Payday Loans

Keresés

A legújabb

A vágy villamosa PDF Nyomtatás E-mail
2011. június 17. péntek, 06:18

78856_1

0:15, Péntek/Szombat (június 18.), Filmmúzeum

A vágy villamosa
(A Streetcar Named Desire)

fekete-fehér, amerikai filmdráma, 120 perc, 1951 

rendező: Elia Kazan
író: Tennessee Williams
forgatókönyvíró: Tennessee Williams
zeneszerző: Alex North
operatőr: Harry Stradling Sr.

szereplő(k): 
Vivien Leigh (Blanche Du Bois)
Marlon Brando (Stanley Kowalski)


Összeomló életéből New Orleansban lakó terhes húgához, Stellához menekül egy régi déli család tanárnővé lett sarja, Blanche, s ott sógora kollégáját, Mitchet szeretné férjül. Sógora, Stanley azonban leleplezi korábbi züllött életét...

Tennessee Williams 1947-ben íródott darabja Stanley és Blanche, a durva valóság és a csalódások teremtette álomvilág kétségbeesett küzdelméről szól. Elia Kazan rendezésében lett átütő siker a Broadwayn és került később filmvászonra a színpadi előadás szenzációs felfedezettjével, Brandóval együtt, aki erotikus kisugárzását és kirobbanó temperamentumot vitt a lengyel bevándorló brutális figurájába.

______________________________________________________


Tennessee Williams: A vágy villamosa

Tennessee Williams a XX. századi amerikai drámairodalom egyik legismertebb alakja. Valami különös, végig feszült hangulat lebegi át a darabjait. Elfojtott érzések, visszafojtott vágyak, amelyek hirtelen vulkanikus erővel törnek elő, és sokszor vezetnek valamiféle aberációhoz, őrülethez. Gyermekkori sérelmek, beidegződések, amelyeket hősei egész életükben magukkal cipelnek. A neveltetés és a későbbi élet közti óriási ellentét, vagy valami régi-régi titok felszínre bukkanása az, ami gyakran összeroppanásukhoz vezet. Sokan Freud hatását vélik felfedezni ebben, de szerintem egy kicsit Ibsen világa is hatott rá.. Legtöbb hőse valamiért az élet perifériájára szorult ember. A szó hagyományos értelmében, nem egészséges emberek, vagy legalábbis sokkal érzékenyebbek, sebezhetőbbek, gyengébbek. A rájuk nehezedő csapásokat általában nem bírják elviselni, és gyakran vagy megőrülnek, vagy öngyilkosok lesznek. Williams egyik legtöbbet játszott darabja a Vágy villamosa. Blanche, a darab főszereplője, a soha révbe nem érő Vágynak nevezett villamoson, egy szál bőrönddel érkezik meg húgához, Stellához, a poros, unalmas New Orleansba A gyenge idegzetű, álmodozó, jó családból származó úrinő, akit már eléggé megtépázott az élet, néhány nap alatt szétdúlja húga házasságát. Stella lengyel származású férjével, Stanley-vel él együtt, és éppen gyermeket várnak. Imádják egymást. Blanche megérkezésével két homlokegyenest ellentétes ember kerül szembe egymással. Stanley igazi hús-ember, egy vad bika, és házasságukban az erotikus vonzódásnak nagyon nagy szerepe van. Blanche lenézi a férfi műveletlenségét, brutalitását, nyers erejét, és húgát is meg akarja győzni arról, hogy nem hozzá való. Azt szeretné, ha úrinőként bánnának vele, de csak kinevetik. Kifinomult dámaként akar viselkedni, de Stanley nyomoz utána, és kideríti, hogy az úrinő álarca mögött egy nagyon is kétes hírű öregedő nő áll, s minden, amit el akart hitetni velük: hazugság. A házban él még egy férfi, Mitch, aki vonzódik Blanche-hoz, feleségül akarja venni, de amikor Stanley kideríti múltját, eláll a szándékától. Blanchnak ez lett volna az utolsó menedéke egy normális életre. Amikor ez is elveszett, teljesen összeomlik, a skizofrénia tünetei jelentkeznek rajta. Hiába tiltakozik kétségbeesetten, hogy a lelke mélyén mindig megőrizte tisztaságát, vőlegényének nem kell többé. Álmait többé nem tudja megkülönböztetni a valóságtól. Stanley kezdeményezésére bolondokházába viszik. 
A darab végig ellentétekre épül: Álomvilág, és durva valóság. Régi arisztokratikus neveltetés, és a kialakuló munkásosztály életmódja csap itt össze egymással. Lehetséges, hogy Stanley és Blanche is vonzódik egymáshoz egy kicsit. Blanche biztosan Számára semmi nem maradt az életből, legalább a női vonzerejét szeretné megőrizni és mindenkit megpróbál elcsábítani. Mégis inkább sajnáljuk, mint megvetjük, vagy haragszunk rá. Rögeszmésen szeretne szép lenni, és ez nemcsak a külső szépségre vonatkozik. Hogy ez nem sikerül, azt nem akarja elhinni. Williams darabja valahol mindig színen van, számos filmet is készítettek belőle. Az egyik leghíresebb a Vivian Leigh és Marlon Brando alakításával készült film.

(egy könyvismertető) 

_________________________________

BUDAPESTI KAMARASZÍNHÁZ

Tennessee Williams
A vágy villamosa

Játék két részben


Blance: Eszenyi Enikő m.v.
Rendező: Tordy Géza
Bemutató: 1999.12.02.

Előadás ismertető

A vágy villamosa ma már a klasszikus remekművek közé tartozik, Tennessee Williams darabja kiállta az idő próbáját, bemutatója óta állandóan színpadon van a világ valamelyik színházában. A színmű főszereplője, az érzékeny lelkű, túlfeszített idegzetű félelmek gyötörte Blanche, a Vágynak nevezett villamossal látogatóba érkezik húgához, Stellához. Azonban ez a látogatás nem úgy alakul, ahogy azt Blanche tervezte, mélyen őrzött, iszonyatos titkok kerülnek a felszínre. "Williams, minden kortársánál határozottabban állt ki a szomorú és magányos emberek mellett, akiket a nagy tolongásban oly könnyen eltaposnak. Valóságos Szent Ference volt ő azoknak a gyenge sebezhető lényeknek, akiket a világ bulldózerei a legcsekélyebb aggály nélkül, oda se figyelve lapítanak szét. (...) Mély együttérzéssel tárta fel a szív azon titkait, amelyek megannyi gyengeségünk táptalajául szolgálnak, és soha nem volt rideg és érzéketlen a gyengeségek iránt. Megértette, hogy a legnagyobb kapocs az emberek között a létezés kínja - és mert valamennyien ettől szenvedünk, nem ítélkezhetünk azok fölött, akik a kín terhétől összeroskadnak" Varázslatos színházi este várja nézőinket, ha a szereplőkkel együtt "felszállnak" a Vágy villamosára. A Kamaraszínház parádés szereposztásban, Eszenyi Enikővel és László Zsolttal a főszerepekben, Tordy Géza rendezésében állítja színre ezt a kitűnő darabot.