Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szót kell érteni PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 05. kedd, 06:34

afrikai focirm

Szót kell érteni - útmutató a magyar futballhoz

Az új mesteredző hatalmas beszédben körvonalazta programját a sajtó képviselői előtt.

– Nos – kérdezte a főszerkesztő az íróasztalához visszatérő riportert –, mit mondott a mester?
– Semmit – volt a válasz.
– Helyes – biccentett a főszerkesztő. – Írd meg. De három gépelt oldalnál ne legyen több.


/Magyar vicc 1974-ből/



A labdarúgóberkek csendjét úgy rúgta szét a szenzáció, mint kakas az almot. Spiritusz Géza edző megvált a Szemafortól. Kölcsönös megegyezéssel.

– Spiritusz Gézában a sportág legnagyobb tudósát siratjuk – hullatta könnyeit Vizám Jenő, a Szemafor elnöke. – A nemes lelkű jó barátot, a hű férjet, a felejthetetlen családapát. Emléke örökké él a szívünkben. Amit ez az ember nem tudott a labdarúgásról, azt csupa nagybetűvel egy cseresznyemagra is fel lehetne írni. Amit tudott róla, ahhoz viszont a széles égbolt is kevés lenne, innét a Dembinszky utcáig. Fehér lelkű ember volt, talpig européer, a feje búbjáig polihisztor. Sajnos semmiképp nem értett szót a játékosokkal. Egyiket-másikat indokolatlan esetben is kipofozta a kocsmából. Ezért tekintünk reményteljes várakozással Bozsárlapujtői Zsombor működése elé.

Bozsárlapujtői Zsombor, a Szemafor új edzője, nem csak a technika virtuóza, a taktika mágusa és az özvegyek gyámolítója, hanem a megértés bronzszobra is. Dicső pályájának minden pontján szót értett a játékosokkal, és ettől döglik a légy.

Bozsárlapujtői Zsombor, az új edző a Dugonicstól jött a Szemaforhoz. Természetesen közös megegyezéssel.

– Bozsárlapujtői Zsombor mindig tudta honnét fúj a szél és hányat tojt már a fürjecske – törölgette szemét Gékovács Hugó, a Dugonics elnöke. – Szakképzettsége az égre kiáltott, emberi tartása pedig oly szilárd volt, mintha naponta enyvet reggelizett volna. Mi már most saját halottunknak tekintjük Bozsárlapujtői Zsombort, és nem csupán hálás szívünk mélyén, hanem erre a célra rendszeresített kolombáriumunkban is őrzünk számára egy helyet. Mélységes fájdalommal, de a sors akaratában megnyugodva közlöm, hogy e mély műveltségű világfi sosem értett szót a játékosokkal. Ehhez hülye volt, mint a tök. Volt akit a rangadó előtt öt perccel ráncigált le a menyasszonyának a lakásáról, ronggyá szaggatva ezzel a sportoló amúgy is érzékeny idegzetét. Pusztán innét van, hogy ezt a világszerte elismert szaktekintélyt úgy kivágtuk, mint Janika a meggyet. Most Behemót Ödönbe helyezzük bizalmunk letéteményét. Behemót Ödön nemcsak sokoldalúan képzett futballprofesszor, hanem a szóértés világbajnoka is egy személyben, akinek edzői pályáján vörös fonálként húzódik végig a szóértés művészete.

Behemót Ödön, az új edző a Vak Bottyántól érkezett a Dugonicshoz. Közös megegyezéssel.

– Na, figyeljen, apám! - mondta Kinigli Gyula, a Vak Bottyán elnöke a sajtó képviselőinek. – Ez a Behemót egy menő jó fej volt és ezzel a tíz körmömmel kaparom ki a szemét annak, aki mást mond. Itt volt nekije a bal felső zsebiben az egész galeri, Helenio Herrerától egészen a … na, nem akarok neveket mondani. Amellett egy arany pofa, kókadtra röhögtük magunkat a marhaságain. Énfelőlem itt rúghatta volna égnek a patkót a mi kispadunkon a végelgyengüléstől, mert az is nyalja meg az össze létező ujját, aki ma ilyen edzőt kap, hát mondja, hogy én mondtam. Tudja mi köpött a levesbe? Hogy az istennek nem értett szót a játékosokkal, ehhez szóljon.

– Most mondja, hogy zsugázik az a játékos, akkor mi van? A játékos is ember, annak is kell egy kis kikapcsolódás. Most mondja, hogy átzsugázza az ellenfélnek a három pontot az a játékos, drágább lesz attól a kenyér? Most mondja, hogy a félidőben zsugázza át a három pontot az ellenfélnek az a játékos, istenem, ha egyszer nincs máskor ideje hozzá. Szóval ezért váltunk meg békés egyetértésben a Behemót Döncitől. Kizárólag ezért mondtam neki, hogy be ne tegye ide a lábát, mert az ülepibe durrantok a sóspuskával. Tudja ki jön a helyébe? Most kapaszkodjon meg a fülibe, mester. Spiritusz Géza, a Szemafortól, na? Az atyamester. Hát ő aztán majd szót ért a játékosokkal. Szakcikkeket írtak Spiritusz Gézáról, hogy mennyi szót ért. Ide a bökőt, hogy a telefonkönyvben nincs annyi szó, amennyit Spiritusz Géza ne értene. Mert itt ugrik a majom a vízbe, aranyapám. Szót kell érteni!

Lett volna még tizenakárhány NB I-es csapat. De én már feladtam. Szót sem értettem.

---

Peterdi Pál írta,  1974-ben.