Payday Loans

Keresés

A legújabb

Hrabal, Bohumil: Sörgyári capriccio PDF Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 14. szerda, 07:29

capricco 2

Hrabal, Bohumil: Sörgyári capriccio (2006)

Szerző hangoskonyv @ 2010/07/07

Előadó: Fűr Anikó | Közreműködik: Kern András
Kiadó: Parlandó Hangoskönyvkiadó Kft. | ISBN: 963 869 217 0
Játékidő: 03:42:35 (222:35) | Encoder: Thx 2 Alex (Hungary)

A “Capriccio” nem csupán a főhős, az eseményeket egyes szám első személyben elmondó fiatalasszony kedvesen szeszélyes természetére utal, ahogy a sörgyári gondnok ifjú felesége fittyet hány a társadalmi szerepe szigorú követelményeinek, hanem érzékelteti az egész mű felépítésének jellegét is, azt a játékos szertelenséget, amely mindig meglepetéssel szolgál, de sohasem sérti a kompozíció rendjét. A címbe foglalt zenei műszó jelzője többet jelent puszta helymegjelölésnél, annál, hogy a történet nagy része egy kisvárosi sörgyárban játszódik; ebben az összetételben előrevetíti azt a reális, bumfordi világot, ahonnan a képzelet, a játékos szertelenség futamai felszárnyalnak, s amelynek vonzáskörét nem is hagyják el. Nem nagy eseményekről számol be a krónika főhőse; disznóölésről például, vagy sógorának, Pepin bácsinak – aki mintha Svejk reinkarnációja lenne egy cipészmester figurájában – hirtelen betoppanásáról, egy szerencsétlen lábtörésről, a gipszkötés eltávolításán bajmoló idős orvos szenilitásáról és sokszor visszatérően a férj szemérmes-ragaszkodó szeretetének megannyi jeléről. A hétköznapi históriák többnyire egy-egy képtelen és mégis hiteles helyzetben csúcsosodnak: a disznóölés frenetikus jókedve a gondnoki lakásból átragad az igazgatósági tanács tagjaira is, egy másik jelenetben Pepin bácsi és a főhős megmásszák a sörgyár irdatlan magas kéményét, egy harmadikban a férj nemcsak gramafont hoz ajándékba, hanem tánctudását is hozzá, ám ez utóbbit úgy tökéletesíti otthon, hogy krétával felrajzolja magának a tangó lépéseit – ilyen és ehhez hasonló pillanatok adják a mű “capriccio”-jellegét. Mindez a korábbi alkotásokban kialakított elbeszéléstechnika mesteri újraalkalmazásával. (Legeza Ilona)
http://hangoskonyv.wordpress.com/2010/07/07/hrabal-bohumil-sorgyari-capriccio-2006/

*

tnc
Sörgyári capriccio
(Postřižiny)


színes, magyarul beszélő, csehszlovák vígjáték, 90 perc, 1980

rendező: Jirí Menzel
író: Bohumil Hrabal
forgatókönyvíró: Jirí Menzel, Bohumil Hrabal
zeneszerző: Jirí Sust
operatőr: Jaromír Sofr
vágó: Jirí Brozek

szereplő(k):
Magda Vásáryová (Mariska)
Jiří Schmitzer (Francin)
Jaromír Hanzlík (Pepin)
Rudolf Hrusínský (Dr. Gruntorad)
Petr Čepek (Pán de Giogi)

Ez a film megrendelhető DVD formátumban.
A húszas évek elején játszód történet főhőse egy Mariska nevű gyönyörű fiatalasszony, aki temperamentumával az őrületbe kergeti pedáns férjét, egy vidéki sörgyár igazgatóját. Amikor pedig Pepin bácsi, Mariska sógora is megérkezik, végképp elszabadul a pokol.

Vélemény Összes hozzászólás (94)
Éduah | Válasz aug. 28. 10:47 | 94/94
feltöltöttem a teljes filmet youtube ra.
http://www.youtube.com/watch?v=L7aRnr1yafA
jó szórakozást! :)

Gabriella54 | Válasz máj. 12. 19:54 | 92/94
Most néztem csak be, mert ma délután végre újra megnéztem! Annyi humor, kedvesség és szeretet van benne, hogy csak imádni lehet (mondjuk ahogy Hrabal műveit is). Remek a feldolgozás, látszik, hogy Hrabal a forgatókönyv írásában is részt vett, ráadásul nagyon egy srófra járt az agyuk Menzellel :)

nagi | Válasz 2010. nov. 25. 17:29 | 91/94
Két hete kaptam életem egyik legnagyobb bókját egy
cesky krumlovi vendéglátóipari egységben, ahol igen jó étvággyal fogyasztottam ropogós bőrűre sütött füstölt csülköt tormával, mustárral, kenyérrel, stb. Egy asztaltárs jegyezte meg:
- Élvezet téged nézni. Majdnem olyan jól csinálod, mint Mariska a Sörgyári capriccioban.

:D

sofi 72 | Válasz 2010. nov. 25. 09:48 | 90/94
Szerintem sokaknak (köztük nekem is) ez az egyik kedvenc rész a könyvből....:))
Igazam van, vagy igazam van???:)

Unatkozik? Vegyen mosómedvét!!
Hát a Tómelléki Metud bácsi olyan fura dógokat kezdett mívelni, oszt eccer olvasta az újságban, hogy: "Unatkozik? Vegyen mosómedvét!" Metud bácsinak nem vót gyereke, hát írt arra a hirdetésre, és egy hét múlva meggyütt ládában a mosómedve. No, az vót csak aztán! Akár egy gyerek, mindenkivel barátkozott, csak éppen amit látott, megmosta, és megmosta a Metud bácsi vekkerit meg három karóráját, hogy azt már helyre nem igazítja senki. Osztán eccer megmosott minden fűszert. Osztán meg a Metud bácsi szétszedte a biciklijét, a mosómedve meg hordta kimosni a patakba, a szomszédok jöttek egymás után, és mondták: "Metek bácsi, nincs szüksége ilyesmire? A patakban találtuk!...", oszt mikó má hoztak neki néhány alkatrészt, megy a Metud, hogy utánanézzen, hát a mosómedve csaknem az egész biciklijét széthordta neki. De ez a bukta, ejjó. A medve...
http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=2228