Payday Loans

Keresés

A legújabb

Új Magyar Prágai Nyilatkozat PDF Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 02. csütörtök, 10:09

szolzsenyicin

„ A kommunistáknál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra – és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunizmus nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így hív: lelkiismeret.
A kommunista eltorzult lélek, egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista. Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása úgy kívánja.”

(Alekszandr Szolzsenyicin)

* * * * * * * * * * * * * * * *

NYILATKOZAT

(egy sorsára hagyott , de sajnos ma is nagyon-nagyon aktuális tervezet)

Mi, az egykor üldözött, ám mindmáig soha, semmilyen formában sem rehabilitált és kárpótolt antikommunista magyar ellenzék tagjai (Erdélyt Védő Független Bizottság, Égtájak között folyóirat, Demokrata folyóirat*, Fidesz Radikális Kör, Inconnu művészcsoport, Index Hír- és Sajtószolgálat, Lengyel – Magyar Szolidaritási Bizottság, Magyar Október Párt, Republikánus kör) örömmel üdvözöljük azokat a széleskörű forradalmi változásokat, amelyek nemzetünk egyesítésére és a társadalmi együttműködés megteremtésére irányulnak. Azt gondoljuk és reméljük, hogy eljött végre az ideje a kommunista bűnök feltárásának és jóvátételének. Mi, az egykori sokat szenvedő áldozatok máig súlyos lelki és egzisztenciális teherként viseljük a kommunista múlt ellenünk elkövetett bűneit. A börtönévek, az elzárások, az üldözések, a testi és lelki bántalmazások, a házkutatások, a rendőrhatósági lehallgatások és követések, a munkahelyi és alkotói tilalmak nem maradtak nyom nélkül. Mi, akik soha nem tartoztunk a demokratikus ellenzék szocialista vagy liberális irányzataihoz és csoportjaihoz, az elmúlt évtizedekben nem tudtuk megélni valódi felszabadulásként az úgynevezett rendszerváltás fordulatát. Úgy érezzük itt az ideje, hogy a gyökeres változásokra hivatott Magyarország végre meghallgassa, és méltó módon teljesítse elvárásainkat.

Szem előtt tartva európai hazánk méltóságteljes és demokratikus jövőjét Mi, az egykori üldözött antikommunista ellenzék még élő tagjai kijelentjük:


Azok a társadalmak, amelyek elhanyagolják saját múltjukat, azoknak nincs jövőjük. Azok pedig, melyek nem ismerik saját történelmi örökségüket, megérdemlik, hogy ismét átéljék azt.
Magyarország csak akkor lesz egységes nemzet, ha bátran szembenéz a parancsuralmi múlttal és képes egységesíteni történelmét, miközben elismeri, hogy a kommunizmus nemzetünk közös átkos öröksége, és hajlandó őszinte és alapos vitát folytatni a múlt század totalitárius bűntetteiről.
A kommunista ideológia közvetlenül felelős az emberiség és ezen belül a magyar nemzet elleni bűntettekért.
A kommunista múltból fakadó rossz lelkiismeret máig ható súlyos teher Magyarország jelene, jövője és gyermekeink számára.
A kommunista múlt zavaros és egymástól teljesen eltérő értékelései továbbra is kétfelé szakíthatják Magyarországot.
A kommunista rendszerek által elkövetett emberiség elleni bűntetteknek ugyanolyan mértékben tudatosulniuk kell minden magyar elmében, mint a náci rezsimek bűntetteinek, hiszen lényegi azonosságok vannak a nácizmus és a kommunizmus között rémuralmi jellegük és emberiség elleni bűntetteik tekintetében.
Folyamatosan szükség van a kommunizmus bűntetteinek kiértékelésére és elítélésére mind törvényességi, mind erkölcsi és politikai, mind történelmi szempontból.
Sok tettest, akik a kommunizmus nevében követtek el bűntetteket, még máig nem idéztek az igazságszolgáltatás elé, és áldozataikat még máig nem kárpótolták.
Nemzetünk eljövendő szilárd együttműködésének alapvetően szükséges feltétele a mélyebb megértéshez és megbeszéléshez vezető objektív, összefoglaló információk terjesztése a totalitárius kommunista rendszerről és a bolsevista múltról.
Lehetetlen a magyar nemzet végső megbékélése a kommunizmussal kapcsolatos igazságok megállapítására és az emlékezet helyreállítására irányuló összepontosított és komoly erőfeszítések nélkül.
Magyarország bűnös kommunista múltjával teljességében kell foglalkozni mind tudományosan, mind a széles nyilvánosság előtt, és a jövő nemzedékeknek rendelkezésükre kell bocsátani a kommunizmusról szóló valós és tárgyilagos ismereteket.
Hazánkban a kommunista utódpártok - még ha jelenleg nincsenek is hatalmon-, mindmáig nem határolták el magukat egyértelműen és nyilvánosan a kommunista rendszerek bűntetteitől, és nem ítélték el azokat.
Magyarország és fővárosa egyike azon helyeknek, amelyek a legborzalmasabb és legtragikusabb formában átélték a kommunizmus diktatórikus uralmát és vérengzését.
Abban a hitben élünk, hogy a kommunizmus sok millió áldozata és családjaik éppúgy jogosultak az igazságtételre, a rokonszenvre, a megértésre és szenvedéseik elismerésére, amiképpen a nácizmus áldozatai.


