Payday Loans

Keresés

A legújabb

Zsuzsanna napja PDF Nyomtatás E-mail
Ünnep és hétköznap - életformák régen/ma
2013. február 19. kedd, 07:45

A héber Sosanna Név liliomot jelent, ennek görög és latin változata Susanna, ebből lett a magyar kiejtésű Zsuzsanna.liliom_1199162_3091.JPG


Zsuzsanna  és az igazságszolgáltatás útvesztői:


Zsuzsanna ótestamentumi szép és erényes és vagyonos asszony  volt. 
Nap mint nap délidőben férje gyümölcsöskertjében sétált. Itt látta meg őt két  vén kecske, akiknek megtetszett a menyecske... 
Egyszer Zsuzsanna fürdéshez készülődött.Ez a képzőművészet egyik kedvelt témája:

zzs.jpg

 


A vének kukkoltak, aztán amikor Zsuzsanna maga maradt,  előbújtak, s megzsarolták, hogy ha nem lesz az övék, akkor megvádolják, hogy házasságtörésen érték egy ifjúval, ahogy azt a Rembrandt festmény is  bemutatja:

zzzsu.jpg

 

Mivel Zsuzsanna nem engedett a zsarolásnak, így is tettek.  A törvény pedig bűnösnek találta házasságtörésben az asszonyt, így halálra is ítélték. 
Egy Dániel nevű ifjú megállította a vesztőhelyre tartó menetet, és hamis tanúskodással vádolta a véneket. Dániel lehetőséget kapott, hogy vázolja álláspontját. Először is elkülönítette egymástól a vádlókat, és egyenként hallgatta ki őket. Mindkettőjüktől megkérdezte, hogy milyen fa alatt látták együtt Zsuzsannát az ifjúval. Persze a két vén kecske mást vallott, így bebizonyosodott hamisságuk és Zsuzsanna ártatlansága. Ő megmenekült, de a két öreget kivégezték.

A kertjében fürdő, Zsuzsannát, a katolikusok a gyümölcsfák védőszentjeként tisztelték. Ezért ábrázolták almával is.

 

Zsuzsanna-játékok:

A Zsuzsánna-játék az ótestamentumi történetet adja elő népi felfogásban. A történet megelevenítése német eredetű. Gyökerei a középkor világába nyúlnak vissza, mikor a diákok farsang idején fölidézték a történetet. Ebből alakult ki a dramatikus Zsuzsanna-játék latin, német, magyar, román nyelven való előadása a történelmi Magyarország területén.

A bányászok körében voltak a legnépszerűbbek ezek a játékok.

A nagyböjtben házról házra járva adták elő a gyerekek Szerepelt  az előadásban Zsuzsanna, a férje, a két öregember, , valamint a „bíró”, a „hajdú” és a „község”meg Dániel.

 

Zsuzsanna az időjárásjós:

„Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát”- ennyi minden egy személytől nem csekélység.

Itt dalol a pacsirta:pacs.jpg

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták!  Ha esetleg mégsem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha  csepereg az eresz, mert hitték, akkor jó termés lesz. Jó idő esetén nekifogtak széthordani a trágyát, és a szántó-vető munkák előkészületeit is megkezdték.

 

Zsuzsanna napi köszöntőket, rigmusokat is  ismerünk:

Az egyik köszöntő ének így hangzik:

 

1. Sok Zsuzsanna napakat vigan elérhesd
Napjaidat számlálni ne légyen terhes.
Az ég harmatja szívedet újítja,
Áldások árja házod elborítja.

2. Te néked minden öröm hótig adassék,
A mellett semmi bánot ne barátkozzék.
Légyen éltednek virágja mind kinyílt,
Szíved ne szenvedjen semmi sebes nyílt.

3. Véglen az egek várát nyilván szemlélhesd,
Ott aztán az életet jobbal cserélhesd.
Az Úr a boldog életben részt adjon,
A szentek serge körébe fogadjon, fogadjon.

{7-126.} Az ének utáni tréfás vers a következő sorokkal zárul:

 

Agyon Isten nektek sok Zsuzsanna napot,

Eső ellen egy nagy bükkfa kalapot,

Hogy rajtatok ne maradjon a szegény állapot!


 

 

LAST_UPDATED2