Payday Loans

Keresés

A legújabb

Egyszer volt, hol nem volt Gyöngyöspata - Bemutató a Szkénében PDF Nyomtatás E-mail
2012. január 06. péntek, 14:41

oz

Egyszer volt, hol nem volt Gyöngyöspata - Bemutató a Szkénében

Egyszer volt, hol nem volt Gyöngyöspata címmel mutatja be produkcióját a Scallabouche Theatre pénteken a Szkéné Színházban. A társulat eredeti dokumentumok, fotók és videók felhasználásával, a kívülálló szemszögéből vizsgálja a Gyöngyöspatán tavaly tavasszal történtek hátterét, a felvetődő kérdéseket és a lehetséges válaszokat.

Mint a Szkéné Színház MTI-hez eljuttatott közleményében felidézik, az eddig angol nyelven játszó Scallabouche Társulat az improvizációs színházi produkciók terén komoly múltra tekint vissza(The Story Room, Naked Impro, TEN), az amerikai koprodukcióban készült Moment House című 2011-es bemutatójuk után idén ismét új színházi kísérletbe fogtak.

Magyar nyelvű előadásuk kiindulópontjául a gyöngyöspatai események szolgáltak, valójában azonban az egész magyar közéletről, közhangulatról mondanak kíméletlen véleményt. Nézőpontjuk a semleges kívülállóé, így az előadás - határozott világképe mellett - végig megőrizheti elfogulatlanságát - hangsúlyozzák az ajánlóban.

Mint írták, Alexis Latham, a Scallabouche alapító-rendezője, színésze, Kálmán Eszter dramaturg-látványtervező és a színészek - Szalontay Tünde, Balog Rudolf, Molnár Csaba - egy új aspektusból, a valóságot a szürreálissal keverve tartanak tükröt maguknak és a nézőknek. Egy olyan Magyarországot mutatnak meg, amely egyszerre ismerős és idegen, egyszerre vonzó és taszító.

Három egészen eltérő karakter, múlt és jövőkép találkozik a történetben: egy helyismeret nélküli, Svájcban élő olasz szociológust egy angolul nem beszélő roma fiú vezet be az ismeretlenbe. A harmadik szereplő egy anyagias reklámszakember, aki csak az üzletet látja mindenben.

Kálmán Eszter az MTI-nek elmondta: a produkcióban főleg magyarul, de néhány egyszerű, közérthető mondat erejéig angol nyelven is megszólalnak.

Mint kifejtette, a színpadon nem jelenik meg a konkrét történet, a szereplők ugyan Gyöngyöspatára mennek, ám a darab szerint kiderül, hogy az nem létezik, hanem mindenkinek a saját álomvilágában jelenik meg, amit gondolni akar róla. Az előadás a mai magyarországi helyzet vizsgálata, külföldi szemmel - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az Óz, a nagy varázsló történetét használták alapként, a figurák is megfeleltethetők egymásnak: a külföldi szociológus Dorothy, a gyáva oroszlán a roma fiú, a reklámszakember pedig a szívtelen bádogember lehet. A madárijesztő nem jelenik meg, ezt a néző fantáziájára bízzák az alkotók.

A dramaturg-látványtervező arról is beszélt, hogy a szkeccs-szerű előadásban a jelenetek nem függnek össze szervesen egymással. A reklámszakember története külön szál a darabban, a három szereplő csak az előadás végén találkozik.

A darabot a pénteki bemutatót követően szombat este is láthatja a Szkéné Színházban a közönség.

Gyöngyöspata azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai 2011 március elejétől két héten át járőröztek a településen, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

Az április 22. és 24. közötti időszakra a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a Véderő, de a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján 267 roma nő és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre néhány napra.


Forrás: MTI

cigny szlovk

LAST_UPDATED2