Mi, az egykori üldözött antikommunista ellenzék tagjai:


figyelembe véve az Európai Néppárt 16. kongresszusának 2004. február 5-i határozatát, amelyben független szakértői testület létrehozását kéri az emberi jogok totalitárius kommunizmusbeli megsértésére vonatkozó információk összegyűjtésére és értékelésére, illetve a kommunizmus áldozatai emlékmúzeumának létrehozását sürgeti,
figyelembe véve egyes nemzeti parlamentek által a kommunizmus bűntetteivel kapcsolatosan elfogadott határozatokat,
figyelembe véve a kommunizmus magyar áldozataival kapcsolatos emléknap tapasztalatait,
figyelembe véve a magyarországi, lengyelországi, németországi, szlovákiai, csehországi, egyesült államokbeli emlékbizottságok és emlékhelyek, a kommunizmus bűneit vizsgáló romániai intézet, a litvániai, lettországi és észtországi megszállás múzeumainak, valamint a magyarországi Terror Háza létrehozásával szerzett tapasztalatokat,
figyelembe véve az Európai Unió és az Európa Tanács jelenlegi és következő elnökségét, különös tekintettel az Európai Bizottság soron következő magyar elnökségét,


KÖVETELJÜK:


Mély és örök megértetését annak, hogy a diktatórikus kommunista rendszert a maga azon borzalmas volta szerint kell megítélni, hogy agresszív politikája pusztító volt, hogy módszeresen a terror szélsőséges formáit alkalmazta, ahol elnyomták a polgári és emberi szabadságot. Igazságtalan és agresszív háborúkat indított és ideológiája elidegeníthetetlen részeként teljes nemzetrészeket és embercsoportokat deportált és irtott ki, és mint ilyen, az egyik legborzalmasabb csapásnak számított, amely tragikusan megmételyezte és tönkretette a magyarság XX. századát.
Annak elismerését, hogy a kommunizmus nevében elkövetett sok aljas bűntettet soron kívül az emberiség elleni bűntetteknek kell nyilvánítani, intő jelként a jövő nemzedékeknek éppúgy, ahogyan a náci bűntettekkel tette a nürnbergi törvényszék.
Közös és határozott parlamenti álláspont megfogalmazását a totalitárius rendszerek, köztük a kommunista rezsimek bűntetteivel kapcsolatosan, és annak feltétlen elérését, hogy Magyarországon kellően tudatosuljanak a kommunista bűntettek ahhoz, hogy világosan meghatározhassuk a közös viszonyulást a kommunista rendszerek egyetemes bűntetteihez.
Olyan jogszabályok bevezetését, amelyek alapján a törvényszékek vizsgálat alá vonhatják és elítélhetik a kommunista bűntettek elkövetőit és valóságosan kárpótolhatják a kommunizmus áldozatait.
Azonos bánásmód biztosítását az összes totalitárius rendszer áldozatainak.
Fokozott magyar, európai és nemzetközi nyomásgyakorlást a múlt kommunista bűntetteinek tényleges elítéléséért és a jelenlegi kommunista bűntettek elleni hatékony küzdelemért.
Annak elismerését, hogy a kommunizmus az egész emberiség, ezen belül Európa és Magyarország közös történelmének kitörölhetetlen, szerves és borzalmas része.
Felelős viszonyulást a nemzeti parlamenttől a tekintetben, hogy ismerje el, hogy a kommunista bűntettek emberiség elleni bűntettek, amely döntés elvezet a megfelelő törvényalkotáshoz és az ilyen jogszabályok parlamenti ellenőrzéséhez.
Tényleges közvitát és törvényi szigort a kommunista jelképekkel való kereskedelmi és politikai visszaélésekről és bűntettekről.
A magyar elnökség alatt, az Európai Bizottságnak a totalitárius rendszerek áldozataival kapcsolatos meghallgatásainak a folytatását, azzal a szándékkal, hogy a Bizottság ezekről nyilvános tájékoztatást állítson össze.
