Payday Loans

Keresés

A legújabb

A megsemmisítés és az antiszemitizmus... PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Zsidókérdések Magyarországon - Zsidókérdések Magyarországon

heller gnes gesztikull

Vajda Mihály, a megsemmisítés és az antiszemitizmus
2011-01-24 08:34


Debrecen – A filozófusbotrány néven elhíresült ügyben a Debreceni Egyetem egyik tanár ikonja, Vajda Mihály eleddig még nem szólalt meg. Most megtette, és elég súlyos szavakat használt. Lehet gondolkodni!

Megsemmisítésről, antiszemitizmusról és új autokratikus uralomról beszélt az egyik internetes videomegosztón közzétett német és magyar nyelvű interjúiban Vajda Mihály, a filozófusbotrány egyik érintettje. A filozófusok elleni „hajsza” már külföldön is téma: a francia Libération antiszemita-kampányt emleget - számol be a Magyar Nemzet. Német és magyar nyelven is felkerült az egyik internetes videomegosztóra egy-egy interjú, amelyben Vajda Mihály filozófus mondja el a véleményét a Magyar Nemzet által kirobbantott filozófusbotrányról - olvasható a hvg.hu-n.

A német változatban többek között feltette a kérdést, „Hogy miért akarnak – nyugodtan ki merem mondani a szót – megsemmisíteni minket?”; mert azok, akik a cikkeket sugalmazták, egy új, autokratikus uralom kiépítésén munkálkodnak, s nem kérnek semmilyen ellenzékből. Szerinte a médiatörvény a politikai ellenzéket, az őket ért támadás pedig a kritikus filozófusokból, teoretikusokból álló tudományos ellenzéket hivatott elhallgattatni. "Csak az menthet meg minket ettől az erőcsoporttól, ha a külföldiek felemelik a szavukat, és rászorítják az Orbán-kormányt arra, hogy meghagyja a mozgásterünket" – állapítja meg Vajda Mihály.

Vajda a magyar nyelvű interjúban szemétkedésnek nevezi a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos által tett feljelentést, a vádakat pedig nevetségesnek titulálta. Úgy vélte, neki nincs miért védekeznie, mert nem követett el semmit. A videómegosztóra felkerült interjút filmcsillag néven Csillag Ádám dokumentumfilmes készítette, aki néhány napja Heller Ágnessel hasonló stílusú mélyinterjút rögzített.

_________________________________________

A videós beszélgetés Vajda Mihállyal, az "ikonnal":

http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/debreceni-hirek/filozofusbotrany-vajda-mihaly-a-megsemmisites-es-az-antiszemitizmus/0124083410

*

roma ikon 1

Egy kis filozófia
2011-01-19 09:08

Debrecen – Persze az is lehet, hogy a végén majd kiderül: ezek a mi filozófusaink még csak el se gondolkodtak azon, hogy visszaéljenek a pályázati lehetőségekkel. Vagy esetleg mégis.

Most, hogy már a filozófusok is az ócska pénzen filozofálnak, tényleg mondhatjuk, hogy a társadalom minden rétegét elérte a lenyúlás sejtelme és a földhözragadtság ragacsos kisszerűsége. A filozófusok amúgy okos emberek, ezért éppenséggel nem lehet kizárni, hogy az élet minden területén talpraesettek, és megtalálják számításaikat. Persze az is lehet, hogy a végén majd kiderül: ezek a mi filozófusaink még csak el se gondolkodtak azon, hogy visszaéljenek a pályázati lehetőségekkel. Miután ez nem a diszkótragédia, előbb-utóbb ki fog derülni, hogy mi is történt valójában, az akkori megnyilvánulásokat (támadó és védekező oldalon) esetleg majd tessenek összevetni a mostani nyilatkozatokkal: lesz min filozofálni.

Miután Debrecen amúgy is kuriózumokat és legendás történetek gyűjt mostanság, filozófiai szinten felidézzünk egyet: sok évvel ezelőtt egy erős középkategóriás debreceni időagyonütő intézményben dolgozott egy világszép, kedves, de nem túl cizellált észjárású cigány pincérlány. Aki látta, nem felejti el: a hölgyön annyira a helyén volt minden, hogy még egy nagyhírű filozófusunk is elámult, és gondolkodóba esett a közös közeljövőt illetően. Mondta is viccesen a cigánylánynak, hogy Maga olyan szép, hogy én Magát felveszem az egyetemre filozófia szakra. A sörösüveg nyakát erotikusan tisztítgató szépség erre kissé zavartan, aranyosan elpirulva elmosolyodott, majd két hét múlva – kiment Olaszországba rúdtáncosnak és egyébnek ezser-ezserötért.

Mindez csak azért érdekes, mert bizonyítja: a filozófus életpályában a kívülálló számára nemigen csillan fel a sok pénz megszerzésének lehetősége, a flaneling, a ráncos homlok, a mély meglátás és a farmer a filozófia védjegye, nem pedig a párizsi luxusszálloda villásreggelije. Most az a kérdés, hogy az eddigi hiedelmek a filozófusok és a filozófia mibenlétéről bizonyultak tévesnek, avagy mindez csak valami célzatos félreértés, amely nélkülözi a filozófiában kötelező alapos átgondolást, viszont alkalmas a gondolkodásmód és a világszemlélet teljes átírására. Igazságot nem tehetünk (nem vagyunk se politikusok, se filozófusok), de azért két helyes mondatot félig-meddig filozofikusan idézhetünk egyik nagynevű filozófusunktól: „Mostanában megint tudom élvezni az életet. De ennek is, mint mindennek, megvan a hátulütője: már megint túlvállaltam magam.”

Tóth Csaba Zsolt

LAST_UPDATED2