Payday Loans

Keresés

A legújabb

Karfiol PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. január 28. hétfő, 15:48


Zamatos TEReMtÉSZET: Karfiol

A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.Egészséget, karfiollalA karfiolnak mi már egy módosult, húsosabb változatát fogyasztjuk, vagyis a rózsáját. Ma termesztett formája a legutoljára kialakult káposztafélék egyike - a vadkáposzta egyik változata.

Energiaszegény étrendben és - elenyésző szénhidráttartalma miatt - cukorbetegeknek kedvező táplálék. A benne levő rostanyag jelentős C-vitamin-tartalma, salaktalanító, emésztésserkentő hatása és - a többi káposztaféléhez hasonlóan - bizonyos kéntartalmú összetevők jelenléte miatt védelmet nyújthat egyes rákbetegségek, elsősorban a bélrák kialakulásával szemben.

Receptötlet:

Karfiol chilimorzsában
Hozzávalók: egy közepes nagyságú karfiol, egy liter zöldségleves, egy csokor petrezselyem, egy-két kisebb chilipaprika, három szelet pirított kenyér, 4 dkg parmezán sajt, 6 dkg margarin, só.
A karfiolt tisztítsd meg, és rózsáira szedve a zöldséglevesben főzd 8 percig félkeményre, majd csepegtesd le. A petrezselymet és a chilit vágd apróra, a pirítóst morzsold szét, és keverd össze a reszelt sajttal. A petrezselymet és a chilit keverd bele az olvasztott margarinba, és sózd meg. A karfiolt tedd kivajazott, tűzálló formába, és önts alá egy kevés zöldséglevest. A sajtos morzsát vegyítsd el a petrezselymes keverékkel, és szórd meg vele a karfiolt. Sütőben 200 °C-on 15 percig süsd, míg a morzsa aranybarna nem lesz. Újburgonyával vagy burgonyapürével tálald.

LAST_UPDATED2