Payday Loans

Keresés

A legújabb

Egy lócsiszár virágvasárnapja
Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2011. november 21. hétfő, 17:32

 

kohlhase

Létrehozva 2011. november 21. hétfő,


200 éve halt meg Heinrich von Kleist, az első nagy 19. századi német drámaíró, a romantikus nemzedék egyik zseniális alakja.

Kétszáz éve, 1811. november 21-én hunyt el Heinrich von Kleist, Heinrich von Kleist 1777. október 18-án született az Odera menti Frankfurtban. Felmenői többnyire katonatisztek voltak, így – bár viszolygott a militarista légkörtől – ő is tiszti pályára lépett. Hét „elvesztegetett, értékes évet” töltött a hadseregben, 1799-ben aztán lemondott hadnagyi rangjáról és beiratkozott a frankfurti egyetemre, ahol filozófiát és matematikát hallgatott. Tanulmányai végeztével egy darabig házitanító volt, ekkor ismerkedett meg élete nagy szerelmével, Wilhelmine von Zegnével. A nőt először magával ragadta a művelt és szenvedélyes ifjú, ám miután látta, hogy Kleist nem tudja biztosítani számára a polgári életformát, szakított vele. A megviselt Kleist előbb Párizsba, majd Svájcba utazott felejteni, itt írta meg 1803-ban első művét, A Schroffenstein család című tragédiát. 1805-ben Königsbergben megpályázott egy köztisztviselői állást a kincstári uradalmak igazgatásánál, de a képzési idő alatt felmondott, s Drezdába utazott, ahol a franciák – a német városban Napóleon volt az úr – kémkedés vádjával letartóztatták, hat hónapra börtönbe zárták. Ekkor készítette el Moliere Amphitryonjának átdolgozását. Szabadulása után folytatta szertelen, bohém életét: hol napokig csak írt, hol meg csak hevert szobájában. Szinte állandóan szerelmes volt, ám a rossz nyelvek szerint soha életében nem volt testi kapcsolata nővel. 1808-ban megjelent mitológiai tárgyú sorstragédiája, a Penthesilea, megírta a Heilbronni Katica avagy a tűzpróba című drámáját, amelyet sorra mutattak be a bécsi, grazi és a bambergi színházak. Ugyanebben az évben Weimarban színre vitték Az eltört korsó című vígjátékát, amelyet ma is az egyik legjobb klasszikus német vígjátékként tartanak számon, akkor azonban csúfosan megbukott. 1809-ben Berlinbe költözött, megalapította a Berliner Abendblatter című lapot, amely hat hónap múlva megszűnt. Ezzel elvesztette egyetlen biztos anyagi forrását, életének utolsó éveiben nyomorognia kellett. Egyre fokozódó magánya és szegénysége ellenére tovább dolgozott, ekkor írta meg prózai műveit, köztük egyik remekművét, a Kohlhaas Mihályt, amelyet Hajnóczy Péter és Sütő András is feldolgozott. Élete utolsó évében írta meg legkiforrottabb darabját, a Homburg hercege című történelmi drámát, amelyet csak tíz évvel halála után adtak ki. Az anyagi nehézségek, a depressziós időszakok, az el nem ismertség végleg kiábrándították az életből. Ekkor ismerkedett meg egy gyógyíthatatlan rákos beteg nővel, Henriette Vogellel, akivel együtt követtek el öngyilkosságot. 1811. november 21-én a Berlin melletti Wannsee partján Kleist mellbe lőtte Henriettét, majd szájába vette a pisztolyt és végzett magával is. Írói teljesítményét csak a 20. században kezdték méltányolni. Ősét látta benne Kafka és az expresszionizmus, tanulmányt írt róla Thomas Mann, Stefan Zweig és Aragon, darabjait pedig napjainkban is gyakran műsorukra tűzik a színházak.
Heinrich von Kleist felújított síremlékét hétfőn, az évfordulón avatják fel Berlinben.

*

A bosszú és az igazság drámája
két részben a Győri Nemzeti Színházban.


Sütő András Henrich von Kleist krónikája nyomán írt, az „Egy lócsiszár virágvasárnapja" című műve a 16. század derekán, egy németországi falucskában játszódik. A parasztfelkelés megbukott, a reformáció eszméi hódítanak. A politikai, egyházi és társadalmi események meghatározóak, szélsőségek jellemzik az egyének hitvallását. Mindez megmutatkozik Kolhaas Mihály becsületes, törvénytisztelő, istenfélő lócsiszár és a lázadókkal tartó jó barátja, Nagelschmidt kapcsolatában. 

A győri színház Csankó Zoltán és Horváth Lajos Ottó párosa precízen ábrázolja a nézetkülönbségekkel teli, de mégis barátsággal átszőtt viszonyt. Néhol több az energia a játékban, mint a szituációban, mégis kiváló a szereposztás, tökéletes kivitelezés.

Kolhaas alázatos jelleme akkor kezd változni, mikor megsértik jogérzetében. Két lovát a tronkai vámos lefoglalja, szolgáját megverik, a paripák átadását megfizettetik. Az igazát hajszolva feleségét, Lisbeth-et (Botos Éva) engedi az uralkodó elé panaszos kérelemmel, ám mikor az asszony átadná ezt, egy testőr halálra sebzi. Ekkor veszik ki Kolhaas Mihály lelkéből minden nemesség, a bosszú felemészti tisztességes irányelveit, mészárlásba kezd, a feudális önkényurakra tör, váraikat feldúlja.

