Payday Loans

Keresés

A legújabb

Oedipus és Élektra komplexusa PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges vagy beteg ember - és a gyógyulása...
2011. október 23. vasárnap, 10:42
OEDIPUS ÉS ÉLEKTRA KOMPLEXUSA

A két alapkonfliktus múltja és jelene Szophoklész három drámája alapján

Agárdiné Malek Zsuzsanna 



Freud a Három értekezés egyik lábjegyzetében írja: „az Ödipusz-komplexus a neurózisok alapkomplexusa. […] Minden újszülött előtt az a feladat áll, hogy úrrá legyen az Ödipusz-komplexuson, akinek ez nem sikerül, neurotikussá válik”.{1} Ide kívánkozik egy másik gondolat a Metapszichológiai írásokból is: a tudattalan tartalmát egy pszichikus őslakossághoz hasonlíthatjuk, ez képezi a tudattalan magját.{2} 

De vajon hogy került a mitológia a pszichológiába? Mi vonzotta a pszichoanalízist a mítoszok világához, a vallástörténethez, az etnológiához, a humán- és társadalomtudományok egyéb ágaihoz – hogy a pszichoanalízis néhány „klasszikusát” (C. G. Jung, Theodor Reik, Otto Rank, Szondi Lipót, Róheim Géza, Margaret Mead) említsük? 

Mint ismeretes, a pszichoanalízis klinikai gyakorlata retrospektív jellegű: minél jobban elmélyed az analizált múltjában, annál inkább megérti jelenét. Ezzel a módszerrel jutott el Freud – önanalízise és analitikus praxisa során megtapasztalva, felismerve – a gyermek korai életszakaszában zajló nagy konfliktushoz, amit Szophoklész tragédiájának hőséről, Oedipus királyról nevezett el.{3} A komplexust egyetemlegesnek, mindenki által átélt fejlődési fázisnak tartotta, ami később a felejtés homályába merül. 

Amikor Freud behatóbban kezdett foglalkozni a kényszerneurózissal, érdeklődése a totemizmus felé fordult. Így fedezte fel a totemizmus két tabutörvénye és az Ödipusz-komplexus kettős tartalma közötti megegyezést. A tabutörvény így szól: a totemet megölni és ugyanazon totemklánhoz tartozó nővel nemileg egyesülni nem szabad. Az Ödipusz-komplexus tartalma pedig úgy szól: az apát az útból eltenni és az anyát feleségül venni tilos. A totemállatot ugyanakkor az apával mint a klán ősapjával azonosította. 

Újraolvasva Szophoklész drámáit az Ödipusz-komplexus tartalmának elemzése szempontjából, egyaránt törekszem a műalkotások irodalompszichológiai vizsgálatára és a mítoszok rejtett tartalmainak a megértésére is. A mitológiában tükröződő léttörténeti összefüggéseket vizsgálva azt feltételezem, hogy rajtuk keresztül eljutunk az alapkonfliktusokban összesűrűsödő mélyebb okokhoz. 

forrás és folytatás: http://www.c3.hu/~thalassa/200023/muhely/10malek.htm
LAST_UPDATED2