Payday Loans

Keresés

A legújabb

A torma PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. március 20. szerda, 14:42


Gyógynövények/Fűszerek/Ehető virágok: A torma 

A torma, mint élelmiszeripari termék egész évben megtalálható az üzletek polcain. Intenzív fogyasztása azonban idényjellegű, karácsony és húsvét idejére korlátozódik, s ekkor, magát a gyökeret is vásárolják.

A torma (Armoracia lapathifolia-macrocarpa, Armoracia rusticana) a keresztesvirágúak családjába tartozik. Népies nevei: csípős torma, közönséges torma, orrtekerő torma. Őshazája egyesek szerint a Földközi-tenger medencéje, Európa délkeleti része, illetve Ázsia nyugati partvidéke, mások szerint pedig a Volga és Don vidékéről terjedt el. Sokáig nem volt egységes rendszertani besorolása sem, mert hol a vizitormával /Nasturtium/, hol az ugyancsak keresztesvirágú kanáltormával /Gochlearia/ keverték össze. 

A görög mitológia szerint Apollón, a napisten ismertette meg a tormát a földi halandókkal. Plinius már az Armoracia nevet használta és kiemelte gyógyhatásait. Európában főleg Németország és Dánia területén terjedt el, mint fűszer-, és gyógynövény. Azt tartották róla, hogy elmulasztja a lázat, a vese-, és epekövet, a tüdőbetegségeket, és serkenti a hajnövekedést. Az a hiedelem is elterjedt róla, hogy ha egy darabka torma van valakinek az erszényében, az sosem marad pénz nélkül. A középkorban nemcsak a gyökerét, hanem a levelét is fogyasztották - elsősorban a német területeken - zöld salátaként. Elterjedésében nagy szerepünk volt: rajtunk keresztül ismerték meg Európában a XIII-XV. században. Hazánkban a termesztése 1920-ban kezdődött, alacsony tápanyagtartalmú homoktalajokon, ahol a búza, a kukoricatermesztés nem volt jövedelmező. 


A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.


Tormabor
Megszüntetheti a bél- és gyomorpanaszokat: 50 g reszelt tormát 5 dl vörösborban 5 órán keresztül áztatunk, majd gyorsan felfőzzük és hagyjuk kihűlni. A langyosra hűlt főzetet leszűrjük, és 3 evőkanál mézet keverünk bele. 1-2 hétig eltartható. Étkezések előtt 1 kupicával
fogyasztandó. A cukorbetegek hagyják el a mézet, és helyette a tormával egyidőben áztassanak a borba jázminpakócát /Stevia rebaudiana/. Aki gyomorégésre hajlamos, az óvatosan próbálja ki. Autóvezetők csak vezetés után használják!

Inhalálás
Influenza idején az arcüregek tisztítására, a légutak szabaddá tételére óvatosan hajoljunk frissen reszelt torma fölé. Amikor megszoktuk, akkor mélyebbeket is lélegezhetünk orron, majd szájon keresztül. 10-20 perces inhaláció után a reszelt torma elfogyasztható. Felszívódva,
belülről is eljut a tüdőbe.

Tormatea
Egy evőkanál reszelt tormára meleg vizet öntünk. Letakarva 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Mézzel, citrommal keverje limonádéként fogyaszthatjuk. A kiázott tormát salátához keverve elfogyaszthatjuk.

Tormapakolás
Isiász, lumbágó fájdalmainak enyhítésére, csökkentésére, esetleg gyógyítására szolgál. A fájdalmas terület méretének függvényében növelhető, vagy csökkenthető az adag. Egy evőkanál reszelt torma, ugyanennyi sima liszt, 1 dl víz keverékét lenvászon vagy pamutkendőre kenjük és a fájó testrészre borítjuk. Gyapjú kendővel letakarjuk, műanyag fóliával védjük az egészet. A borogatás idejét napról napra növelhetjük, akárcsak a borogatások számát: 10-60 percig, naponta 1-3-szor. A kipirult testrészt körömvirág, vagy árnika krémmel nyugtathatjuk. A kezelés idején ne használjunk hideg vizes lemosást.

Lázcsökkentő torma

Nyers, reszelt tormát óvatosan, bő nyállal keverve fogyasszunk, ha lázasak vagyunk. Ha nagyon csípősnek találjuk, akkor keverjük reszelt almával, reszelt céklával, reszelt sárgarépával, vagy más zöldséggel. Ihatjuk a tormás limonádét is. (Kisgyermeknek ne adjuk! Nála a végtagokra, vagy a mellkasra adjunk hideg borogatást.) Légcsőhurut /bronchitis/ esetén is hasonlóan járunk el.