Sorfordító alkalom, mikor a lócsiszár végső leszámolásra készül a tronkai várban. Sokszereplős jelenet, mozgalom, izgalom, kis poén, amennyi belefér. Így nem csak a szünettől éled fel a közönség a kissé hosszúra írt első felvonás és az eddigi egyetlen helyszín után.

Török András roppant hitelesen formálja meg Tronkai Vencel Bárót. Ugyanez a hitelesség érezhető abban a patetikus pillanatban, mikor megjelenik Luther Márton. Maszlay István alakítása mintha bizonyossággal szolgálna: igen, a történelemkönyveket forgatva ilyennek képzeltem a reformáció jelentős képviselőjét. Szavai hatnak. Nemcsak a nézőkre, a történet szerint Kolhaas-ra is, aki azok hatására feladja magát. Eljön az igazság pillanata: bíróság elé kerül a báró és a lócsiszár. Kolhaas Mihály visszakapja tulajdonát, s örvend, amiért Vencel Bárót két év börtönre ítélik, ám egyúttal szembesülni kényszerül azzal, ami a megtorlás alatt elkövetett bűnei miatt vár rá. Vezeklése ekkora azonban már nem jelent a közönség számára értékpusztulást, mert az ítélet jogos következmény.

Ács János rendező ezúttal sem okoz csalódást. Egy ember tragédiája, a történelem drámája a Győri Nemzeti Színházban.



Szereplők:

 

Kolhaas Mihály
Lisbeth, a felesége
Nagelschmidt
Mária
Müller Ferenc
Luther Márton
Vámos 
Herse
Tronkai Vencel Báró
Várnagy
Henrik, Kolhaas fia 
Günther Báró
Antónia nővér 
Mann 
Eibenmeyer, ügyész
Hinz
Kunz
Kallheim
Zauner, ügyész

Csankó Zoltán
Botos Éva
Horváth Lajos Ottó
Gyöngyössy Katalin
Rupnik Károly
Maszlay István
Szikra József
Sárközi József
Török András
Venczel-Kovács Zoltán
Márkus Krisztián
Posonyi Takács László
Bartha Alexandra
Jáger András
Timkó János
Pörneczi Attila
Kszel Attila
Nagy Lóránt
Pingiczer Csaba


Képtalálat a következőre: „egy lócsiszár virágvasárnapja”
HangJátékTér

Egy lócsiszár virágvasárnapja

Színmű két részben, Heinrich von Kleist krónikája nyomán


írta: Sütő András
Zeneszerző: Jeney Zoltán
Szereposztás:
Kolhaas Mihály - Vajda László,
Lisbeth - Molnár Piroska,
Wagelschmidt - Szabó Kálmán,
Herse - Hunyadkürty István,
Mária - Olsavszky Éva,
Tronkai Vencel - Reviczky Gábor,
Müller Ferenc - Koltai Róbert,
Luther Márton - Kun Vilmos,
Zauner - Kiss István,
Mann - Tóth Béla,
Vámos - Jeney István,
Várkatona - ifj. Mucsi Sándor,
Antónia - Czakó Klára,
Nemes urak: Galkó Bence, Lukács Andor, Pásztor Gyula, Popov István, Henrik - ifj. Kampis Miklós
Rendező: Zsámbéki Gábor (1975)

 

Képtalálat a következőre: „egy lócsiszár virágvasárnapja”

Egy lócsiszár virágvasárnapja

Dráma három felvonásban Heinrich von Kleist krónikája nyomán

KOLHAAS MIHÁLY
LISBETH
NAGELSCHMIDT
HERSE
MÁRIA
TRONKAI VENCEL BÁRÓ
GÜNTHER BÁRÓ
MÜLLER FERENC
KALLHEIM
HINZ
KUNZ
ZAUNER
EIBENMEYER
TISZTTARTÓ
VÁMOS
VÁRNAGY
ANTÓNIA NŐVÉR
LUTHER MÁRTON
HENRIK
MANN
VÁRKATONA
Poroszlók, jobbágyok, polgárok

Képtalálat a következőre: „egy lócsiszár virágvasárnapja”

Történik a XVI. század első felében
Volt egyszer hol nem volt a baj
Fekete lován szállt a baj
Kolhaasenbrückben
Egy lócsiszárra
Kolhaas Mihályra rontott a baj
Váratlan gyorsan jön a baj
Jó ménlován száguld a baj
Ó mert váratlan
Bejelentetlen
Fekete lován száguld a baj
De lassan múlik el a baj
Lovon jött gyalog távozik
Ó lassan múlik
A porban kúszik
Nehezen távozik el a baj
De eljön a vigasztalás
Ki nem adta föl a reményt
Jó Kolhaas Mihály
Kardos angyalként
Földnek mélyibe űzi a bajt
Az igazság napja földerül
Ha van ki bátran s emberül
Harcoljon érte
Tűzzel és vassal
Mint Kolhaas Mihály az arkangyal