Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Pápai Magyar Intézet, mint a magyar hírszerzés előretolt bástyája PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt

magyar katolikus lexikon

Megjelent

Szabó Gyula - A Pápai Magyar Intézet, mint a magyar hírszerzés előretolt bástyája

c. könyve

Megrendelhető Robi címén.

Szabó Gyula új könyvéből megtudhatjuk, hogy évekig a Pápai Magyar Intézet adott otthont Rómában a Magyarországról tanulmányi útra küldött teológus növendékek egyetemi képzéséhez.

Az Intézet a Magyar Népköztársaság és a Vatikán közötti részleges megállapodásig, vagyis 1964. szeptember 15-ig a Rómában élő magyar papi emigráció fő központja volt. Ezt követően évente 6 – 8 növendék kiküldésével s a Kádár-rendszerhez lojális vezető rektor kinevezésével a Pápai Magyar Intézet hazai irányítás alá került.

Kádár hírszerzése felismerte a lehetőséget, a világegyház központjába beépülve dezinformálhatta Rómát, másrészt sok-sok információt gyűjthetett a világegyház központjában tanuló növendékeken, vezetőkön keresztül.

A dokumentumokból látjuk, hogyan épült be a magyar hírszerzés a Rómába kiküldött rektorok többségén keresztül, ill. a kiküldött növendékek nem elhanyagolható százalékban szintén az állambiztonság ügynökei voltak. Volt kivétel is, de nem ez volt a jellemző.

Hazatérésüket követően magas egyházi beosztásba kerültek a Rómában tanulók. Többen püspökök, teológiai professzorok lettek, s kezükben volt a következő nemzedék papi képzése.

Mindennek hatását a mai napig érezzük.

A könyv a Kádár-rendszer eddig fel nem tárt részletéről ír, a teljesség igénye nélkül, ugyanakkor sok ezer oldal dokumentum elolvasása, értékelése után. Nagyon fontos lenne egy kultúrált párbeszéd elindítása, az egyházon belüli megújulás érdekében. A múlttal foglalkozni kell, az elkövetett hibákat fel kell tárni, nehogy ismételten elkövessük azokat.

A könyv a római magyar papi emigráció két kiemelkedő tagjának hősies küzdelmét is bemutatja, Zágon József és Mester István mindent elkövettek annak érdekében, hogy hitelesen informálják a Vatikánt a hazai egyházi helyzetről. Sajnos viszonylag kevés sikerrel. Erőfeszítésük emberi helytállásuk ma is erőt adhat és példaképül szolgálhat sokaknak.

http://bokorsopron.fw.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=442%3Apmi&catid=4%3Afriss-hirek&Itemid=7

LAST_UPDATED2