollektív gyilkossága -, beszélgetések sora. 

Zorbászon kívül még két szereplője van a regénynek. Az író, a történet elbeszélője és barátja, aki végig személytelen marad. Mindhárman egy-egy embertípus képviselői, a maguk módján kutatják az élet nagy kérdéseire a választ. Az író Zorbász felfogását igenli. ő a természetes, független, szabad emberi élet megtestesítője. Teljesen gátlástalan, semmilyen hatallmat nem ismer, nem tisztel. Örök csavargó, vakmerő, gúnyt űz még a halálból is. Kiábrándult, ezért szereti az élvezeteket, de kimerültségig bírja a munkát. Alakja igen vonzó, szimpatikus, ösztönei csalhatatlanok, érzései tiszták, egyszerűek. A való élethez gyámoltalan, hűvös intellektusú, elvont ideálokat kergető író és Zorbász, a mindig reális, a szertelen, rusztikus nyersességű csupaszív világcsavargó vitáiban és közös kalandjaiban az ifjúkori problematika (test-lélek dualizmusa) új színben jelenik meg, és Zorbász alakja az el nem idegenedett ember példaképszerűségét mutatja. A regényben 65 évesen jelenik meg, s a történet haláláig tart. Komoly fejtegetései mellett is könnyed, olvasmányos az írás.


 

LAST_UPDATED2