Payday Loans

Keresés

A legújabb

Papp Lajos szívútja PDF Nyomtatás E-mail
ESZMÉLET
2013. március 10. vasárnap, 08:44
papplajos

 

A Duna TV  műsorra tűzi

Jelenczki István

A HATALOM CINIZMUSA (1992-2010)

Papp Lajos professzor szívútja

című dokumentumfilmjét.

A film két részre bontva kerül sugárzásra az alábbi időpontokban:

2013.03.11. hétfő 20.40 első rész

2013.03.18. hétfő 21.05 második rész.

 

 

Úton…

Könyvismertető

 

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor hosszú utat járt be. Egy baranyai parasztcsalád közepső gyermekeként halva, de nagyon is életre született. Újraélesztése után küzdelmes útjára indult a magyar orvostudomány leendő neves szívsebésze. A rakoncátlan fiú nevelése nem volt könnyű feladat. „Édesanyám naponta legalább háromszor elrakott, az volt a minimum”. Már az iskolában kibontakozott zsenije és lázadó, igazságkereső természete. Egyetemi vizsgáján még a tévedő vizsgaelnökkel is szembeszállt. „Bármivel foglalkozom, mindig arra törekszem, hogy legjobb tudásom szerint tegyem – vallja. – Így volt ez akkor is, amikor fiatalon vagont raktam a bányában, akkor is, amikor orvosként szívet operáltam, és így van ez ma is, nap, mint nap.”
Legendákat mesélnek határtalan munkabírásáról. Évtizedek óta csak napi négy órát alszik. Zalaegerszegen szívsebészeti osztályt, Pécsett klinikát alapított. Gyógyítóként több mint ötezer beteg szívét tartotta a kezében. Orvosi hivatását alázattal, humanitással és önfeláldozással gyakorolta, gyakorolja. A szakma megszállottjának tartják. Vajon egy szívoperációkkal telt kimerítő nap után melyik igazgató-főorvos ülne hajnalig a krízises beteg ágyánál, fogná a kezét és beszélne hozzá, amíg a holtpontról visszabillenti az életbe?
A szívsebész professzort foglalkoztatja egy feltáratlan titokzatos világ, az élet-halál mezsgyéje. A halál állapotából újraélesztett betegeket kikérdezi és jegyzetel. Teszi ezt kutató tudósként, az utókor számára, de talán sorstársként is, hiszen ő is „halva kezdte az életét”.   
Papp Lajos aggódik a magyarság megmaradásáért, ezért állandóan ÚTON van, a Székelyföldtől a Vajdaságig. Előadásokat tart, kitartó felvilágosító küzdelmet folytat, most nem egy-egy beteg, hanem a nemzet életben maradásáért.

Az ÚTON c. kötet metszet Papp Lajos életéből és munkásságából. Önéletrajzi elemeket közöl, történeteket a gyógyításról, a magyarságtudatról szóló riportok és beszédek szövegét adja közre. Még egy magyar történelmi filmre is kitér, amelyben a professzor – találóan - Attila királyt alakította.
Végül megemlékezik embert próbáló többnapos zarándokútjáról is, amely helyére illesztette lelki harmóniája utolsó mozaikját.
Papp Lajos könyvéből megtudjuk a titkot, miként lehet valaki egyszerre ember, magyar, orvos, tudós és polihisztor. Példája mutatja, miként lehetséges egy mindennapi magyar névnek címek és rangok nélkül becsületet szerezi, azt patinásan csengővé tenni egy élet munkájával.

Doma-Mikó István
Tokió

 


Papp Lajos szívsebész professzor előadása, MOGY 2012

http://kerecsen.tv/2012-10-02/papp-lajos-szivsebesz-professzor-eloadasa-mogy-2012/

 



LAST_UPDATED2