Azt, hogy Magyarországon, amelyet hosszú időszakon keresztül totalitárius kommunista rezsim vezetett, független szakértőkből álló bizottság alakuljon, amelynek feladata országos szinten gyűjteni és értékelni az információkat az emberi jogoknak a totalitárius kommunista rendszerek alatti megsértéséről, azzal a szándékkal, hogy tevékenységével szorosan együttműködjön az Európa Tanács szakértői bizottságával.
Egyértelmű hazai jogi keretek biztosítását a kommunizmus bűntetteivel kapcsolatos információkat tartalmazó irattárakhoz való szabad és korlátozásmentes hozzáférésre vonatkozóan.
A Kommunizmus Bűneit Feltáró Intézetnek a létrehozását, amely egyidejűleg a totalitarizmust tanulmányozó kutatóintézet lenne, amely tudományos és oktatási programokat bonyolítana le és hátteret biztosítana a totalitárius tapasztalatok kérdéskörére szakosodott egyéb nemzeti kutatóintézeteknek, hogy információs hálózatként működjenek.
Rendszeres nemzetközi konferenciák szervezését a totalitárius kommunista rezsimek által elkövetett bűntettekről a kormányok, parlamentek képviselőinek, tudósoknak, szakértőknek, pedagógusoknak és civil szervezeteknek a részvételével, és az eredmények nyilvánosságra hozatalát.
A magyar történelemkönyvek szabályozását és alapos átvizsgálását, hogy a gyermekeink éppúgy tanulhassanak a kommunizmusról és annak szörnyű emberiség ellenes bűntetteiről, és éppúgy óva intsék őket ezek kapcsán, ahogyan a náci bűntettek megítélése során ma oktatják őket.
Átfogó és teljes magyarországi vitát a kommunista - bolsevista történelemről és annak mindmáig ható átkos örökségéről.
Az alkotmánybíróság által megsemmisített Zétényi – Takács törvény ismételt újratárgyalását és elfogadását.
Az esélyegyenlőségre és az egyenlő bánásmódra való tekintettel, a ma még élő, többségében egzisztenciálisan teljesen ellehetetlenedett, a Történeti Hivatal által igazolt antikommunista ellenzék tagjainak sürgős politikai rehabilitációját és méltányos életjáradékkal való kárpótlását.

Mi, egykori üldözött ellenzékiek úgy tartozunk ezekkel a követelésekkel saját lelkiismeretünknek és halottainknak, közöttük Horváth Mihálynak, Krassó Györgynek, Zsille Zoltánnak, Modor Ádámnak, mint ahogyan a magyar állam tartozik nekünk mindmáig a magyar demokrácia kiharcolásáért és megteremtéséért.

Mi, az egykor üldözött, ám mindmáig semmilyen formában sem rehabilitált és kárpótolt magyar antikommunista ellenzék tagjai ezzel a közös nyilatkozattal fordulunk a magyar államfőhöz, a miniszterelnökhöz, a kormányhoz és az országgyűlés tagjaihoz, miközben arra kérjük őket, hogy tegyék magukévá az ebben a nyilatkozatban rögzített eszméket, kéréseket és követeléseket, s azokat sürgősen váltsák valóra gyakorlati politikai döntéseik által. Fejezzék be számunkra a mindeddig elmaradt rendszerváltást!

Molnár Tamás grafikus, író, publicista – Inconnu művészcsoport

Budapest, 2010. október 23.

_____________________________________________________________________________

*Én Andrásfalvy Bertalantól, miniszterkedése idején kaptam egy megkövető levelet és 100 ezer forintot... Kísérletet tettem az elkobzott könyvek, kéziratok visszaszerzésére is - sikertelenül... Állásom 1980 óta nem kaptam vissza - egy ideig Vajda Mihály hitegetett, ill. Magyar Bálint nemtelen alkut kínált.Maradt mára a koldusbot, a nemrégóta kapott alamizsna, a havi szociális segély... A Modor Ádám/Gulyás János páros portréfilmje 12 éve fekete dobozban van. 20 éve semmilyen rádió, tévé, újság nem adott megszólalási lehetőséget. A két éve Orbán Viktorhoz írt, válasz nélkül maradt nyílt levelem sem merték közzé tenni. Pályázatokon sem rúghattam labdába.(N.J.)

LAST_UPDATED2