Payday Loans

Keresés

A legújabb

Cikória PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. január 09. szerda, 18:39

A cikória

A cikória, avagy más nevén a kávékatáng, napranéző, mezei kék liliom, bodácskóró.

Merev szárú kis növény, melynek szára szétterpedő, érdes. Tőlevelei rózsában állnak, virágai égszínkékek, ritkán fehérek.Homokos talajon, utak mentén vadon terem, főleg azonban termesztik. Orsóalakú gyökerét gyűjtjük, mely frissen húsos, megszárítva szaruszerű. Cichorii radix néven drogot képez.

Hatóanyaga: inulin, lavulin, intybin, cholin, stb.
levelei, de főleg a gyökeréből készült főzet (10 g 2,5 dl vízre) májat, vesét, lépet tisztítja, a felesleges epét és vizet elválasztja, étvágygerjesztő, sárgaság, hipochondria, hisztéria és gyomor elnyálkásodásra szívesen használt háziszer.

Szemkötőhártya gyulladásnál és szemsérülésnél búzavirággal keverve, borogató főzet készül belőle.
A cikória gyökerét kávégyártáshoz pörkölve és porítva használják fel. Tápértéke elvitathatatlan. Némely felfogás szerint azonban a cikóriakávénak állandó élvezete aranyér bántalmakra és visszércsomó képződésre vezet, mivel egyik belsőanyaga a véredénytónust kedvezőtlenül látszik befolyásolni.

Sokan a cikória hallatára egyből a cikóriakávéra asszociálnak, pedig a cikóriából számos jellegzetes étel is készíthető, és hasznos azt is tudni, hogy télen friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket.

A cikória (Cichoria intybus L.) értékes zöldségnövény, amely évelő és erős, karószerű főgyökere van. Virágzata fészkes virágzat, amelyek kékek vagy kékesfehér színűek. A levelei tojásdad alakúak, esetenként lándzsásak. Őse a mezei katáng, amely az országban mindenhol tetten érhető gyomnövény, és ágas-bogas szárán kék, kerek virágok nyílnak.
A cikória nem túl tápanyagigényes, leginkább a közepesen kötött és a laza talajokat kedveli. Magját május-júniusban vetik. Már a görögök és rómaiak is ismerték a növényt.
Gyökerét pótkávé- és inulingyártásra használják. A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található.
Nyugat-Európa egyes országaiban nagyüzemi méretekben termelik a cikóriát. Főidénye novembertől márciusig tart.

Miért jó?

Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található.

Hogyan fogyasszuk?

A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek.
A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is.
A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik.
Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk.

Tippek - tanácsok

Aki cikóriát szeretne termelni, tudnia kell, hogy magját május-júniusban érdemes vetni, és a sorok között mintegy 30-35 cm távolságot ajánlatos hagyni.
A gyökér október közepén szedhető.
Tápanyagigénye közepes, vízigénye nem nagy.

Érdekesség

A cikóriát kávéalapanyagként már a XVII. század óta hasznosítják, mely termelésének fellendülése azokra a történelmi időkre tehető, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni az európai országokba
Az egyik legbájosabb virágunk. Szinte mindenki ismeri a mezei katángot vagy katángkórót, régies nevén a naputánjárófüvet, amit a fénykedvelő természete miatt kapott. 

Az angolok szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.

Gyomos zöldrészeken, útszélen mindenhol találkozhatunk ezzel a kedves, nyári, kék virággal. Első évben pongyolapitypanghoz hasonló levelekből álló tőlevélrózsája fejlődik csak ki, majd egy évre rá akár másfél méteres magasságúra is nőhetnek hajtásai. A tányér alakú, kerek virágok több, kis nyelves virágból álló fészkek.


A mezei katángnak a gyökerében az ereje!!

Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét. A mezei katáng gyöktörzse és hajtása a népi gyógyításban már régóta ismert drog. Leveleinek és gyökerének főzetéről Varró Aladár Béla, híres gyógyfüves azt írja, hogy a gyökeréből készült főzet tisztítja a májat, vesét, lépet, vízhajtó hatású és étvágynövelő is egyben. A napóleoni háborúk miatt a kávészállítmányok nem jutottak el Európába, így nagyon népszerű volt a kávépótlónak használt cikóriagyökér. Belgiumban a 19. században a burgonyatermés tönkremenetelekor sokakat a termesztett salátacikória hajtásai mentettek meg az éhhaláltól.

A termesztett változatok mára már elterjedtek szerte Európában. A vad fajból nemesített cikória szárított és pörkölt gyökeréből készül a cikóriakávé. (A katáng latin neve Cichorium) A koffeintartalom csökkentése miatt gyakran keverik valódi kávékhoz. Nemesítésekor egyre húsosabb és fehérebb levelek kikísérletezésére törekszenek, amelyek már nem keserűek. Ilyen például az Észak - Olaszországból származó radicchio.

Cikóriasaláta - saját kertből

Magját nyár elején vessük el, napfényes helyre. Rendszeresen öntözzük, kapáljuk és egyeljük. Az étkezésre alkalmas cikóriasaláta hajtatása októberben kezdődik. Szedjük fel a gyökereket, majd a körübelül 4 cm átmérőjűeket kiválogatva állítsuk egy vödörbe. A gyökerek köré terítsünk nedves, homokos-földet, locsoljuk majd takarjuk le fekete fóliával. A gyökerek 2-3 hét alatt kihajtanak és friss, fehér rügyeket nevelnek, amik már étkezésre alkalmasak.

LAST_UPDATED2